Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Un poet din Cluj-Napoca a câștigat Premiul Național pentru Poezie „Lucian Blaga”. Festivitate la casa memorială din Lancrăm

Publicat

Decernarea Premiului National de   Poezie Lucian Blaga Marți, 9 mai, la Casa Memorială „Lucian Blaga” din Lancrăm a fost decernat, pentru prima dată, Premiul Național pentru Poezie „Lucian Blaga”, la 122 de ani de la nașterea marelui om de cultură, scriitor și filosof. În urma voturilor exprimate de comisia de jurizare, premiul i-a fost acordat lui Adrian Popescu, poet, prozator și eseist, originar din Cluj-Napoca.

În organizarea Consiliului Județean Alba, a Bibliotecii Județene ,,Lucian Blaga ” Alba și la inițiativa Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Alba-Hunedoara, festivitatea s-a desfășurat marți, la Casa memorială „Lucian Blaga” din Lancrăm, începând cu ora 11.00, în prezența unui public numeros format din scriitori și critici literari, personalități culturale, reprezentanți ai administrației județene și locale, reprezentanți ai instituților de cultură și elevi din localitățile Lancrăm și Sebeș.

Programul a debutat cu un cuvântul al inițiatorilor acestui eveniment rostit de prof.univ.dr. Aurel Pantea, președinte al Uniunii Scriitorilor din România-Filiala Alba- Hunedoara. Aurel Pantea a prezentat importanța acordări acestui premiu și deasemenea a făcut o scurtă trecere în revistă a celor prezenți. A urmat criticul literar Nicolae Manolescu, președinte al juriului, care a explicat regulamentul de acordare al premiului ca și câteva date tehnice referitoare la modul în care s-a realizat acordarea voturilor, respectiv a punctajului obținut de fiecare nominalizat.

De menționat că au fost nominalizate 8 persoane, fiind prezenți la Lancrăm 4 dintre nominalizați. Pe lângă președintele Nicolae Manolescu, din juriu au mai făcut parte următoarele personalități ale vieții literare din România: Gheorghe Grigurcu, Dan Cristea, Irina Petraș, Al. Cistelecan, Vasile Spiridon și Dan Voncu.

În urma voturilor exprimate de comisia de jurizare Premiul Național pentru Poezie „Lucian Blaga” – Opera Omnia i-a fost acordat lui Adrian Popescu, poet, prozator și eseist, originar din Cluj Napoca.

Poetul Adrian Popescu s-a născut în 24 mai 1947, la Cluj. A absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii Babeş-Bolyai (1971). Este redactor-şef la revista „Steaua”. Autor a numeroase volume de poezie, dar şi de proză, Adrian Popescu este considerat unul dintre cei mai importanţi autori ai generaţiei ’70, dar şi ai primei promoţii de echinoxişti. Debutul editorial din 1971, cu „Umbria”, avea să-i aducă Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România, dar şi elogiile criticii literare care a salutat cu entuziasm o voce lirică proaspătă şi singulară. (text preluat de pe www.radiocluj.ro)

După un scurt laudatio rostit de Nicolae Manolescu, președinte al Uniuni Scriitorilor din România au urmat la cuvânt organizatorii: președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel și managerul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, Silvan Stâncel. Evenimentul s-a încheiat cu un moment muzical susținut de cvartetul Augustin Bena condus de muzicianul Liviu Cernat.

Instituirea unui premiu care să poarte numele marelui om de cultură Lucian Blaga, este un demers firesc și necesar având în vedere personalitatea culturală complexă și aportul adus de marele poet și filozof la promovarea culturii românești pe plan internațional.

De menționat că în țară se mai acordă doar la Botoșani un premiu național pentru poezie, care poartă numele poetului Mihai Eminescu și două premii naționale pentru literatură.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax