Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: „Cartea”, într-o expoziție „Inter-Art” și o conferință plină de umor cu Alex Ștefănescu. A început „Alba Transilvana”, ediția a VII-a

Publicat

YouTube video

„Cartea – obiect de artă” și „Cine mai are nevoie azi de literatură”. Acestea au fost contextele în care „cartea” a fost adusă în prim-plan la Alba Iulia, joi, printr-o expoziție artistică „Inter-Art” și o conferință susținută de criticul literar Alex Ștefănescu, la Muzeul Național al Unirii și Sala Uniri. Aceste evenimente au constituit începutul celei de-a VII-a ediții a Târgului de carte „Alba Transilvana”, ce se va desfășura la Alba Iulia până duminică.

Începând cu ora 17.00, în sala de expoziții a Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia a avut loc vernisajul expoziției „Cartea – obiect de artă”, organizată de „Inter-Art” Aiud cu invitați din județ, din țară și din străinătate. Grafică, sculpturi, instalații, compoziții, fotografii, portrete și miniaturi sunt doar câteva dintre formele în care a fost înfățișat obiectul de bază al literaturii.

Vernisajul a fost făcut de Ioan Hădărig, directorul artistic al Fundației „Inter-Art”, alături de Mioara Pop, directoarea Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba și directorul muzeului, Gabriel Rustoiu.

Într-una dintre camerele spațiului expozițional a fost afișată o colecție de fotografii-portret ale mai multor deținuți de la Penitenciarul Aiud, realizate de artistul clujean Dorel Găină, în cadrul unui proiect „Inter-Art”.

Printre artiștii care au expus se află Alexandru Iuga, Anca Sas, Andrei Bako, Diana Mureşan, Elena Cristea, Ioan Hădărig, Kingsley C. Nwabia (Nigeria), Maria Cristina Oneţ, Maria Tabarcea, Mihaela Bako, Sandor Albert, Ștefan Balog, Zoltan Balog, dar și elevii Școlii de Artă „Kállai Ferenc” – Gyomaendrőd (Ungaria).

La vernisaj au fost invitați și elevi de la Liceul de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia, care au susținut câteva recitaluri la chitară, în fiecare dintre cele patru compartimente ale expoziției. A fost vorba despre un experiment muzical cu  Antonio Josan, Ana Zaharescu, Andrei Biro, Emanuel David, coordonați de prof. Dragoş Tudor.

De asemenea, în consens cu subiectul principal al evenimentului, „cartea”, actorul Răzvan Cociobea din grupul de teatru albaiulian „Skepsis” a rostit un scurt monolog plin de jocuri de cuvinte, spre amuzamentul publicului.

În continuare, criticul literar Alex Ștefănescu a încercat să răspundă, printr-o conferință, la întrebarea „Cine mai are nevoie azi de literatură?”. În Sala Unirii, în fața unui public format din aproximativ 100 de persoane, după o scurtă introducere plină de umor, acesta și-a început discursul cu un răspuns ferm: „Toți avem nevoie de literatură!”. Pentru a putea explica acest lucru, el a asemuit „nevoia de literatură” cu „nevoia de oxigen”: „Toți avem nevoie, dar nu știm că avem nevoie. Îl respirăm, iar dacă nu îl respirăm ne îmbolnăvim și nu știm din ce cauză ne îmbolnăvim”.

Vedeți în video un fragment din conferința lui Alex Ștefănescu.

YouTube video

Târgul de Carte „Alba Transilvana” va fi deschis oficial vineri, la ora 12.00 la Alba Mall, când vor fi prezentate cele aproximativ 50 de edituri care își vor aduce cărțile la Alba Iulia, după care, până duminică, vor avea loc aproximativ 100 de lansări de carte, mici expoziții artistice, recitaluri muzicale și nu numai.

Vedeți programul complet aici: VINERI începe Târgul de Carte „Alba Transilvana”, ediția a VII-a. Peste 100 de lansări de carte, peste 50 de edituri, expoziții de artă, recitaluri

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax