Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Tradiţii şi port popular, la cea de-a XX-a ediţie a Festivalului „Datină Străbună pe Secaş”

Publicat

Comuna Roşia de Secaş a găzduit, duminică, a XX-a ediţie a Festivalului „Datină Străbună pe Secaş”, festival de folclor ce uneşte prin cultura tradiţională judeţele Alba şi Sibiu, afirmând importanţa unor obiceiuri ce încep să se piardă.

„Datină Străbună pe Secaş” este un festival interjudeţean, organizat prin rotaţie de judeţele Sibiu şi Alba, care îşi propune să revigoreze şi să promoveze tradiţiile localităţilor din Ţara Secaşelor. Anul acesta manifestarea s-a desfăşurat la Roșia de Secaș, în judeţul Alba, comună unde a avut loc, acum 40 de ani, prima ediție a festivalului.

La evenimentul organizat de Consiliul Județean Alba și Primăria și Consiliul Local al comunei Roșia de Secaș au fost invitaţi reprezentanţi din 13 comune din Țara Secașelor: Apoldu de Jos, Cergău, Cenade, Cut, Daia Română, Doștat, Loamneș, Miercurea Sibiului, Mihalț, Ohaba, Păuca, Roșia de Secaș și Șpring. Nu au fost însă prezenţi cei din Cenade şi Apoldu de Jos.

La ora 11.30, manifestarea a debutat cu parada portului popular, în cadrul căreia ansamblurile invitate şi-au prezentat portul tradiţional, ilustrând asemănările şi diferenţele dintre cele 11 localităţi participante. Programul folcloric, de o aleasă ţinută, s-a desfăşurat la Căminul Cultural din Roșia de Secaș. Au susţinut recitaluri Ansamblul folcloric al judeţului Alba condus de profesorul Alexandru Pal şi soliştii Floricica Moga şi Cătălin Haşa.

„Datină Străbună pe Secaşe este un eveniment devenit tradițional pentru județul Alba, un eveniment cu o lungă istorie. El este important nu doar pentru că perpetuează cultura tradițională de calitate ci și pentru că leagă, în acest fel, două comunități altfel separate de granițe administrative. Iată o dovadă în plus că trăirile oamenilor, obiceiurile și tradițiile lor nu țin cont de granițe”, a spus Ion Dumitrel, preşedintele CJ Alba.

Organizatorul CJ Alba a acordat diplome de participare tuturor reprezentanţilor comunelor care au luat parte la eveniment.



Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax