Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: „Căsătorie cu de-a sila”, o piesă de Moliere, cu Grupul Skepsis, în Piaţa Cetăţii

Publicat

YouTube video

Piața Cetății din Alba Iulia a fost, duminică seara, scena pe care s-a încheiat o „Căsătorie cu de-a sila”, așa cum se petreceau ele pe vremea lui Molière, la curțile regale, în secolul XVII. Peste 100 de spectatori s-au adunat în jurul scenei din spatele Sălii Unirii, unde câțiva membri ai grupului albaiulian de teatru, Skepsis, au arătat „pe viu” cât de firești erau, și încă sunt, răsturnările de situație care pot transforma un context obișnuit, într-o mascaradă.

„Căsătoria cu de-a sila” se petrece între Sganarelle, un nobil bătrân și bogat, și Dorimena, o tânără frumoasă și săracă. După multitudinea de eforturi înflăcărate din partea „cavalerului” de a-i convinge pe toți membri familiei să îi încredințeze mâna frumoasei Dorimena, viitoarea mireasă acceptă o căsătorie din pur interes, având o înțelegere secretă cu adevăratul ei iubit, tânăr și sărac. Auzind, pe furiș, o discuție între ea și iubitul ei și mai ales după ce două țigănci ghicitoare îi prevăd un viitor „încornorat”, Sganarelle, cu o dezamăgire dureroasă, încearcă să se sustragă de la căsătoria deja stabilită, însă întâmpină piedici din partea tatălui și mai ales a fratelui logodnicei sale, care nici nu vor să audă că mariajul nu va mai avea loc. Astfel, fără șansă de scăpare, Sganarelle se vede victima propriilor eforturi, protagonist al „Căsătoriei cu de-a sila”.

Spectacolul a fost realizat cu sprijinul Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia şi al Primăriei Municipiului Alba Iulia şi este organizat de trupa „Skepsis”, ca parte din demersul de promovare a proiectului înfiinţării Teatrului Comunitar „Skepsis” în Alba Iulia.

Piesa de teatru a fost prezentată pentru prima oară în faţa Regelui Ludovic al XIV-lea, în 1664.

Spectacolul de la Alba Iulia a fost jucat de: Viorel Cioflică (Sganarelle), Eugenio (Geronimo), Olga Surd (Dorimena), Zoltan Zlaczki (Alcantor), Daniel Muntean (Lycaste), Anca Suciu („Prima ţigancă”), Camelia Şanta („A doua ţigancă”), Andreea Adam (Pancratius), Răzvan Cociobea (Marfurius), Liudmila Cioflică (Alcidas). Regia: Viorel-Mihai.

YouTube video

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. eu

    joi, 02.08.2012 at 13:47

    felicitari pentru munca si pasiunea celor de la Skepsis.

    Rugaminte catre redactie. Va rog sa folositi in continuare denumirea de Parcul Custozza si doar in paranteze Piata Cetatii (si nu invers), Ar fi un semn de respect fata de ideea de cetate verde si fata de cei 6000 de oameni care au dorit pastrarea parcului

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax