Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Titlu de „Doctor Honoris Causa” de la UAB pentru prof. univ. dr. Luisa Valmarin din Roma. Recunoaştere pentru sprijinirea mediului academic românesc din Italia

Publicat

IMG_3070 Reprezentanţii Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia au acordat, marţi, într-un cadru festiv, titlul de Doctor Honoris Causa profesorului univ. dr. Luisa Valmarin de la Universitatea „La Sapienza” din Roma.

Acest titlu onorific i-a fost acordat profesoarei universitare de origine italiană, ca semn de recunoaştere a eforturilor ştiinţifice pe care aceasta le-a făcut pentru mediul academic românesc din Italia şi pentru susţinerea constantă pe care arătat-o doctoranzilor români care şi-au făcut stagiul de mobilitate doctorandă la universitatea din Roma.

A realizat numeroase studii de romanistică şi de filologie, a efectuat ample proiecte de cercetare filologică. Câteva dintre lucrările sale de cercetare sunt: „Studii de românistică”, „Studii Balcanice”, „Iulia Haşdeu: Autobiografia posibilă”.

Printre meritele sale se mai numără şi continuarea studiilor eminesciene începute de Rosa del Conte, o altă filologă italiană preocupată de literatura şi de scrierea românească.

Printre doctoranzii care şi-au făcut stagiul de mobilitate la Roma sub îndrumarea profesoarei Luisa Valmarin se numără şi Silviu Mihăilă, care în prezent este profesor de limba şi literatura română la Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia. Acesta i-a adresat fostei sale profesoare din Italia cuvinte pline de recunoştinţă şi de preţuire.

Istoricul Iacob Mârza, profesor la Universitatea „1 Decembrie 1918”, i-a înmânat profesoarei Luisa Valmarin un catalog de carte românească veche.

Referitor la pasiunea pentru literatura română veche, pasiune care, ulterior, i-a adus o carieră în lumea literelor, profesoara Luisa Valmarin spune că „literatura română, asemenea limbii, este un organism viu, care, deşi se modifică în timp, cu ajutorul textelor vechi işi păstrează integral sensul”.

Profesoara Luisa Valmarin a făcut o donaţie universităţii din Alba Iulia, o colecţie de artă care constă în portrete semnate de pictorul român stabilit în Italia, Constantin Udroiu.

„Ne bucurăm foarte mult ca, odată cu acordarea acestui titlu doamnei profesoare, s-o primim în colectivul academic al universităţii noastre”, a spus rectorul Universităţii „1 Decembrie 1918”, Daniel Breaz.

„Doamna profesoară Luisa Valmarin a dat dovadă de faptul că deţine toate calităţile unui cercetător care reuşeşte: pasiune, perseveranţă şi rigoare”, a declarat istoricul Iacob Mârza.

La ceremonie au participat prof. univ. dr. Luisa Valmarin de la Universitatea „La Sapienza” din Roma, rectorul universităţii albaiuliene, prof. univ. dr. Daniel Breaz, decanul Facultăţii de Istorie şi Filologie, prof. unv. dr. Ileana Ghemeş, conf. univ. dr. Diana Câmpan, prof. univ. dr. Iacob Mârza, de la departamentul de Istorie din cadrul universităţii albaiuliene, şi numeroşi profesori, membrii ai colectivului academician de la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

Conferinţa a debutat cu intonarea cântecului academic „Gaudeamus Igitur” şi a culminat cu învestirea prof. univ. dr. Luisa Valmarin cu titlul de „Honoris Causa”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax