Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: ACCIDENT la Alba Iulia. Două mașini lovite în sens giratoriu, în apropiere de Penny Ampoi

Publicat

Un accident rutier s-a petrecut sâmbătă seara la Alba Iulia, pe strada Tudor Vladimirescu, în apropiere de magazinul Penny din cartierul Ampoi.

Două mașini au intrat în coliziune.

Din primele date, este vorba despre o neacordare de prioritate.

Mașinile au fost avariate în partea frontală.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Cum arată complexul balnear de la Ocna Mureș, care se va deschide la sfârșitul verii. Investiție unică în Transilvania

Publicat

Complexul balnear de la Ocna Mureș, o investiție unică în Transilvania, va fi deschis pentru public la sfârșitul acestei veri. Autoritățile locale și județene dau asigurări că, la final, investiția va rivaliza cu cele din Ungaria, preferate de turiștii români atât vara, cât și iarna. 

Baza de tratament, cu o suprafață totală de aproximativ 6400 de metri pătrați este aproape gata. Muncitorii fac ultimele montaje și probe pentru testarea instalațiilor, iar în zonele deja finalizate se face curățenie.

Primarul Silviu Vințeler spune că dacă totul va merge bine, baza va fi gata la sfîrșitul lunii august, cel târziu în septembrie. Printre lucrările importnte care mai trebuie realizate sunt montarea a două jacuzzi și a unei piscine pentru copii.

Pe lângă baza de tratament, în continuarea proiectului a fost realizată și o zonă exterioară, de agrement, cu piscine și terenuri de tenis și de fotbal. Este vorba despre aproape 40.000 de metri pătrați.

Baza de tratament este construită într-un parteneriat între Consiliul Județean Alba și Primărie Ocna Mureș, iar pentru complexul de agrement, administrația locală a apelat la Compania Națională de Investiții.

Primarul Silviu Vințeler a oferit echipei Alba24 un tur al investiției și a explicat în amănunt modul în care vor funcționa cele două zone, complementare.

Investiția poate fi asemănată cu cele din Ungaria. Cuprinde bazine interioare și exterioare cu apă sărată și dulce, o sală de fitness la etaj, restaurant, bar, sală de tratament cu nămol, spații pentru proceduri de fizioterapie și recuperare medicală, un domeniu în care orașul excela în trecut, grație apelor sărate din subteran.

Vara, complexul va putea primi până la 700 de persoane pe zi, iar iarna, când vor funcționa doar facilitățile din spațiile închise, 400 de persoane.

Investiția este de aproximativ 30 de milioane de lei (în jur de 6 milioane de euro), într-un parteneriat egal dintre Consiliul Județean și Consiliul Local Ocna Mureș.

Complexul sportiv realizat împreună cu CNI, costă la rândul său aproximativ 4 milioane de euro.

Primarul recunoaște că din cauza creșterii prețurilor, investiția ar fi fost acum imposibil de realizat.

Cum va fi organizată baza de tratament

Baza de tratament va fi administrată printr-o societate comercială care va fi înființată prin asocierea primăriei cu consiliul județean.

Joi, 30 iunie, are loc o ședință comună a celor două instituții, chiar pe marginea bazinului principal, în care se va decide cum va funcționa viitoarul complex balnear.

Prețurile biletelor și abonamentelor nu a fost deocamdată fixat, dar primarul spune că mizează mai mult decât pe venituri, pe dezvoltarea pe orizontală a serviciilor private: cazare, restaurante, locuri de muncă.

”Am lucrat cu cei mai buni specialiști pe partea asta, medicală, ne-am consultat cu ei pentru a fi în top cu tot ce înseamnă tratament.

Din fericire pentru noi, acești oameni chiar și-au dorit să ne ajute. Conceptul l-am făcut de la zero. Bine, eu am fost mult în Ungaria, unde știți că e foarte bine dezvoltată partea de tratament balnear” a spus primarul Vințeler.

Acesta a adăugat că totul va fi utilizabil până la sfârșitul lunii august.

Despre apele sărate de la Ocna Mureș

Orașul Ocna Mureș este situat la altitudinea de 258 m. Dispune de un climat continental-moderat, cu temperatura medie anuală de 9 °C (peste 20 °C în iulie și sub −4 °C în ianuarie).

Are un interes turistic deosebit, datorită lacurilor aflate pe masivul de sare. Localitatea a oferit în trecut mai multe instalații de tratament, printre care: un solariu cu amenajări pentru aeroterapie și helioterapie, instalații pentru electroterapie, băi calde, apă minerală sărată concentrată.

Dintre factorii naturali de cură trebuie menționate și apele minerale clorurate și sodice din lacurile existente pe locurile vechilor saline.

Aceste ape au o concentrație deosebit de mare (266 grame /litru), fiind utilizate în trecut în tratarea unor afecțiuni, precum cele reumatismale articulare și degenerative (periartrite, tendinoze, artroze, poliartroze), neurologice periferice (sechele după poliomielite, pareze), ginecologice (metroanexită cronică, cervicită cronică, insuficiență ovariană), posttraumatismale (stări după entorse, luxații, fracturi).

În perioada romană, orașul era extrem de important din cauza zăcămintelor de sare.

Articol de Raul Baciu și Ovidiu Hațegan

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Guvernul discută majorarea TVA la imobiliare, de la 5 la 19%. Care va fi noul plafon și de când ar putea intra în vigoare

Publicat

Blocuri Alba Iulia

Guvernul discută noi măsuri fiscale care vizează domeniul investițiilor imobiliare. Potrivit pachetului fiscal aflat pe masa guvernului, este vorba, printre altele, despre majorarea TVA de la 5% la 19%. 

Măsura ar putea fi aplicată de la 1 ianuarie de la 5% la 19% pentru toate imobiliarele cu o valoare de peste 450.000 de lei.

TVA-ul pentru achiziția de locuințe este în prezent de 5 %, cu două condiții:

  • Valoarea de achiziție a locuinței să nu fie mai mare de 700.000 lei, excluzând taxa pe valoare adăugată
  • Suprafața utilă a construcției să nu fie mai mare de 120 mp, excluzând anexele gospodărești

Dacă plafonul va scădea de la 700.000 de lei (aproximativ 140.000 de euro), până la 450.000 (aproximativ 90.000 de euro), cumpărătorul va fi obligat să îl cumpere cu o cotă de TVA de 19%, deci mai scump.

Dezvoltatorii imobiliari susţin că pentru cei care au deja un ante-contract semnat, cu o cotă de 5%, creşterea de preţ va fi semnificativă. Nu se știe deocamdată cum va aborda Guvernul această situație, a celor care au deja un ante-contract.

Pentru un apartament de 140 de mii de euro, ar însemna 21 de mii de euro în plus, potrivit unui calcul realizat de Antena 3.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Românii pot solicita taxele de mediu pentru autoturisme. Guvernul a prelungit cu 5 ani termenul pentru depunerea cererilor

Publicat

Guvernul a aprobat miercuri, 29 iunie, o ordonanță de urgență privind restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi timbrul de mediu pentru autovehicule.

Actul normativ prevede prelungirea cu 5 ani a termenului până la care contribuabilii pot depune cererile de restituire a sumelor reprezentând taxa specială, taxa de poluare pentru autovehicule și timbrul de mediu.

Reprezentanții Guvernului consideră că măsura era necesară având în vedere că legislația națională trebuie armonizată principiilor Uniunii Europene în materie de restituire a taxelor încasate cu încălcarea dreptului unional.

Potrivit legislației naționale, românii au avut termen de doar un an (între 7 august 2017-31 august 2018) pentru depunerea cererilor de restituire, în condițiile în care, pentru restituirea creanțelor fiscale, dreptul de a le solicita se poate exercita în termen de 5 ani.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Contribuția la fondurile private de pensii crește la 4%. Deputații au decis majorarea cu un procent. De când se aplică

Publicat

Camera Deputaților a aprobat miercuri proiectul de lege privind majorarea contribuției la fondurile private de pensii. Creșterea este de 1 la sută, astfel contribuția pentru pensiile private crește de la 3,75 % , la 4,75 %.

Contribuţia la fondurile private de pensii creşte cu un procent

Deputaţii au aprobat, miercuri, cu 282 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi o abţinere, un proiect de lege privind majorarea cu un procent a contribuţiei la fondurile private de pensii.

Vezi și Ajutorul de 700 de lei pentru pensionarii cu venituri mici se acordă odată cu pensia. Când încep plățile

Contribuția la pesii private majorată din 1 ianuarie 2024

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.23/2022 prin care se completează art.43 din Legea nr.411/2004 cu un nou alineat, urmărindu-se majorarea contribuţiei la fondurile private de pensii de la 3,75% la 4,75%, începând cu data de 1 ianuarie 2024.

Camera Deputaţilor este decizională în acest caz, proiectul fiind aprobat de Senat.

Pilonul II de pensii: Randamente slabe în această perioadă. S-au pierdut sume de bani importante

Românii au virat la Pilonul II de pensii aproximativ 900 de milioane de euro în primele 5 luni ale anului. Banii s-au dus către administratorii de pensii private.

Randamentele au fost foarte slabe în această perioadă, oamenii pierzând sume importante la valoarea pe care o adunaseră. Un bărbat din Alba Iulia a pierdut aproape 2.500 de lei în mai puțin de 4 luni ( valoare mult mai mare decât contribuția sa în aceeași perioadă).

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax