Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Un misionar creștin din Alba, în Africa sălbatică. Printre elefanți, șerpi și crocodili, în ajutorul sărmanilor


Publicat

natanael

Un misionar în vârstă de 23 de ani, din Ohaba, a stat șapte luni în Africa cu adevărat sălbatică, a colibelor improvizate și a pericolelor de tot felul. A fost în apă, la doi metri de un crocodil, a avut un accident și a suferit săptămâni întregi după ce a fost tratat rudimentar, a văzut un elefant furios, șerpi și multe altele, dar mai ales a văzut oameni săraci, amărâți care așteptau sezonul ploios pentru a ”mânca orice era digerabil”.

natanael

După aceste experiențe, Natanael Codău și-a descoperit pacea lăuntrică și credința profundă în Dumnezeu. Acesta a plecat ca voluntar al unei fundații de misionari creștini, dar ce a găsit acolo a depășit orice și-a imaginat când a plecat de acasă.

Fiindcă este un cititor Alba24, a dorit să își împărtășească experiențele cu dumneavoastră, astfel încât ne-a scris. Vă redăm mai jos, cele mai relevante pasaje din mesajul său.

”Sunt Codău Natanael, am 23 ani, sunt din comuna Ohaba și am dorința să împărtășesc câteva experiențe trăite timp de 4 luni (august-noiembrie 2017) și alte 3 luni (iunie-august 2018) în Africa, Namibia. Am fost voluntar în cadrul fundației de misiune Kalaharii New Hope România (în zona Busmanland) aflată în aceea parte a lumii de 8 ani; o fundație care are o activitate frumoasă prin proiectele de construcții de case, grădini, fântâni și nu în ultimul rând în ajutorarea unor oameni care au fost (și încă foarte mulți sunt) blocați în capacitatea de înțelegere a vieții precum și în capacități materiale” ne-a scris Natanael.

Zona în care a stat acesta este una foarte aridă, cu puține fântâni, care oricum au cantități reduse de apă, unde hrană este foarte puțină, iar oamenii ”se hrănesc cu tot ce este digerabil”.

”Acolo sunt doar două anotimpuri: vară (călduri de până la +55 grade Celsius) și iarnă (când ziua sunt +45 de grade în timp ce noaptea coboară la +5). Sezonul ploios este cel mai așteptat de către ei pentru că în acest timp găsesc multă mâncare șerpi, șopârle, viermi, broscuțe… tot ceea ce stă ascuns în nisip la răcoare când este cald, iese afară în sezonul ploios” adaugă tânărul misionar din Alba.

africa

Avantajul secetei, dacă se poate spune așa, este acela că zona nu este lovită așa puternic de boli că malaria sau ebola. ”Dar există o mulțime de alte boli care adeseori sunt letale pentru trupurile lor slăbite și lipsite de imunitate.

Șocul cultural

”Am fost în această zonă timp de 7 luni în două vizite și de la primul pas pus pe acest continent am înțeles că Dumnezeu vrea să schimbe ceva în viața mea, dar nu am înțeles atunci care este planul său. Plecat că voluntar acolo am avut parte de experiențe care nu de puține ori au implicat prezența supranaturală.

Cu teamă am pornit pe acest drum neștiind cum să mă raportez situațiilor noi apărute (timp de trei săptămâni nu m-a părăsit șocul schimbării culturale). După un timp, am primit o pace extraordinară în urmă rugăciuniilor, pace care mă făcea să exclam în fiecare situație limită: sunt gata să mor pentru ceea ce cred”.

Printre șerpi, elefanți și crocodili

”În prima săptămână, în timp ce studiam la umbra unui copac, într-un timp de recreere, un șarpe destul de mare, aproximativ de 80-90 centimetri, a apărut din senin pe picioarele mele. Am înțepenit din cauza șocului inițial și acest lucru l-a făcut inofensiv, iar după câteva clipe a plecat.

elefant

Acesta a fost începutul mai multor experiențe de acest gen, la limită morții: am întâlnit nenumărați șerpi la distante extrem de mici, am dormit o noapte cu un scorpion în sacul de dormit, am fost aproape să mă răstorn cu o mașină din cauza unei roți care s-a rupt, am fost aproape de elefanți furioși (50 de metri), am avut un accident de atv și am fost, timp de două săptămâni,  foarte afectat din cauza nisipului care mi-a intrat în ochi și a unei tăieturi la cap în zonă frunții, care a fost tratată primitiv.

De asemenea, am fost foarte aproape să mă înec într-un râu în Zambia, din cauza curenților puternici, chiar dacă știu să înot bine. Iar după aceasta, până să ies din apă, am văzut, la nici 2 metri de mine, un crocodil.

coliba

Am primit în acele momente o pace și o hotărâre prin care eram gata să mor. Îi mulțumesc lui Dumnezeu și nu vreau să vorbesc nimic formal, dar după aceste experiențe, credința mea a devenit neclătinată. Eu nu aș vrea prin aceasta să fac o pledoarie credinței mele, dacă considerați nepotrivit, las la latitudinea dumneavoastră să reformulați” și-a încheiat tânărul misionar povestea cu adevărat impresionantă.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ECONOMIE

PSD vrea să adune companiile energetice de stat într-una singură. MEGA-MIX energetic cu gaze, cărbune, energie verde și nucleară

Publicat

sursa foto: pixabay.com

Liderul PSD Marcel Ciolacu a emis duminică ideea unei companii energetice naționale, care să producă energie dintr-un mix de surse și care să poată asigura într-un interval de 3 – 5 ani independența energetică a României.

Ciolacu spune că traversăm o criză mondială a energiei, care a fost gestionată mai prost în România. „Cred că e momentul, cu o asemenea forță politică, să creăm o companie serioasă, care să producă și verde și nuclear și pe cărbuni și gaze, o companie națională astfel încât în trei, maxim cinci ani România să fie independentă energetic”, a declarat Ciolacu la Antena 3.

Liderul PSD a precizat că la ședința de luni a coaliției sunt doi invitați, ministrul Energiei, care să lămurească situația stocurilor, precum și ministrul Finanțelor.

Ciolacu spune că mixul de energie verde și producție pe cărbune este o abordarea corectă, sugerată de specialiști.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

Astăzi se deschide patinoarul din Aiud. Acces fără certificat verde, însă cu masca obligatorie. PROGRAM și TARIFE

Publicat

Patinoarul din municipiul Aiud se deschide luni, 6 decembrie. Potrivit reprezentanților Primăriei, funcționarea patinoarului amplasat în Piața Dr. Constantin Hagea se va face în condițiile impuse de situația epidemiologică.

Astfel, este permis accesul a maximum 75 de persoane deodată, iar purtarea măștii este obligatorie. Pentru accesul pe patinoar nu este necesară prezentarea certificatului verde.

Patinoarul va funcționa în perioada 6 decembrie 2021 – 29 ianuarie 2022 și va fi disponibil zilnic, între orele 12:00 – 22:00, cu excepția zilelor de 25 decembrie 2021 și 1 ianuarie 2022 când patinoarul este închis.

De asemenea, în zilele de 24 și 31 decembrie 2021 patinoarul este disponibil doar între orele 12:00 – 16:00.

Accesul se face pe bază de bilet de intrare.

  • Taxă intrare – 5 lei / persoană
  • Taxă închiriere patine – 5 lei / pereche / intrare

foto: Arhivă, Primăria Aiud

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Un şofer i-a cerut lui Moş Nicolae permisul suspendat: ”Să știți că mi-am făcut și ghetele”. Ce răspuns a primit de la polițiști

Publicat

Un șofer i-a cerut lui Moș Nicolae să îi aducă în dar permisul luat de polițiști pentru 90 de zile. Răspunsul Ministerului Afacerilor Interne a devenit viral: „Cu un amendament: permisul dumneavoastră îl va aduce Iepurașul de Paște”.

MAI publlică o întrebare primită pe Facebook: „- Eu am permisul suspendat 3 luni. Că tot vine Moș Nicolae, dorința mea este să mi-l aducă. Îmi puteți confirma dacă mi-l aduce? Să știți că mi-am făcut și ghetele!”.

Citește și MESAJE de SFÂNTUL NICOLAE. URĂRI și felicitări pe care le poți trimite celor care-și sărbătoresc onomastica

Răspunsul MAI publicat duminică seara a devenit viral: „Confirmăm că astă seară vine Moș Nicolae. Confirmăm că dorința dumneavoastră a fost auzită. Confirmăm că ea va fi și îndeplinită… cu un amendament: permisul dumneavoastră îl va aduce Iepurașul de Paște! Mulțumim pe această cale Moșului, care a înțeles că trebuie să vă dea un timp de 90 de zile să conștientizați că puteți pune în pericol atât viața dumneavoastră, cât și a celorlalți participanți la trafic”.

Polițiștii au și un sfat pentru cei care mai au astfel de dorințe: „Cei care au astfel de dorințe de la Moș Nicolae și și-au făcut și ghetele, sunt rugați să doarmă încălțați. Cu siguranță Moșul nu va putea onora așa ceva”.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Pensiile cresc cu 10% de la 1 ianuarie. Companiile mari vor fi taxate cu 1% din cifra de afaceri. Anunțul lui Marcel Ciolacu

Publicat

Pensiile urmează să crească cu 10% de la 1 ianuarie, creșteri salariale fiind posibile și în sectorul sanitar și în învățământ, a anunțat duminică liderul PSD Marcel Ciolacu. Acesta a vorbit și de introducerea unei taxe de solidaritate, pentru companiile cu cifră mare de afaceri.

Ciolacu a dat asigurări că sumele necesare majorărilor vor fi găsite. „Vom găsi soluții, veți vedea în bugetul de stat. Important este cum îți echilibrezi veniturile. Avem cele mai mici venituri din PIB din toată Europa. Noi nu ne gândim să fim mai eficienți la colectare, noi ne gândim cum îi lăsăm pe oameni să moară de foame. Pensia minimă crește la 1.000 de lei, nu este o extravaganță”, a spus politicianul.

Ciolacu a spus că 80% din români trăiesc cu o pensie de până în 2.000 de lei. „Categoric”, a răspuns Ciolacu, întrebat dacă în ianuarie oamenii vor primi pensii mai mari. „Este un lucru convenit, bugetat, deja ministrul Finanțelor își face datoria”.

Companiile cu cifră de afaceri mai mare de 100 milioane lei vor fi taxate

În context, Marcel Ciolacu a avansat ideea unei taxe de solidaritate pentru companiile cu o cifră de afaceri mai mare de 100 de milioane de lei. „O taxă de 1% din cifra de afaceri, o taxă de solidaritate. Am discutat cu prim-ministrul că trebuie găsită o destinație clară, numai pentru sănătate și învățământ… Le dai destinație prin bugetul de stat”.

„Nu sunt de vină românii că tu ai o guvernare ineficientă, că tu nu eşti în stare să opreşti hoţia din vamă sau neplata TVA-ului. Românii îşi plătesc impozite. Nu înţeleg de ce e această reticenţă, am văzut că a abordat-o şi domnul Kelemen Hunor, pentru companiile care au cifră de afaceri peste 100 de milioane, indiferent care este capitalul, românesc, multinaţional, să vină o taxă de 1 la sută, găsită destinaţie clară pentru sănătate şi învăţământ”, a declarat Marcel Ciolacu.

Ciolacu spune că există o reținere din partea PNL la acest proiect, dar s-a declarat convins că va fi găsit un compromis.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate