Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: A început Concursul Național de Vinuri. Peste 170 de probe de la 26 de companii din România, analizate de degustători profesioniști

Publicat

YouTube video

Luni dimineață a început Concursul Național de Vinuri, ediția a VI-a. Evenimentul a fost lansat printr-o conferință de prezentare a concursului, la care au participat reprezentanții organizatorilor acestuia, vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Alin Cucui, președintele Asociației Degustătorilor Autorizați din România (ADAR), Dan Boboc și directorul executiv al Organizației Naționale Interprofesionale a Vinului (ONIV), Petre Călin Mocanu. De asemenea, a fost prezent și Ioan Stanciu, președintele Asociației „Țara Vinului”. În paralel, într-o altă sală, cu simțurile ascuțite, degustătorii profesioniști testau cele mai rafinate vinuri românești înscrise în concurs.

Concursul de vinuri supune analizei profesioniste a degustătorilor 172 de probe, de la 26 de companii de pe întregul teritoriu al României. Este vorba despre peste 80 de vinuri roșii, 95 de vinuri albe, 9 vinuri de colecție, 10 vinuri rosé și trei vinuri spumante aparținând companiei „Jidvei”.

Președintele ADAR, Dan Boboc (foto dreapta) a vorbit despre regiunea viticolă a Târnavelor și favorabilitatea acesteia pentru vinuri albe, dar și despre viile noi, plantate în 2007 și clonele valoroase de vie existente în regiune (cum ar fi cea de Sauvignon Blanc din Noua Zeelandă, una dintre cele mai prețioase din lume).

Cu umor și apreciere pentru „noblețea și rafinamentul vinului și pentru cultura și tradiția unui popor, pe care vinul le reprezintă”, Petre Călin Mocanu (foto stânga) a făcut o prezentare tehnică a zonelor viticole din România, cu accent pe zona Târnavelor și a programelor de dezvoltare și investiții (42,1 milioane de euro în perioada 2007-2012), în care este implicată aceasta.

Prin concurs se pot analiza calitățile vinului, tocmai prin particularitatea deosebită a acestui produs de a-și manifesta zona de proveniență: „Toate produsele agroalimentare, din care face parte și vinul, nu se deosebesc în funcție de zona de origine. De exemplu, dacă muști un măr, nu știi exact dacă este din România, din Polonia sau din Germania. Dar dacă guști un vin, știi exact că este dintr-o anumită localitate și zonă, este inconfundabil”, a precizat Petre Călin Mocanu.

Cum se degustă vinul?

În sala de concurs, degustătorii profesioniști, cu o mulțime de pahare și formulare în față, notau calitățile vinurilor din punct de vedere vizual, olfactiv și gustativ. Astfel, după o inspecție atentă a mostrei de vin din pahar, degustătorii au punctat produsul pentru limpiditate și aspect. Apoi, după o oxigenare viguroasă printr-o mișcare de rotație, aceștia apropiau paharul de nas pentru a-i analiza mirosul și notau pe fișa de degustare punctajul pentru tipicitatea, intensitatea și calitatea mirosului vinului. În final, proba de vin era supusă testului gustativ, punctându-se tipicitatea, intensitatea, persistența și calitatea gustului vinului.

Prima fază a concursului se încheie luni, în jurul orei 14.00.

Citiți AICI mai multe despre regulamentul concursului.

Vă prezentăm mai jos o galerie foto-video de la eveniment:

YouTube video

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Pingback: FOTO: Concursului Național de Vinuri s-a încheiat. Au fost acordate 64 de medalii dintre care 10 pentru vinurile de Jidvei. Vezi rezultatele | alba24

  2. Pingback: FOTO: Concursul Național de Vinuri s-a încheiat. Au fost acordate 64 de medalii dintre care 10 pentru vinurile de Jidvei. Vezi rezultatele | alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax