Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO-VIDEO: „Ave hospes!” Personaje antice în realitate virtuală pe clădirea Muzeului Principia din Alba Iulia, în Piața Cetății

Publicat

Primăria Alba Iulia a prezentat luni sistemul de realitate augmentată (AR), ce a fost pus în funcțiune la Muzeul Principia din Piața Cetății.

Pe unul dintre pereții de sticlă exteriori ai muzeului, cu ajutorul tehnologiei, sunt proiectate imagini video, cu care vizitatorii vor putea interacționa virtual.

„Ave Hospes! Eu sunt Împăratul Caracalla, iubit de soldați și temut de dușmani! Mă bucur să văd că sunt la fel de popular aici şi după aproape 2.000 de ani“

sau

„Ave hospes! Bine ați venit la Principia, clădirea comandamentului legiunii a XIII-a Gemina! Noi am făcut istorie! Voi intrați și învățați istorie! Ave!”.

Sunt unele dintre mesajele virtuale cu care sunt întâmpinați vizitatorii Muzeului Principia.

Proiectul este în valoare de 125.000 lei, din care suma nerambursabilă atrasă de Municipiul Alba Iulia este de 85.000 lei. Punerea în practică a inițiativei Primăriei Alba Iulia a fost posibilă prin proiectul „Personaje antice în dialoguri virtuale cu vizitatorii Muzeului Principia“, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Realizarea unui astfel de sistem de realitate augmentată a necesitat, în primul rând, o amplă cercetare de specialitate. Procesul era finalizat încă din vara acestui an, iar informațiile istorice au asigurat baza științifică pentru realizarea mesajelor virtuale ce vor fi transmise de personaje militare și civile din anticul Apulum. Erau finalizate și măsurătorile de specialitate, dar și conceptul creativ și tehnic al sistemului AR.

Au fost realizate și secvențele video, ce sunt proiectate pe un display interactiv montat pe unul dintre pereții de sticlă exteriori ai muzeului roman Principia. Responsabilă de dirijarea dialogurilor virtuale este o aplicație dedicată.

Câteva dintre elementele infrastructurii de realitate augmentată: dispozitive de detecție, proiector laser, sistem PC, aplicație software dedicată.

Soluția smart va permite să fie exploatată, într-un mod interactiv, zestrea romană a orașului Alba Iulia.

Cum funcționează sistemul

”Mesajele virtuale ne ajută să intrăm în atmosfera anticului Apulum, dar și să reconstituim aspecte civile și militare legate de: vizita împăratului Marcus Aurelius Severus Antoninus, supranumit Caracalla; ridicarea zidului de piatră al castrului de la Apulum; promovarea  în funcții civile și militare; paza castrului; munca în atelierele de ceramică și cărămidă; luptele de gladiatori; viața unor campioni la lupte individuale, precum Caius Iulius Iustus, un fel de Spartacus al Legiunii a 13-a Gemina și un foarte bun mentor pentru tinerii recruți etc.

Secvențele video se declanșează de îndată ce este detectată prezența vizitatorilor la câțiva metri de peretele de sticlă al muzeului, pe care este montat display-ul interactiv.

În total, sunt 115 secvențe video: de interacțiune și stand by. În prima categorie intră cele în care personajele dialoghează în trei registre vizuale. Cele de stand by rulează pe ecran până în momentul detectării prezenței vizitatorilor.

 

Programul de funcționare al sistemului AR  va fi personalizat, în funcție de anotimp. În sezonul rece, spre exemplu, secvențele video vor rula în intervalul orar: 08.00-22.00”, precizează reprezentanții Primăriei.

„Consider că iniţiativa Primăriei Municipiului Alba Iulia de a aduce impresionanta zestre romană a orașului Alba Iulia în lumea digitală este necesară într-o vreme în care turismul cultural a căpătat dimensiuni dintre cele mai nebănuite. Este cu atât mai binevenită cu cât turiștii care ajung în orașul cu cea mai mare cetate din România, Cetatea Alba Iulia, caută experiențe care aduc trecutul și cultura mai aproape de ei. Implementarea acestui proiect a fost motivată de ambele situații. Prin sistemul pus în funcțiune la muzeul Principia, Alba Iulia dovedește că are un dialog tot mai activ al prezentului cu trecutul, dar și cu viitorul“, apreciază Gabriel Pleșa, primarul Municipiului Alba Iulia.

În realizarea secvențelor video au fost implicați reenactori din Garda Apulum, trupa ce reconstituie atmosfera anticului Apulum.

Muzeul Principia

Amplasat în Piața Cetății, muzeul Principia este locul în care este valorificată turistic o parte din clădirea Principiei castrului roman de la Apulum. Aici și-a avut sediul comandamentul Legiunii a XIII-a Gemina, singura legiune care a staționat pe teritoriul Daciei pe toată perioada ocupației romane. Muzeul este unul dintre locurile în care localnicii și turiștii pot afla povestea castrului ridicat de romani la Apulum.

Anul trecut, a fost vizitat de aproape 13.000 de persoane.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax