Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Tezaurul dacic a revenit la Alba Iulia. Brăţări, scuturi şi monede antice, expuse la Muzeul Naţional al Unirii

Publicat

bratari dacice

Timp de o săptămână, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia găzduieşte un important tezaur dacic. Este vorba despre cele 13 brățări dacice, cărora li se alătură două scuturi din fier şi 229 monede antice din aur şi argint, care sunt expuse şi pot observate până vineri, 11 mai.

Începând de vineri, 4 mai 2012, vizitatorii Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia au ocazia de a vedea (sau revedea) valorosul tezaur dacic, format din superbele brăţări din aur, scuturi din fier şi o colecţie de monede antice din aur şi argint.

Tezaurul monetar expus cu această ocazie este format din 27 de piese din aur de tip Lysimachos sau Pseudo-Lysimachos, 39 din argint de tipul Koson “clasic” şi 163 din argint, acestea din urmă imitând tetradrahmele de tip Macedonia I.

Toate artefactele au fost sustrase între anii 1998-2001, din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, de echipe de braconaj arheologic.

Pentru recuperarea lor, statul român a plătit nu mai puţin de 300.000 euro, din care, 66.000 euro pentru cea de a 13-a brăţară dacică, care are o greutate de 933.4 grame. Pentru cele două scuturi au fost achitaţi 45.000 dolari, iar pentru tezaurul monetar 182.000 euro.

Foto: Diana TOTH

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax