Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Un pui de pisică, căzut într-un canal din Aiud, salvat de pompierii de la ISU Alba

Publicat

O pisică a fost salvată de pompierii din Alba, după ce a căzut într-un canal din Aiud. Acțiunea de salvare a puiului de pisică a avut loc miercuri, 8 iunie, în jurul orei 11.00.

Potrivit ISU Alba, pompierii din Aiud au fost solicitați să intervină pentru salvarea puiului de pisică. Când forțele de intervenție au ajuns la fața locului, pisica era căzută și blocată într-un canal.

Animalul a fost scos în siguranță de către pompieri, au mai transmis reprezentații ISU Alba.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

ECONOMIE

MOL restricționează alimentarea cu carburanți la stațiile din Ungaria. Limită zilnică de 50 de litri pentru realimentare

Publicat

foto: ebihoreanul.ro

Noi restricţii au fost introduse la benzinăriile MOL din Ungaria, scrie Hungary Today. Potrivit acestora, numai 50 de litri pe zi pot fi folosiţi pentru realimentare.

Pentru autovehiculele înmatriculate în Ungaria ce cântăresc între 3,5 şi 7,5 tone, cât şi pentru utilajele agricole nu vor există limite de realimentare.

În prima parte a acestei luni, Ungaria a redus prețul benzinei la pompă, dar nu și pentru cei au mașinile înmatriculate în alte țări, scrie DCNews.ro

Străinii plătesc mai mult pentru combustibil în Ungaria

O altă noutate ar fi aceea că ungurii au început să impoziteze ceea ce ei numesc ”profituri suplimentare” ale industriilor, inclusiv ale companiilor aeriene,  precum Ryanair și EasyJet. Bineînțeles aceste companii au decis să crească la rândul lor prețurile pentru a face față.

Guvernul naționalist susține că încearcă să atenueze o recesiune economică și cea mai mare inflație din aproape 25 de ani pe fondul războiului Rusiei din Ucraina, dar mișcările neobișnuite ale țării central-europene înstrăinează companiile și amenință o nouă impas cu Uniunea Europeană.

Cu aceste măsuri intervenționiste, care includ și plafoane de preț pentru unele produse alimentare, premierul populist de dreapta Viktor Orban renunță la modelul financiar conservator al dereglementării și al capitalismului de piață liberă.

Politicile au contribuit la scăderea unor prețuri pentru unguri, dar unele companii multinaționale și naționale spun că le dăunează rezultatelor și competitivității.

UE contestă decizia prin care șoferii străini plătesc prețuri de piață în Ungaria

Între timp, UE și-a ridicat întrebări dacă politicile respectă regulile sale, în urma ciocnirilor dintre blocul celor 27 de națiuni și Ungaria din cauza problemelor legate de statul de drept și corupție.

UE contestă cerința introdusă în mai conform căreia șoferii cu numere de înmatriculare străine plătesc prețuri de piață pentru combustibil la benzinăriile din Ungaria, împiedicându-i să cumpere benzină și motorină, care a fost plafonată la 480 de forinți (1,25 USD) pe litru din noiembrie.

Reprezentând o creștere a prețurilor de până la 60% pentru șoferii cu vehicule înmatriculate în alte țări, UE a cerut Ungariei să renunțe la cerința până când va putea determina dacă respectă regulile blocului sau dacă se confruntă cu acțiuni legale, numind-o ”discriminatorie”.

Bihorenii stabiliți în Ungaria, lăsați fără carburant la preț plafonat, deși au și cetățenie maghiară

Mii de cetățeni cu dublă cetățenie română și maghiară nu mai au voie să cumpere benzină și motorină la preț plafonat din Ungaria. Potrivit eBihoreanul.ro, benzinăriile aplică mai nou plafonarea în funcţie de clienţi. „După ce alimentezi, la pompă este afişat preţul neplafonat, iar când plăteşti, la casierie ţi se cere talonul maşinii. Dacă mașina este înmatriculată în Ungaria, se aplică automat preţul plafonat, datorită unui program informatic anume conceput”.

La benzinăriile din apropierea graniței cu România sunt puse afișe prin care se anunță că persoanele care alimentează autovehicule cu număr de înmatriculare maghiar pot alimenta la preţul de 479,90 forinţi” (5,94 lei), iar celelalte „la preţul pieţei de pe pompă”.

Un litru de carburant la preţ neplafonat e mai scump decâtcel de la benzinăriile din România. Benzina Evo de 95 costa 781,90 forinţi (9,69 lei), iar cea de 100 era la 801,90 forinţi (9,93 lei), în timp ce motorina Evo regular costa 829,90 forinţi (10,28 lei) şi Evo Plus 849,90 forinţi (10,53 lei).

Plafonarea prețului a crescut turismul de combustibil

Plafonul prețului carburanților a dat Ungariei printre cele mai scăzute prețuri la carburanți din UE, ceea ce a dus la turismul de combustibil și creșterea cererii, ceea ce a cauzat întârzierea ofertei și penuria.

”Guvernul a trebuit să acționeze, dar în loc să opteze pentru o soluție mai favorabilă pieței, a optat pentru ceva care merge direct împotriva valorilor Uniunii Europene”, a declarat pentru  economistul și fostul guvernator al Băncii Ungariei, Gyorgy Suranyi, conform  AP News.

Problemele economice ale Ungariei: forintul, scădere record, iar inflația a crescut mai mult decât în celelalte țări din UE

Într-un interviu radio, săptămâna trecută, Orban a dat vina pe războiul din Ucraina vecină și pe sancțiunile UE împotriva Rusiei pentru problemele economice ale Ungariei: moneda sa a scăzut la niveluri record, iar inflația de bază a crescut la 12,2% în mai. În comparație, prețurile de consum au crescut cu 8,1% în cele 19 țări care utilizează euro.

”Acum suntem într-o situație de război și acest lucru trebuie rezolvat”, a spus Orban. ”Companiile vor trebui să suporte mai multă sarcină decât o fac în mod normal, deoarece familiile maghiare nu pot plăti prețul pentru asta.”

Impozit pe profit excepțional introdus de la 1 iulie

Astfel acesta va impune un impozit pe profit excepțional la 1 iulie, care durează până anul viitor, în speranța de a strânge 815 miliarde de forinți (2,1 miliarde de dolari) pentru a menține un program emblematic care reduce facturile de utilități ale oamenilor și susține armata Ungariei.

Mai multe companii aeriene comerciale nu sunt de acord cu decizia de fi impozitate extra, numind taxa ”jaf de autostradă”.

”Solicităm să inverseze această taxă idioată pe ”profiturile în exces” sau cel puțin să o limiteze la industrii precum petrolul sau gazele care realizează profituri extraordinare, și nu companiile aeriene care raportează pierderi record”, CEO-ul Michael O’Leary. a spus într-o declarație.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Împrumuturi garantate de stat pentru studenți și tinerii familiști. Bani pentru chirii, cheltuieli personale sau chiar autoturisme

Publicat

Statul va garanta împrumuturile bancare ale studenților și tinerilor familiști, a anunțat ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse, Gabriela Firea.

Conform ministrului Familiei, studenții vor putea împrumuta suma maximă de 10.000 euro. Garanția statului va fi de 80%, iar banii vor fi folosiți pentru publicarea unor lucrări științifice, pentru plata în avans a chiriei și pentru acoperirea unor cheltuieli personale.

Familiile tinere cu copii vor putea împrumuta cel mult 15.000 de euro. Cu banii astfel obținuți se pot achita cheltuielile pentru creșă, grădiniță, afterschool, dar și pentru organizarea unor evenimente precum nunta și botezul.

De asemenea, vor putea fi achiziționate mașini cu mai multe locuri în cazul familiilor cu mulți membri și se va putea plăti avansul pentru o casă.

Împrumuturile se vor acorda în lei, la schimbul valutar al zilei, iar detaliile tehnice vor fi incluse într-un ordin de ministru, a precizat Gabriela Firea.

Programul Student INVEST: credite garantate de stat pentru studenți

Aceste credite ar putea fi folosite pentru plata taxelor de studii, a cărților și a dispozitivelor electronice (laptop-uri, imprimante), precum și pentru plata chiriei, conform sursei menționate. Studenții care sunt părinți ar putea să deconteze cheltuielile cu creșa, grădinița, școala, programele after school.

„Facilitarea accesului la finanţare constă în garantarea unui credit în valoare de maximum 50.000 lei, în proporţie de 80%, de către stat, prin Fondul Român de Contragarantare, exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare, precum şi în suportarea dobânzilor şi a cheltuielilor adiacente creditului”, se arată în proiectul publicat pe edupedu.ro

Împrumutul se va acorda sub forma unui credit cu una sau mai multe tranşe, în funcţie de documentele justificative prezentate la decontare, conform documentului consultat. Creditul se acordă pentru o perioadă de maximum 10 ani, inclusiv perioada de grație. Studentul stabileşte de comun acord cu finanţatorul o perioadă de graţie, nu mai mare de 5 ani, începând de la data acordării creditului, se arată în document.

Creditul poate fi acordat o singură dată.

Plăţile de dobândă pentru creditul acordat, precum şi cheltuielile privind comisioanele de analiză şi de gestiune a garanţiilor vor fi suportate din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prin bugetul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, al cărui ministru are calitatea de ordonator principal de credit.

Pentru acordarea creditului, beneficiarul va fi însoţit de cel puţin un codebitor, dacă nu este angajat. Destinaţia creditului este de a acoperi nevoile tinerilor studenți privind educaţia, sănătatea, cultura, şi de habitat.

Ce ce întâmplă dacă studentul nu plătește ratele?

„În cazul în care beneficiarul creditului nu plăteşte la scadenţă ratele de capital aferente creditului, sumele plătite de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, reprezentând dobânzi, comisioane şi speze bancare, se recuperează de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală în baza titlului executoriu emis de către aceasta”, stabilește art. (1) alin. (4) din proiectul de ordonanță de urgență.

Cheltuieli eligibile sunt prevăzute în program:

taxe de studii, inclusiv licență, master, doctorat;

 • plata cărţilor, rechizitelor;
 • costul publicării cărţilor sau al studiilor de specialitate;
 • taxa de participare la manifestări ştiinţifice şi concursuri, precum și cheltuielile de transport pentru deplasări;
 • achiziţionarea de calculatoare, laptop-uri, imprimante, softuri de specialitate;
 • plata chiriei, în cuantum de maximum 300 euro/lună, la cursul BNR din ziua plății;
 • plata locurilor de cazare în căminele studențești;
 • parte/avans din achiziţia unei locuinţe;
 • cheltuieli cu transportul pentru bursele Erasmus, în baza documentelor justificative: convenție, adeverința sau alt document care atestă înscrierea în program;
 • decontarea, pentru studenții care sunt părinți, a cheltuielilor cu creșa, grădinița, școala, programele after school, precum şi a taxelor pentru cursuri
 • extrașcolare: cursuri de limbi străine, cursuri sportive, robotica și programare, pictură.
 • costul serviciilor dentare şi al intervenţiilor chirurgicale;

Proiectul programului guvernamental StudentInvest poate fi consultat AICI: proiect-OUG_Student-invest

 

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Guvernul a aprobat suspendarea plății ratelor la bănci pentru o perioadă de nouă luni. Cine va beneficia

Publicat

Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, suspendarea plății ratelor la bănci pentru o perioadă de nouă luni, a anunțat premierul Nicolae Ciucă.

„Moratoriul se adresează atât persoanelor juridice, cât și persoanelor fizice afectate de această criză și prevede posibilitatea amânării la plată pe baza solicitării adresate de debitor către creditor pe o perioadă limitată de până la 9 luni.

Obligația de plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane, acordate debitorilor de către creditori până la data de 30 aprilie 2022, se suspendă la cererea debitorului pentru o perioadă de cel mult 9 luni”, potrivit proiectului de ordonanță de urgență.

Cine poate beneficia de amânarea ratelor la bănci

 • persoane fizice,
 • persoane fizice autorizate,
 • întreprinderi individuale,
 • întreprinderi familiale,
 • întreprinderilor mici şi mijlocii,
 • profesiile liberale

De asemenea în proiect se mai precizează că vor putea beneficia de amânarea ratelor și  activitățile care se exercită în baza unor legi speciale.

Moratoriul propus de Ministerul Finanțelor se adresează atât persoanelor juridice, cât şi persoanelor fizice afectate de această criză şi prevede posibilitatea amânării la plată pe baza solicitării adresate de debitor către creditor pe o perioadă limitată de până la 9 luni;

Condițiile pentru amânarea ratelor. Excepții

Sunt exceptate facilitățile revolving, inclusiv cele de tipul cardurilor de credit, a overdraft-ului și a liniilor de credit acordate atât debitorilor persoane fizice, cât și debitorilor persoane juridice potrivit documentului citat de economedia.ro

Persoanele fizice care solicită amânarea ratelor sunt obligate să prezinte o declarație pe propria răspundere cu privire la creșterea cu minimum 25% a cheltuielilor medii lunare, ca urmare a creșterii prețurilor în contextul crizei actuale, în ultimele 3 luni anterioare solicitării suspendării obligațiilor de plată comparativ cu perioada similară a anului 2021.

Firmele care solicită amânarea ratelor sunt obligate să prezinte o declarație pe propria răspundere care reflectă scăderea cu minimum 25% a mediei rezultatelor lunare pe ultimele 3 luni anterioare solicitării suspendării obligațiilor de plată comparativ cu perioada similară a anului 2021.

Debitorii, atât persoane fizice, cât și persoane juridice, pot solicita amânarea la plată doar pentru creditele pentru care nu au înregistrat restanțe în ultimele 6 luni înainte de data solicitării suspendării obligației de plată și nu înregistrează restanțe nici la data solicitării de suspendare a obligațiilor de plată și pentru care nu beneficiază, la data solicitării, de o soluție/ un plan de restructurare a datoriilor agreat de comun acord cu creditorul în ultimele 3 luni (care corespund perioadei de declanșare a crizei actuale, pentru a nu evita dublarea măsurilor de sprijin).

Dobânda datorată de debitori corespunzătoare sumelor scadente a căror plată este suspendată se capitalizează la soldul creditului existent la
finele perioadei de suspendare.

Capitalul astfel majorat se plătește eșalonat pe durata rămasă până la noua maturitate a creditelor, ulterior perioadei de suspendare. Comisioanele amânate la plată, în sold la finele perioadei de suspendare, se plătesc conform graficului revizuit, ulterior perioadei de suspendare.

Obligații și condiții pentru debitorii – persoane juridice

În document se menţionează că pentru debitorii persoane juridice se prevede prezentarea unei declaraţii pe propria răspundere privind afectarea, în sensul scăderii, cu minimum 25%, a mediei rezultatelor lunare pe ultimele 3 luni anterioare solicitării suspendării obligaţiilor de plată comparativ cu perioada similară a anului 2021.

Creditorii trebuie să se asigure că respectivii debitori nu au înregistrat incidente de plată la Centrala Incidentelor de Plăți în legătură cu bilete la ordin sau cecuri, în ultimele 6 (șase) luni anterioare datei solicitării precum și că nu înregistrează un nivel al activului net sub nivelul unei valori egale cu jumătate din capitalul social, potrivit situațiilor financiare anuale la 31.12.2021.

Pentru debitorii persoane fizice se prevede prezentarea declarației pe propria răspundere cu privire la faptul că au înregistrat o creștere cu minimum 25% a cheltuielilor medii lunare, ca urmare a creșterii prețurilor în contextul crizei actuale, în ultimele 3 luni anterioare solicitării suspendării obligațiilor de plată comparativ cu perioada similară a anului 2021.

„Debitorii, atât persoane fizice, cât și persoane juridice, pot solicita amânarea la plată doar pentru creditele pentru care nu au înregistrat restanțe în ultimele 6 luni înainte de data solicitării suspendării obligației de plată și nu înregistrează restanțe nici la data solicitării de suspendare a obligațiilor de plată și pentru care nu beneficiază, la data solicitării, de o soluție/ un plan de restructurare a datoriilor agreat de comun acord cu creditorul în ultimele 3 luni (care corespund perioadei de declanșare a crizei actuale, pentru a nu evita dublarea măsurilor de sprijin).

Debitorii, atât persoane fizice, cât și persoane juridice, nu trebuie să se afle în insolvență/incapacitate de plată la data solicitării amânării la plată și nu a fost începută o procedură de executare silită de către un alt creditor.

Această condiție, în plus față de cea care prevede lipsa restanțelor la plată se justifică prin faptul că în starea de insolvență debitorul a beneficiat deja de un plan de restructurare a datoriilor calibrat pe măsura posibilităților de rambursare specifice acestei situații nefavorabile”, se mai arată în proiect.

În situaţia debitorilor care nu au o perioadă similară de raportare în anul 2021, fiind înfiinţaţi cu mai puţin de 1 an în urmă, analiza va fi diferită.

Aceasta se va realiza prin raportare la media rezultatelor de la înfiinţare, privind angajamentul de a nu distribui/plăti dividende şi de a nu acorda sau rambursa credite către acţionari pe perioada aplicării facilităţii de amânare la plată.

Excepţie de la această regulă fac întreprinderile publice aşa cum sunt definite în Ordonanţa de Urgenţă nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, cu modificările şi completările ulterioare şi privind faptul că nu înregistrează un nivel al activului net sub nivelul unei valori egale cu jumătate din capitalul social.

Proiectul stabilește capitalizarea dobânzii la soldul creditului existent la finele perioadei de suspendare, singura excepție prevăzută fiind pentru dobânzile amânate la plată aferente creditelor ipotecare acordate persoanelor fizice prin programul Noua Casă, cu modificările și completările ulterioare aduse programului.

În acest caz, dobânda aferentă perioadei de suspendare reprezintă o creanță distinctă, căreia i se aplică o dobândă de 0% și pentru care statul, prin Ministerul Finanțelor, acordă creditorilor o garanție pentru riscul de neplată.

sursa foto: arhivă

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Lucrări la intrarea principală în sediul Spitalului Județean din Alba Iulia. Precizări pentru pacienți

Publicat

Spitalul Județean de Urgență (SJU) Alba Iulia derulează lucrări de amenajare la intrarea principală, necesare pentru confortul pacienților și îndeplinirea condițiilor de evacuare impuse de ISU, transmit reprezentanții unității medicale.

Accesul în incita spitalului al personalului, dar și al pacienților care se prezintă la internare programată (continuă sau de zi), se face dinspre Bulevardul Transilvaniei, pe intrarea secundară (provizorie) din curtea interioară dintre corpurile A și C.

Constructorul a început organizarea și amenajarea de șantier, accesul fiind restricționat pe intrarea principală, mai precizează reprezentanții SJU.

Pentru pacienții care se prezintă în Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), accesul rămâne neschimbat: se face tot pe poarta principală a unității sanitare.

Valoarea totală a proiectului ”Amenajare intrare principală SJU Alba Iulia” este de 459.219 de lei (fără TVA), bani alocați de către Consiliul Județean Alba (în subordinea căruia se află spitalul), iar durata lucrărilor este de patru luni.

Lucrările de amenajare la intrarea principală sunt necesare, în primul rând, pentru îndeplinirea condițiilor de evacuare impuse de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Alba.

 

Acestea constau, în linii mari, în spargerea platformei și a scărilor de acces existente, în extinderea zonei de intrare către trotuar și închiderea noii extinderi.

 

De asemenea, vor fi montate uși de evacuare conforme impuse de către ISU și va fi constituită o rampă adecvată de acces pentru persoane cu dizabilități, mai transmit reprezentanții SJU Alba.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax