Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Veteranul de război Gheorghe Tamaș din Daia Română a împlinit 100 de ani. O întâmplare de pe câmpul de luptă, amintită de acesta

Publicat

Prilej de mare bucurie, astăzi, la Daia Română, județul Alba. Singurul veteran de război al comunității, aflat în viață, a împlinit 100 de ani. Gheorghe Tamaș s-a născut la 12 ianuarie 1923, în Daia Română.

Înregimentat în cadrul Diviziei 20 Artilerie, veteranul de război a participat în cel de al Doilea Război Mondial, în perioada 1944-1945, luptând pe frontul de Vest, ca observator. Veteranul povestește că a ajuns până în Cehoslovacia, iar experiența avută pe front a fost foarte dificilă. Fiica domniei sale crede, cu certitudine, că pe front a avut parte de experiențe dureroase, fapt ce l-a determinat să nu povestească mai nimic familiei despre război.

În ultimii ani, însă, în urma vizitelor elevilor militari și a cadrelor militare, Gheorghe Tamaș, deși nu aude bine, a răspuns la provocare și a oferit detalii despre experiența sa din război.

Astfel, își amintește și azi, cu durere în suflet, o întâmplare de pe câmpul de luptă, când un tun a explodat, pierzându-și atunci mai mulți camarazi. Amintirile războiului au rămas vii în mintea și sufletul veteranului de război. Gheorghe Tamaș citește zilnic ziarul și cunoaște tot ce se întâmplă în lume.

„Eu nu prea aud, dar de văzut văd bine” spune veteranul legat de plăcerea sa de a citi zilnic ziarul. Are o gospodărie frumoasă și este îngrijit exemplar de fiica sa, doamna Maria Tamaș.

Ca în fiecare an, reprezentanții Armatei Române l-au vizitat din nou. Urările de bine și darurile alese (diplomă, cărți, tricolor, reviste, coș cu bunătăți și tort aniversar) au fost oferite lui Gheorghe Tamaș, într-un cadru oficial, organizat la primaria comunei Daia Română, cu sprijinul edilului localității, Visarion Hăprian și a primarului municipiului Sebeș, Dorin Nistor.

La eveniment au participat domnul colonel Dumitru Nicolae Raica, comandantul Garnizoanei Sebeș, însoțit de maior Iulian Gorun, o delegație a Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, formată din elev caporal Băldean Gabriel și elev caporal Cîrciu Diana, ambii din clasa a XI-a B, alături de domnul maior Cosmin Stan, precum și Cercul Militar Alba Iulia, reprezentat de doamna Petruța Pop.

Acțiunea face parte din cadrul proiectului de omagiere și aniversare „CREDINȚĂ ȘI PATRIE – Mărturisiri ale veteranilor de război”, inițiat de Cercul Militar Alba Iulia în 2017 și implementat în parteneriat cu Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul „Alba Iulia.

„Vă dorim multă sănătate și un călduros La mulți ani, domnule Gheorghe Tamaș! Ați învins războiul și timpul!”, au transmis reprezentanții Cercului Militar Alba Iulia.

sursa: Cercul Militar Alba Iulia

foto: mr. Iulian Gorun

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Sanda

    joi, 12.01.2023 at 20:27

    La multi ani cu sanatate! Multumim ca existati. Am ascultat candva cu mare interes relatarile unui veteran care ar fi avut aceeasi varsta si nu le voi uita, asa cum nici pe el nu-l putem uita,deoarece era tatal nostru.
    Sa fiti sanatos.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax