Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO-VIDEO: Am fost acolo, pe şantier: Traseul Porţilor Cetăţii Alba Carolina va fi deschis vizitatorilor la sfârşitul lunii aprilie

Publicat

Primele zile călduroase din această primăvară au redeschis şantierul din interiorul Cetăţii Alba Carolina, iar primarul Mircea Hava şi Dan Sabău, patronul firmei „Grup Corint”, societatea responsabilă cu realizarea lucrărilor au prezentat jurnaliştilor stadiul proiectului ce ar urma să fie finalizat în această toamnă.

Pe Traseul de Vest, dar şi pe Traseul de Nord al fortificaţiei, lucrările sunt în toi, iar, potrivit reprezentanţilor „Grup Corint”, până la sfârşitul lunii aprilie, cetăţenii vor avea acces pe la latura de sud a Cetăţii, dinspre latura de vest. Începutul lunii aprilie va redeschide, după mai multe luni şi strada Mihai Viteazul din Cetate care, deşi nu este complet definitivată, va deveni circulabilă. Administraţia locală roagă însă cetăţenii să ţină cont, după redeschiderea acestei străzi, că în zonă este în continuare şantier, dar susţine că, în ciuda acest fapt, îşi onorează promisiunea de a reda albaiulienilor şi această parte din Cetate.

Proiectul de reconstituire şi punere în valoare a laturii de vest a Cetăţii Alba Carolina are o valoare totală de 68.347.406.80 de lei, din care valoarea eligibilă este de 51.510.763.55 lei, bani de la bugetul naţonal şi local, dar şi din fonduri europene. Contractul de finanţare a fost semnat în 9.12.2010, iar până la această dată proiectul a fost realizat în procent de 47%.

Dan Sabău, patronul „Grup Corint” a declarat că se fac eforturi considerabile ca, până în ultima săptămână din luna aprilie, când vor avea loc  Zilele Cetăţii, să poată fi inaugurat Traseul Porţilor Cetăţii.

Indicatorii care trebuie realizaţi în cadrul proiectului sunt:

– carosabil şi parcaje: 13.804 mp;

– pietonal: 7.680 mp;

– spaţiu multifuncţional şanţ: 4.580 mp;

– piste biciclete şanţ: 730 mp;

– zone verzi: 19.500 mp;

– 3 poduri auto din beton armat cu lungimile de L=8,00 m, L=10,00 m şi L=37,00 m;

– 3 poduri lemn fixe (pasarela I, II şi III) – AC total 131,45 mp;

– 2 poduri mobile – AC total 32,62 mp;

– o estacadă fixă (poarta V) – AC 209,90 mp;

– o pasarelă (poarta VI) AC 39,60 mp.

Până la această dată au fost realizate următoarele capacităţi fizice:

– carosabil şi parcaje: 6.449,26 mp;

– pietonal: 1.118,79 mp;

– fundaţii, elevaţii, suprastructura şi parţial calea de pod la podul de 8 m, respectiv 10 m

– fundaţiile şi elevaţiile la podul de 37 m; au fost montate grinzile prefabricate din beton

– s-au executat lucrări de terasamente, turnare betoane, confecţionare şi montare armături, montare elemente structurale din lemn în vederea realizării podului pietonal fix din lemn dinspre arhivele statului

– s-au realizat elementele structurale lemn la estacada fixă dintre Poarta a IV-a şi a-V-a

De asemenea, au fost reconstituite, consolidate şi restaurate elemente de zidărie descoperite în urma lucrărilor de decopertare (Ravelinul Sf. Michael, contragarda Bastionului Sf. Michael şi parte din Bastionul Sf. Michael).

Vă prezentăm imagini şi video din timpul vizitei efectuate la şantierul din interiorul Cetăţii Alba Carolina:

[nggallery id=123]



Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

19 Comentarii

19 Comentarii

  1. ion

    joi, 22.03.2012 at 15:40

    La DNA cu voi,***** ****** ce sunteti !

    • toma

      luni, 26.03.2012 at 19:20

      As incepe cu o intrebare: Poate obiectivul turistic Cetatea Vauban sa se autofinanteze, macar in parte ? Pregatiti-va ca incepind din acest an, sume tot mai importante de bani, din bugetul local, sa fie alocate in fiecare an pentru reparatiile cetatii. Materiale proaste, lucrul de mintuiala etc…o sa fie o povara de nesuportat ptr. contribuabilul albaiulian. Consecinta: investitii tot mai mici in infrastructura, in dezvoltare, facilitati, curatenie….sau alternativa, impozit marit.

      • el conquistador

        marți, 27.03.2012 at 09:19

        Nici pe departe nu va putea sa se autofinanteze. Suma totala cheltuita pentru asazisa reabilitare a cetatii este de peste 65 milioane de euro (din care 40 milioane nejustificati…..sau daca doriti „justificati” prin devize supraumflate si alte manopere). Cele 65 milioane nu pot fi recuperate nici in 25 de ani.

        Bugetul local va fi afectat de lucrarile de reparatii, pentru ca lucrarile sint facute cu materiale ieftine si proaste (piatra artificiala din Turcia, dale de piatra artificiala din China) iar calitatea lucrarilor este execrabila.

        In plus, bugetul local este afectat de imprumutul de 20 milioane de euro luat de primarie de la UNICREDIT TIRIAC BANK ca sa cofinanteze lucrarile, pentru ca cele 65 milioane de euro „investite” in cetate sint finantate doar in parte de bani europeni. Cu aproximatie, 40 % din suma este platita din banii nostri.

        Albaiulienii nu stiu ca de fapt ei au platit mare parte din lucrari si pe linga asta vor mai plati si de acum inainte cele 20 milioane de euro imprumutati de primarie (care are si alte datorii) .Primaria este praf din punct de vedere financiar, este inglodata in datorii si tot albaiulienii simpli vor plati.

        Ca sa va faceti o idee, suma de 20 milioane euro imprumutati de la banca este o treime din intreg bugetul Consiliului Judetean.

        Cu siguranta impozitele locale se vor mari, din pacate. Veniturile la nivelul primariei scad din cauza recesiunii, investitii in oras nu sint (magazine de gen dedeman aduc citeva locuri de munca dar desfiinteaza altele), Alba Iulia traieste de pe o zi pe alta.

  2. alex Danila

    joi, 22.03.2012 at 18:54

    taci, mai ion! astia fac ceva pentru oras, nu ca potor!

    • scoala generala 7

      vineri, 23.03.2012 at 12:43

      de cind minorii se baga in seama? alex…vezi-ti de examenul de capacitate (aici vorbesc pe bune….sa nu creada cineva ca fac „misto”). Cind o sa cresti mare o sa iti dai seama ce impostori ai iubit in timp ce indivizii isi umpleau sacosele si cu banii parintilor tai. Si esti suficient de mic (nu de tinar..mai trebuie sa cresti pina o sa devii tinar) incit sa apuci si timpul in care istoria ii va judeca aspru pe acesti distrugatori ai cetatii.
      Te felicit insa pentru un singur lucru: nu folosesti chatspellingul care este o nenorocire prinre copiii de astazi. In rest, pacat de naivitatea ta, pe care o pun pe seama virstei

  3. bbc

    joi, 22.03.2012 at 21:07

    ciobane
    e de felicitat ce se face.. dar am o intrebare: pentru ca cetate e punct turistic..unde sunt parcarile pentru autocare??????:)

    • Alex Danila

      joi, 22.03.2012 at 23:10

      din cate stiu, va fi una mare la casa de cultura a sindicatelor

    • Pe Direct

      vineri, 23.03.2012 at 12:36

      este una cum mergi de pe Motilor la Pub13 la jumatatea drumului .

  4. of, viata mea

    joi, 22.03.2012 at 21:12

    o adunare ciudata de indivizi care genetic sint programati sa distruga cetatea. Nu stiu unde vor fi facute celelalte doua poduri de beton…..dar sper ca unul sa duca spre DNA

  5. gheo

    vineri, 23.03.2012 at 08:53

    alex las-o balta. ce Potor ii primar? face ceva pt oras isi umple conturile lui si prietenilor lui pt noua campanie

  6. alina

    vineri, 23.03.2012 at 09:09

    Unde a disparut teatrul de vara? Ce este cu Noua Cetate din Alba Iulia? unde e patina timpului? arata oribil, parca au construit-o ieri, de ce ne fura timpul? stiti ca innoirea unui metru patrat de zid de cetate costa undeva pe la 250ron? Parcare de autocare? Este una la RYMA si e goala tot timpul, nu vine nici dracu’ sa vada kitschul asta de cetate si sa il bata soarele in cap pe dalale astora. Pacat de sperantele lui Hava, Sabau si-a batut efectiv joc de banii lui si l-a dus de nas cum a vrut.

    • el conquistador

      vineri, 23.03.2012 at 12:37

      Hava este un ***** ****, este usor sa fie dus de nas de un ***** ca Sabau (danil) care se pretinde arhitect desi nu este.Hava este interesat de bani.Cultura nu are, fapt dovedit si de desele lui razboaie cu limba romana

      Iar innoira metrului patrat de zid o fi costind 250 de ron dar cred ca la Sabau costa de citeva ori mai mult

  7. el conquistador

    vineri, 23.03.2012 at 12:46

    da..parcari uriase vom avea. Autocarelele lipsesc si vor lipsi intodeauna. Cetatea asta nu va avea cu mai mult de 15% vizitatori anuali. Cine isi inchipuie contrariul greseste.

    Deci avem parcari…..avem parcari…..avem parcari…..

    • Ovidiu

      sâmbătă, 24.03.2012 at 07:45

      Esti unul dintre noii profetzi ai Roamaniei ????? Tu ce ai facut pt. oras??????

      • el conquistador

        sâmbătă, 24.03.2012 at 11:47

        Draga Ovidiu, pentru orasul asta am platit taxe si impozite.

        Bugetul primariei se compune si din banii mei. Hava nu este stapinul banilor mei pe care i-am pus in mina lui de primar, ci un administrator al banilor mei.

        De aceea am tot dreptul sa judec ce a facut primarul cu banii mei. Primarul nu a venit cu banii lui de acasa ca sa faca ceea ce a facut, primarul a luat banii mei (poate si ai tai desi nu stiu daca platesti taxe) ca ii administreze in interesul meu si al celorlalti.

        Din pacate primarul nostru nu vrea sa dea socoteala pentru ce face si nu numai ca a luat banii mei si ai celorlalti foarte multi care sintem indignati de distrugerea orasului, dar a si furat 40 de milioane de euro (daca moderatorul va modera cuvintul „furat” sper ca ii pastreaza un inlocuitor…acela de „evaporat). Tine minte cifra asta, pentru odata si odata va deveni cifra oficiala.

        Si atunci cum pui intrebarea prosteasca „ce ai facut tu pentru oras?” cind banii pentru oras erau in mina primarului.

        El trebuie intrebat ce a facut pentru oras si de ce nu si-a ascultat cetatenii atunci cind i-au cerut sa pastreze cetatea verde.

        El trebuie sa imi raspunda si mie, si tie (daca ai intrebari, dar observ ca ai intrebari doar pentru cei care nu sint de acord cu primarul)

        Si eu il intreb poe Mircea Hava, desi nu va raspunde:
        -de ai distrus domnule primar parcurile orasului ca sa faci parcari in locul lor?
        -unde sint cele peste 40 de milioane de euro care nu se regasesc in pretul corect al lucrarilor fiind evaporati prin diverse metode?
        -de ce ai pus pe umerii orasului, ai bugetului local, datorii uriase pentru ca sa distrugi parcurile? Cine va plati cele 20 milioane de euro imprumutate de primarie de la Unicredit pentru lucrarile de distrugere a parcurilor din cetate si de pavare cu piatra turceasca a tot ce se putea pava?.
        -de ce ai umplut primaria de datorii (vezi si imprumutul de la Unicredit) pe care le vom platit toti albaiulienii ani de zile.?
        – de ce ai facut, domnule primar, din Elis Pavaje una din cele mai bogate firme din tara iar din primaria Alba Iulia una dintre cele mai indatorate primarii?
        -ai intrebat, domnule Mircea Hava, cetatenii orasului inainte de a imprumuta de la Unicredit suma de 20 milioane de euro care reprezinta o treime din bugetul judetului Alba?
        -ati informat cetatenii orasului ca ei trebuie sa plateasca cele 20 de milioane de euro si dobinzile la credit?
        -sint cetatenii orasului multumiti ca pentru pavelele si parcarile dumneavoastra trebuie sa plateasca de acum inainte 20 milioane de euro la banca pentru un singur imprumut? (alte datorii nu le discutam acum)

        Dar tu, Ovidiu, nu te gindesti la astea, sint sigur

  8. Pe Direct

    vineri, 23.03.2012 at 13:01

    De ce , cum ,cine , a furat , nu a furat , a facut bine , DNA …. etc .
    ce este facut e bine facut , si nu se poate da inapoi timpul pentru ca nu ai cum sa refaci totul cum era la inceput .

  9. Ovidiu

    sâmbătă, 24.03.2012 at 07:44

    Oricum e ceva extraordinar ce s-a facut, orice ati zice si orice ati crede nu reusea nimeni sa faca ce a facut acest om pe care il tot injurati. Mai exista o cetate de acest tip in RO, mergeti si vedeti cum arata, o ruina, si mai sunt si altele care sunt parasite de-a dreptul, acolo nu sunt primari???????????

    • el conquistador

      sâmbătă, 24.03.2012 at 11:26

      Ai dreptate. Nimeni nu reusea sa distruga in felul asta o cetate care se afla in stare buna de conservare. Doar primarul nostru a reusit sa isi bata joc de ea, sa o „remodeleze” sa ii adauge brizbrizuri, gablonturi si kitschuri, sa ii distruga vegetatia si sa o transforme in parcare. Incultura este mare, unora o sa le placa kitschul numit acum cetatea alba iulia, dar sa nu uitam ca exista oameni care iubesc manelele si se topesc dupa guta, florin salam si telenovele proaste. Acest gen de oameni se vor extazia. Din fericire nu sunt multi….

  10. krou

    sâmbătă, 24.03.2012 at 13:01

    ce prost esti Ovidiule, logica de gradinita pedelista. Dar lasa ca te promoveaza Hava la UTC(PDL)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax