Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Veteranul de război Iosif Cosma Roman, din Alba Iulia, a împlinit 100 de ani. Povestea de front a lui Moș Sâvu

Publicat

Veteranul de război Iosif Cosma Roman, din Alba Iulia, a împlinit 100 de ani. Povestea sa, la ceas aniversar, a fost spusă de Petruța Pop, șefa Cercului Militar Județean Alba, care l-a și vizitat. 

”S-a născut la Ciugud, județul Alba, la final de martie (28 martie 1923) și a copilărit alături de alți trei frați mai mari. Tatăl lor a fost în America, ca mulți alți români care au trecut Atlanticul la început de veac XX, în căutarea unei vieți materiale mai bune.

Întors de pe acele tărâmuri, se căsătorește și are patru fii, care aveau să participe toți în al Doilea Război Mondial.

Unul dintre ei, Amos, a fost luat prizonier la ruși și acasă nu s-a mai întors nicicând.

Iosif sau Sâvu, cum îi spuneau cei dragi, era cel mai mic și la nici 20 de ani avea să fie înrolat în cadrul Regimentului 91 Infanterie, chiar în contigentul 45 în care fratele său, Simion, era sergent: „Pentru mine era foarte bine că fratele meu m-a luat în contigentul lui. Nu am primit bătaie niciodată, cum o luau alți soldați”.

Își aduce aminte, ca și cum ar fi fost ieri, de luptele duse împotriva armatei ungare, timp de două săptămâni, în zona Aiudului.

Acolo ar fi existat cuiburi de mitraliere maghiară și opuneau rezistență. În această luptă, fratele său, sergentul Simion, este împușcat grav la picior, pe raza localității Livezile, iar din cauza rănilor nu va mai participa în război.

Tot atunci și veteranul nostru este rănit la ambele mâini, însă după refacere în spitalul din Craiova, este înrolat din nou, iar contigentul său ajunge la Oarba de Mureș după luptele sângeroase cunoscute.

Este luat pe front și ajunge cu camarazii săi până în Munții Tatra, din Cehoslovacia. Povestește că pericolul morții l-a însoțit pe toată durata războiului. În Ungaria, o schijă l-a rănit la cap, iar rănile i-au fost oblojite de o rusoaică soldat.

Pe lângă pericolul morții iminente, a suferit de foame, alături de camarazii săi. Chinuiți au fost și de păduchi, numiți de soldați „partizani” și care stăteau pe ei în strat gros: „Îi luam cu mâna cum iei în palme nisipul”.

Din Cehoslovacia s-au întors pe jos timp de câteva luni. După eliberare, s-a întors acasă, s-a căsătorit și a avut doi copii, o fată și un băiat, decedat de mai mulți ani.

Cum l-a cunoscut pe fotograful Unirii, Samoilă Mârza

Și-a construit casă în Alba Iulia, fiind mulți ani vecin cu fotograful Marii Uniri, Samoilă Mârza: „Era bătrân când l-am cunoscut și am povestit cu el despre Unire și despre război. Mi-a arătat aparatul cu care a făcut poze la Unire și care acum e la muzeu”.

Despre experiența sa în război ne-a mărturisit că oamenii de azi nici nu își pot imagina cât de greu a fost. Înzestrat cu un talent deosebit de povestitor și mult haz, veteranul de război Iosif Cosma Roman, ne-a oferit o întâlnire de neuitat.

„Oamenii nu au răbdare să mă asculte câte am eu să spun cum a fost în război”, a mai mărturisit el.

Fratele său Simion a trăit până acum șapte ani, iar întâlnirile lor se lăsau cu povești despre amintiri din război.

Astfel că, cei ai casei, cunosc toate detaliile petrecute în vremea războiului, într-atât au fost povestite și repovestite.

La ceas aniversar, l-au vizitat elevii fruntași Andrei Rebreanu și Emanuela Iliescu, ambii din clasa a X-a, însoțiți de doamna Ioana Popa, purtătorul de cuvânt al Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul „Alba Iulia și doamna dr. Petruța Pop, șeful Cercului Militar Alba Iulia, care i-au adus mai multe daruri și i-au adresat urări de bine și multă sănătate.

Prezența elevilor militari reprezintă pentru veteranul nostru, de fiecare dată, o mare bucurie.

„Să nu uitați niciodată de jertfa și sângele curs pentru țara noastră”, le-a spus cu lacrimi în ochi moșu’ Sâvu.
Acțiunea face parte din cadrul proiectului omagial „Credință și patrie – Mărturisiri ale veteranilor de război „, inițiat de Cercul Militar Alba Iulia și realizat în parteneriat cu Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul”.

La mulți ani sănătoși și buni, domnule maior (rtg) Iosif Cosma Roman, cu ocazia aniversării centenarului vieții dumneavoastră!”

Sursă: informații și foto Petruța Pop

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    marți, 28.03.2023 at 12:07

    Îl poţi compara pe acest viteaz cu medaliaţii plecaţi pe bani grei în Afganistan, Kosovo, Irak şi în alte locuri ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax