Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Veteranul de război Moga Gheorghe, din Sebeș, a împlinit 99 de ani. „Lumea are nevoie de dragoste și pace”

Publicat

Veteranul de război, maior (rtg) Moga Gheorghe din Sebeș, a împlinit miercuri vârsta de 99 de ani. 

„S-a născut la Ghirbom, în 9 martie 1923, iar din 1963 locuiește în Sebeș, cu fiica sa.

Gheorghe Moga a rămas orfan de mamă la vârsta de 14 ani, iar alături de cei doi frați ai săi a avut o copilărie foarte încercată. Lucrau cu ziua în sat pentru o bucată de mămăligă. Mărturisește că atâta foame a îndurat că n-a crezut vreodată că va ajunge să se sature de pâine. Școală nu a făcut deloc, dar acest fapt nu l-a încurcat în viață, dovadă că are o familie atât de armonioasă și realizată.

La 21 de ani, în 1944, este încorporat la Alba Iulia, la cavalerie și va fi instruit la Sebes ca cercetaș pentru frontul de Vest, în linia întâi. A ajuns până la Praga, îndeplinindu-și sarcinile militare, până a fost lăsat la vatră, în 1946. Întoarcerea acasă a fost o altă încercare, mărturisește el. După un periplu călare din Cehoslovacia și până în Craiova, unde i s-a luat calul de armata rusă, el avea să fie trimis la tăiat copaci în pădure.

Acasă îl astepta doar tatăl său, în sărăcie și necaz mare. Fratele cel mare, întors rănit de pe front, a murit la Alba Iulia. Fiind înștiințați târziu și neavând cu ce să îl aducă acasă, fratele său a fost înmormantat de spitalul militar în Cimitirul Eroilor din oraș. Fratele lui avea trei copii și au fost crescuti de mama lor cu mare greutate. Nu au primit niciodată ajutor.
În 1947, Moga Gheorghe se căsătorește cu o fată din sat cu care și-a construit casa mult dorită, el crescând la Ghirbom într-o casă precară din paie și lut. Atunci iernile erau atât de geroase, încât spune el, din iarnă și până-n primăvară nu puteau vedea nimic pe ferestruicile mici ale casei, din cauza gheții. De 22 de ani este văduv.

La ceas aniversar, veteranul de război a primit vizita delegației formate din elev caporal Roșu Ștefania (clasa a X-a) și elev Bloj Robert (clasa a IX-a), Ioana Popa, purtătorul de cuvânt al Colegiului Național Militar <Mihai Viteazul> Alba Iulia și Petruța Pop, șeful Cercului Militar Alba Iulia, care i-au adresat urări de bine din partea tuturor elevilor militari, oferindu-i cadouri și un tort aniversar. Deși nu e la curent cu ce se întâmplă în lume, Gheorghe Moga ne transmite un gând potrivit acestor vremuri: <lumea are nevoie de dragoste și pace>.

Acțiunea face parte din proiectul de omagiere și aniversare al veteranilor de război, intitulat <Credință și patrie – Mărturisiri ale veteranilor de război din județul Alba> și inițiat de Cercul Militar Alba Iulia.

La mulți ani sănătoși, moș Gheorghe! Să dea Dumnezeu să îți putem împlini dorința cea mare, ca la împlinirea vârstei de de ani să te sărbătorim așa cum se cuvine”, au transmis reprezentanții Cercului Militar din Alba Iulia.

sursa: Cercul Militar Alba Iulia

foto: Ioana Popa

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    joi, 10.03.2022 at 14:27

    Ăştia-s adevăraţii eroi, nu ăia din Afganistan.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax