Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO Transapuseana: A fost recepționat lotul I al celui mai spectaculos drum din Alba. O nouă destinație de vară în județ

Publicat

FOTO Transapuseana: Vicepreședintele Consiliului Judeațean Alba, Marius Hațegan, a anunțat vineri că instituția a recepționat lucrările la lotul I al unuia dintre cele mai frumoase drumuri din țară. Este vorba despre Transapuseana sau Transalpina de Apuseni. Lotul II va fi recepționat în august. 

Drumul străbate pe de o parte una dintre cele mai frumoase regiuni din țară, cu păduri vechi, neumblate și cu puncte de belvedere aflate pe creasta muntelui, dar totodată și una dintre cele mai izolate și depopulate zone.

Traseul este presărat de case tradiționale părăsite, meșterite din lemn după metode străvechi, cu acoperiș țuguiat de paie, răspândite pe dealuri, la distanță mare una de cealaltă.

Precizările lui Marius Hațegan: Lotul I a fost recepționat

”Vin cu o veste foarte bună!

Astăzi, a avut loc recepția lucrărilor pe lotul 1 al Transapusenei care totalizează nu mai puțin de 43 de kilometri.

Un drum de poveste, emblematic pentru județul Alba și pentru România.

O investiție pe cât de costisitoare, pe atât de necesară.

Ca inginer, pot zice că lucrările sunt de nota 10 și de „jos pălăria!”. Ca vicepreședinte al Consiliului Județean, transmit că am respectat, la fix, termenul de finalizare a lucrărilor.

În doar câteva repere, uriașe cantitativ, recepția de azi însumează:

  • strat de beton asfaltic BA16: 26 de mii de tone/277 de mii de metri pătrați
  • strat de binder: 41 de mii de tone
  • fundație de piatră spartă-44 de mii de metri cubi
  • beton la lucrări de consolidare-25 de mii de metri cubi
  • parapet metalic-23 de mii de metri liniari”

Transapuseana sau ”Transalpina de Apuseni” va lega o serie de localități din Munții Apuseni: va străbate Aiudul de Sus – Râmeț – Brădești – Geogel – Măcărești – Bârlești Cătun – Cojocani – Valea Barnii – Bârlești – Mogoș – Valea Albă – Ciuculești – Bucium – Izbita – Coleșeni – Bucium Sat și ajunge în Bucium Cerbu, aproape de Abrud.

Autoritățile din zonă speră că drumul de asfalt va revitaliza zona, turistic dar și social, prin redescoperirea ei de către nepoții și strănepoții celor care locuiau pe vremuri acolo și care ar putea da o nouă viață, fie și numai în weekend sau în concediu, gospodăriilor prăbușite sub trecerea timpului.

Totuși, dincolo de aspectul turistic, principala lui utilitate va fi aceea că va lega Munții Apuseni de nodul de autostradă de la Aiud.

Foto: Marius Hațegan Facebook

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax