Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: Avanpremiera piesei „Punguța cu 2 bani”, la Teatrul „Prichindel”. Declaraţiile regizorului și actorilor, după prima reprezentație

Publicat

YouTube video

Avanpremiera piesei de teatru „Punguța cu doi bani”, de Ion Creangă, a avut loc vineri, la Teatrul de păpuși „Prichindel” din Alba Iulia și a fost urmată de o conferință de presă, la care au participat actorii, regizorul piesei, Gabriel Apostol și directoarea teatrului, Ioana Bogățan.

Copiii de la Grădinița nr. 13 din Alba Iulia au avut ocazia să participe, vineri dimineață, la avanpremiera piesei de teatru „Punguța cu doi bani”, de Ion Creangă, care a avut loc la Teatrul „Prichindel”. Micuții s-au arătat încântați de povestea prezentată de actorii teatrului albaiulian, aplaudând și răspunzând la întrebări, fie ele și retorice, ale artiștilor de pe scenă.

Piesa a fost urmată de o conferință de presă, în cadrul căreia actorii de animație, regizorul piesei, Gabriel Apostol, dar și directoarea Teatrului „Prichindel”, Ioana Bogățan, și-au prezentat viziunea despre lumea poveștilor și au explicat faptul că „Punguța cu 2 bani” nu este un spectacol doar pentru cei mici, ci este o poveste de referință, din care chiar și un adolescent are ce învăța.

Aceasta a fost prima colaborare pe care regizorul și actorul Gabriel Apostol, de la Teatrul „Țăndărică” din București o are cu teatrul de păpuși din Alba Iulia: „Sunt extrem de bucuros și onorat că cei de la Teatrul <Prichindel> m-au invitat la Alba Iulia. Pot să declar că cu ei a fost dragoste la prima vedere. Am întâlnit o echipă foarte talentată și am creat o legătură strânsă. Eu nu am montat niciodată piese, dacă nu am simțit empatie față de cei cu care am colaborat. Toată lumea din acest teatru a contribuit la realizarea acestui spectacol și a făcut-o cu și din pasiune. Pot să spun că actorii teatrului de animație merită statui”, a declarat Apostol.

„E un efort constant pentru noi, cei de la Teatrul <Prichindel>, pentru că suntem un teatru mic, fără dubluri ale actorilor. Încercăm să creăm piese care să nu se adreseze doar copiilor de 2-3 ani, ci fiecare în parte să aibă câte ceva de învățat din tot ce vede aici. Punguța cu 2 bani este un spectacol deosebit și special. Te impresionează din momentul în care intri în sală datorită scenografiei de excepție, plină de culoare și imaginație, semnată Marian Sandu. Nici nu te așezi bine pe scaun, iar muzica originală, compusă de compozitorul Dan Bălan, îți captează toată atenția și te introduce într-o lume a satului românesc de odinioară. Personajele sunt interpretate cu mult talent și umor de către actorii teatrului, muzică bună, umor, voioșie și multe povețe, totul îmbrăcat într-o regie remarcabilă”, a spus managerul teatrului, Ioana Bogățan.

Echipa spectacolului este formată din actorii Viorica Boda, Teodora Popa, Amalia Pop, Ramona Mincu Benchea, Radu Hăprian Dan; Gabriel Apostol – regia artistică și scenariul; Marian Sandu – scenografie; Dan Bălan – muzica; Oriana Pelladi, Marian Sandu – pictură și sculptură; Elena Scorțeanu – regizor tehnic; Levente Szöcs – maestru sunet; Ovidiu Tămășan – maestru lumini; Ilie Petrescu, Horia Oargă – tehnicieni scenă; Mirela Tămăşan – realizare costume; Marin Goia – construcție decor; Ioana Bogățan – manager teatru, iar pregătirile pentru această piesă au durat aproximativ 3 luni.

Premiera piesei „Punguța cu 2 bani” va avea loc sâmbătă, de la ora 18.00, la Teatrul de păpuși „Prichindel”, iar prețul biletului este de 5 lei. Aceasta va fi de fapt cea de-a doua reprezentație a piesei lui Ion Creangă, prima având loc în anul 1995, în regia Corneliei Daniel.

Totodată, pentru perioada următoare, actorii se pregătesc intens pentru cele două festivaluri de teatru, care vor avea loc în luna mai, la Arad (cu piesa „Zulenka”) și la Chișinău (cu piesa „Punguța cu 2 bani”), urmând apoi cele de la Cluj, Oradea, Galați și București. În același timp, Teatrul „Prichindel” își dorește să realizeze câteva spectacole care se vor juca vara aceasta, în Piața Cetății din Alba Iulia.

„Ne dorim să jucăm și în sate, dar eu nu merg pe principiul de teatru în școli și grădinițe, pentru că s-ar pierde atmosfera din sala de teatru. În acest sens, Consiliul Județean Alba și-a propus realizarea unui proiect prin care copiii de la sate vor fi aduși la noi la teatru”, a mai declarat managerul teatrului.

YouTube video

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Atenționare Cod Galben de ceață în Alba. Vizibilitate redusă local sub 200 m și izolat sub 50 m

Publicat

ceata

Meteorologii au emis miercuri dimineața o atenționare Cod Galben de ceață, valabilă în mai multe zone din județul Alba, până la ora 09:00.

Potrivit ANM, în județul Alba sunt vizate localitățile Aiud, Sebeș, Ocna Mureș, Teiuș, Unirea, Galda de Jos, Mihalț, Pianu, Șpring, Sântimbru, Șibot, Mirăslău, Săliștea, Rădești, Cut.

Se vor semnala local ceață care determină reducerea vizibilității sub 200 m și izolat sub 50 m.

Atenționări similare sunt valabile și în județele Mureș, Sibiu și Brașov.

sursa: meteoromania.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: 82 de percheziții DIICOT și BCCO în Alba și alte județe, la traficanții de droguri. Seră de ”iarbă”, descoperită în subsol

Publicat

Percheziții DIICOT și BCCO de amploare în Alba și alte județe, la traficanții de droguri. Peste 150 de persoane vor fi conduse la audieri.

Polițiștii din cadrul structurilor de combatere a criminalității organizate și procurorii DIICOT efectuează miercuri dimineața 82 de percheziții domiciliare.

Dosarele instrumentate de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciile Teritoriale Alba, Cluj și Galați și Biroul Teritorial Sibiu vizează comiterea infracțiunilor de trafic de droguri de risc și mare risc și efectuarea de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile a avea efecte psihoactive, fără a deține autorizație eliberată în condițiile legii.

Oamenii legii au descoperit și un depozit și o seră, într-un subsol.

Activitățile judiciare sunt realizate împreună cu polițiști din cadrul BCCO Alba-Iulia, BCCO Cluj-Napoca, BCCO Galați, BCCO Târgu Mureș, BCCO Oradea, BCCO Brașov, BCCO Timișoara, SCCO Sibiu, SCCO Satu-Mare, SCCO Harghita, SCCO Maramureș, SCCO Sălaj, SCCO Bistrița – Năsăud și SCCO Arad, la percheziții participând și efective din cadrul Jandarmeriei Române.

Acțiunea beneficiază de suportul Biroului Tehnic din cadrul DIICOT și Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

VINERI: Ședință extraordinară a Consiliului Județean Alba. Contract și licențe de transport, investiții prin PNRR. Ordinea de zi

Publicat

Consilierii județeni din Alba se reunesc vineri, 7 octombrie, de la ora 9.00, în ședință extraordinară, cu proiecte pe ordinea de zi.

Vor avea de aprobat atribuirea contractului de transport public pe traseul Ocna Mureș-Lunca Mureșului și a unor licențe de transport, precum și documentații de investiții prin PNRR.

Ordinea de zi

 • 1. Aprobarea Procesului verbal încheiat cu ocazia ședinței „ordinară” a Consiliului Județean Alba din data de 23 septembrie 2022
 • 2. Proiect de hotărâre nr. 248/3 octombrie 2022 privind atribuirea directă, prin măsuri de urgenţă, a contractului de delegare a gestiunii serviciului de transport public judeţean de persoane prin curse regulate, pe traseul Ocna Mureş – Lunca Mureşului din Programul de transport public judeţean de persoane prin curse regulate în judeţul Alba, cu valabilitate până la data de 31 decembrie 2022, aprobat prin Hotărârea Consiliului Judeţean Alba nr. 197/2012, cu modificările şi completările ulterioare
 • 3. Proiect de hotărâre nr. 249/3 octombrie 2022 privind aprobarea atribuirii licenţelor de traseu pentru operatorii de transport rutier ale căror oferte au fost stabilite câştigătoare în cadrul procedurii de atribuire a Contractului de delegare a gestiunii serviciului public de transport judeţean de persoane prin curse regulate în aria teritorială de competenţă a UAT – Judeţul Alba şi stabilirea tarifelor practicate de către aceştia
 • 4. Proiect de hotărâre nr. 250/3 octombrie 2022 privind aprobarea depunerii Proiectului „Mansardare corp C1 al imobilului situat în Alba Iulia, str. Regina Maria, nr. 6”- reabilitare energetică în clădiri publice, în vederea finanțării acestuia în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență al României, Componenta C5 – Valul renovării, Axa 2 – Schema de granturi pentru eficiență energetică și reziliență în clădiri publice, Operațiunea B.2: Renovarea energetică moderată sau aprofundată a clădirilor publice, Apelul de proiecte de renovare energetică moderată a clădirilor publice, titlu apel: PNRR/2022/C5/2/B.2.1/1.
 • 5. Proiect de hotărâre nr. 251/3 octombrie 2022 privind aprobarea depunerii Proiectului „Mansardare clădire Biblioteca Județeană Lucian Blaga Alba Iulia” – reabilitare energetică în clădiri publice, în vederea finanțării acestuia în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență al României, Componenta C5 – Valul renovării, Axa 2 – Schema de granturi pentru eficiență energetică și reziliență în clădiri publice, Operațiunea B.2: Renovarea energetic moderată sau aprofundată a clădirilor publice, Apelul de proiecte de renovare energetic moderată a clădirilor publice, titlu apel: PNRR/2022/C5/2/B.2.1/1 runda a doua de atragere de fonduri
 • 6. Proiect de hotărâre nr. 252/3 octombrie 2022 privind aprobarea depunerii Proiectului ,,Reabilitare, amenajare, modernizare si reautorizare PSI la CIA Abrud” în vederea finanțării prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României, Componenta C5 – Valul Renovării, Axa 2 – Schema de granturi pentru eficiență energetică și reziliență în clădiri publice, Operațiunea B.1: Renovarea integrată a clădirilor publice, în cadrul apelului de proiecte: PNRR/2022/C5/2/B.1/1, runda a doua de atragere fonduri.

Citeste mai mult
Publicitate

ABRUD

Lucrări de modernizare la Centrul de Îngrijire și Asistență pentru persoanele cu dizabilități Abrud. Se cere finanțare PNRR

Publicat

Două clădiri ale Centrului de Îngrijire și Asistență pentru persoanele adulte cu dizabilități Abrud ar urma să intre în modernizare. Consiliul Județean pregătește depunerea documentației pentru finanțare prin PNRR.

Proiectul ”Reabilitare, amenajare, modernizare si reautorizare PSI la CIA Abrud”, pentru care se va solicita finanțare prin PNRR are o valoare totală eligibilă de 12.988.937,77 lei (fără TVA), din care:

 • lucrări conexe 6.909.009,45 lei (fără TVA)
 • lucrări de renovare moderată în cuantum de 6.079.928,32 lei (fără TVA).

Pot rezulta cheltuieli neeligibile, neacoperite prin Planul Național de Redresare și Reziliență, care vor fi suportate din bugetul Judeţului Alba.

Pentru implementarea proiectului se va încheia un Acord de parteneriat între CJ Alba (solicitant) și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Alba (partener).

Ce clădiri vor fi modernizate

Corpurile de clădire propuse pentru reabilitarea energetică și lucrări conexe au făcut parte dintr-un ansamblu de imobile, în suprafață totală de 10.447 mp.

Acestea au fost separate în trei parcele, cu destinația ”curți-construcții” (de 1004 mp, 4213 mp, respective 5.230 mp), cu numere cadastrale distincte, toate aflate în proprietatea CJ Alba – domeniu public.

Obiectul de investiție îl reprezintă Lotul nr. 2 în suprafață totală de 4213 mp, compus din teren și clădirile:

 • C1: spălătorie + centrală termică (parter) –  335 mp
 • C2: depozit combustibil – P – 17 mp
 • C3: Cămin de abilitare și reabilitare persoane cu dizabilități / cămin școală (parter + 3)- ce face obiectul propunerii de finanțare prin PNRR, suprafață construită desfășurată 2472 mp

Corpurile de clădire C1 și C3 în suprafață construită desfășurată totală de 2807 mp, necesită intervenții prin lucrări conexe și de renovare moderată.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax