Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Aproape 100 de profesori din Alba au PROTESTAT la sediul IŞJ ALBA. Acuză că federaţia din care fac parte este ignorată

Publicat

protest isj Câteva zeci de cadre didactice din judeţul Alba, reprezentanţi ai Federaţiei Sindicatelor Independente din Educaţie, constituită din 2014, au participat vineri la un protest autorizat, organizat în curtea Inspectoratului Şcolar Judeţean Alba, reclamând abuzuri şi discriminări referitoare la încălcarea drepturilor de a participa ca observatori la şedinţele Consiliului de Administraţie IŞJ, al celor din şcoli şi la alte acţiuni sau concursuri din educaţie.

Concret, aceştia consideră că le-au fost încălcate drepturile de federaţie sindicală reprezentativă din învăţământ, de participare cu observatori proprii, inclusiv la procedura acordării gradaţiilor de merit în 2016. Oamenii susţin că vor depune plângere penală împotriva conducerii IŞJ Alba, dacă nu le sunt respectate drepturile. Potrivit FSIE, această organizaţie sindicală are peste 2000 de membri în judeţ.

YouTube video

La protestul desfăşurat în intervalul orar 12.00-13.00 au participat aproape o sută de persoane, cadre didactice membre FSIE din mai multe zone din judeţ, printre care Aiud, Cugir, Câmpeni, Abrud, Zlatna, Teiuş, Ocna Mureş.

„Lege şi dreptate!”, „Nu ne este frică”, „Solidaritate”, „IŞJ discriminează, FSIE protestează”, „Nu te pune cu sindicatul”, „Vrem inspectorat depolitizat”, „Vrem gradaţii de merit, nu aranjament pe credit”, „Legea se execută, nu se discută”, „IŞJ nu uita, legea e de partea mea” sunt câteva dintre mesajele scandate sau afişate pe pancarte de protestatari.

Aceştia au depus o listă cu revendicări la sediul IŞJ Alba şi au subliniat că nemulţumirile se îndreaptă împotriva conducerii inspectoratului, mai precis inspectorul şcolar general Marcela Dărămuş şi inspectorul şcolar general adjunct Narcisa Bucureştean.

Revendicările FSIE, adresate conducerii IŞJ:

– FSIE să fie invitat ca observator la procedura legală de acordare a gradaţiei de merit sesiunea 2016 pentru a putea apăra drepturile şi interesele membrilor de sindicat FSIE; să înceteze “abuzurile şi discriminarea FSIE în raport cu alte sindicate prin interpretarea eronată şi profană a legii şi hotărârilor judecătoreşti favorabile FSIE”;

– FSIE să fie invitat la toate şedinţele Consiliului de Adminsitratie ale IŞJ Alba

– FSIE să fie invitat la toate şedinţele Comisiei Paritare organizate de ISJ Alba cu sindicatele reprezentative din judet

– IŞJ să respecte “promisiunea făcută în scris cu ocazia întâlnirii FSIE – IŞJ Alba din 28.12.2015 de a transmite o adresă oficială tuturor directorilor aflaţi în subordinea Dvs directă şi nemijlocită, prin care să le dispuneţi imperativ în vedere să respecte legea în vigoare aplicabilă, i.e. Art. 30 din Legea Nr. 62/2011 coroborată cu Art. 10, Art. 11 si Art. 12 din OMEN Nr. 4619/2014, coroborată cu Hotărârea Civilă Nr. 273/CC/F/2015, executorie, definitiva şi legalizată, pronunţată în Dosar Nr. 3071/107/2015, prin care Tribunalul Alba a constatat faptul că FSIE este Federaţie Sindicală reprezentativă la nivel de grup de unităţi din sectorul de învăţământ preuniversitar de stat; în concret să îi obligaţi să invite FSIE prin observatori proprii să participe la toate şedinţele Consiliilor de Administraţie din cele nu mai puţin de 69 (şaizeci şi nouă) de unităţi de învăţământ, din totalul de 132 (una suta treizeci şi două) existente în judeţul Alba, în care FSIE are reprezentativitate”;

– IŞJ să răspundă in scris in termenul Legal “tuturor Reclamatiilor FSIE formulate si depuse impotriva unor Directori aflati in subordinea Dvs si sa procedati la sanctionarea acestora pentru incalcarea Legii cu Rea-Credinta si aducere atingere Drepturilor si Interselor Legitime ale FSIE, cit pentru aducere de atingere prestigiului si imaginii ISJ Alba”;

– IŞJ să manifeste deschidere catre calea Dialogului Social, sa incetati actelele evidente de sfidare a FSIE si sa nu mai incalcati Legea in vigoare aplicabile si Hotaririle Judecatoresti favorabile FSIE;

– “să vă achitaţi toate datoriile financiare restante derivate din neplata cheltuielilor de judecată aferente hotărârilor judecătoreşti definitive şi executorii pe care le-aţi pierdut în faţa organizaţiilor sindicale componente ale FSIE, datorii acumulate prin neglijenţa, lipsa de profesionalism şi reaua-credinţă a şefilor departamentului contabil IŞJ Alba şi departamentului juridic IŞJ Alba aflaţi în subordinea Dvs. directă şi nemijlocită, în caz contrar urmând să fiţi executaţi silit ca rău-platnici cu obligaţii nestinse”.

Federaţia Sindicatelor Independente din Educaţie (FSIE) are peste 2000 de membri în 74 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat din totalul de 132 din judeţul Alba, potrivit FSIE.

Federaţia a fost constituită şi înregistrată fiscal în 2014, iar în 2015 a obţinut o hotărâre civilă prin care s-a dovedit reprezentativitatea FSIE la nivel de grup de unităţi în 69 de unităţi din învăţământ, potrivit aceloraşi surse.

Referitor la nemulţumirile protestatarilor, inspectorul şcolar general Marcela Dărămuş a declarat pentru Alba24 că în acest caz a fost respectată metodologia. „IŞJ respectă şi aplică legislaţia şi toate metodologiile la fel, pentru toate cadrele didactice, indiferent din ce sindicat fac sau nu fac parte”, a spus Dărămuş.

Într-un comunicat de presă semnat de inspectorul şcolar general Marcela Dărămuş şi inspectorul şcolar general adjunc Narcisa Bucureştean, sunt prezentate următoarele precizări:

“Inspectoratul Școlar Județean Alba, a solicitat un punct de vedere către MENCS, referitor la reprezentativitatea la nivel de sector de activitate învățământ a Federației Sindicatelor Independente din Educație (FSIE) și dacă aceasta poate participa în calitate de observator la lucrările de acordare a gradațiilor de merit, sesiunea 2016. Astfel vă informăm punctul de vedere oficial al MENCŞ, Direcţiei Generale Juridic şi Direcţiei Contencios și Inspectoratului Școlar Județean Alba, astfel:

Tribunalul Alba a constatat în temeiul art.51, alin (1), lit. B, teza a II-a din Legea nr. 62/2011 reprezentativitatea FSIE, la nivel de unități, pentru un număr de 69 de unități din sectorul învățământ preuniversitar de stat.

Potrivit art.8, alin. (4) din Metodologia din 27 octombrie 2015 și criteriile privind acordarea gradației de merit personalului didactic din învățământul preuniversitar de stat, sesiunea 2016, aprobată prin OMECS nr.5557/27.10.2015:

“(4) Reprezentanții organizațiilor sindicale afiliate la federațiile sindicale reprezentative la nivel de sector de activitate în învățământ în județ/ municipiul București participă în calitate de observatori la toate lucrările, au dreptul de acces la toate documentele comisiei și au dreptul să solicite consemnarea în procesul verbal a propriilor observații. Neparticiparea observatorilor nu viciază procedura”.

Drept urmare, din documentele FSIE înregistrate la sediul ISJ Alba, nu reiese că FSIE a făcut dovada încadrării în prevederile art. 8, alin (4) din Metodologie.

Vă asigurăm că ISJ Alba, potrivit art.16 din Constituția României privind “egalitatea în drepturi”, aplică unitar și nu face discriminare între membrii de sindicat (cadre didactice, personal didactic auxiliar și nedidactic) indiferent de apartenența acestora la organizația sindicală, aplicând în mod unitar prevederile metodologiei emise de MENCS, privind acordarea gradațiilor de merit, sesiunea 2016.

Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Activitate se aplică tuturor salariaților din învățământ”.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax