Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Turneul de şah rapid Memorialului „Hosszú Elemér” de la Aiud a ajuns la final. Lista câștigătorilor

Publicat

sah aiud

Aflat la a 4-a ediţie, Memorialului „Hosszú Elemér” a atras la start un număr record de participanţi. Găzduită de Colegiul Naţional „Bethlen Gábor” din Aiud, competiţia a debutat cu turneul de şah rapid neomologat de F.R.Şah, la care au putut participa atât jucători nelegitimaţi, cât şi jucători legitimaţi. La start s-au aflat 56 de concurenţi, majoritatea elevi din Aiud, Alba Iulia şi Ocna Mureş, dar şi adulţi, mulţi dintre ei foşti elevi sau prieteni ai regretatului maestru aiudean.

Prezent la festivitatea de deschidere în calitate de director al turneului, prof. Deák-Székely Szilárd Levente, directorul Casei Corpului Didactic Alba, a declarat „Atunci când am iniţiat acest eveniment împreună cu prof.Kerekes Ferenc şi alţi profesori de la Colegiul Bethlen Gábor nu ne aşteptam că va lua o asemenea amploare în doar 3 ani. La prima ediţie am avut un număr redus de participanţi, doar elevi ai colegiului sau foşti elevi ai maestrului Hosszú Elemér. În acest an vom avea peste 100 de participanţi şi sunt convins că numărul lor va creşte în viitor. Voi continua să sprijin dezvoltarea şahului în judeţul Alba, deoarece este un joc foarte frumos şi cu valenţe educative recunoscute.”

Personalitatea maestrului aiudean a fost evocată de soţia maestrului Hosszú Elemér, care a prezentat participanţilor cele mai importante momente ale carierei şahiste şi profesionale a acestuia, prof.Kerekes Ferenc, preşedintele Asociaţiei Sportive BKG Aiud, Dorin Şerdean, preşedintele Asociaţiei Judeţene de Şah Alba, şi doamna Mariana Filip Dragomir, fostă elevă a prof. Hosszú Elemér şi componentă a primei echipe de junioare din Aiud în anii ’70, care a transmis celor prezenţi în numele Clubului Rotary Civitas Solis din Alba Iulia şi invitaţia de a participa la turneul de şah pentru elevi şi preşcolari pe care clubul îl va organiza la Alba Iulia în 18 mai.

Turneul de şah rapid s-a desfăşurat pe parcursul a 6 runde în sistem elveţian, la finalul acestora desprinzându-se în câştigător Daniel Cârjan din Horezu (Vîlcea), un jucător experimentat care a câştigat toate cele 6 partide jucate, acesta fiind urmat de un grup de 4 jucători cu 5 puncte din 6 posibile.

Festivitatea de premiere a fost onorată de prezenţa doamnei Oana Badea, primarul municipiului Aiud, care şi-a exprimat susţinerea totală pentru promovarea şahului în rândul copiilor aiudeni: „Ne dorim să avem tineri inteligenţi în Aiud, tineri care să nu poată fi manipulaţi şi care să îşi aducă aportul la dezvoltarea urbei noastre. Şahul este un sport al minţii, care îi ajută pe copii să gândească logic, să ia decizii corecte şi să îşi asume responsabilităţi. Fiecare copil aiudean care va învăţa să joace şah, va aduce în viitor un plus de valoare pentru Aiud. Felicit Colegiul Naţional Bethlen Gábor pentru această frumoasă iniţiativă care sper să aibă continuitate mulţi ani de acum înainte.”

S-au acordat următoarele premii:

Clasamentul general 1.Daniel Cârjan (Horezu) 2.Ioan Homană (Stremţ) 3.Aurel Buciuman (Ighiu)

Copii sub 10 ani: 1.Ciprian-Traian Gligor 2.David Mitrofan 3.Răzvan Stănilă (toţi de la CSM Unirea Alba Iulia)

Juniori sub 14 ani: 1.Ştefan Chiriluţ (CSM Unirea Alba Iulia) 2.Ionuţ Antoniu Niculiţă 3.Daniel Bogdan (ambii de la Clubul Elevilor Ocna Mureş)

Juniori sub 20 de ani: 1.Mihnea Dăscălescu (CSM Cluj-Napoca) 2.Raul Deteşan (Aiud) 3.Andrei Cristea (Clubul Elevilor Ocna Mureş)

Seniori: 1.Papp Ferenc-Attila (Potaissa Turda) 2.Szilágyi András (Lopadea Nouă) 3.Claudiu Radasciuc (Alba Iulia)

Turneul a fost arbitrat de Marius Ceteraş (Alba Iulia) şi Aurelian Vlad (Aiud)

Memorialul „Hosszú Elemér” continuă până duminică seara cu turneul de şah clasic la care participă 64 de concurenţi din judeţele Alba, Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Timiș și Vîlcea. Turneul este omologat de Federaţia Română de Şah şi Federaţia Internaţională de Şah (FIDE).

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax