Eveniment
FOTO: Un tânăr din Teiuș, între cei mai buni măcelari din lume, la competiția World Butchers Challenge de la Paris

Un tânăr măcelar din Teiuș a debutat duminică, 30 martie, la competiția World Butchers Challenge de la Paris. Paul Cordea a intrat în competiție în secțiunea World Champion Butchers Apprentice alături de alți 13 măcelari din 7 țări: Australia, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Marea Britanie și Noua Zeelandă.
Paul Cordea a pregătit, în doar două ore și jumătate, 40 de preparate din vită, porc, miel și pui pentru a impresiona juriul de la World Butchers’ Challenge.
Printre preparatele acestuia s-a aflat inclusiv un pui pe sticlă. Tânărul măcelar a reușit o reflectare a ospitalității românești, prin abundența de preparate ce a amintit de mesele bogate de la sărbătorile în familie.
„A fost o adevărată furtună în mine, am trecut de la extaz, la agonie, la fericire, au fost emoții peste emoții, dar în final totul a ieșit bine. Partea cea mai grea a fost lupta cu timpul, care se scurgea încontinuu și, dacă făceai ceva greșit, era foarte greu să mai remediezi. Aș fi vrut să mă opresc la început, am fost copleșit de emoții, nici cuțitul nu mai îmi stătea bine în mână, dar după 5-10 minute mi-am revenit și pe urmă totul a fost bine”, a spus Paul Cordea imediat după concurs.
Cu doar trei ani de experiență în această meserie, Paul privește această competiție ca pe o lecție valoroasă.
„În timpul concursului aș fi putut lucra un pic mai mult la finețea produselor, dar sunt la început de drum și vreau să îmbunătățesc acest lucru pe viitor. Voi munci din ce în ce mai mult, vreau să mă perfecționez și să devin cel mai bun. Mă bucur că la sfârșit toți m-au felicitat, s-au minunat de masa mea și de faptul că am reușit să fac atâtea produse într-un timp atât de scurt”, a mai transmis tânărul măcelar.
Paul Cordea este din Teiuș, județul Alba și a absolvit Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca – Facultatea de Știința și Tehnologia Alimentelor. În prezent este masterand la aceeași universitate – specializarea Sisteme Avansate de Procesare și Controlul Calității Produselor Alimentare.
Înainte de competiția seniorilor, care are loc luni, 31 martie, Paul a transmis un mesaj de încurajare echipei României: „Să scape cât mai repede de emoții și de gândurile negative, să fie focusați doar pe ce au de făcut și să-i dea bătaie!”.
Din echipa României în concursul WBC 2025 fac parte: Gabriel Arghir (căpitan), Sandu Mirea, Florin Stîngă, Ionuț Anghel, Adrian Petre, Georgian-Marius Petre, Ciprian Irimia, Alin Moldovan și Cătălin Angheru.
Paul Cordea marchează un moment istoric pentru România prin performanța sa, demonstrând că noua generație de măcelari are pasiunea, talentul și determinarea necesare pentru a duce tradiția mai departe, la cel mai înalt nivel.
sursa, foto: Facebook (Les bouchers, bouchers-charcutiers de France, Măcelari de Elită), worldbutcherschallenge.com
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
pilu
luni, 31.03.2025 at 14:42
Bravo lui ! Dar ce loc a ocupat, că nu suntem informaţi.