Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Vestigiile arheologice din zona istorică a Alba Iuliei, puse în valoare până în septembrie. Stadiul lucrărilor a ajuns la 40%

Publicat

Vestigiile arheologice din interiorul Cetății Alba Carolina vor fi puse în valoare până în septembrie. Aceasta este ultimul termen transmis de Primăria Municipiului Alba Iulia, după ce calendarul lucrărilor a suferit câteva modificări, în sensul că proiectul avea inițial termenul de finalizare în luna mai a acestui an. Potrivit reprezentanților Primăriei Municipiului Alba Iulia, amânarea a fost cauzată atât de descoperirile arheologice dintr-unul dintre vestigii și de perioada necesară cercetării acestora, dar și de avizele primite târziu de la Ministerul Culturii.

Lucrările de punere în valoare a vestigiilor din cetate sunt făcute prin proiectul “Reabilitarea Centrului Istoric Alba Iulia – Fortificaţia de Tip Vauban – Căi De Acces, Iluminat Exterior şi Mobilier Urban Zona Interioară”. Valoarea proiectului estimată de către Primărie, înainte de licitaţie, a fost de 23.000.000 lei, iar valoarea contractului după licitaţie este de 16.507.213 lei (aproximativ 3,5 milioane euro). Licitația a fost câștigată de patru firme asociate: “Lăncrănjan Franchini” SRL, “Corint” SRL, “General Game” SRL şi  “Grup Corint”, dintre care ultimele trei au acționari comuni.

Vestigiile prevăzute pentru a fi puse în valoare sunt situl roman Principia, situat în actuala Piaţă a Cetăţii, zidul medieval din zona clădirii Ierihon lângă statuia lui Mihai Viteazul la o adâncime de -2,8 m și drumul roman “Via Principalis” din zona străzii Mihai Viteazul (foto). Potrivit reprezentanților Primăriei, stadiul de realizare a lucrărilor a ajuns la 40-41%, ceea ce înseamnă că în cel mult 5 luni, proiectul trebuie finalizat. Acestea sunt lucrările prevăzute în contract:

Sit Principia: realizare structura metalică, reîntregire ziduri existente, amenajare lapidarium, restaurare ziduri din piatră, realizare gradene, realizare pasarelă, amenajare suprafață hypocaust şi tezaur, realizare instalații climatizare-încălzire, instalații electrice, drenaj.

Drum Roman: amenajare pavaj roman, marcare drum roman, restaurare ziduri existente, reîntregire ziduri, realizare zid de sprijin, instalații electrice, drenaj.

Zid Medieval – zona grupului sanitar, adiacentă clădirii Ierihon, strada Mihai Viteazul; conservare vestigii medievale, realizare compartimentări şi instalații interioare grup sanitar.

Acesta este obiectul contractului, potrivit Primăriei Municipiului Alba Iulia:

„Prin încheierea Actului adiţional nr. 3/2012 la contractul de finanţare nr. 887/15.09.2010 a fost asigurat suportul financiar pentru punerea în valoare a vestigiilor arheologice descoperite în perioada de implementare a proiectului “Reabilitarea Centrului Istoric Alba Iulia – Fortificaţia de Tip Vauban – Căi De Acces, Iluminat Exterior şi Mobilier Urban Zona Interioară”. Pentru executarea lucrărilor de punere în valoarea a vestigiilor arheologice-sit Roman Principia, Drum Roman şi Zid Medieval – Primăria Municipiului Alba Iulia a organizat procedura de licitaţie publică deschisă şi s-a semnat contractul de achiziţie publică nr. 49904/17.06.2013 cu Corint SRL Sântimbru în calitate de lider al asocierii a cărei ofertă a fost declarată câştigătoare având ca obiect Punerea în valoare a vestigiilor arheologice descoperite în perioada de implementare a proiectului “Reabilitarea Centrului Istoric Alba Iulia – Fortificaţia de Tip Vauban – Căi De Acces, Iluminat Exterior şi Mobilier Urban Zona Interioară”- proiectare, execuţie şi asistenţă tehnică – la valoarea de 16.507.213,58 lei fără TVA şi durata de 8 luni calendaristice cu începere din data de 09.07.2013, conform ordinului de începere a contractului”.

Dacă lucrările decurg conform planului, aceasta ar putea fi ultima vară de șantier în interiorul Cetății Alba Carolina. Vedeți mai jos câteva imagini cu stadiul lucrărilor în data de 4 aprilie 2014:

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax