Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: Bunătăți ca la mama acasă la „Lăsatu Secului pentru Trup și Suflet”. Albaiulienii au putut și degusta din preparatele tradiționale

Publicat

YouTube video

Cu o zi înainte de începerea Postului de Crăciun, la Alba Mall, zeci de albaiulieni au degustat din mâncărurile tradiționale aduse, de Lăsatu Secului, de către producătorii din județul Alba. Plăcinte, cozonaci și prăjituri de casă, legume, murături, zacuscă, miere, dulciuri sau sucuri naturale sunt doar câteva dintre produsele pe care vizitatorii centrului comercial le-au putut cumpăra și degusta. Lăsatu Secului marchează intrarea în Postul Crăciunului, astfel că timp de 40 de zile credincioșii se vor abține de la diferite feluri de mâncăruri.

Zeci de albaiulieni au venit centrul comercial din Alba Iulia, la „Lăsatu Secului pentru Trup și Suflet”. Data de 14 noiembrie este cunoscută în tradiție ca fiind ultima zi înaintea postului Crăciunului în care oamenii mai pot mânca fără abțineri. Pentru a marca această zi a fost organizată cea de-a doua ediție a Lăsatu Secului, unde producători din județul Alba și-au expus preparatele culinare sau murăturile numai bune de pus în cămară. A fost un prilej bun și de degustat pentru majoritatea albaiulienilor, care au primit plăcinte, sarmale, ciuperci, pască, cozonac și alte delicii, pregătite „ca la mama acasă”.

La eveniment au fost prezenți ÎPS Irineu, viceprimarul muncipiului Alba Iulia, Paul Voicu și vicepreședintele CJ Alba, Alin Cucui. Pentru cei prezenți la eveniment, ÎPS Irineu a spus că prin post „asimilăm un nou mod de existență după voia lui Dumnezeu și un bioritm tantric dumnezeiesc și omenesc”. Pe lângă faptul că trebuie să facem abstinență la băutură și diferite mâncăruri, ÎPS Irineu a menționat că prin post „se realizează transformarea personală și înnobilarea ființei, se înnobilează viața familială”.

Cei care nu au reușit să își aprovizioneze cămara la Lăsatu Secului au avut ocazia să cumpere gemuri, compoturi, murături, zacuscă, ceapă roșie și galbenă, miez de nucă, pâine de casă, miere, suc natural de mere, plăcinte și prăjituri de casă, cozonaci. Alți vizitatori au venit pur și simplu să guste bunătățile de casă pregătite.

„Postul poate fi definit o abținere parțială sau totală de la anumite mâncăruri și băuturi amețitoare în scopul purificării spirituale și a desăvârșirii vieții noastre. Postind, noi imităm pe Mântuitorul nostru Isus Hristos care timp de 40 de zile a postit în pustia Carantaniei, lângă cetatea Ierihon pentru păcatele noastre”, a adăugat în final IPS Irineu.

Publicul albaiulian a avut parte și de un mic recital cu cântece bisericești oferit de copiii de la Corul Teotokos, condus de prof. Călin Bulac.

„Lăsatu Secului pentru Trup și Suflet” este un eveniment care a marcat intrarea în postul Crăciunului și este organizat de Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia, Primăria Alba Iulia și Consiliul Județean Alba.

YouTube video

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax