Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: 27 de ani de la Revoluția din decembrie 1989, comemorați la Alba Iulia. Depuneri de coroane și slujbă religioasă


Publicat

IMG_9749Astăzi se împlinesc 27 de ani de la a Revoluţia din 1989 , eveniment în care Alba Iulia a avut un rol major, recunoscut şi de Parlamentul României, prin conferirea titlului de “Oraş – Erou al Revoluţiei din Decembrie 1989”. Pentru a comemora memoria celor care și-au pierdut vița și care au luptat pentru ca România să devină un stat liber, grupurile de revoluționari din Alba Iulia și Cugir precum, reprezentanți ai autorităților locale și județene și reprezentanți ai MAI.

Ceremonia a început la ora 10.00, cu o slujbă religioasă, urmată de depunerea de coroane la troiţa din Parcul Prefecturii. La ora 11.00, participanţii la eveniment s-au  deplasat în Cetate, la Monumentul Eroilor Revoluţiei, unde a fost programată cea de-a doua depunere de coroane.

IMG_9729Astfel de evenimente au loc în fiecare an în data de 21 decembrie. Anul acesta a fost absent de la ceremonial, liderul revoluționarilor din Alba, Mihai Babitchi, care a postat pe pagina s-a de facebook o descriere a evenimentelor din decembrie 89.

REVOLUȚIE SAU LOVITURĂ DE STAT?
Secretele zilei de 22 decembrie 1989.
Încă din anul 1990, pe măsură ce vechea nomenclatură de partid și securitatea își reconfigurau și adaptau structura de putere politică și economică, la noile valori ale democrației și economiei de piață, a apărut nevoia acestei structuri de a se proteja în perspectiva acuzării pentru morții și răniții evenimentelor din decembrie 1989.

Foarte interesată era și armata, implicată neconstituțional în evenimentele din decembrie 1989. Iar cea mai simplă cale a fost aceea a contestării Revoluției din Decembrie 1989 și a revoluționarilor.

Judecata era simplă: nu a fost revoluție (act justificat istoricește, deci „pierderile” de vieți omenești deveneau sancționabile) ci lovitură de stat dată de armată, iar armata nu poate fi acuzată și găsită vinovată pentru executarea unor ordine. A dat socoteală comandantul suprem, Nicolae Ceaușescu, care a fost judecat rapid și executat. Au plătit și câțiva generali și ofițeri pentru masacrele comise. Punct. Dosar închis. Mai întâi anumite publicații stipendiate de foștii securiști, apoi tot felul de jurnaliști cu epoleții aproape la vedere, analiști de duzină corupți sau „istorici” consacrați peste noapte, gen Alex Mihai Stoenescu, au dezlănțuit o adevărată campanie de compromitere și falsificare a unuia dintre cele mai relevante momente din istoria poporului român – victoria, câștigată cu sânge, împotriva celui mai alienant sistem totalitar comunist din Europa, sistemul ceaușist.

Ani de zile, peste culisele evenimentelor din decembrie 1989 guvernanții au așternut o pătură de tăcere. Generalul Dan Voinea, cel care a instrumentat Dosarul Revoluției, a susținut într-un interviu după pensionarea sa forțată, că cercetările au trenat întrucât generalul Constantin Degeratu, șeful Marelui Stat Major al Armatei pe timpul mandatului lui Ion Iliescu, a interzis prin ordin tuturor militarilor să se prezinte la parchet sau să dea declarații în dosare. Era clar că se dorea tergiversarea anchetei și prescrierea faptelor și a vinovățiilor.

Abia în ultimul timp, observând agitația stârnită de redeschiderea Dosarului Revoluției, am înțeles și eu ce se ascunde în spatele insistenței – exacerbată agresiv de câteva săptămâni îndeosebi la „Realitatea TV” și unele publicații centrale – cu care se cultivă existența unei lovituri de stat. Se ignoră cu obstinație că o lovitură de stat presupune categoric un grup de complotiști, de regulă militari, cu un program clar, care răstoarnă un monarh, un președinte sau un guvern corupt sau incompetent, dar păstrează intacte modul și relațiile de producție. Comuniste sau capitaliste. Revoluția, o știe orice profesor de economie politică, aduce schimbări calitative profunde în societate, înseamnă schimbarea sistemului, a modului de producție și a relațiilor de producție. Este exact – și nimeni nu poate contesta asta – ce s-a întâmplat în România în decembrie 1989. Dar să vedem faptele.

Detractorii Revoluției, respectiv susținătorii „loviturii de stat” aduc ca argument principal rolul jucat de generalul Victor Atanasie Stănculescu în evenimentele din ziua de 22 decembrie 1989. Momentul este relevat într-un interviu dat de general lui Ion Cristoiu dar, mai ales, în „caietele” sale de memorii devenite parțial publice după moartea sa. Să punctăm. În dimineața zilei de 22 decembrie 1989, Stănculescu se întoarce cu avionul de la Timișoara, unde participase la reprimarea manifestanților (faptă pentru care este condamnat ulterior la 15 ani de pușcărie și degradat simplu soldat) și se interesează care este atmosfera în București. Generalul Milea, ministrul apărării naționale îl sună și îi cere să vină la Comitetul Central unde se afla Ceaușescu. Ministrul chemase, la ordinul dictatorului, două coloane de blindate, de la Slobozia și Pitești, care urmau să înnăbușe în sânge manifestația de la București. O coloană ajunsese la Șoseaua Mihai Bravu, se apropia de centrul Bucureștiului și făcea prăpăd. Stănculescu afirmă în caietele sale că „Ceaușescu și Milea rămăseseră izolați întrucât activiștii de partid fugeau ca potârnichile iar securitatea nu mai executa ordinele”. Milea, șovăielnic, criticat aspru de dictator, nu mai rezistă presiunii și conștienței că armata, împotriva Constituției, fusese obligată să tragă în popor și, în jurul orei 9,30, urcă la etaj, cere un pistol și se sinucide. O jumătate de oră mai târziu, Stănculescu, după ce și-a pus piciorul în ghips – ciudată inițiativă pentru cineva care „pregătea” o lovitură de stat – încercând să scape de orice implicare, ajunge la CC și primește de la dictator sarcina să preia comanda armatei și să coordoneze acțiunea blindatelor în marș spre București. Generalul urcă la etajul 6 unde se afla Centrul de Comunicații Militare și îi cere comandantului, maiorul Trofan, să asculte numai de ordinele lui. Era ora 10,07, cum este consemnat în carnețelul de note telefonice al comandantului. Apoi dă ordin de oprire a acțiunilor militare și întoarcere a trupelor în cazărmi. La ora 10,25 transmite ordinul să nu fie înarmate gărzile patriotice. Între timp, mulțimea asalta furioasă clădirea CC și situația devenea extrem de periculoasă pentru conducerea PCR, aflată acolo.
Sfătuit de Stănculescu, Ceaușescu pleacă cu elicopterul

Aceste prime măsuri fiind luate, Victor Stănculescu coboară, raportează lui Ceaușescu că a luat măsuri și îl sfătuiește să accepte derularea planului de evacuare a șefului statului, aflat în primejdie. Cu aprobarea lui îi sună pe generalii Neagoie și Rus. Generalul Rus, comandantul aviației i-a trimis două elicoptere cu care urmau să fie evacuați soții Ceaușescu și Emil Bobu. La ora 12,06 Ceaușescu decolează de pe clădirea CC și se îndreaptă spre Snagov. Așadar familia de dictatori fuge din calea mulțimii furioase, nu este înlăturată de nimeni. Potrivit propriei mărturii, Victor Stănculescu ajunge la Ministerul Apărării la ora 13,05 sau 13,07. Acolo îl găsește pe generalul Ilie Ceaușescu, care se considera îndreptățit să preia el funcția de ministru al apărării după moartea lui Milea. După ce îl informează că fratele lui a plecat, Stănculescu ordonă unui ofițer să-l încuie sub pază într-o cameră. La 13,30 emite un ordin prin care Ceaușescu este schimbat din funcția de comandant suprem al armatei și șef al statului. După numai zece minute, la 13,40 Stănculescu este sunat de Ion Iliescu, după ce fusese contactat înainte, tot la telefon, de Sergiu Nicolaescu. Actorul, împreună cu Mihai Bujor, îl adusese de acasă pe Ion Iliescu și se afla la televiziune. Faptul mi-a fost confirmat de însuși Sergiu Nicolaescu, într-un interviu pe care l-a acordat la începutul anilor `90, săptămânalului meu „Unitatea”. Generalul cere celor doi să vină la sediul M.Ap.N. pentru a decide împreună ce trebuie făcut în continuare. Iliescu vine însoțit de Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Silviu Brucan, gen. Nicolaie Militaru, Mihai Montanu și alți câțiva. Aici se aflau convocați și șefii unor structuri de la Justiție și Interne. Stănculescu susține că nu i l-a nominalizat nimeni pe Ion Iliescu, dar s-a gândit la acesta în avionul care îl aducea de la Timișoara, ca la o posibilitate de a reforma sistemul politic în România după modelul lui Gorbaciov. La orele 15,00 cere armatei să ocupe instituțiile strategice din țară, inclusiv consiliile județene. Numai că unele dintre acestea, mai ales cele din județele unde mulțimea ieșise în stradă înainte de fuga dictatorului (Alba este un exemplu), erau deja ocupate de revoluționari.

În acest punct acțiunea lui conține elemente și poate fi confundată, speculativ, cu o lovitură de stat. Numai că iată ce declară el însuși: „Eu mă grăbeam să găsesc un lider politic, pentru că îmi dădeam seama că nu pot să fac ceea ce doream cu armata, pentru că generalii erau speriați, panicați. Nu mai puteam să contez pe o serie întreagă de generali, care umblau acum prin mulțime să spele rușinea represiunii.(…). Eram pregătit moral și profesional să preiau puterea în țară, să asigur tranziția și liniștirea populației dar, când am încercat să fac ceva, m-am lovit de incapacitatea generalilor, mai toți compromiși, de a acționa. (…) Am aflat că, la sediul Comitetului Central, Verdeț făcea lista guvernului și îi propusese lui Iliescu să fie ministru al culturii. Urmăream să văd cine va învinge. (n.m. Guvernul de 20 de minute gândit de Verdeț și Dăscălescu a fost arestat imediat de revoluționarii din CC, la ordinul lui Sergiu Nicolaescu). Eram sunat în permanență. (…) Eu l-am ales pe Iliescu. Mi s-a părut mai puțin periculos. Verdeț și Dăscălescu voiau să repună în funcțiune Marea Adunare Națională, ceea ce însemna al doilea pol de putere în stat. (…) Era o alternativă care l-ar fi scos pe Iliescu din joc, dar era o alternativă de continuare a sistemului. Pe de altă parte eu nu aveam nevoie de o îndepărtare legală a lui Ceaușescu de la putere, pentru că tocmai îl îndepărtasem prin lovitură militară și îl țineam legat într-o unitate militară” . (O corectură: Ceaușescu fusese reținut de niște milițieni, nu de armată, și dus în garnizoana militară de la Târgoviște „pentru protecție”. Abia atunci s-a implicat ministrul și a dat ordinul de reținere).

Această mărturisire sinceră spune totul despre singurătatea absolută a lui Victor Atanasie Stănculescu în acele momente. Decizia sa de îndepărtare a lui Ceaușescu, luată ad-hoc, fără nicio gândire sau plan prestabilit, pendularea între dorința personală de a prelua puterea și incapacitatea de a obține sprijinul armatei sau al populației descalifică orice idee de lovitură de stat venită din partea sa. Orice altă interpretare este speculativă și manipulatorie. Stănculescu a uzat pragmatic de prerogativele funcției de ministru al apărării și l-a îndepărtat pe Ceaușescu, fără să știe prea bine ce să facă mai departe. Iar când strada a trecut imediat de la „Jos Ceaușescu!” la „Jos comunismul!”, „Fără comuniști!” a înțeles rapid că ține în mână un cartof fierbinte, de care trebuie să scape. Știa, din contactele avute înainte de aceste evenimente, că asta încurca foarte tare planurile lui Gorbaciov și că în mulțime acționau și agenți ai altor servicii secrete străine, inclusiv din Vest. Cu toate acestea manifestația reprezenta, asta era clar, voința poporului roman.

„Estul și Vestul se puseseră de acord, afirmă Stănculescu în notațiile sale, și lucrau prin oamenii lor de aici”. În interviul acordat lui Ion Cristoiu, generalul a afirmat că la orele 15,00, în data de 22 decembrie 1989, România era sub controlul lui militar. O altă susținere fără acoperire. Eu însumi pot arăta că în județul Alba nu avea nicio putere. La Alba Iulia, prin Platforma-Program aprobată de miile de cetățeni adunați în fața consiliului județean, eu subordonasem Revoluției gărzile patriotice, întrucât pe moment, ținând cont de cele întâmplate la Timișoara, Sibiu, București sau Cluj, nu aveam încredere în armată. Pe la ora 14, după vreo două convorbiri telefonice, i-am cerut comandantului Garnizoanei Alba, maiorul Viorel Bârloiu, să-și mute statul major în secretariatul meu, pentru a putea coordona împreună apărarea județului împotriva presupusei contraofensive a forțelor rămase fidele dictatorului. Ceea ce s-a și întâmplat în mai puțin de jumătate de oră. „Armata e cu noi!” suna minunat pe stradă, dar eu eram foarte atent la ce se întâmplă. Și s-a dovedit că am avut dreptate. Apărusem de nicăieri, deciziile pe care le luam erau imediat sprijinite de București, uneori mi se cerea chiar sfatul, și este posibil ca ofițerii să-și fi imaginat că reprezint Centrul în acel tăvălug uriaș care schimba structural ordinea în sistemul politico-economic din România. Orice ar fi fost, disciplina colaboratorilor mei militari era exemplară. Poate că un rol au jucat și cele cinci gărzi de corp înarmate cu automate, alcătuite din revoluționari, care nu mă părăseau nicio clipă și erau cu ochii pe ofițerii din secretariat și pe cei care intrau la mine.
Predarea puterii lui Ion Iliescu. Decizia execuției dictatorului.

În următoarea jumătate de oră, de la 16,00 la 16,30, afirmă generalul Stănculescu, în biroul său de la M.Ap.N. grupul de civili în frunte cu Ion Iliescu acceptă să preia puterea. Iliescu este declarat succesor politic al lui Nicolae Ceaușescu. Tot atunci s-a decis și soarta soților Ceaușescu. Gelu Voican Voiculescu, afirmă generalul, este cel care a propus lichidarea fizică a acestora, susținut imediat de generalul Militaru și Silviu Brucan. Ultimul aduce și „argumente istorice”: Carol al II-lea al Angliei, țarul Rusiei și regele Franței în timpul Revoluției de la 1789. „Orice revoluție trebuie să ia capul șefului statului!”, a opinat el. După o scurtă șovăială, Ion Iliescu a fost de acord. La 16,30 colonelul Mircea, ofițerul de legătură cu Tratatul de la Varșovia, comunică internațional la telefon că Ministrul Apărării Naționale este Victor Atanasie Stănculescu și armata îl urmează. Ceea ce dorea strada nu a contat atunci. Va conta decisiv în următoarele ore, după discursul lui Ion Iliescu de la balconul Comitetului Central („Ceaușescu a întinat nobilele idealuri ale socialismului!”), ora 17,45, când lozincile strigate s-au radicalizat („Fără comunism!Jos comunismul!”) și i-au speriat pe cei care pregăteau gorbaciovizarea României. Impostorii care organizau preluarea puterii, cățărați pe umerii revoluționarilor, au descoperit că poporul dorea răsturnarea regimului, nu numai a lui Ceaușescu. Și au decis „potolirea” manifestanților utilizând cunoscuta tehnică marxist-leninistă: stăpânirea prin teamă. Potrivit unei mărturii credibile, Nicolaie Militaru, filo-rus școlit la Moscova, i-a cerut lui Ion Iliescu să fie pus în practică scenariul „teroriștii”, elaborat de KGB, menit să inducă teamă în rândul populației.

Este interesant că, deși preluarea puterii de către Ion Iliescu s-a făcut prin grija generalului Stănculescu, la ora 17, când grupul respectiv s-a întors la Comitetul Central,Victor Stănculescu, nu i-a însoțit. Rămăsese la minister sub supravegherea lui Mihai Montanu, decizie luată de proaspătul nou președinte, Ion Iliescu. Încă o dovadă a aberației celor care susțin că a existat o lovitură de stat orchestrată de Victor Stănculescu, în folosul lui Iliescu. L-ar fi scos acesta din joc? În niciun caz! Generalul Iulian Vlad, ultimul șef al securității, a mărturisit că, aflat în sediul CC pentru a se pune în slujba noii puteri, este oprit pe coridorul principal de Nicolaie Militaru, care îi comunică faptul că a fost împuternicit să preia conducerea armatei și a tuturor forțelor militare ale statului: MApN, MAI și Securitatea. Informația este confirmată de generalul Ghiță, comandantul trupelor de securitate, care a precizat că Militaru i-a cerut să i se subordoneze necondiționat. Ministrul Militaru s-a remarcat imediat prin reactivarea în următoarea lună și jumătate a generalilor filo-ruși, cunoscuți și trecuți de Ceaușescu pe linie moartă. Deci lucrurile încep să se lege. Executarea scenariului „teroriștii”, a căzut în sarcina fostului spion KGB, Nicolaie Militaru. De altfel în aceeasi noapte Ion Iliescu a citit la televiziune celebrul Comunicat al CFSN, prin care populația era atenționată asupra existenței „bandelor înarmate de teroriști bine antrenați, instruiți special pentru lupta împotriva maselor populare (…), care trag din orice poziție” și care „sunt îmbrăcați în civil, unii chiar au banderole de revoluționari” etc. Începea haosul. Au fost uciși 1166 oameni iar 3168 au fost răniți. Potrivit parchetului militar, după 22 decembrie au fost reținute 1054 persoane, acuzate de terorism. Au existat și erori dar zeci și zeci dintre aceste persoane au fost surprinse trăgând sau având arme asupra lor, multe legitimații, truse speciale și haine de schimb. Mulți dintre prinși au fost identificați ca făcând parte din Direcția a V-a a Securității Statului, direcția care se ocupa de protecția dictatorului. Ceilalți făceau parte dintr-o rețea ultrasecretă – Rețeaua „R”. Mapele în care se aflau listele cu numele membrilor Rețelei „R” se aflau în mâna generalului Ștefan Gușă, șeful Marelui Stat Major al Armatei Române. E de presupus că la aceste mape a avut acces și superiorul lui din acele zile, Nicolaie Militaru. Care le-a și folosit. Misterul persistă și azi…Victor Stănculescu argumentează că, în martie 1990, Nicolaie Militaru, nemulțumit de cursul democratic urmat de România, pregătea cu ajutorul generalilor fideli o lovitură militară prin care să preia puterea. Numai că Petre Roman, prudent, l-a înlocuit din funcția de ministru cu Victor Stănculescu. Acesta a retrimis imediat în rezervă generalii filo-ruși. Atunci când i-a predat cheile, Militaru l-a rugat să nu schimbe planurile găsite în seiful din cabinet și nici comandanții centrelor militare care, în concepția lui, erau viitorii prefecți de județe.

Să rememorăm. Acțiunile de contestare în stradă a regimului începuseră la Timișoara la mijlocul lunii decembrie. Securitatea, dar mai ales armata, au tras în protestatari. Au fost arestați, răniți și uciși oameni. În data de 21 decembrie 1989 au loc ample manifestații împotriva regimului și la București, Cluj, Alba Iulia, Cugir, Sibiu etc. În București blindatele au făcut prăpăd dar manifestanții nu au dat înapoi. Este foarte clar că Ceaușescu a fugit din fața mulțimii adunate în Piața Palatului și nu din fața vreunui grup complotist. După executarea soților Ceaușescu, împușcăturile, cu excepția unora accidentale, au încetat în întreaga țară. O încercare convingătoare – parte a scenariului prestabilit – de a demonstra că „teroriștii” doreau eliberarea lui Ceaușescu. Și argumentul suprem că execuția a fost necesară. Cei mai mulți dintre noi am căzut în această capcană”Mihai Babițchi.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Ziua internaţională a îmbrăţişărilor. Ce efect poate avea pentru sănătate un gest de afecţiune de 10 secunde

Publicat

Pe 21 ianuarie, în lumea întreagă este marcată o sărbătoare mai puţin obişnuită. Este ziua internaţională a îmbrăţişărilor.

În această zi, oricine ar putea îmbrăţişa chiar şi persoane necunoscute. Sărbătoarea a apărut pentru prima dată în Statele Unite, în anul 1986, iar în scurt timp s-a răspândit în toată lumea.

Ziua Îmbrăţişărilor este marcată în data de 21 ianuarie pentru că studiile arată că aceasta este una dintre cele mai deprimante perioade ale anului.

Psihologii susţin că oamenii au nevoie de îmbrăţişări pentru că acestea exprimă afecţiune, siguranţă şi confort sufletesc. Mai mult, studiile arată că îmbrăţişările sunt benefice pentru sănătate. Ele ajută la întărirea imunităţii şi contribuie la scăderea riscului apariţiei bolilor de inimă.

Alte studii indică gesturile de afecţiune drept benefice pentru a combate stresul şi oboseala, şi pentru a lupta contra infecţiilor şi a depresiei.

Potrivit unui raport publicat de jurnalul Comprehensive Psychology, doar 10 secunde de îmbrăţişare scad presiunea sanguină şi nivelul hormonului stresului.

Mai populare sunt, recent, campanile “free hugs”, iniţiate mai ales de studenţi sau alte categorii de tineri. Sunt menite să inspire bucurie, bunătate şi apropiere între oameni.

surse: realitatea.net, antena3.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Recensământul populaţiei şi locuinţelor programat pentru acest an, a fost amânat pentru anul 2022

Publicat

Recensământul populaţiei şi locuinţelor se va desfăşura în perioada 1 februarie – 17 iulie 2022, a anunțat miercuri Institutul Național de Statistică.

Potrivit unui comunicat al INS, în 2021, atât în România, cât și în celelalte statele membre UE era programată desfăşurarea Recensământului Populației și al Locuințelor. Comisia centrală pentru organizarea recensământului din 2021 a decalat termenele de desfășurare.

„Din cauza situaţiei create de pandemia SARS-CoV-2, Comisia centrală pentru Recensământul populaţiei şi locuinţelor din România (CCRPL2021) a decis decalarea termenelor Recensământului populației și locuințelor (RPL2021), precum şi a Recensământului de probă. Termenele referitoare la prelucrarea datelor şi la diseminarea şi publicarea rezultatelor rămân nemodificate”, se arată în comunicat.

Astfel, recensământul de probă se va desfăşura în perioada 1 februarie – 31 martie 2021, iar recensământul populaţiei şi locuinţelor (RPL2021) se va desfăşura în perioada 1 februarie – 17 iulie 2022.

Conform INS, termenele referitoare la prelucrarea datelor, la diseminarea şi publicarea rezultatelor Recensământului populaţiei şi locuinţelor rămân nemodificate; iar rezultatele finale vor fi publicate în decembrie 2023, conform calendarului Eurostat.

INS anunță că acest recensământ este primul care se va desfășura preponderent online, iar fiecare persoană va avea posibilitatea de a se autorecenza, completând chestionarul de recensământ după etapa de preînregistrare.

„Informațiile colectate prin intermediul chestionarelor individuale vor fi prelucrate în conformitate cu legislația în vigoare privind protecția datelor cu caracter personal (Regulamentul UE nr.679/2016) și anonimizate imediat după intrarea în sistem. Datele colectate la recensământul de probă și cele rezultate după agregarea lor nu vor fi făcute publice și nici diseminate în vreun fel”, se mai arată în comunicat.

Lista recensămintelor populaţiei din România

 • Recensământul din 1859-1860
 • Recensământul general al populaţiei României din 1899 
 • Recensământul general al populaţiei din 1912
 • Recensământul general al populaţiei din 1930
 • Recensământul general al populaţiei din 1941
 • Recensământul agricol şi al populaţiei din ianuarie 1948
 • Recensământul populaţiei din  februarie 1956
 • Recensământul populaţiei şi locuinţelor din martie 1966
 • Recensământul populaţiei şi al locuinţelor din ianuarie 1977
 • Recensământul populaţiei şi locuinţelor din 1992
 • Recensământul populaţiei şi al locuinţelor din 2002
 • Recensământul populaţiei şi al locuinţelor din 2011

Mediafax

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Beneficiile extraordinare ale laptelui: 5 argumente care dovedesc faptul că este benefic pentru sănătatea ta

Publicat

Laptele este consumat de oamenii din întreaga lume, de mii de ani. Prin definiție, este un fluid bogat în nutrienți pe care mamiferele de sex feminin îl produc pentru a-și hrăni puii.

Cele mai frecvent consumate tipuri provin de la vaci, oi și capre. Oamenii din țările occidentale beau cel mai frecvent laptele de vacă.

Consumul de lapte este un subiect puternic dezbătut în lumea nutriției, așa că s-ar putea să vă întrebați dacă este sănătos sau dăunător.

Mai jos sunt 5 beneficii ale sănătății susținute de știință ale laptelui, astfel încât să puteți decide dacă este alegerea potrivită pentru dvs.

1. Laptele este plin de nutrienți

Profilul nutrițional al laptelui este impresionant. La urma urmei, este conceput pentru a hrăni complet animalele nou-născute. Doar o ceașcă (244 grame) de lapte integral de vacă conține:

Calorii: 146

Proteine: 8 grame

Grăsime: 8 grame

Calciu: 28% din DZR

Vitamina D: 24% din DZR

Riboflavină (B2): 26% din DZR

Vitamina B12: 18% din DZR

Potasiu: 10% din DZR

Fosfor: 22% din DZR

Seleniu: 13% din DZR

Laptele este o sursă excelentă de vitamine și minerale, inclusiv substanțe nutritive care sunt sub-consumate de multe populații. Oferă potasiu, B12, calciu și vitamina D, care lipsesc în multe diete.

2. Laptele este o sursă bogată de proteine

Laptele este o sursă bogată de proteine, o singură cană conținând 8 grame.

Proteinele sunt necesare pentru multe funcții vitale din corpul dumneavoastră, inclusiv creșterea și dezvoltarea, repararea celulară și reglarea sistemului imunitar.

Laptele este considerat o „proteină completă”, ceea ce înseamnă că conține toți cei nouă aminoacizi esențiali necesari pentru ca organismul dvs. să funcționeze la un nivel optim.

Există două tipuri principale de proteine ​​găsite în lapte – cazeina și proteina din zer. Ambele sunt considerate proteine ​​de înaltă calitate. Prima reprezintă majoritatea proteinelor găsite în laptele de vacă, cuprinzând 70-80% din conținutul total de proteine. Zerul reprezintă aproximativ 20%. Proteina din zer conține aminoacizii cu lanț ramificat, leucina, izoleucina și valina, care sunt toți legați de beneficiile pentru sănătate. Aminoacizii cu lanț ramificat pot fi deosebit de utili în construirea mușchilor, prevenirea pierderii musculare și furnizarea de combustibil în timpul exercițiilor sportive.

Consumul de lapte este asociat cu un risc mai scăzut de pierdere musculară legată de vârstă în mai multe studii. De fapt, consumul mai mare de lapte și produse lactate a fost legat de o masă musculară mai mare a întregului corp și de o performanță fizică mai bună la adulții în vârstă.

De asemenea, s-a dovedit că laptele stimulează repararea musculară la sportivi. De fapt, mai multe studii au demonstrat că consumul de lapte după un antrenament poate reduce leziunile musculare, poate favoriza repararea musculară, poate crește forța și chiar reduce durerea musculară.

4. Sănătatea oaselor

Consumul de lapte a fost mult timp asociat cu oase sănătoase. Acest lucru se datorează combinației sale puternice de substanțe nutritive, inclusiv calciu, fosfor, potasiu, proteine și (în lactatele alimentate cu iarbă, cu conținut mare de grăsimi) vitamina K2.

Toți acești nutrienți sunt esențiali pentru menținerea oaselor puternice și sănătoase.

Aproximativ 99% din calciu din corpul tău este stocat în oase și dinți.

Laptele este o sursă excelentă de nutrienți pe care se bazează corpul dvs. pentru a absorbi în mod corespunzător calciul, inclusiv vitamina D, vitamina K, fosfor și magneziu.

Adăugarea de lapte și produse lactate în dieta dvs. poate preveni boli osoase, cum ar fi osteoporoza.

4. Previne riscul de obezitate

Mai multe studii au legat aportul de lapte de un risc mai mic de obezitate. Interesant este că acest beneficiu a fost asociat doar cu laptele integral.

Un studiu efectuat pe 145 de copii latino-americani de trei ani a constatat că un consum mai mare de grăsimi din lapte a fost asociat cu un risc mai mic de obezitate infantilă.

Un alt studiu care a inclus peste 18.000 de femei de vârstă mijlocie și în vârstă a arătat că consumul de produse lactate cu conținut ridicat de grăsimi a fost asociat cu o creștere în greutate mai mică și un risc mai mic de obezitate.

Laptele conține o varietate de componente care pot contribui la pierderea în greutate și pot preveni creșterea în greutate.

De exemplu, conținutul său bogat în proteine ​​vă ajută să nu resimțiți foamea pentru o perioadă mai lungă de timp, ceea ce poate împiedica consumul excesiv.

Mai mult, acidul linoleic conjugat din lapte a fost studiat pentru capacitatea sa de a crește pierderea în greutate prin promovarea descompunerii grăsimilor și inhibarea producției de grăsime.

În plus, multe studii au asociat dietele bogate în calciu cu un risc mai mic de obezitate. Dovezile sugerează că persoanele cu un aport mai mare de calciu din dietă au un risc mai mic de a fi supraponderale sau obeze.

Studiile au arătat că nivelurile ridicate de calciu alimentar promovează descompunerea grăsimilor și inhibă absorbția grăsimilor în organism.

5. Este un ingredient versatil

Laptele este o băutură nutritivă care oferă o serie de beneficii pentru sănătate. În plus, este un ingredient versatil care poate fi adăugat cu ușurință la dieta ta.

Recomandare: folosiți pe cât posibil lapte integral sau de la producătorii locali din zona voastră.

Sursă informații: BBC.com

Sursă foto: Pixabay

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO ȘTIREA TA: Cum au fost făcute lucrări de colectare a apei pluviale la Săsciori. ”Apa nu curge în canal, vine în fața casei”

Publicat

Modul în care au fost făcute lucrări de modernizare pe o stradă din Săsciori este criticat de unii locuitori ai comunei. Unul dintre aceștia spune că apa ce ar trebui colectată în canalizare îi ajunge în fața casei.

”Apa nu mai curge în canal, ci vine la mine în fața casei. Când o să plouă torențial o să-mi între în pivniță și în curte”, spune cititorul Alba24.ro.

Imaginile sunt de pe strada Bisericii, potrivit sursei citate.

Reprezentanții primăriei spun că lucrările au început din 2019 și sunt în desfășurare.

Acestea sunt pentru rețeaua de colectare a apelor pluviale și asfaltări (inclusiv rigole).

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate