Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Urmele unei ursoaice cu doi pui, semnalate în zona Craiva – Bucerdea de un turist din Alba Iulia

Publicat

Urmele unei ursoaice cu doi pui au fost fotografiate în zona Craiva, de un turist din Alba Iulia, aflat în weekend acolo alături de familie.

Numărul urșilor observați în județ în acest an este foarte mare. Multe animale coboară până aproape de localități și produc pagube gospodăriilor.

”Zona unde am găsit urmele este pe culmea dealului dintre Bucerdea Grânoasă și Craiva Veche.

După ce ieși din livada de la Bucerdea, pe drumul de pe culme, este o stână.

Acolo în zona stânii începeau urmele pe drum și continuau în sus vreo 400-500 de metri. Urșii au coborât până pe drum”.

Pe lângă urmele ursoaicei, au fost observate și două rânduri de urme mai mici, ale unor pui.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate

EDUCAȚIE

Minivacanța de Sfântul Andrei și Ziua Națională. Câte zile libere vor mai avea elevii în anul școlar 2022-2023

Publicat

În perioada 30 noiembrie – 4 decembrie, este minivacanță și pentru elevi și profesori. Apoi urmează perioadă de cursuri, până în 22 decembrie, când începe vacanța de iarnă.

După cele cinci zile libere, inclusiv weekend-ul, cu ocazia sărbătorii de Sfântul Andrei și Zilei Naționale – 1 Decembrie, următoarea vacanță este de 17 zile, cea pentru sărbătorile de iarnă.

Anul viitor, cursurile în modulul 3 se reiau de luni, 9 ianuarie. În 2023, elevii vor mai avea vacanță de o săptămână în februarie și cea de Paști, iar ultima, cea de vară.

Structura anului școlar 2022-2023: cursuri și vacanțe – JUDEȚUL ALBA

 • cursuri (modulul 1) – de luni, 5 septembrie 2022, până vineri, 21 octombrie 2022
 • vacanţă (vacanța 1) – de sâmbătă, 22 octombrie 2022, până duminică, 30 octombrie 2022
 • cursuri (modulul 2) – de luni, 31 octombrie 2022, până joi, 22 decembrie 2022
 • vacanţă (vacanța 2) – de vineri, 23 decembrie 2022, până duminică, 8 ianuarie 2023
 • cursuri (modulul 3) – de luni, 9 ianuarie 2023, până vineri, 17 februarie 2023 (în Alba)
 • vacanţă (vacanța 3) – o săptămână: de luni, 20 februarie până vineri, 24 februarie, în Alba
 • cursuri (modulul 4) – de luni, 27 februarie 2023 până joi, 6 aprilie 2023
 • vacanţă (vacanța 4) – de vineri, 7 aprilie 2023, până marţi, 18 aprilie 2023
 • cursuri (modulul 5) – de miercuri, 19 aprilie 2023, până vineri, 16 iunie 2023
 • vacanţă (vacanța 6, de vară) – de sâmbătă, 17 iunie 2023, până duminică, 3 septembrie 2023.

Anul școlar 2022-2023 – „Şcoala altfel”, „Săptămâna verde” și încheierea cursurilor pentru clasele VIII și XII-XIII

Programul naţional „Şcoala altfel” şi Programul „Săptămâna verde” se desfăşoară în perioada 27 februarie – 16 iunie 2023, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unităţii de învăţământ.

Derularea celor două programe nu se planifică în acelaşi interval de cursuri (modul de învăţare).

Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, anul școlar are o durată de 34 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 2 iunie 2023.

Pentru clasa a VIII-a, anul școlar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 9 iunie 2023.

Pentru clasele din învățământul liceal — filiera tehnologică, cu excepția claselor a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, pentru clasele din învățământul postliceal, cu excepția calificărilor din domeniul sănătate și asistență pedagogică, și pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are o durată de 37 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 23 iunie 2023.

Vacanța din februarie în celelalte județe

 • Vacanță în perioada 6-10 februarie: Ilfov, Suceava
 • Vacanță în perioada 13-17 februarie: Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Călărași, Cluj, Dâmbovița, Gorj, Hunedoara, Teleorman, Prahova.
 • Vacanță în 20-24 februarie: Sibiu, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Satu Mare, Sălaj, Maramureș, Arad, Timiș, Constanța, Tulcea, Giurgiu, Ialomița, Olt, Dolj, Mehedinți, Caraș-Severin, Vâlcea, Buzău, Brăila, Galați, Vrancea, Bacău, Vaslui, Neamț, Iași, Botoșani.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Reforma teritorială a României: Parlamentul a votat asocierea localităților în consorții administrative, care vor primi finanțări

Publicat

Senatul a adoptat luni în calitate de cameră decizională un proiect de lege inițiat în septembrie de Guvern pentru modificarea şi completarea OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ, care permite constituirea consorţiilor administrative. Legea prevede și alocări bugetare speciale pentru localitățile care se asociază.

Legea, care mai trebuie promulgată de președintele Iohannis, face primul pas spre reforma teritorială.

E vorba despre înființarea consorțiilor administrative – asocierea voluntară dintre două sau mai multe localități învecinate, potrivit proiectului pus în dezbatere publică.

Proiectul face primul pas spre reforma teritorial-administrativă. Atenție însă, nu vor fi comasate UAT-uri. PNL și PSD nu sunt de acord cu acest lucru pentru că ar duce la dispariția unor primării controlate de aceste partide.

Proiectul face posibilă înființarea așa-numitelor consorții administrative care presupune asocierea voluntară dintre două sau mai multe localități învecinate.

Primăriile se vor putea asocia pentru a dezvolta proiecte în comun, cum ar fi dezvoltarea rețelelor de utilități sau transportul public.

Această modificare a fost asumată de România prin PNRR și se află în prezent în dezbatere publică.

Două sau mai multe comune ori orașe care au în componența lor localități rurale, învecinate au dreptul ca, în limitele competenței autorităților lor deliberative și executive, să coopereze și să se asocieze, în condițiile legii, în consorții administrative, în scopul îmbunătățirii eficienței serviciilor publice, creșterii eficacității implementării investițiilor sau pentru eficientizarea utilizării resurselor umane specializate pentru atingerea intereselor colectivităților locale” – articol din lege.

Aceste consorții administrative nu vor avea însă personalitate juridică.

Program de finanțare multianual, din 2024

„Pentru a stimula cooperarea unităţilor administrativ-teritoriale în consorţii administrative, începând cu anul 2024 se înfiinţează Programul multianual pentru sprijinirea cooperării unităţilor administrativ teritoriale membre ale consorţiilor administrative, a cărui finanţare este asigurată de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.

Creditele de angajament şi creditele bugetare se prevăd prin legea bugetului de stat. Descrierea Programului multianual pentru sprijinirea cooperării unităţilor administrativ-teritoriale membre ale consorţiilor administrative se aprobă prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministerului cu atribuţii în domeniul administraţiei publice”, prevede proiectul adoptat de Senat.

Unele administrații nu au mai așteptat legea: s-au asociat deja pe anumite proiecte

Administrațiile locale au mai încercat asemenea asocieri, chiar în lipsa unei asemenea legi. Spre exemplu, două localități din Alba s-au asociat pentru a realiza împreună un drum, iar rezultatul a fost surprinzător.

Foto: Cătălin Cădan

Este vorba despre Ciugud și Sântimbru. Drumul realizat are o lungime de aproximativ 4,5 kilometri și străbate o pădure, înainte de satul Dumitra.

Pentru finanțarea lucrărilor, cele două administrații au folosit Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ciugud-Sântimbru, care a obținut o finanțare europeană.

FOTO: Harta rezultatelor la alegerile parlamentare din România

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

DSVSA Alba: examenul trichineloscopic la carnea de porc, obligatoriu. Locații de testare și atenționări pentru consumatori

Publicat

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba transmite cetățenilor că este obligatoriu examenul trichineloscopic al cărnii provenite de la porcul sacrificat în propria gospodărie. Acesta se face înainte de a consuma carnea, pentru a elimina riscul de îmbolnăvire.

Potrivit DSVSA, consumatorii au posibilitatea să efectueze examenul trichineloscopic la:

 • cabinetele medicale veterinare private
 • cabinetele medicilor veterinari concesionari (care efectuează astfel de examinări)
 • în circumscripțiile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale (CSVSAO).

În fiecare dintre cele 69 de circumscripții sanitar-veterinare, care înglobează toate cele 78 de unități administrativ-teritoriale din Alba, există cel puțin un cabinet medical veterinar în care se efectuează examenul trichineloscopic, meționează instituția.

Cetățenii se pot adresa ”inclusiv medicilor veterinari de liberă practică împuterniciți care au încheiate contracte cu DSVSA Alba. Fiecare municipiu/oraș/comună are un medic veterinar de liberă practică împuternicit”, potrivit sursei citate.

Examenul trichineloscopic se efectuează și la nivelul circumscripțiilor sanitare veterinare oficiale din:

 • Alba Iulia
 • Sebeș
 • Cugir
 • Aiud
 • Ocna Mureș
 • Blaj
 • Teiuș
 • Câmpeni.

Examenul trichineloscopic se desfășoară pe parcursul programului normal de lucru, iar pentru zilele de sâmbătă (3, 10 și 17 decembrie 2022) se va asigura permanența între orele 9.00 – 14.00.

Probele de carne sunt constituite de regulă din pilierii diafragmatici.

Avertisment: nu cumpărați carne de porc provenită din tăieri clandestine

DSVSA Alba avertizează consumatorii să nu cumpere carne de porc a cărei origine nu este cunoscută, provenită din tăieri clandestine, sau care nu a fost supusă controlului sanitar-veterinar, pentru că se expun la un risc major de îmbolnăvire.

Sunt obligatorii respectarea următoarelor măsuri:

 • efectuarea examenului trichineloscopic asupra cărnii obținute de la porcii crescuți și sacrificați în gospodăriile proprii
 • cumpărarea cărnii de porc și produselor din carne de porc numai din unități autorizate/înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor.

Ce este trichineloza

Trichineloza este o zoonoză produsă de un parazit din genul Trichinella, ce are drept gazdă animalele domestice sau sălbatice, între care și porcul domestic sau mistreț.

Omul se infestează prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic și care conține larvele infestante sau consum de carne fără analiza de laborator.

Boala este tratabilă, dar intervenția tardivă poate fi nefastă, prin instalarea unor sechele permanente, mai precizează DSVSA Alba.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Românii, așteptați la Alba Iulia cu fasole, cârnați și vin. Masă populară cu aproximativ 7.000 de porții, de 1 Decembrie 2022

Publicat

masa populara

Pentru vizitatorii care vor veni la Alba Iulia de 1 Decembrie 2022, Ziua Națională, administrația locală a pregătit, printre alte evenimente, și tradiționala masă populară, la Marea Unire a Bucătarilor. 

Nu mai puțin de 15 bucătari pasionați de mâncarea românească autentică își vor uni și în acest an forțele, ceaunele, instrumentele și ingredientele.

”Fasolea, cârnații și ciolanul vor fi pregătite pe îndelete, la foc mic dar cu pasiune uriașă, în dimineața zilei de 1 decembrie, în curtea Universității din Alba Iulia, pentru ca totul să fie gata la 14:45, după parada militară.

7000 de porții vor fi gata pentru tot atâția participanți la evenimentele din Cetate, albaiulieni sau frați români veniți din toată lumea” au transmis reprezentanții Primăriei.

“Știu că e o chestiune de gust. Exact la asta ne-am gândit și noi, când am ales meniul pentru anul acesta, de 1 Decembrie.

Să fie reprezentativ, gustos, autentic, românesc de la primul ingredient și până la ultima îmbucătură. Pentru că de 1 Decembrie suntem noi, românii, în esența noastră.

Cunosc mulți străini care au gustat ce-o să avem și noi anul acesta la masa populară și s-au îndrăgostit instant de gustul românesc.

Evident că nu puteam face asta fără un suport serios și generos din partea partenerilor noștri din fiecare an, Kaufland România, care ne vor susține și acum și cărora le mulțumesc” spune Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia.

Evenimentul este programat joi, 1 Decembrie, de la ora 14.45, după defilarea militară. Porțiile de mâncare vor fi servite în Piața Cetății și în curtea Universității “1 Decembrie 1918” Alba Iulia, după cum se menționează în programul oficial.

Vezi PROGRAM COMPLET 1 Decembrie 2022 la Alba Iulia. Evenimentele organizate de Ziua Națională în Capitala UNIRII

Pentru cei prezenți în Alba Iulia, vor fi gătite în jur de 7000 de porții de mâncare și cam tot atâtea pahare de vin care vor fi oferite gratuit participanților.

În Capitala Marii Uniri, de 1 Decembrie, pe lângă ceremonialuri de depuneri de coroane, Te Deum, Marșul Unirii sau spectacole de reenactment, vor fi festivalul de tradiții și obiceiuri, foc de artificii de zi și seara, defilarea militară, spectacol folcloric extraordinar și concerte Irina Rimes X Damian Drăghici X Surorile Osoianu, Zdob și Zdub.

Foto: Arhivă (masa populară din 2018)

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax