Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO | „Urbis Grates”: Peste 90 de albaiulieni, premiați de primarul Mircea Hava pentru că „au arătat că Alba Iulia este Cealaltă Capitală”


Publicat

Peste 90 de albaiulieni au fost premiați, duminică dimineață, cu distincția „Urbis Grates”, un gest de recunoștință pentru cei care au arătat tuturor că Alba Iulia este Cealaltă Capitală. Diplomele au fost înmânate de către primarul Mircea Hava, în Sala Unirii. Anul acesta, a venit rândul tuturor membrilor din trupele de reconstituire istorică din Alba Iulia să primească premiile. Este vorba despre Garda Romană Apulum – Legiunea a XIII-a Gemina, Lupii Apoulonului, Garda Cetății Alba Carolina și alți oameni care au contribuit la promovarea Cetății din Alba Iulia.

Prin spectacolele lor, trupele de reconstituire istorică au devenit deja embleme ale orașului, un „magnet” pentru turiști, iar distincția a fost cu atât mai bine meritată cu cât cei mai mulți dintre membri sunt voluntari.

Printre premiați s-a aflat, așa cum era de așteptat, și Marius Moga, care a fost felicitat din nou de către primarul Mircea Hava pentru tot ceea ce a făcut pentru Alba Iulia.

„Un gând aparte de recunoștință și îndreptățită admirație pentru felul în care ați arătat tuturor că Alba Iulia este Cealaltă Capitală, pentru că ați ajutat Cetatea să devină ceea ce ne dorim: unul dintre cele mai frumoase locuri din România. Dedicăm înscrisul de față modului loial în care susțineți Cetatea și Oamenii ei”, scrie pe diplomele Urbis Grates.

Aceștia sunt premiații „Urbis Grates” 2014:

ADAM ANA

ADAM PETRU

ALEXA DAN

ANCA DAN

ARDELEANU MARIUS

ARDELEANU NICOLAE

BĂCANU ADRIAN

BĂLTEAN ION

BEZERIȚĂ EMANUEL

BOGDAN FLORIN

BOUNEGRU GEORGE

BREGAR ANDREI

BULAC OVIDIU

CACIOR ALEXANDRU

CĂTINEAN IOAN

CIUNGAN ADRIAN

CRĂCIUN ADRIAN

CRIȘAN COSMIN

CRISTEA IULIAN ROMUS

DAN CIPRIAN

DĂRĂMUȘ DIANA

DĂRĂMUȘ VASILE

DIODIU RAREȘ

DOBRA ANDREI

DOBRA ANDREI

DOBRA CIPRIAN

DRĂGAN IANCU

DUNA ANA-MARIA

FÂNTÂNEANU CRISTI

FLOREA PAUL

FRANCU PETRU

GAVRILĂ FLORIN

GHEȚE DUMITRU

GHEȚI MARIUS DUMITRU

GHEȚI VICTOR IONUȚ

GIOSAN IOAN

GIURGIU ANDREEA

GOȘA ADINA

GUGOAȘĂ DANIELA

HEREPEAN ALEXANDRU

HERKEL VASILE

IANCU MĂDĂLIN

INEL CONSTANTIN

IOSIF IOAN

IVAȘCU MARIUS

JUCAN GRIGORE

LASCU ANDREI

LECHINȚAN GHEORGHE

MĂCINIC DARIUS

MĂCINIC OVIDIU

MAIDAN DANIEL

MĂRGINEAN IOAN

MARIAN NICOLAE

MARIȘ RĂZVAN

MATEIU MARIUS

MICLEA CRISTIAN

MOGA MARIUS

MUREȘAN IOAN

NEAMȚU OVIDIU

NEAMȚU OVIDIU GEORGE

OLTEANU GEORGE

ONACĂ MARIAN

OPREA IOAN

OPRIȘCAN ROMULUS

OPRUȚA SEBASTIAN

OPRUȚA SERGIU

OPRUȚA VASILE

ORĂȘAN MIRCEA

OTA RADU

PÂRVA MARIN VASILE

PASCU COSMINA

PETRIȘOR EUGEN

POLGAR TIBERIU

POPESCU MARCEL

ROMAN VLAD

ROȘU TUDOR

RUSTOIU GABRIEL

RUSU DAN OCTAVIAN

SÂMBOTIN LIVIU

SÂMBOTIN LIVIU IULIU

SÂNPĂLEAN ROXANA

SICOE NICOLAE

SILAGHI SERGIU

SOPONARU MIHAI

STANCIU ALEXANDRU

ȘTIRBAN ALEXANDRU

STOIA AUREL VIOREL

TRIF ROBERT

ZBUTEA MIRCEA

ZGÂRCIU MARIA

ZGÂRCIU LIVIUDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

AIUD

Iluminatul stradal din satele aparținătoare municipiului Aiud va fi modernizat. Proiectul inițiat de Primărie, aprobat de AFM

Publicat

pixabay manfredrichter

Administrația locală din Aiud a câștigat un proiect pentru modernizarea iluminatului stradal din satele aparținătoare municipiului. Valoarea proiectului, finanțat de Administrația Fondului de Mediu (AFM), este de peste 2,4 milioane de lei.

„Administrația Fondului de Mediu (finanțatorul proiectului) a publicat lista proiectelor aprobate pentru modernizarea iluminatului public, iar municipiul Aiud se află printre acestea.

Valoarea proiectului (cheltuieli eligibile + cheltuieli neeligibile) este de 2.408.369,60 lei”, au transmis marți reprezentanții Primăriei Aiud.

Obiectivele proiectului sunt:

 •  Achiziționarea şi instalarea unui număr de 645 corpuri de iluminat cu LED cu eficienţă energetică ridicată;
 • Achiziţionarea şi instalarea sistemului de dimare/telegestiune care permite reglarea fluxului luminos la nivelul întregului obiectiv de investiţie.

Reprezentanții administrației locale reamintesc că se află deja în implementare proiectul privind modernizarea iluminatului public din urbanul municipiului.

Această nouă finanțare înseamnă că toți locuitorii municipiului Aiud (urban și rural) vor beneficia de un iluminat public modern.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Momentul în care o casă a fost luată de ape în Bihor. Județul se află sub un Cod Roșu de inundații

Publicat

O casă modulară a fost luată de furia apelor, marți seara într-un sat din județul Bihor, județ care se află sub un cod roșu de alertă hidrologică și pericol de inundații. 

Imaginile în care casa este luată de apă au fost suprinse în satul Cociuba Mică, comuna Pietroasa.

Momentul în care Crişul Pietros dislocă imobilul construit din materiale prefabricate a fost surprins într-o înregistrare video chiar de salvatorii ISU Crişana, care anterior au ajutat familia care locuia acolo să se mute.

La recomandarea autorităţilor, cei doi părinţi şi patru copii s-au dus din timpul zilei la nişte rude, de teamă că apele râului vor distruge casa, aflată aproape de Criş.

Aşa cum s-a văzut, îngrijorarea a fost întemeiată: marţi seară, apele învolburate ale râului au luat casa pe sus şi au dus-o la vale.

Într-o cotitură a râului, construcţia modulară s-a spart şi a fost complet distrusă.

CITEȘTE ȘI: VIDEO: Inundațiile fac prăpăd la Arieșeni după ce Arieșul Mare a ieșit din matcă. 50 de familii din satul Galbena, izolate

Reamintim că și în județul Alba, inundațiile au produs pagube. În satul Galbena, în urma distrugerii podului care face legătura între DN 75 și satul respectiv, 50 de familii sunt momentan izolate și nu mai au pe unde să iasă pe DN75, au declarat reprezentații autorităților locale pentru alba24.ro.

sursă: ebihoreanul.ro

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Teste de screening gratuite pentru depistarea cancerului de col uterin, la Policlinica din Alba Iulia. Condiții de testare

Publicat

Policlinica Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia oferă teste de screening gratuite pentru depistarea cancerului de col uterin.

Femeile care doresc să efectueze acest tip de testare, se pot prezenta, fără programare, la policlinica spitalului.

Consultația medicală, testarea screening și consilierea se efectuează cu prezentarea pacientei la Policlinica din Alba Iulia.

Locația este situată pe strada Mușețelului, numărul 2.

Pacientele trebuie să aibă vârste cuprinse între 25 și 64 de ani

Testările se efectuează în fiecare zi de joi, între orele 15.00 – 17.00, în cabinetul numărul 26, etajul 2.

Detalii suplimentare puteți primi la numărul de telefon 0766467252.

Femeile care au contraindicații nu pot fi testate

Exemple de contraindicații:

 • prezintă absența congenitală a colului uterin;
 • prezintă histerectomie totală pentru afecțiuni benigne;
 • au diagnostic stabilit de cancer de col uterin;
 • au diagnostic stabilit pentru alte forme de cancer genital.

Scopul programului este prevenirea si combaterea cancerului de col uterin.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Peste 12,3 milioane de lei pentru reabilitarea acoperișurilor și planșeelor la corpurile Palatului Principilor din Alba Iulia

Publicat

Acoperișurile și planșeele peste etaj la corpurile A, B, C, D, F și G din cadrul ansamblului Palatul Principilor din Alba Iulia vor fi reabilitate printr-o investiție de peste 12,3 milioane de lei. 

Primăria Alba Iulia a lansat marți, 18 mai, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru lucrări de reabilitare/restaurare pentru obiectivul de investiție „Conservarea, restaurarea și valorificarea durabilă a ansamblului Palatul Principilor din Alba Iulia – reabilitarea acoperișurilor și planșeelor peste etaj la corpurile A, B, C, D, F și G”.

Citește și VIDEO REPORTAJ: Incursiune în Palatul Principilor din Alba Iulia. Stadiul lucrărilor și când ar putea fi terminată restaurarea

Valoarea totală estimată este de 12.398.647,95 de lei, fără TVA. 

Intervențiile propuse la corpurile A, B, C, D, F si G ale Palatului Principilor, se referă la:

 • eliminarea cauzelor de infiltrații de apă meteorică (înlocuire învelitori , înlocuire sistem de colectare și evacuare ape meteorice etc.),
 • eliminarea atacului biologic la nivelul tuturor subansamblurilor structurale și nestructurale,
 • reabilitarea și consolidarea zidăriilor de la nivelul podului și a șarpantei,
 • înlocuirea planșeelor din lemn degradate,
 • reabilitarea acceselor și scărilor din pod.

Necesitatea realizării acestei investiții rezultă din starea tehnică actuală a acoperișurilor și implicit a elementelor arhitecturale și de rezistență asupra cărora nu s-a mai intervenit de o perioadă mare de timp.

Pentru reabilitarea/restaurarea acoperișurilor prin proiect se propun următoarele lucrări principale de bază:

 • eradicarea atacurilor biologice
 • consolidarea elementelor structurale existente
 • demolarea parțială a unor elemente structurale existente
 • introducerea unor elemente structurale suplimentare

Potrivit caietului de sarcini, în prezent starea de conservare a șarpantei la diferite corpuri prezintă diferențieri semnificative. Corpurile C, G și F prezintă cea mai bună stare de conservare. La aceste corpuri degradările biologice au fost produse de fungi și apar cu precădere în zona doliilor și hornurilor.

La corpurile A și B se întâlnesc cele mai extinse zone degradate produse de fungi. Lipsa de ventilație și de încălzire din aceste spații a contribuit la evoluția atacurilor și a dus la prăbușirea planșeelor. De la nivelul planșeelor atacul s-a extins în zidăria de cărămidă situată sub cosoroabe și apoi la lemnul din cosoroabe, grinzișori, capete de corzi. Cosoroabele sunt cele mai afectate elemente ale șarpantei, iar modul lor de așezare pe zidăria de cărămidă și esența din care sunt confecționate le-a crescut vulnerabilitatea.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate