Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Un albaiulian, războinic în celebrul serial „Vikings”. Detalii din culisele filmului care a cucerit lumea


Publicat

12294903_1242780942417871_624451477777212060_nPutem spune că unul dintre cele mai urmărite seriale ale momentului, „Vikings” îi inspiră pe unii dintre fani să intre în atmosfera timpurilor învăluite în legendă, astfel că nu puţini sunt cei care şi-ar dori să ajungă pe platourile de filmare. Unul dintre fani chiar a reușit și, mai mult, a făcut parte din distribuție. Și nu vorbim despre un scandinav, ci despre un albaiulian. Alex Stanciu, unul dintre „dacii” de la Garda Apulum, și-a văzut visul cu ochii și a trăit cinci zile de neuitat alături de actorii celebri din „Vikings”.

Se spune că trebuie să fii omul potrivit la locul potrivit. Se pare că acest proverb îi vine mănușă lui Alex, pentru că a ajuns să fie printre puținii români și cu siguranță singurul albaiulian care apare în celebrul serial „Vikings”.

A fost omul potrivit pentru că a fost selectat probabil dintre mii de oameni și în locul potrivit pentru că a decis peste noapte să plece în Irlanda (locaţia de filmare), să-și încerce norocul, fără a-și imagina o clipă că va ajunge să „facă istorie” în serialul pe care îl urmărea de ani de zile.

„Eu am locuit o scurtă perioadă de timp în Irlanda și am văzut pe pagina lor de Facebook că au nevoie de oameni. Le-am trimis o scrisoare, pentru că pe mail nu te bagă în seamă, mai exact am descărcat un formular cu date despre mine, înălțime, ocupație,  pasiuni, și l-am trimis alături de o fotografie. La scurt timp am primit un răspuns și așa am ajuns la Hollywood Wicklow (un sat din Irlanda – n.r.)”, spune Alex pentru Alba24.

(P)  Haine sport pentru orice sezon, pe FashionSport.ro. Peste 40.000 de articole sport de bărbați, femei și copii.  Adidași alergareghete baschetpantofi ciclism, ghete fotbal, pantofi skate, adidasi fitness sau drumeție, de la 900 de branduri: Adidas, Jack and Jones, Nike, Pierre Cardin, Puma, Londsdale, Under Armour, Brithish Knights, New Ballance, Karrimor, Soul Cal, Everlast, Dunlop, Kangol, Vans etc. Reduceri mari în fiecare zi

13183221_1291391000890198_2058905803_nCa o picanterie pentru fanii serialului, Alex ne spune că inițial s-a dorit ca sezonul patru să fie format din mai multe episoade și să fie final de serial, însă pentru că publicul pare să fie încă foarte interesat, a fost hotărâtă lansarea încă unui sezon.

Despre costumația pe care trebuia să o poarte în jur de 10 ore pe zi spune că pare destul de grea în imagini, însă în realitate lucrurile sunt diferite. Coiful și armele erau din plastic, iar scutul era din fibră de sticlă. Precizia și detaliile minuțioase cu care era realizată toată recuzita îți dădea impresia că sunt din fier, spune Alex.

Tânărul albaiulian ne-a povestit cum petreci o zi în lumea Vikingilor atunci când faci parte din armata saxonă condusă de Aethelwulf.

„Eu am fost pe finalul filmărilor, am fost cinci zile. Mă trezeam la 3-4 noaptea, mergeam cam jumătate de oră până ajungeam la autocarul lor și până pe platoul de filmat mai făceam o oră. Odată ajuns în Wicklow, primeam un mic dejun după care treceam la machiaj și echipat. În jur de 50 de oameni se ocupau de acest aspect. Se punea foarte mare preț pe detalii. Trebuia să fii perfect, să nu ai prea multă sau prea puțină <mizerie> pe față. În momentul în care eram pregătiți, eram duși pe <câmpul de luptă>”, spune albaiulianul.

13220048_1291391170890181_144468986_nDeși poate pentru multă lume pare destul de ușor să fii un simplu figurant într-un serial, în  cazul de față nu era tocmai simplu. Pe lângă frigul de afară, în medie 2 grade Celsius, care trebuia îndurat aproximativ 12 ore, lupta cu vikingii și „alergatul” după ei erau destul de solicitante.

„Am avut colegi care clacau din cauza oboselii, oameni care au făcut hipotermie din cauza frigului, deci nu este chiar așa de simplu. Plus că nu ai mobilitate, pentru că sub echipamentul de soldat trebuie să ai haine groase și faptul că trebuie să te miști destul de mult este epuizant,” mai spune albaiulianul.

Despre actorii din film, Alex spune că a fost surprins să constate că personalitatea eroilor nu coincide cu cea pe care o etalează în viața reală. De exemplu, Moe Dunford, actorul care îl interpretează pe Aethelwulf, este unul din cei mai veseli și deschiși actori.

Gustaf Skarsgård, cunoscut mai mult ca Floki, este singuratic și nu prea sociabil, iar Alexander Ludwig, Bjorn, era foarte detașat și puțin nepăsător.

Pe Alex îl vom putea vedea cel mai probabil în ultimele episoade din sezonul patru al filmului.

daci romani legiunea a xiii a gemina la clujAlexandru Stanciu are 21 de ani, a absolvit Colegiul Național „Horea Cloșca și Crișan” din Alba Iulia și este student la Facultatea de Arheologie.

Pasiunile sale nu sunt dintre cele mai obişnuite. Acesta iubește animalele exotice – în prezent mai are trei șerpi după ce și-a vândut o mică grădină zoologică înainte să plece în Irlanda. Este și un priceput fierar, lucrează cu fier forjat, dar nici gătitul nu îi este străin.

Nu în ultimul rând, susţine reprezentaţiile de reconstituire istorică în echipa Lupii Apulonului de la Muzeul Național al Unirii, fiind arcașul trupei.

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ECONOMIE

Subvenții de până la 6000 de lei/ angajat, pentru firmele din sectorul agro-alimentar care recrutează tineri șomeri

Publicat

s

Firmele care activează în sectorul agro-alimentar și care vor angaja, cu normă întreagă, tineri cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 de ani, înregistrați ca șomeri, vor primi lunar o sumă reprezentând echivalentul a 75% din salariul angajatului, conform unui proiect de ordonanță de urgență.

Sumele vor putea ajunge, în funcție de studiile celui angajat, la cel mult 6.000 de lei și se vor acorda pentru o perioadă  de maximum 18 luni, scrie avocatnet.ro

Bugetul alocat acestor măsuri va fi acoperit din fonduri externe nerambursabile, în limita a 243,6 milioane lei.

Astfel, potrivit profit.ro, angajatorii care activează în sectorul agro-alimentar, care încadrează în muncă, cu normă întreagă, persoane cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 de ani, înregistrați ca șomeri în evidența Agențiilor pentru Ocuparea Forței de Muncă Județene, respectiv a municipiului București beneficiază lunar, pentru o perioadă de maximum 18 luni, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2023, pentru fiecare persoană angajată din această categorie, de o sumă reprezentând echivalentul a 75% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.250 lei.

În cazul în care persoanele menționate sunt angajate pe posturi ale căror cerințe presupun studii medii, suma alocată va fi de cel mult 3.500 lei.

În cazul în care persoanele sunt angajate pe posturi ale căror cerințe presupun studii superioare, subvenția va fi de până la 6.000 lei.

Sumele se vor acorda, potrivit proiectului de OUG, timp de 18 luni, proporțional cu timpul efectiv lucrat de salariat și nu se vor putea cumula cu alte subvenții acordate în baza Legii nr. 76/2002, respectiv pentru angajarea absolvenților unor instituții de învățământ, a șomerilor cu vârsta de peste 45 de ani sau a tinerilor cu risc de marginalizare socială.

Nu vor putea beneficia de acest ajutor financiar nici instituțiile și autoritățile publice, dar nici angajatorii care, la data solicitării banilor, se vor afla în faliment, dizolvare, lichidare sau care vor avea activitățile suspendate sau restricționate din alte motive decât cele generate de epidemia de coronavirus.

Proiectul stabilește că, în cel mult 30 de zile de la oficializarea măsurilor cuprinse în acest proiect, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale trebuie să elaboreze și să publice procedura de acordare a sumelor de mai sus.

Angajatorii vor avea obligația menținerii raporturilor de muncă pentru o perioadă minimum 6 luni de la data încetării acordării sprijinului financiar. Angajatorii care încetează din inițiativa lor contractele individuale de muncă ale salariaților, anterior expirării acestui term sunt obligați să restituie, integral, sumele încasate pentru fiecare persoană pentru care a încetat raportul de muncă.

Pentru a intra în vigoare, proiectul de OUG trebuie să fie aprobat de Guvern și să apară în Monitorul Oficial.

sursa: avocatnet.ro, profit.ro

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

În căutarea fratelui pierdut: O scriitoare din Alba își caută prietenul cu care a crescut în orfelinatul din Alba Iulia

Publicat

Marion Le Roy Dagen, sau Măriuca, are 44 de ani și locuiește în Franța, însă de la vârsta de câteva luni și până la cinci ani fostul orfelinat din Alba Iulia i-a fost casă. În 1982 a fost adoptată prin decret prezidențial de o familie din Franța. Între timp a devenit și ea la rândul ei mama și scriitoare.

La mai bine de 40 de ani de când a plecat din România și din Alba Iulia, Măriuca își caută cel mai bun prieten pe care l-a avut în ”leagănul” din Alba Iulia: pe Claudiu, pe atunci un copil mai mic cu un an sau doi decât ea. 

Am stat de vorbă cu Măriuca și am vrut să aflăm de ce îl caută pe Claudiu și ce amintiri are cu el.

Născută la Aiud în 1976, Măriuca locuiește în Toulouse și lucrează ca şef de serviciu în domeniul socio-educativ. Din 2015, este membră fondatoare a asociației franceze „Orphelins de Roumanie“ (AFOR), care-și propune să ajute persoanele adoptate născute în România să-și descopere originile.

Mai mult de atât a scris și o carte: ”Copilul și dictatorul”, o mărturie a unui copil abandonat în orfelinatele românești și călătoria acestuia de a-și descoperi originile și familia.

Pe mama a găsit-o în anii 2000 în Aiud, iar în 2014 și-a găsit frații și tatăl, undeva pe lângă Teiuș. Limba română a uitat-o între timp, dar acum o reînvață, însă nu l-a uitat pe ”fratele” ei din orfelinatul din Alba Iulia.

Deși puține, singurele amintiri din orfelinatul din Alba Iulia sunt legate de Claudiu. Erau ca doi frați de nedespărțit.

Când familia din Franța a venit să o adopte pe Măriuca aceștia au crezut că cei doi sunt frați și au vrut să îi adopte pe amândoi, dar acest lucru nu a fost posibil deoarece Claudiu își cunoștea părinții biologici.

Vag, Măriuca își aduce aminte că prietenul ei Claudiu era mai mic decât ea cu un an sau doi, dar nu îi mai știe trăsăturile.

La căminul din Alba Iulia a stat cinci ani, iar ultimul an în România și l-a petrecut în București până au fost rezolvate toate documentele pentru adopție.

Acum a pornit în căutarea lui Claudiu care ar avea 42- 43 de ani. Nu știe însă dacă Claudiu a mai rămas în județul Alba, în România, sau dacă nu a fost adoptat de o familie din Germania.

Totuși face un apel celor care ar putea să o ajute să îl găsească pe Claudiu: orice informație cât de mică poate fi utilă pentru a-și găsi vechiul prieten.

sursă foto: Facebook – Mariuca Lrd.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Utilaj multifuncțional pentru deszăpezirea și întreținerea drumurilor din Baia de Arieș. Investiție de peste 400.000 de lei

Publicat

Primăria orașului Baia de Arieș cumpără un utilaj cu tracțiune 4×4, multifuncțional, care urmează să fie folosit pentru deszăpezirea și întreținerea drumurilor. Valoarea investiției se ridică la peste 400.000 de lei, fără TVA. 

Primăria Baia de Arieș a lansat luni în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru achiziția unei autospeciale 4×4, multifuncțională, pentru întreținerea drumurilor și a spațiilor verzi.

Valoarea totală este estimată la 420.000 de lei, fără TVA.

Potrivit caietului de sarcini, în momentul de față Primăria orașului Baia de Arieș deține doar un utilaj, un buldoexcavator dotat cu lamă de zăpadă, impropriu efectuării în condiții de calitate și costuri a activităților necesare.

Astfel, se dorește achiziționarea unui autovehicul multifuncțional de lucru  vară – iarnă, dotat cu lamă de zăpadă, răspânditor de material antiderapant și instalație de stropit și spălat, pentru a desfășura activități de deszăpezire pe perioada iernii și activități de curățenie stradală pe timpul călduros.

foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Școala online: Predare multidisciplinară la clasă, ca să fie redusă perioada în care elevii stau în fața calculatoarelor

Publicat

Ministrul Educației a făcut precizări, luni, despre variante luate în calcul pentru școala online. Profesorii ar putea trece la crearea de lecții de “predare transdisciplinară sau multidisciplinară”, pentru a reduce timpul pe care elevii îl petrec în fața calculatoarelor, în timpul școlii online.

Ministrul Anisie a declarat astăzi că predarea în comun a unei lecții de mai mulți profesori poate fi o soluție, pentru școlile din scenariul roșu, scrie edupedu.ro.

”Este o variantă care se lucrează la nivelul Ministerului Educației: nu este vorba neapărat despre un tandem (între profesori – n.r.), vorbim de o predare transdisciplinară sau multidisciplinară. Se analizează și acest aspect, tocmai pentru a veni în sprijinul elevului, să nu mai stea atâtea ore în fața calculatorului, dacă este necesar. Trebuie să ne raportăm și la situația epidemiologică“, a declarat ministrul Educației, întrebată dacă profesorii va trebui să predea în tandem, pentru ca orarul să fie mai suplu, în online.

În ceea ce privește timpul concret de predare și conținuturile predate în acest an, al doilea afectat de pandemia COVID-19, Monica Anisie a declarat că, “la acest moment, am decis deja în cadrul Ministerului Educației să existe o comisie formată din specialiști care să realizeze o adaptare a programei la predarea online. Se analizează de către comisii de specialitate din cadrul Ministerului toate aspectele legate de acest lucru și luni vom avea o conferință de presă în care vom preciza toate măsurile referitoare la acest aspect. Acest aspect se află în evaluare”.

sursă: edupedu.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate