Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: 27 de ani de la Revoluția din decembrie 1989, comemorați la Alba Iulia. Depuneri de coroane și slujbă religioasă

Publicat

IMG_9749Astăzi se împlinesc 27 de ani de la a Revoluţia din 1989 , eveniment în care Alba Iulia a avut un rol major, recunoscut şi de Parlamentul României, prin conferirea titlului de “Oraş – Erou al Revoluţiei din Decembrie 1989”. Pentru a comemora memoria celor care și-au pierdut vița și care au luptat pentru ca România să devină un stat liber, grupurile de revoluționari din Alba Iulia și Cugir precum, reprezentanți ai autorităților locale și județene și reprezentanți ai MAI.

Ceremonia a început la ora 10.00, cu o slujbă religioasă, urmată de depunerea de coroane la troiţa din Parcul Prefecturii. La ora 11.00, participanţii la eveniment s-au  deplasat în Cetate, la Monumentul Eroilor Revoluţiei, unde a fost programată cea de-a doua depunere de coroane.

IMG_9729Astfel de evenimente au loc în fiecare an în data de 21 decembrie. Anul acesta a fost absent de la ceremonial, liderul revoluționarilor din Alba, Mihai Babitchi, care a postat pe pagina s-a de facebook o descriere a evenimentelor din decembrie 89.

REVOLUȚIE SAU LOVITURĂ DE STAT?
Secretele zilei de 22 decembrie 1989.
Încă din anul 1990, pe măsură ce vechea nomenclatură de partid și securitatea își reconfigurau și adaptau structura de putere politică și economică, la noile valori ale democrației și economiei de piață, a apărut nevoia acestei structuri de a se proteja în perspectiva acuzării pentru morții și răniții evenimentelor din decembrie 1989.

Foarte interesată era și armata, implicată neconstituțional în evenimentele din decembrie 1989. Iar cea mai simplă cale a fost aceea a contestării Revoluției din Decembrie 1989 și a revoluționarilor.

Judecata era simplă: nu a fost revoluție (act justificat istoricește, deci „pierderile” de vieți omenești deveneau sancționabile) ci lovitură de stat dată de armată, iar armata nu poate fi acuzată și găsită vinovată pentru executarea unor ordine. A dat socoteală comandantul suprem, Nicolae Ceaușescu, care a fost judecat rapid și executat. Au plătit și câțiva generali și ofițeri pentru masacrele comise. Punct. Dosar închis. Mai întâi anumite publicații stipendiate de foștii securiști, apoi tot felul de jurnaliști cu epoleții aproape la vedere, analiști de duzină corupți sau „istorici” consacrați peste noapte, gen Alex Mihai Stoenescu, au dezlănțuit o adevărată campanie de compromitere și falsificare a unuia dintre cele mai relevante momente din istoria poporului român – victoria, câștigată cu sânge, împotriva celui mai alienant sistem totalitar comunist din Europa, sistemul ceaușist.

Ani de zile, peste culisele evenimentelor din decembrie 1989 guvernanții au așternut o pătură de tăcere. Generalul Dan Voinea, cel care a instrumentat Dosarul Revoluției, a susținut într-un interviu după pensionarea sa forțată, că cercetările au trenat întrucât generalul Constantin Degeratu, șeful Marelui Stat Major al Armatei pe timpul mandatului lui Ion Iliescu, a interzis prin ordin tuturor militarilor să se prezinte la parchet sau să dea declarații în dosare. Era clar că se dorea tergiversarea anchetei și prescrierea faptelor și a vinovățiilor.

Abia în ultimul timp, observând agitația stârnită de redeschiderea Dosarului Revoluției, am înțeles și eu ce se ascunde în spatele insistenței – exacerbată agresiv de câteva săptămâni îndeosebi la „Realitatea TV” și unele publicații centrale – cu care se cultivă existența unei lovituri de stat. Se ignoră cu obstinație că o lovitură de stat presupune categoric un grup de complotiști, de regulă militari, cu un program clar, care răstoarnă un monarh, un președinte sau un guvern corupt sau incompetent, dar păstrează intacte modul și relațiile de producție. Comuniste sau capitaliste. Revoluția, o știe orice profesor de economie politică, aduce schimbări calitative profunde în societate, înseamnă schimbarea sistemului, a modului de producție și a relațiilor de producție. Este exact – și nimeni nu poate contesta asta – ce s-a întâmplat în România în decembrie 1989. Dar să vedem faptele.

Detractorii Revoluției, respectiv susținătorii „loviturii de stat” aduc ca argument principal rolul jucat de generalul Victor Atanasie Stănculescu în evenimentele din ziua de 22 decembrie 1989. Momentul este relevat într-un interviu dat de general lui Ion Cristoiu dar, mai ales, în „caietele” sale de memorii devenite parțial publice după moartea sa. Să punctăm. În dimineața zilei de 22 decembrie 1989, Stănculescu se întoarce cu avionul de la Timișoara, unde participase la reprimarea manifestanților (faptă pentru care este condamnat ulterior la 15 ani de pușcărie și degradat simplu soldat) și se interesează care este atmosfera în București. Generalul Milea, ministrul apărării naționale îl sună și îi cere să vină la Comitetul Central unde se afla Ceaușescu. Ministrul chemase, la ordinul dictatorului, două coloane de blindate, de la Slobozia și Pitești, care urmau să înnăbușe în sânge manifestația de la București. O coloană ajunsese la Șoseaua Mihai Bravu, se apropia de centrul Bucureștiului și făcea prăpăd. Stănculescu afirmă în caietele sale că „Ceaușescu și Milea rămăseseră izolați întrucât activiștii de partid fugeau ca potârnichile iar securitatea nu mai executa ordinele”. Milea, șovăielnic, criticat aspru de dictator, nu mai rezistă presiunii și conștienței că armata, împotriva Constituției, fusese obligată să tragă în popor și, în jurul orei 9,30, urcă la etaj, cere un pistol și se sinucide. O jumătate de oră mai târziu, Stănculescu, după ce și-a pus piciorul în ghips – ciudată inițiativă pentru cineva care „pregătea” o lovitură de stat – încercând să scape de orice implicare, ajunge la CC și primește de la dictator sarcina să preia comanda armatei și să coordoneze acțiunea blindatelor în marș spre București. Generalul urcă la etajul 6 unde se afla Centrul de Comunicații Militare și îi cere comandantului, maiorul Trofan, să asculte numai de ordinele lui. Era ora 10,07, cum este consemnat în carnețelul de note telefonice al comandantului. Apoi dă ordin de oprire a acțiunilor militare și întoarcere a trupelor în cazărmi. La ora 10,25 transmite ordinul să nu fie înarmate gărzile patriotice. Între timp, mulțimea asalta furioasă clădirea CC și situația devenea extrem de periculoasă pentru conducerea PCR, aflată acolo.
Sfătuit de Stănculescu, Ceaușescu pleacă cu elicopterul

Aceste prime măsuri fiind luate, Victor Stănculescu coboară, raportează lui Ceaușescu că a luat măsuri și îl sfătuiește să accepte derularea planului de evacuare a șefului statului, aflat în primejdie. Cu aprobarea lui îi sună pe generalii Neagoie și Rus. Generalul Rus, comandantul aviației i-a trimis două elicoptere cu care urmau să fie evacuați soții Ceaușescu și Emil Bobu. La ora 12,06 Ceaușescu decolează de pe clădirea CC și se îndreaptă spre Snagov. Așadar familia de dictatori fuge din calea mulțimii furioase, nu este înlăturată de nimeni. Potrivit propriei mărturii, Victor Stănculescu ajunge la Ministerul Apărării la ora 13,05 sau 13,07. Acolo îl găsește pe generalul Ilie Ceaușescu, care se considera îndreptățit să preia el funcția de ministru al apărării după moartea lui Milea. După ce îl informează că fratele lui a plecat, Stănculescu ordonă unui ofițer să-l încuie sub pază într-o cameră. La 13,30 emite un ordin prin care Ceaușescu este schimbat din funcția de comandant suprem al armatei și șef al statului. După numai zece minute, la 13,40 Stănculescu este sunat de Ion Iliescu, după ce fusese contactat înainte, tot la telefon, de Sergiu Nicolaescu. Actorul, împreună cu Mihai Bujor, îl adusese de acasă pe Ion Iliescu și se afla la televiziune. Faptul mi-a fost confirmat de însuși Sergiu Nicolaescu, într-un interviu pe care l-a acordat la începutul anilor `90, săptămânalului meu „Unitatea”. Generalul cere celor doi să vină la sediul M.Ap.N. pentru a decide împreună ce trebuie făcut în continuare. Iliescu vine însoțit de Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Silviu Brucan, gen. Nicolaie Militaru, Mihai Montanu și alți câțiva. Aici se aflau convocați și șefii unor structuri de la Justiție și Interne. Stănculescu susține că nu i l-a nominalizat nimeni pe Ion Iliescu, dar s-a gândit la acesta în avionul care îl aducea de la Timișoara, ca la o posibilitate de a reforma sistemul politic în România după modelul lui Gorbaciov. La orele 15,00 cere armatei să ocupe instituțiile strategice din țară, inclusiv consiliile județene. Numai că unele dintre acestea, mai ales cele din județele unde mulțimea ieșise în stradă înainte de fuga dictatorului (Alba este un exemplu), erau deja ocupate de revoluționari.

În acest punct acțiunea lui conține elemente și poate fi confundată, speculativ, cu o lovitură de stat. Numai că iată ce declară el însuși: „Eu mă grăbeam să găsesc un lider politic, pentru că îmi dădeam seama că nu pot să fac ceea ce doream cu armata, pentru că generalii erau speriați, panicați. Nu mai puteam să contez pe o serie întreagă de generali, care umblau acum prin mulțime să spele rușinea represiunii.(…). Eram pregătit moral și profesional să preiau puterea în țară, să asigur tranziția și liniștirea populației dar, când am încercat să fac ceva, m-am lovit de incapacitatea generalilor, mai toți compromiși, de a acționa. (…) Am aflat că, la sediul Comitetului Central, Verdeț făcea lista guvernului și îi propusese lui Iliescu să fie ministru al culturii. Urmăream să văd cine va învinge. (n.m. Guvernul de 20 de minute gândit de Verdeț și Dăscălescu a fost arestat imediat de revoluționarii din CC, la ordinul lui Sergiu Nicolaescu). Eram sunat în permanență. (…) Eu l-am ales pe Iliescu. Mi s-a părut mai puțin periculos. Verdeț și Dăscălescu voiau să repună în funcțiune Marea Adunare Națională, ceea ce însemna al doilea pol de putere în stat. (…) Era o alternativă care l-ar fi scos pe Iliescu din joc, dar era o alternativă de continuare a sistemului. Pe de altă parte eu nu aveam nevoie de o îndepărtare legală a lui Ceaușescu de la putere, pentru că tocmai îl îndepărtasem prin lovitură militară și îl țineam legat într-o unitate militară” . (O corectură: Ceaușescu fusese reținut de niște milițieni, nu de armată, și dus în garnizoana militară de la Târgoviște „pentru protecție”. Abia atunci s-a implicat ministrul și a dat ordinul de reținere).

Această mărturisire sinceră spune totul despre singurătatea absolută a lui Victor Atanasie Stănculescu în acele momente. Decizia sa de îndepărtare a lui Ceaușescu, luată ad-hoc, fără nicio gândire sau plan prestabilit, pendularea între dorința personală de a prelua puterea și incapacitatea de a obține sprijinul armatei sau al populației descalifică orice idee de lovitură de stat venită din partea sa. Orice altă interpretare este speculativă și manipulatorie. Stănculescu a uzat pragmatic de prerogativele funcției de ministru al apărării și l-a îndepărtat pe Ceaușescu, fără să știe prea bine ce să facă mai departe. Iar când strada a trecut imediat de la „Jos Ceaușescu!” la „Jos comunismul!”, „Fără comuniști!” a înțeles rapid că ține în mână un cartof fierbinte, de care trebuie să scape. Știa, din contactele avute înainte de aceste evenimente, că asta încurca foarte tare planurile lui Gorbaciov și că în mulțime acționau și agenți ai altor servicii secrete străine, inclusiv din Vest. Cu toate acestea manifestația reprezenta, asta era clar, voința poporului roman.

„Estul și Vestul se puseseră de acord, afirmă Stănculescu în notațiile sale, și lucrau prin oamenii lor de aici”. În interviul acordat lui Ion Cristoiu, generalul a afirmat că la orele 15,00, în data de 22 decembrie 1989, România era sub controlul lui militar. O altă susținere fără acoperire. Eu însumi pot arăta că în județul Alba nu avea nicio putere. La Alba Iulia, prin Platforma-Program aprobată de miile de cetățeni adunați în fața consiliului județean, eu subordonasem Revoluției gărzile patriotice, întrucât pe moment, ținând cont de cele întâmplate la Timișoara, Sibiu, București sau Cluj, nu aveam încredere în armată. Pe la ora 14, după vreo două convorbiri telefonice, i-am cerut comandantului Garnizoanei Alba, maiorul Viorel Bârloiu, să-și mute statul major în secretariatul meu, pentru a putea coordona împreună apărarea județului împotriva presupusei contraofensive a forțelor rămase fidele dictatorului. Ceea ce s-a și întâmplat în mai puțin de jumătate de oră. „Armata e cu noi!” suna minunat pe stradă, dar eu eram foarte atent la ce se întâmplă. Și s-a dovedit că am avut dreptate. Apărusem de nicăieri, deciziile pe care le luam erau imediat sprijinite de București, uneori mi se cerea chiar sfatul, și este posibil ca ofițerii să-și fi imaginat că reprezint Centrul în acel tăvălug uriaș care schimba structural ordinea în sistemul politico-economic din România. Orice ar fi fost, disciplina colaboratorilor mei militari era exemplară. Poate că un rol au jucat și cele cinci gărzi de corp înarmate cu automate, alcătuite din revoluționari, care nu mă părăseau nicio clipă și erau cu ochii pe ofițerii din secretariat și pe cei care intrau la mine.
Predarea puterii lui Ion Iliescu. Decizia execuției dictatorului.

În următoarea jumătate de oră, de la 16,00 la 16,30, afirmă generalul Stănculescu, în biroul său de la M.Ap.N. grupul de civili în frunte cu Ion Iliescu acceptă să preia puterea. Iliescu este declarat succesor politic al lui Nicolae Ceaușescu. Tot atunci s-a decis și soarta soților Ceaușescu. Gelu Voican Voiculescu, afirmă generalul, este cel care a propus lichidarea fizică a acestora, susținut imediat de generalul Militaru și Silviu Brucan. Ultimul aduce și „argumente istorice”: Carol al II-lea al Angliei, țarul Rusiei și regele Franței în timpul Revoluției de la 1789. „Orice revoluție trebuie să ia capul șefului statului!”, a opinat el. După o scurtă șovăială, Ion Iliescu a fost de acord. La 16,30 colonelul Mircea, ofițerul de legătură cu Tratatul de la Varșovia, comunică internațional la telefon că Ministrul Apărării Naționale este Victor Atanasie Stănculescu și armata îl urmează. Ceea ce dorea strada nu a contat atunci. Va conta decisiv în următoarele ore, după discursul lui Ion Iliescu de la balconul Comitetului Central („Ceaușescu a întinat nobilele idealuri ale socialismului!”), ora 17,45, când lozincile strigate s-au radicalizat („Fără comunism!Jos comunismul!”) și i-au speriat pe cei care pregăteau gorbaciovizarea României. Impostorii care organizau preluarea puterii, cățărați pe umerii revoluționarilor, au descoperit că poporul dorea răsturnarea regimului, nu numai a lui Ceaușescu. Și au decis „potolirea” manifestanților utilizând cunoscuta tehnică marxist-leninistă: stăpânirea prin teamă. Potrivit unei mărturii credibile, Nicolaie Militaru, filo-rus școlit la Moscova, i-a cerut lui Ion Iliescu să fie pus în practică scenariul „teroriștii”, elaborat de KGB, menit să inducă teamă în rândul populației.

Este interesant că, deși preluarea puterii de către Ion Iliescu s-a făcut prin grija generalului Stănculescu, la ora 17, când grupul respectiv s-a întors la Comitetul Central,Victor Stănculescu, nu i-a însoțit. Rămăsese la minister sub supravegherea lui Mihai Montanu, decizie luată de proaspătul nou președinte, Ion Iliescu. Încă o dovadă a aberației celor care susțin că a existat o lovitură de stat orchestrată de Victor Stănculescu, în folosul lui Iliescu. L-ar fi scos acesta din joc? În niciun caz! Generalul Iulian Vlad, ultimul șef al securității, a mărturisit că, aflat în sediul CC pentru a se pune în slujba noii puteri, este oprit pe coridorul principal de Nicolaie Militaru, care îi comunică faptul că a fost împuternicit să preia conducerea armatei și a tuturor forțelor militare ale statului: MApN, MAI și Securitatea. Informația este confirmată de generalul Ghiță, comandantul trupelor de securitate, care a precizat că Militaru i-a cerut să i se subordoneze necondiționat. Ministrul Militaru s-a remarcat imediat prin reactivarea în următoarea lună și jumătate a generalilor filo-ruși, cunoscuți și trecuți de Ceaușescu pe linie moartă. Deci lucrurile încep să se lege. Executarea scenariului „teroriștii”, a căzut în sarcina fostului spion KGB, Nicolaie Militaru. De altfel în aceeasi noapte Ion Iliescu a citit la televiziune celebrul Comunicat al CFSN, prin care populația era atenționată asupra existenței „bandelor înarmate de teroriști bine antrenați, instruiți special pentru lupta împotriva maselor populare (…), care trag din orice poziție” și care „sunt îmbrăcați în civil, unii chiar au banderole de revoluționari” etc. Începea haosul. Au fost uciși 1166 oameni iar 3168 au fost răniți. Potrivit parchetului militar, după 22 decembrie au fost reținute 1054 persoane, acuzate de terorism. Au existat și erori dar zeci și zeci dintre aceste persoane au fost surprinse trăgând sau având arme asupra lor, multe legitimații, truse speciale și haine de schimb. Mulți dintre prinși au fost identificați ca făcând parte din Direcția a V-a a Securității Statului, direcția care se ocupa de protecția dictatorului. Ceilalți făceau parte dintr-o rețea ultrasecretă – Rețeaua „R”. Mapele în care se aflau listele cu numele membrilor Rețelei „R” se aflau în mâna generalului Ștefan Gușă, șeful Marelui Stat Major al Armatei Române. E de presupus că la aceste mape a avut acces și superiorul lui din acele zile, Nicolaie Militaru. Care le-a și folosit. Misterul persistă și azi…Victor Stănculescu argumentează că, în martie 1990, Nicolaie Militaru, nemulțumit de cursul democratic urmat de România, pregătea cu ajutorul generalilor fideli o lovitură militară prin care să preia puterea. Numai că Petre Roman, prudent, l-a înlocuit din funcția de ministru cu Victor Stănculescu. Acesta a retrimis imediat în rezervă generalii filo-ruși. Atunci când i-a predat cheile, Militaru l-a rugat să nu schimbe planurile găsite în seiful din cabinet și nici comandanții centrelor militare care, în concepția lui, erau viitorii prefecți de județe.

Să rememorăm. Acțiunile de contestare în stradă a regimului începuseră la Timișoara la mijlocul lunii decembrie. Securitatea, dar mai ales armata, au tras în protestatari. Au fost arestați, răniți și uciși oameni. În data de 21 decembrie 1989 au loc ample manifestații împotriva regimului și la București, Cluj, Alba Iulia, Cugir, Sibiu etc. În București blindatele au făcut prăpăd dar manifestanții nu au dat înapoi. Este foarte clar că Ceaușescu a fugit din fața mulțimii adunate în Piața Palatului și nu din fața vreunui grup complotist. După executarea soților Ceaușescu, împușcăturile, cu excepția unora accidentale, au încetat în întreaga țară. O încercare convingătoare – parte a scenariului prestabilit – de a demonstra că „teroriștii” doreau eliberarea lui Ceaușescu. Și argumentul suprem că execuția a fost necesară. Cei mai mulți dintre noi am căzut în această capcană”Mihai Babițchi.

YouTube video

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Mircea Hava: Dincolo de miza financiară uriașă pentru România, e un moment cu o încărcătură simbolică profundă pentru Alba Iulia

Publicat

Comisarul Elisa Ferreira, premierul Nicolae Ciucă și alți membri ai guvernului se vor afla la Alba Iulia, pentru o ceremonie desfășurată, la fel ca de atâtea alte ori în trecut, în Sala Unirii.

Un moment cu adevărat important pentru România, semnarea Acordului de Parteneriat cu Comisia Europeană, se va întâmpla exact în inima ei, în orașul care, pot spune, a avut întotdeauna un cuvânt greu în privința fondurilor europene. Și asta pentru că am avut de partea noastră seriozitatea, echipa și știința de a face lucrurile să se întâmple!

Nu cred că exista un loc mai bun pentru semnarea acestui acord de parteneriat. Dincolo de miza financiară uriașă pentru România, e un moment cu o încărcătură simbolică profundă. În toți anii în care am fost primarul acestui oraș am repetat, la nesfârșit, că banii europeni sunt cheia cu care vom deschide uși, că vom face pionierat și că realizările vor rămâne pentru generații, de-acum încolo.

Și, după cum bine se vede, am avut dreptate!   Atenție la ce voi spune, pentru că pe unii plutași i-a luat, din nou, valul promisiunilor și fac pomenire la „noul val de finanțări” când ei erau, de fapt, oamenii de veto ai consiliului local și se opuneau oricărui prilej de finanțare propus de echipa de facto. O echipă care a adus și lăsat noii administrații proiecte de peste 87 de milioane de euro.

Aveți aici, Contracte Finanțare Alba Iulia, cea mai credibilă sursă de informare, sub monitorizarea pertinentă a Directoratului General pentru Politici Urbane și Regionale, care confirmă data și sumele la care zecile de milioane de euro au fost pregătite și pentru ce.

Revenind la evenimentul de la Alba Iulia, sunt optimist-rezervat și îmi doresc ca lucrurile să meargă în direcția potrivită, după gestul semnării acordului, cu proiecte europene de care e atâta nevoie.

O mai spun, încă o dată: Europa ne dă, însă nu ne bagă și-n traistă. Pentru a avea rezultate și a folosi, așa cum trebuie, banii UE avem mare nevoie de resursă umană valoroasă și seriozitate dusă la extrem.

Suntem într-un moment în care avem un singur „glonț” și o singură șansă de a ne atinge ținta. Iar un eșec echivalează cu un dezastru. Cadrul politicii de coeziune ce vizează România, unul dintre cele mai vechi și mai importante sisteme de finanțare din UE, include domenii de unde românii au așteptări mari.

Sănătate, transport sustenabil, piața muncii și incluziunea socială, economie verde, digitalizare sunt câteva dintre liniile ce aduc țării noastre peste 31 de miliarde de euro.

Alba Iulia are, la rândul ei șansa de a profita de acest sistem multianual de finanțare. Dacă lucrurile vor fi privite ca o șansă de a aduce și mai mulți bani, nu ca o plasă de siguranță pentru a refinanța ceea ce nu s-a făcut în actuala alocare, cu finalizare în 2023. Personal, nu sunt obișnuit și nici nu mai e cazul să se aștepte cineva că mă voi consola cu o mentalitate de genul „nu se poate”.

Da, simbolic, e important că acest acord se semnează la Alba Iulia, dar Alba Iulia trebuie să rămână, pe mai departe, un simbol al acestei țări și mai ales a dezvoltării cu bani europeni. Asta îmi doresc și asta aștept să se întâmple, prin muncă și rezultate nu baliverne sfruntate!

Mircea Hava europarlamentar PNL, membru EPP

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Statutul judecătorilor și procurorilor adoptat în Camera Deputaților. Noi reguli pentru magistrați introduse în Legile Justiție

Publicat

Proiectul de lege privind statutul judecătorilor şi procurorilor a fost adoptat, marţi, de plenul Camerei Deputaţilor, cu 198 de voturi „pentru”, 80 de voturi ‘împotrivă’ şi 4 abţineri.

Sanctiunea pentru manifestările care aduc atingere onoarei ori probitatii profesionale sau prestigiului justitiei este prevazuta si în noua Lege privind statutul judecătorilor și procurorilor. Astfel manifestările magistraților pe rețele de socializarevor fi în continuare sancționate. De asemenea nerespectarea deciziilor CCR va fi în continuare sancționată.

Proiectul de lege a parcurs toate etapele procedurale prevăzute de legi în ceea ce priveşte elaborarea în propunerea şi adoptarea proiectelor de acte normative la nivelul Guvernului şi a împlinit toate avizele necesare, în special al Consiliului Superior al Magistraturii, a declarat, în plen, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

„Foarte important, acest proiect ridică la rang de lege o serie de reguli care până acum existau în regulamentele interne ale Consiliului Superior al Magistraturii în ceea ce priveşte cariera judecătorilor şi a procurorilor, începând cu admitere şi examenul de capacitate, numire, promovare pe loc sau în funcţie de execuţie, promovarea în sistem, trecerea de la funcţia de judecător în cea de procuror şi invers, detaşarea, delegarea, transferul judecătorilor şi procurorilor şi aşa mai departe”, a explicat ministrul.

Reguli și proceduri pentru procurorii de rang înalt

Potrivit ministrului Predoiu , sunt prevăzute, de asemenea, o serie de proceduri în ceea ce priveşte propunerea pentru funcţiile de procuror de rang înalt, ele fiind în prezent într-un ordin ministerial.

„Am transparentizat acest proces, am extins Comisia de la nivelul Ministerului Justiţiei, care include doi reprezentanţi ai Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii. De asemenea, în proiect am integrat o serie de decizii ale Curţii Constituţionale în materie de carieră a magistraţilor, în materie de libertate de exprimare, am integrat jurisprudenţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene”, a adăugat Predoiu.

Potrivit proiectului, judecătorii şi procurorii au calitatea de magistraţi, iar cariera judecătorilor este separată de cariera procurorilor.

Judecătorii şi procurorii care au promovat examenul de capacitate sunt numiţi de preşedintele României, la propunerea Secţiei corespunzătoare a Consiliului Superior al Magistraturii, pe posturile de judecător sau procuror la instanţele sau parchetele unde au fost numiţi ca stagiari, prevede un amendament adoptat de comisia specială pentru legile justiţiei şi aprobat de plen.

Integritatea judecătorilor se apreciază în funcţie de următorii indicatori:

  • încălcări ale Codului deontologic al judecătorilor şi procurorilor, stabilite prin hotărâri definitive ale Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii;
  • sancţiuni disciplinare care privesc aspecte de integritate rămase definitive în perioada supusă evaluării, cu excepţia cazurilor în care a intervenit radierea sancţiunii disciplinare;
  • pronunţarea faţă de judecătorul evaluat a unor soluţii de amânare a aplicării pedepsei, renunţare la aplicarea pedepsei, dispuse printr-o hotărâre judecătorească definitivă, precum şi de renunţare la urmărirea penală, confirmată de judecătorul de cameră preliminară, pentru care Secţia pentru judecători nu a propus eliberarea din funcţie, în condiţiile legii, potrivit unui alt amendament.

Judecătorii stagiari participă, cu vot consultativ, la judecarea cauzelor în completuri ale instanţei constituite din judecători definitivi.

Reguli privind delegarea procurorilor la DNA și DIICOT

Delegarea procurorilor la Direcţia Naţională Anticorupţie şi Direcţia pentru Investigarea Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism se poate dispune o singură dată, pentru cel mult un an, fără posibilitatea prelungirii, fără a fi necesar gradul profesional prevăzut în proiectul de lege, dar cu respectarea condiţiilor de vechime prevăzute de lege pentru numirea în funcţia de procuror la aceste structuri specializate.

Sancțiuni pentru judecătorii și procurorii care se manifestă pe rețelele de socializare

Un alt amendament prevede că „judecătorii şi procurorii au libertatea de a-şi exprima opinia (…), în acord cu documentele europene cu privire la libertatea de exprimare a magistraţilor, fiind obligaţi ca, în exercitarea atribuţiilor, să se abţină de la manifestarea sau exprimarea defăimătoare, în orice mod, la adresa celorlalte puteri ale statului – legislativă şi executivă, potrivit prevederilor Codului deontologic al judecătorilor şi procurorilor.

Potrivit textului iniţial, „judecătorii şi procurorii sunt obligaţi ca, în exercitarea atribuţiilor, să se abţină de la manifestarea sau exprimarea defăimătoare, în orice mod, la adresa celorlalte puteri ale statului – legislativă şi executivă”.

Expertize de specialitate obligatorii. Cine nu le face este suspendat din funcție

Durata cursurilor de formare profesională a auditorilor de justiţie este de 3 ani. La finalul cursurilor, auditorii de justiţie optează, în condiţiile prezentei legi, pentru posturile de judecători stagiari, respectiv procurori stagiari.

Testul psihologic se susţine în faţa unei comisii alcătuite din 3 psihologi, care vor nota candidatul cu ‘apt’ sau ‘inapt’.

În cazul în care judecătorul sau procurorul refuză în mod nejustificat să se prezinte, în termenele stabilite, la expertizele de specialitate sau dacă expertiza nu se poate efectua din motive imputabile judecătorului sau procurorului, secţia corespunzătoare a Consiliului Superior al Magistraturii dispune suspendarea din funcţie a acestuia pe o perioadă de un an.

Pe perioada suspendării din funcţie pentru acest motiv, judecătorului şi procurorului nu i se plătesc drepturile salariale şi nu îi sunt aplicabile dispoziţiile referitoare la interdicţiile şi incompatibilităţile prevăzute de actul normativ.

Această perioadă nu constituie vechime în funcţie. Suspendarea din funcţie încetează înainte de termenul de un an, ca urmare a prezentării judecătorului sau procurorului la expertiza de specialitate, încetarea suspendării constatându-se prin hotărâre a Secţiei corespunzătoare a Consiliului Superior al Magistraturii, potrivit unui alt amendament.

Abateri disciplinare și sancțiuni

Dispoziţiile privind abaterile disciplinare şi sancţiunile disciplinare ale judecătorilor şi procurorilor se aplică în mod corespunzător şi personalului de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, iar procedura de aplicare a sancţiunilor disciplinare este cea prevăzută de prezenta lege.

Aplicarea unei sancţiuni disciplinare persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere, cu excepţia avertismentului, atrage revocarea din funcţia de conducere.

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care au funcţionat cel puţin 5 ani la această instanţă şi care au fost eliberaţi din funcţie din motive neimputabile pot opta pentru intrarea în avocatură sau notariat, fără examen sau concurs.

Asigurări profesionale pentru neglijență în exercitarea funcției

Judecătorii şi procurorii pot să încheie o asigurare profesională pentru eroarea judiciară cauzată de exercitarea funcţiei cu gravă neglijenţă, în condiţiile legii. Asigurarea va fi acoperită integral de către judecător sau procuror.

Potrivit altui amendament, şi copiii cu dizabilităţi, alături de copiii minori ai judecătorului sau procurorului decedat, şi copiii majori până la terminarea studiilor, dar nu mai mult de 26 de ani, au dreptul la pensia de urmaş, calculată din pensia de serviciu aflată în plată sau la care ar fi avut dreptul la data decesului susţinătorul decedat, actualizată, după caz, în condiţiile prevăzute de legislaţia privind sistemul public de pensii şi în procentele prevăzute de această lege, în funcţie de numărul de urmaşi.

Judecătorii şi procurorii sunt obligaţi să aibă, în timpul şedinţelor de judecată, ţinuta vestimentară corespunzătoare instanţei la care funcţionează, mai prevede proiectul de lege privind statutul magistraţilor.

Senatul este Cameră decizională în cazul acestui proiect de lege.

Proiectul statutului judecătorilor şi procurorilor este al treilea act normativ din pachetul legilor justiţiei, după cele referitoare la Consiliul Superior al Magistraturii şi organizarea judiciară, care deja au fost adoptate de plenul Camerei Deputaţilor.

sursa: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Nou traseu de transport public în zona Ocna Mureș, pentru naveta elevilor care vin la școală. CJ aprobă atribuirea contractului

Publicat

Consilierii județeni din Alba au de aprobat, în regim de urgență, contractul de delegare transport public pentru traseul dintr Lunca Mureșului și Ocna Mureș, serviciu necesar elevilor care fac naveta la școală.

Contractul va fi atribuit direct firmei Andra & Alina Transport SRL din localitatea Unirea, singura interesată de acest traseu, potrivit proiectului prezentat consilierilor.

Transportul elevilor din Lunca Mureșului spre Ocna Mureș

Primăria comunei Lunca Mureşului a solicitat Consiliului Judeţean Alba introducerea traseului Ocna Mureș-Lunca Mureșului, prin care să fie asigurat transportul zilnic dus/întors al elevilor din Lunca Mureşului școlarizați în unităţile de învăţământ din oraşul Ocna Mureş.

S-a solicitat ca acest traseu să fie atribuit, în regim de urgenţă, unui operator de transport, astfel încât elevii să beneficieze de transport începând cu data de 1 octombrie 2022.

Adresa a fost însoţită de o petiţie prin care părinţii elevilor din Lunca Mureşului care sunt înscrişi la unităţile de învăţământ din oraşul Ocna Mureş solicită Primăriei comunei Lunca Mureşului rezolvarea situaţiei transportului elevilor, subliniind faptul că în rândul liceenilor din comună creşte riscul de abandon şcolar, deoarece elevii nu au asigurat transportul spre şcoală.

În prezent elevii fac naveta cu trenul, imbarcarea/debarcarea efectuându-se în Halta Lunca Mureşului şi Halta Unirea. De asemenea, orele de plecare la dus și întors nu sunt corelate cu orarul de funcționare al unităților de învățământ,, se arată în proiectul prezentat pentru aprobare în ședința CJ din 7 octombrie.

Ce au de aprobat consilierii județeni

Consilierii au de aprobat:

  • atribuirea directă, prin măsuri de urgență, a contractului de delegare a gestiunii serviciului de transport public judeţean de persoane prin curse regulate, pe traseul cod 92: Ocna Mureş – Lunca Mureşului, operatorului de transport rutier Andra & Alina Transport SRL, cu sediul în localitatea Unirea (valabilitate contract: 10 octombrie 2022 – 31 decembrie 2022)
  • eliberarea licenței de traseu, cu valabilitate în perioada 10 octombrie 2022 – 31 decembrie 2022, operatorului de transport rutier,pentru traseul menţionat
  • tarifele de călătorie pentru serviciul de transport public judeţean de persoane prin curse regulate practicate de către operatorul de transport rutier Andra & Alina Transport SRL, începând cu data de 10 octombrie 2022

Tarifele de călătorie

Distanța (km) / Valoare bilet (lei – TVA inclus) / Valoare abonament lunar (lei – TVA inclus)

1 – 5 km: 5,50 lei bilet / 200 lei abonament

6 – 11 km: 8 lei bilet/ 300 lei abonament

Context

Transportul rutier judeţean de persoane prin curse regulate se desfășoară în prezent cu caracter temporar, până la data de 31 decembrie 2022.

Consiliul Județean Alba a încheiat contracte de delegare a gestiunii serviciului, cu valabilitate până la data de 31 decembrie 2021, cu operatorii de transport rutier deținători de licențe valabile de traseu, pentru continuarea asigurării de către aceștia a transportului public județean de persoane până la finalizarea procedurilor de atribuire a contractelor de delegare a gestiune a serviciului în baza legislației achizițiilor publice.

Perioada de valabilitate a programului de transport judeţean şi durata de contractelor de delegare a gestiunii serviciului au fost prelungite până la data de 31 decembrie 2022.

Prin Hotărârea Consiliului Judeţean Alba nr. 175/2020 s-a aprobat atribuirea direct prin măsuri de urgenţă, în conformitate cu prevederile art. 5 alin. 5 din Regulamentul (CE) nr. 1370/2007, cu modificările şi completările ulterioare, a contractelor de delegare a gestiunii serviciului de transport public judeţean de persoane prin curse regulate, în judeţul Alba, pentru traseele neatribuite din programul de transport, în vederea asigurării transportului elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu.

Primăria comunei Lunca Mureşului a solicitat Consiliului Judeţean Alba actualizarea programului de transport judeţean în vigoare prin introducerea unui traseu nou: Ocna Mureş – Lunca Mureşului şi atribuirea acestuia, în regim de urgenţă, pentru a se putea asigura transportul zilnic dus/întors al elevilor din Lunca Mureşului școlarizați în unitățile de învăţământ din oraşul Ocna Mureş.

Consiliul Judeţean Alba a solicitat operatorilor de transport rutier Arieşul SA, Excelent Trans SRL, Livio Dario SRL, Voltrans SA, Samflora Impex Prod SRL şi Andra & Alina Transport SRL, ca în situaţia în care doresc să efectueze serviciul pe acest traseu, să comunice Consiliului Judeţean Alba, până la data de 28 septembrie 2022, acordul în acest sens, însoțit documentele în copie ale mijlocului de transport necesar efectuării serviciului şi tarifele de călătorie propuse. A depus documentaţia solicitată de Consiliul Judeţean Alba şi a fost de acord să presteze serviciul de transport public judeţean prin curse regulate, prin atribuirea directă a contractului de delegare de gestiune a serviciului de transport public judeţean de persoane prin curse regulate pe traseul cod 92: Ocna Mureş – Lunca Mureşului, cu valabilitate până la data de 31 decembrie 2022, operatorul de transport rutier Andra & Alina Transport SRL

Atribuirea contractului de delegare a gestiunii serviciului, cu valabilitate în perioada 10 octombrie 2022- 31 decembrie 2022, va asigura transportul elevilor, în trafic județean, în condiții de siguranță și confort, potrivit proiectului.

De asemenea, beneficiari ai transportului vor putea fi și alte persoane care doresc să se deplaseze între stațiile de pe acest traseu.

Compartimentul Autoritatea Judeţeană de Transport, în calitatea sa de autoritate de autorizare, va elibera operatorului de transport rutier Andra & Alina Transport SRL licenţa de traseu pentru efectuarea serviciului de transport public judeţean de persoane prin curse regulate pe traseul menționat.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Joi: ”Șoapte de vânt”. Lansare de carte, expoziție și recital RIFF la Muzeul Principia din Alba Iulia

Publicat

Joi, 6 octombrie, la Muzeul Principia din Alba Iulia se desfășoară evenimentul ”Șoapte de Vânt”, ce include recital RIFF, lansare de carte și expoziție de grafică și sculptură. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Evenimentul este prezentat de către conf. univ. dr. Georgeta Orian și Ioan Hădărig, director Artistic al Fundaţiei Inter-Art Aiud.

”Șoapte de vânt” – expoziție de grafică și sculptură

Inspirat de muzica originală a grupului RIFF și în special de versurile intense și sugestive ale cântecelor formației, artistul plastic Ștefan Balog propune o suită de lucrări de grafică și sculptură prezentate în expoziția ”Șoapte de vânt”.

În spațiul expozițional amenajat, lucrările expuse capătă un plus de valoare ascultând în fundal piesele muzicale care le-au inpirat: Profetul, Rătăcit în Paradis, Lumea să o străbat, Regele șoselei, Îngerul a căzut etc. Expoziția este un model de conlucrare artistică, punând vizualul și sunetul împreună într-o îmbinare creativă, cu perspective diferite dar totuși unitare asupra unor idei și sentimente, transmit organizatorii.

Artistul plastic Stefan Balog abordează cu succes stiluri artistice diferite: grafică, sculptură, pictură, caricatură, arte vizuale; a avut expoziții din Germania, Austria, Danemarca, Mexic, SUA, India, China, Japonia și în multe ale țări; a obținut numeroase premii, lucrările sale fiind deținute de muzee, galerii şi colecţii particulare din peste 30 de ţări de pe toate continentele.

Lansare volumului de versuri ”Șoapte de vânt”

Volumul propune o selecție cu cele mai apreciate texte ale cântecelor scrise de Florin Grigoraș – liderul grupului RIFF.

Într-o apariție editorială de calitate și având aportul ilustrațiilor grafice de excepție realizate de artistul plastic Ștefan Balog, volumul cuprinde  versuri ce surprind direct și percutant, la fel ca și muzica pentru care au fost scrise, o paletă largă de teme și sentimente, de la poezie socială la cea de dragoste.

Textele melodiilor scrise de Florin Grigoraş reflectă maturitatea artistică şi profesionalismul unui autor ce a depăşit curentele modelor trecătoare şi se bucură de succes la publicul din mai multe categorii de vârstă, potrivit organizatorilor.

Lansarea volumului, la care vor participa Florin Grigoraș și Ștefan Balog alături de invitați din domeniu, este gândită a fi un dialog cu publicul prezent.

Concert ”RIFF – Acoustic Shock”

Este un recital special și doar prin faptul că pentru prima oară, în lunga carieră artistică, grupul RIFF alege să se prezinte în fața publicului cu un spectacol unplugged.

Concertul ”RIFF – Acoustic Shock” este o provocare pentru spectatori dar și pentru membrii grupului, care au inovat sunetul, au reorchestrat piesele, căutând culoarea și nuanțele potrivite fiecărei melodii, au creat un pachet nou, atractiv, cu accent pe melodicitatea cântecelor, dar rămânând în caracteristicile sound-ului RIFF, păstrând stilul inconfundabil prin care grupul se distinge în peisajul muzical românesc.

Evenimentul este organizat de Fundația ”Inter-Art” Aiud, Asociația Cultural Act Sibiu și Grupul Skepsis, având ca parteneri Primăria Municipiului Alba Iulia și Centrul Multicultural ”Liviu Rebreanu” Aiud.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax