Connect with us
Publicitate

ABRUD

FOTO: Un pod din orașul Abrud, afectat de viiturile din 2021, va fi demolat și refăcut. Acord de mediu, solicitat la APM

Publicat

Un pod din orașul Abrud, grav afectat de viiturile produse în vara anului 2021, va fi demolat și refăcut, printr-o investiție de peste 330.000 de lei. 

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Alba a anunțat depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu pentru lucrări de intervenție în prima urgență privind consolidări la structura de rezistență a unui pod aflat pe strada Serbina din orașul Abrud.

Potrivit memoriului de prezentare, în perioada 15 – 16 iulie 2021 au fost înregistrare fenomene meteo-hidrologice excepționale, acestea constând în ploi cu caracter torențial, grindină și vijelii. Fenomenele meteo au fost catalogate ca și Cod Roșu de vreme severă, acesta fiind valabil pe zona de Nord-Vest a județului Alba în intervalul orar 16:50 – 18:00, vizând localitățile: Câmpeni, Abrud, Bistra, Roșia Montana, Vidra, Albac, Sohodol, Horea, Avram lancu, Scărișoara, Gârda de Sus, Arieșeni, Vadu Moților, Ciuruleasa, Poiana Vadului. Au fost înregistrate cantități de precipitații cuprinse între 235-250 l/mp, acestea având ca durată 30-45 de minute.

În urma fenomenelor meteorologice-hidrologice din iulie 2021, au rezultat inundații și viituri ce au afectat structura podului.

Podul are o deschidere de cca. 5 m, lungimea totală de 5,60 m și lățimea carosabilului de 3 m, cu o bandă de circulație, iar în raport cu albia podul este drept.

Datorită lipsei unei amenajări corespunzătoare a racordării cu terasamentul, în amonte, în zona podului există tendința de rupere a malurilor. Ambele culee prezintă subspălări pronunțate la nivelul fundațiilor, ce pun în pericol stabilitatea stiructurii. Secțiunea transversală cuprinde trei profile metalice, din care doar două susțin dalele prefabricate, una fiind deformată, neavând contact cu dalele.

Datorită încadrării podului în clasa tehnică V – stare critică, conform raportului de expertiză tehnică, până la demararea lucrărilor de demolare și de realizarea a unui pod nou, se recomandă interzicerea pe pod pentru toate categoriile de vehicule.

Prin realizarea unui pod nou, se va asigura o circulaţie corespunzătoare, îmbunătăţindu-se substanţial starea tehnică, siguranţa şi confortul utilizatorilor.

Podețul proiectat asigură traversarea unui afluent de stânga al râului Abrud. În zona podului se ajunge din centrul orașului, pe strada Sălciilor, continuând pe strada Serbina, iar după traversarea râului Abrud, podețul este amplasat pe dreapta pe un curs de apă cvasi-torențial.

Podețul nou proiectat va sigura traversarea cursului de apă și va deservii riveranii din zonă, asigurând accesul la imobilele și terenurile acestora.

Valoarea investiției este estimată la 339.229,11 lei, cu TVA inclus.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax