Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Trei elevi de la Colegiul Național “Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia, premiați la Salonul Național de Inventică și Creație Științifică pentru Tineret


Publicat

20161123_112952În perioada 16-20 noiembrie, Colegiul Național “Horea, Cloșca și Crișan” Alba Iulia a fost reprezentat prin intermediul elevilor Bogdan Georgescu, Ciprian Petrean și Marius Nicolae Țoc – coordonați de prof. fizică și informatică Ramona Humeniuc la „Salonul Național de Inventică și Creație Științifică pentru Tineret”, organizat de către Ministerul Tineretului și Sportului în cadrul Târgului Internațional Gaudeamus – Carte de învățătură 2016.

Acest eveniment dedicat exclusiv tinerilor, a adus viitorul mai aproape și a introdus publicul și participanții în lumi incredibile ale imaginaţiei și ingeniozității, prezentând peste 30 de lucrări, imaginate și construite de mai mult de 60 de tineri din toată țara, în cadrul celor trei secțiuni dedicate:

1) Ştiințe aplicate (mecanică, electrică, optică, termotehnică, biotehnologie, nanotehnologie, aeronautică, astronautică etc)

2) Tehnologia informației (tehnologie care asociază utilizarea calculatorului şi informaţiile, care ajută să producă, să manipuleze, să comunice sau să difuzeze informaţiile)

3) Tehnologii ale viitorului (robotică, graphic design, arhitectură futuristă etc.)

Manifestarea și-a deschis porțile, în prezența  secretarului de stat pe politici de tineret, Andrei Popescu, a unor reprezentanți ai Oficiului de Stat pentru Invenții și Mărci și a unor jurnaliști din domeniul științei.

Cei trei elevi ai Colegiului au fost selectați să-și expună invențiile la standurile din incinta Complexului Romexpo în urma unei selecții riguroase a lucrărilor transmise, pe baza unor criterii precum: modul de prezentare, gradul de noutate, măsura în care ideile prezentate răspund unor probleme reale iar în ceea ce privește secțiunea Tehnologii ale viitorului, a fost luată în calcul și anticiparea unor situații sau soluții care pot apărea în viitor. Tinerii inventatori, elevi în clasa a XII-a C, profil matematică-informatică intensiv informatică la Colegiul Național “Horea, Cloșca și Crișan” Alba Iulia au debutat cu succes la acest Salon alături și de alți tineri experimentați și premianți ai unor concursuri internaționale prestigioase, precum Salonul de inventică de la Geneva sau concursurile de proiecte spațiale organizate de NASA.

Echipa formată din elevii Bogdan Georgescu și Ciprian Petrean a obținut Premiul III la secțiunea “Tehnologia Informațiilor” cu lucrarea de grafic design-animație 3DNo one bats an eye” și tot la această secțiune elevul Marius Nicolae Țoc a obținut Mențiune cu lucrarea tehnico-științifică Tehnica de monitorizare automată a locurilor publice de parcare.

De remarcat este faptul că elevul Țoc Marius Nicolae a expus la acest Salon 3 creații tehnico-științifice, alături de cea premiată cu Mențiune au fost apreciate și încurajate a fi perfecționate și lucrările “Recunoașterea automată a numerelor de înmatriculare” (secțiunea „Tehnologia Informațiilor”) și “Lanterna termoelectrică” (secțiunea “Științe aplicate”).

“Participarea pentru prima dată la Salonul Național de Inventică și Creație Științifică pentru tineret a fost o experiență plăcută, inedită, o oportunitate de a ne lărgi orizontul în perspectiva alegerii unei cariere viitoare, de a socializa și de a cunoaște o mulțime de concepte care par mai mult decât promițătoare”, a transmis Ciprian Petrean.

„În cele 5 zile ale evenimentului am luat contact cu diverse modalități de prezentare a tehnologiei informației și a comunicării, am învățat multe lucruri din diverse domenii ale științei și tehnicii, am legat prietenii și oportunități de colaborare pe viitor”, a precizat Bogdan Georgescu.

“Am ales să studiez și să caut noi soluții de eficientizare a problemei parcărilor deoarece este una dintre cele mai importante într-un oraș. În întreaga lume, poluarea atmosferică și drumurile aglomerate duc la scăderea calității vieții, rezultând timp pierdut pentru șoferi și combustibil irosit. Prezența la salonul de inventică cu soluții viabile și testate, discuțiile cu ceilalți participanți și membrii juriului mă determină să îmbunătățesc în continuare proiectele și activitatea de cercetare”, a transmis Marius Nicolae Țoc.

„Tehnologia se află într-o evoluție exponențială. Nu este ușor să previzionăm ce ar implica utilizarea de instrumente diferite pe termen lung, care sunt formele cele mai potrivite de utilizare și ce tehnici ar fi mai bine de ales pentru a obține performanțe cu elevii în activitățile de creație tehnico-științifică. Mă bucură rezultatele obținute de elevi, cred în potențialul lor și-i încurajez în continuare spre activitatea de cercetare care implică utilizarea calculatoarelor”, a precizat prof. Ramona Humeniuc.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

 1. riveran

  vineri, 25.11.2016 at 09:29

  FELICITARIIII !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Patinoar, brad și luminițe ”de criză”, în această iarnă, la Alba Iulia. Fără tonete cu vin fiert și mâncare în Piața Cetății

Publicat

brad

Vor fi luminițe și brad în Piața Cetății din Alba Iulia în acest an, denia, dioramă cu nașterea Domnului Iisus și Moș Crăciun. Nu nu vor mai fi însă tonetele cu vin fiert , cafea și placinte, ca în anii trecuți. 

Iubitorii de patinaj din Alba Iulia vor putea și ei să se bucure în această iarnă de un patinoar artificial care va fi amenajat într-un alt loc din Cetatea Alba Carolina.

Primarul Gabriel Pleșa a declarat pentru Alba24.ro că patinoarul nu va fi amplasat în Piața Cetății ca în anii trecuți ci în șanțurile din latura Vestică a Cetății Alba Carolina, sub podul de lemn de la Poarta IV.

” Cam din 10 decembrie va fi pus în funcțiune, dacă nu se întâmplă ceva grav ( nr. cu evoluția COVID -19)” a declarat primarul, precizând că nu va fi nevoie ca amplasarea patinoarului să fie supusă aprobării în Consiliul Local.

Orarul de funcționare al patinoarului va fi de la 12:00 la 20:00. ”Patru ore va fi liber între orele 12:00-16:00 și patru ore cu taxa de la 16:00-20:00. Primăria nu va plăti chirie ci numai curentul și apa consumată .” a mai precizat primarul.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Marius Hațegan, CJ Alba: În 3 decembrie se deschide oficial lotul 1 din Autostrada A10, între Sebeș și Alba Iulia. VIDEO

Publicat

Lotul 1 al Autostrăzii A10 Sebeș – Turda, între Sebeș și Alba Iulia, se va deschide oficial în data de 3 decembrie, a anunțat sâmbătă seara vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan, pe pagina sa de Facebook. 

Potrivit acestuia, lucrările sunt finalizate, iar deschiderea este programată în data de 3 decembrie.

„Aviz cârcotașilor. Așa cum am promis se deschide autostrada A10 Sebeș-Turda, lotul 1, între Sebeș și Alba Iulia. Lucrările sunt finalizate, deschiderea oficială în data de 3 decembrie. Ce nu a făcut PSD în 5 ani a făcut PNL în 5 luni”, a scris vicepreședintele CJ Alba, pe pagina de Facebook.

„La Sebeș legătura cu DN1 și implicit cu autostrada A1 se va face prin sensurile giratorii existente, prin intermediul bretelelor mici, 5 și 6. Nodul rutier Alba Iulia Sud va fi finalizat complet și se va putea circula normal până la Alba Iulia Nord”, au precizat reprezentanții PNL Alba, pe rețeaua de socializare.

Reamintim faptul că CNAIR împreună cu constructorul lotului 1 al Autostrăzii Sebeș-Turda au pregătit inițial deschiderea tronsonului între Lancrăm și Alba Iulia până pe data de 1 Decembrie. Reprezentanții companiei au transmis în urmă cu o săptămână că deschiderea circulației ar putea fi amânată doar de vremea rea, respectiv în situația în care va interveni un îngheț.

17 km la care se lucrează de 6 ani

Contractul pentru realizarea celor 17 km de autostradă, între Lancrăm (Sebeș) și Pârâul Iovului a fost semnat în 2014, valoarea acestuia fiind de 541.73 mil lei (fără TVA).  Constructorul Impresa Pizzarotti a început lucrările în luna decembrie.

Asociația Pro Infrastructura nota la mijlocul lunii noiembrie 2020 că „la nodul rutier Sebeș constructorul este concentrat pe cele 2 bretele scurte care se conectează la sensurile giratorii ale nodului existent și prin care s-ar putea deschide traficul rutier pe autostradă în ambele sensuri”.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

15 companii au depus oferte pentru tronsonul de 35,7 km din Autostrada Sibiu- Pitești, în valoare de 5,3 de miliarde de lei

Publicat

15 companii de construcții și asocieri au depus oferte pentru construcția unui tronson de 35,7 km din Autostrada Sibiu- Pitești. Compania Națională de Administrare a Infrasctucturii Rutiere (CNAIR) anunță că  a avut loc depunerea ofertelor pentru procedura de atribuire a contractului ,,Proiectarea şi Execuţia Autostrăzii Sibiu – Pitesti, Sectiunea 3 : Cornetu – Tigveni”.

Valoarea estimată a contractului este de 5.324.779.469,00 Lei fără TVA.

Citește și Marius Hațegan, CJ Alba: În 3 decembrie se deschide oficial lotul 1 din Autostrada A10, între Sebeș și Alba Iulia. VIDEO

Durata contractului este de: 14 luni perioada de proiectare, 59 luni perioada de execuţie şi 60 luni perioada de garanţie a lucrarilor. Traseul are o lungime de 37.4 km și va avea 95 de poduri și pasaje, un tunel cu două galerii independente în lungime de 1.7 km/ galerie, două noduri rutiere și un ecoduct.

Potrivit CNAIR Până la termenul limită au depus oferte următorii agenți economici:

 1. ASOCIEREA STRABAG SRL -ACCIONA CONSTRUCCION SA)
 2. ASOCIEREA AKTOR SOCIETATE TEHNICA ANONIMA (AKTOR S.A.) – RIZZANI DE ECCHER SA
 3. ASOCIEREA ASTALDI SPA – TANCRAD SRL
 4. . IMPRESA PIZZAROTTI & C SPA
 5.  TERNA TOURIST TECHNICAL AND MARITIME SOCIETE ANONYME
 6.  CHINA CIVIL ENGINEERING CONSTRUCTION CORPORATION (CCECC) – CHINA RAILWAY 14TH BUREAU GROUP CO LTD
 7.  CHINA COMMUNICATIONS CONSTRUCTION COMPANY LTD- DIMEX-2000 COMPANY S.R.L.
 8.  CHINA STATE CONSTRUCTION ENGINEERING CORPORATION LTD
 9.  HUNAN PROVINCIAL COMMUNICATIONS PLANNING, SURVEY & DESIGN INSTITUTE CO., LTD
 10.  KOLIN INSAAT TURIZM SANAYI VE TICARET A.S.
 11. MAKYOL INSAAT SANAYI TURIZM VE TICARET A.S. – OZALTIN INSAAT TICARET VE SANAYI A.S. – YAPI MERKEZI İNŞAAT VE SANAYI A.Ş. – GÜLERMAK AĞIR SANAYI İNŞAAT VE TAAHHÜT A.Ş.
 12. MAPA INSAAT VE TICARET ANONIM SIRKETI – CENGIZ INSAAT SANAYI VE TICARET A.S.
 13.  POWER CONSTRUCTION CORPORATION OF CHINA LIMITED – OZGUN INSAAT TAAHHUT SANAYI VE TICARET LTD. STI. – POWERCHINA ROADBRIDGE GROUP CO., LTD
 14.  REC ULUSLARARASI İNŞAAT YATIRIM SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ – ONUR TAAHHUT TAŞIMACILIK INŞAAT TICARET VE SANAYI A.Ş.
 15.  TEKFEN İNŞAAT VE TESISAT A.Ş. (TEKFEN CONSTRUCTION & INSTALLATION CO., INC.) – DOGUS INSAAT VE TICARET A.S

Valoarea estimată a contractului este de 5.324.779.469,00 Lei fără TVA.

Durata contractului este de: 14 luni perioada de proiectare, 59 luni perioada de execuţie şi 60 luni perioada de garanţie a lucrarilor.

Traseul are o lungime de 37.4 km

Sursa de finanțare: Fonduri Europene Nerambursabile.

Principalele lucrări ale acestei secţiuni sunt:
• 95 de poduri și pasaje
• Tunel cu două galerii independente în lungime de 1.7 km/ galerie
• Nod rutier Cornetu și Nod rutier Văleni
• Ecoduct în zona localităţii Călineşti

Comisia de Evaluare va analiza ofertele în conformitate cu prevederile documentațiilor de atribuire și cu legislația în vigoare în domeniul achizițiilor publice.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Îndrumări electorale interbelice: În cabină separată, cu ștampila apăsată pe roată, cu vot secret, liber, nesilit şi necontrolat

Publicat

Direcţia Judeţeană Alba a Arhivelor Naţionale a publicat pe o rețea de socializare o imagine cu „îndrumări” electorale din perioada interbelică. Prin acestea, cetățenii erau sfătuiți cum să procedeze în timpul alegerilor desfășurate duminica, cum să folosească ștampila în cabină și cum să procedeze mai apoi cu buletinul de votare. 

„Votarea de Duminică va avea loc în sala „Caragiale” și va dura de dimineața dela ora 8, până seara la ora 8. Avem vreme să mergem și la biserică și să și votăm!

Votarea se face tot în baza Cărții de alegător, ori de alegătoare, cu care ați votat la consiliul județian și tot în acelaș mod: în cabină separată, cu ștampila apăsată pe roată, cu vot garantat secret, liber, nesilit și necontrolat de nimenea.

După apăsarea ștampilei, să împături buletinul de votare așa, ca chipul ștampilei rămas pe roată, să ajungă dinlăuntru și apoi să ieși din cabină și să dai buletinul astfel împăturat dlui judecător. Președintele alegerii în Alba – Iulia va fi dl.: Dr. Iosif Felner”, se precizează în „îndrumările” pubilicate pe rețeaua de socializare Facebook.

„Vă rugăm să remarcaţi cum votul <secret, liber, nesilit și necontrolat de nimenea> merge mână în mână cu aplicarea ştampilei pe roată”, au scris reprezentanții Direcției Județene Alba a Arhivelor Naționale.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate