Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Turneul de şah rapid Memorialului „Hosszú Elemér” de la Aiud a ajuns la final. Lista câștigătorilor

Publicat

sah aiud

Aflat la a 4-a ediţie, Memorialului „Hosszú Elemér” a atras la start un număr record de participanţi. Găzduită de Colegiul Naţional „Bethlen Gábor” din Aiud, competiţia a debutat cu turneul de şah rapid neomologat de F.R.Şah, la care au putut participa atât jucători nelegitimaţi, cât şi jucători legitimaţi. La start s-au aflat 56 de concurenţi, majoritatea elevi din Aiud, Alba Iulia şi Ocna Mureş, dar şi adulţi, mulţi dintre ei foşti elevi sau prieteni ai regretatului maestru aiudean.

Prezent la festivitatea de deschidere în calitate de director al turneului, prof. Deák-Székely Szilárd Levente, directorul Casei Corpului Didactic Alba, a declarat „Atunci când am iniţiat acest eveniment împreună cu prof.Kerekes Ferenc şi alţi profesori de la Colegiul Bethlen Gábor nu ne aşteptam că va lua o asemenea amploare în doar 3 ani. La prima ediţie am avut un număr redus de participanţi, doar elevi ai colegiului sau foşti elevi ai maestrului Hosszú Elemér. În acest an vom avea peste 100 de participanţi şi sunt convins că numărul lor va creşte în viitor. Voi continua să sprijin dezvoltarea şahului în judeţul Alba, deoarece este un joc foarte frumos şi cu valenţe educative recunoscute.”

Personalitatea maestrului aiudean a fost evocată de soţia maestrului Hosszú Elemér, care a prezentat participanţilor cele mai importante momente ale carierei şahiste şi profesionale a acestuia, prof.Kerekes Ferenc, preşedintele Asociaţiei Sportive BKG Aiud, Dorin Şerdean, preşedintele Asociaţiei Judeţene de Şah Alba, şi doamna Mariana Filip Dragomir, fostă elevă a prof. Hosszú Elemér şi componentă a primei echipe de junioare din Aiud în anii ’70, care a transmis celor prezenţi în numele Clubului Rotary Civitas Solis din Alba Iulia şi invitaţia de a participa la turneul de şah pentru elevi şi preşcolari pe care clubul îl va organiza la Alba Iulia în 18 mai.

Turneul de şah rapid s-a desfăşurat pe parcursul a 6 runde în sistem elveţian, la finalul acestora desprinzându-se în câştigător Daniel Cârjan din Horezu (Vîlcea), un jucător experimentat care a câştigat toate cele 6 partide jucate, acesta fiind urmat de un grup de 4 jucători cu 5 puncte din 6 posibile.

Festivitatea de premiere a fost onorată de prezenţa doamnei Oana Badea, primarul municipiului Aiud, care şi-a exprimat susţinerea totală pentru promovarea şahului în rândul copiilor aiudeni: „Ne dorim să avem tineri inteligenţi în Aiud, tineri care să nu poată fi manipulaţi şi care să îşi aducă aportul la dezvoltarea urbei noastre. Şahul este un sport al minţii, care îi ajută pe copii să gândească logic, să ia decizii corecte şi să îşi asume responsabilităţi. Fiecare copil aiudean care va învăţa să joace şah, va aduce în viitor un plus de valoare pentru Aiud. Felicit Colegiul Naţional Bethlen Gábor pentru această frumoasă iniţiativă care sper să aibă continuitate mulţi ani de acum înainte.”

S-au acordat următoarele premii:

Clasamentul general 1.Daniel Cârjan (Horezu) 2.Ioan Homană (Stremţ) 3.Aurel Buciuman (Ighiu)

Copii sub 10 ani: 1.Ciprian-Traian Gligor 2.David Mitrofan 3.Răzvan Stănilă (toţi de la CSM Unirea Alba Iulia)

Juniori sub 14 ani: 1.Ştefan Chiriluţ (CSM Unirea Alba Iulia) 2.Ionuţ Antoniu Niculiţă 3.Daniel Bogdan (ambii de la Clubul Elevilor Ocna Mureş)

Juniori sub 20 de ani: 1.Mihnea Dăscălescu (CSM Cluj-Napoca) 2.Raul Deteşan (Aiud) 3.Andrei Cristea (Clubul Elevilor Ocna Mureş)

Seniori: 1.Papp Ferenc-Attila (Potaissa Turda) 2.Szilágyi András (Lopadea Nouă) 3.Claudiu Radasciuc (Alba Iulia)

Turneul a fost arbitrat de Marius Ceteraş (Alba Iulia) şi Aurelian Vlad (Aiud)

Memorialul „Hosszú Elemér” continuă până duminică seara cu turneul de şah clasic la care participă 64 de concurenţi din judeţele Alba, Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Timiș și Vîlcea. Turneul este omologat de Federaţia Română de Şah şi Federaţia Internaţională de Şah (FIDE).

 


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

UPDATE: INCENDIU în localitatea Măhăceni. Pompierii intervin pentru stingerea focului

Publicat

pompieri-isu-incendiu-noaptea_3-e1540839254587

Un incendiu a izbucnit luni seară la o anexă gospodărească din localitatea Măhăceni din comuna Unirea.  UPDATE: Potrivit ISU Alba, incendiul se manifestă pe aproximativ 4 mp la nivelul anexei gospodărești, se intervine în continuare pentru lichidarea acestuia cu o singură autospecială. Potrivit ISU Alba, detașamentul de pompieri Aiud intervine cu două autospeciale pentru stingerea […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

De ce ne doare capul primăvara. Ce este astenia și ce alte boli apar în acest sezon

Publicat

d

Aşteptată cu nerăbdare, primăvara vine cu numeroase probleme de sănătate. Este un anotimp cunoscut pentru asteniile asociate numelui său. Însă pot avea de suferit şi cei care au boli cronice, şi cei ale căror organisme sunt slăbite la ieşirea din iarnă. Astenia de primăvară nu este o boală, ci un cumul de stări fiziologice, normale, […]

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

PUZ-ul pentru zona de agrement de pe malul Mureșului de la Alba Iulia, la vot în Consiliul Local

Publicat

mures

Consilierii Locali din Alba Iulia vor avea de votat în următoarea ședință de Consiliu Local, documentația pentru introducerea în intravilan a 14.018 metri pătrați, în Partoș pe malul râului Mureș, între podul rutier şi cel de cale ferată. Terenul este necesar pentru amenajarea unei zone de agrement și debarcader. În cadrul proiectului, opt localităţi vor […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Bani sau tichete de masă pe vouchere de vacanţă nefolosite. Proiect legislativ

Publicat

bani lei monede

Pentru voucherele de vacanţă nefolosite, angajaţii ar putea primi în schimb contravaloarea lor în bani sau tichete de masă. Prevederea este menţionată într-o propunere legislativă iniţiată de un deputat ALDE. Iniţiatorul vrea ca firmele să fie obligate să-şi despăgubească în acest fel salariaţii. El aduce ca argument un studiu GfK, potrivit căruia tichetele valorice reprezintă […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate