Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Casa lui Horea din Fericet, transformată în complex muzeal. Investiție susținută de CJ Alba pentru Centenarul Marii Uniri

Publicat

casa lui horea La aproximativ trei kilometri de centrul comunei Horea, într-un peisaj de poveste, se află casa memorială a lui Vasile Nicola, eroul care a dat numele comunei, Horea. Drumul care te duce la ceea ce va urma să devină un complex muzeal este recent reabilitat și se ajunge foarte ușor la destinație. După spusele președintelui CJ Alba, Ion Dumitrel, aici va urma să fie amenajat, pentru Centenarul Marii Uniri, un complex muzeal dedicat eroului, care va reuni muzeul, frasinul și casa.

„Casa memorială din Fericet, unde s-a născut Vasile Ursu Nicola, cunoscut sub numele de Horea, marele conducător al Revoluției din Transilvania din anul 1784, împreună cu Cloșca și Crișan. Tot aici se află o troiță comemorativă dedicată marelui luptător pentru libertatea moților.

IMG_0159 Din informațiile furnizate de săteni, casa în care s-a născut și a locuit Horea a fost așezată exact pe locul unde se află în prezent această troiță comemorativă, construită din inițiativa și efortul cadrelor didactice din localitate imediat după unirea Transilvaniei cu România”, potrivit Wikipedia.

Pentru a pune în valoare această zonă, Consiliul Județean Alba are în plan să amenajeze un complex muzeal, care să fie gata până la Centenarul Marii Uniri. Bugetul pentru această investiție nu a fost estimat, însă Ion Dumitrel, președintele CJ Alba, spune că „lucrurile mari nu se fac ieftin”.

Proiectul cuprinde casa lui Horea, monumentul din fața imobilului și frasinul lui Horea.

În prezent, casa cu cele două camere adună obiecte ce i-au aparținut eroului martir. Găsim aici documente, tablouri, obiecte din gospodărie, dar și lancea lui Horea.

 

YouTube video

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax