Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Bătălia de la Tapae, reconstituită în Piața Cetății de Legiunea a XIII-a Gemina și Lupii de Fier ai Apoulonului

Publicat

YouTube video

Controversatele bătălii de la Tapae, din anii 87 și 88, au fost reconstituite, sâmbătă, în Piața Cetății de către soldații romani din Legiunea a XIII-a Gemina și trupa de daci numită Lupii de Fier ai Apoulonului. Sub privirile a sute de spectactori, dintre care mulți sosiți la Alba Iulia din alte orașe ale țării, soldații au pus în scena o luptă așa cum se petrecea în urmă cu aproape 2000 de ani.

În prima parte a spectacolului, Împăratul Domițian, interpretat de Tudor Roșu, alături de istroicul Dio Cassius, interpretat de Liviu Zgârciu și un senator roman, jucat de Radu Ota, toți istorici de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, au prezentat Legiunea a XIII-a Gemina.

„O Legiune în Imperiul Roman avea 6.000 de soldați grupați în cohorte, care erau organizate în centurii, din care la Apulum se găsea o vexilație. O centurie era condusă de centurion, care purta pe uniforma sa falerele – decorațiunile – întregii centurii. Avea un scut pe care erau reprezentate fulgerele lui Iupiter, o cămasă cu zale – lorica hamata – și o sabie scurtă. Signiferul purta stindardul cu simbolul Legiunii a XIII-a Gemina, leul. Echipamentul său era asemănător cu al centurionului și el ținea toți banii legiunii”, a explicat Domițian.

Conducătorul trupei de daci, Dada Mamusa, i-a prezentat pe membrii trupei sale: preotul Vezina, fără binecuvântarea căruia nu se lua nicio decizie în stat și care lupta când era nevoie, echipa de arcași, care erau copii ai nobililor daci și care „au trimis la Zamolxe zeci de centurioni romani”, un infanterist ce purta scutul oval, cu însemnele sale personale – scuturile erau un fel de buletin de identitate al războinicilor daci – dar și pe domnițele pentru care erau motivați să lupte împotriva romanilor.

În formație de testudo – țestoasa romană – legionarii au început asediul asupra dacilor, la Tapae. Supărat că vărul său Cornelius Fuscus murise într-o luptă anterioară, împăratul Domițian era pregătit să dea o lovitură grea dacilor.

După primul atac de la Tapae, împăratul Domițian l-a chemat la el pe Decebal, însă la Roma s-a prezentat fratele acestuia, Diegis. Întâlnirea celor doi s-a încheiat cu pace, iar Diegis s-a întors în Dacia cu o mulțime de cadouri pentru Decebal, dar și ingineri și instructori de tehnici militare.

Săptămâna viitoare, vineri, publicul va avea ocazia să vadă deznodământul acestui eveniment, mai precis războaiele care au urmat, între Traian și Decebal. Aceasta va fi ultima reprezentație din această vară, au anunțat organizatorii.

Vedeți mai jos câteva imagini:

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Romanu

    luni, 26.08.2013 at 15:05

    Au fost reconstituite sâmbătă, nu vineri!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax