Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Umor și bună dispoziție la conferința „Despre Bătrânețe” a lui Andrei Pleșu, care a deschis Festivalul „Dilema Veche” de la Alba Iulia

Publicat

YouTube video

Festivalul „Dilema Veche”, aflat în acest an la cea de-a doua ediție, a început vineri seară la Alba Iulia. După un scurt discurs de bun venit, susținut de redactorul șef al revistei „Dilema Veche”, Mircea Vasilescu, și președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, invitatul special al evenimentului, Andrei Pleșu, a deschis oficial festivalul prin conferința sa „Despre bătrânețe: întrebări, neliniști, bucurii”.

YouTube video

Andrei Pleș u a început prin a le spune celor din public că „azi (vineri, 30 august) este ziua în care profesorul Neagu Djuvara împlinește 95 de ani”. Vestea a stârnit aplauzele publicului format din peste 300 de persoane, gest pe care Pleșu l-a interpretat ca pe un „La mulți ani!” transmis prietenului său, de la Alba Iulia.

În conferință, Pleșu a făcut „portretul euforic” și „portretul sinistru” al bătrâneții. Citându-l pe Alexandru Paleologu, care spunea că „nu e nimic mai frumos decât să fii bătrân” și să profiți de „avantajele de a fi bunic”, pe care postura de tată nu le oferă, Pleșu enumerat alte câteva beneficii ale acestei vârste: eliberarea creativității, libertatea de a se dedica filosofiei.

În binecunoscutul său stil plin de umor și de optimism, Pleșu a enumerat 4 motive ce fac bătrânețea „odiosa”, contrabalansându-le cu „bile albe”: „e rău să fii bătrân că trebuie să te retragi din viața activă”, dar poți să te dedici contemplației: „Senatul e o acumulație de bătrâni care judecă lucrurile cu o eficiență de iluminați”. O altă „obiecție care nu ține” ar fi „șubrezirea corpului”, însă „puterea fizică nu este neapărat de dorit”: Ce ai prefera să fii, gladiator sau Platon?”. „Declinul plăcerilor senzuale” se compensează cu „plăcerea de a nu mai avea plăceri”, iar faptul că „e pe aproape moartea” înseamnă că, spre deosebire de alte perioade, când „urma o altă vârstă, acum urmează altceva”: „Bătrânețea este pentru mine o sursă de curiozitate. Sunt foarte curios să văd cum arată chestia!”, a spus Pleșu.

În final, Andrei Pleșu le-a urat celor prezenți „puterea, curajul și curiozitatea de a trece prin această aventură bine dispuși”.

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Nelu

    sâmbătă, 31.08.2013 at 02:58

    O idee cel putin neinspirata de a organiza o asemenea conferinta intr-un spatiu atat de mic. S-a dorit o promovare a unui edificiu privat? Pacat de frumusetea si inaltimea momentului.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax