Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Ceremonial la Horea, la 30 de ani de la moartea sublocotenentului post mortem Nicolae Lazăr, erou al zilelor noastre

Publicat

Joi, 16 septembrie a fost organizat un ceremonial la monumentul sublocotenentului post mortem Nicolae Lazăr din comuna Horea, în cadrul căruia jandarmii din Alba s-au rugat pentru sufletul colegului lor.

Au fost depuse coroane de flori și s-au ținut cuvântări în care s-a reamintit importanța datoriei pe care o avem față de înaintași și de jertfa lor.

Potrivit reprezentanților Jandarmeriei Alba, anul acesta se împlinesc 30 de ani de la trecerea în veșnicie a ardeleanului instruit la Fălticeni și mort la București, executând ordinul militar până la sacrificiu.

La activitate au participat: colonel Marius Claudiu Giurea – Inspectorul șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean „Avram Iancu” Alba, preotul militar Cătălin Simion din cadrul Școlii Militare de Subofițeri de Jandarmi “Petru Rareș” Fălticeni, preotul militar Constantin Bratu, preotul paroh al comunei Horea, deputatul Corneliu Olar, primarul comunei Horea – Marin Nicola, dar și o parte din familia răposatului.

În comuna Horea, împreună cu delegația de la Fălticeni, jandarmii din Alba au făcut un popas și la troița așezată pe locul unde a fost casa în care s-a născut și a crescut Vasile Ursu Nicula, cunoscut mai mult cu numele de Horea, unul din cei trei conducători ai Răscoalei de la 1784, unde a fost oficiată o slujbă de pomenire.

Încă de la înființarea Jandarmeriei în anul 1850, prin legiuirea domnitorului Alexandru Ghica, jandarmii au participat activ la cele mai importante lupte ale poporului român. Contextul social, economic și politic în care se afla România în anul 1991, dar și izbucnirea evenimentelor ce au tulburat ordinea publică, au impus angrenarea a sute de jandarmi în asigurarea măsurilor de ordine și siguranță publică.

Printre aceștia se afla și jandarmul Nicolae Lazăr care era încorporat la Unitatea Militară de Jandarmi din Fălticeni, pentru efectuarea stagiului militar obligatoriu, originar din localitatea Horea din județul Alba. Acesta a fost dispus la sediul guvernului să apere una dintre cele mai importante instituții de stat.

În dificila misiune de apărare a guvernului împotriva protestatarilor, jandarmii au creat în exteriorul clădirii un cordon pentru a respinge atacurile acestora. O parte dintre jandarmi a rămas în interiorul clădirii pentru a asigura paza principalelor intrări, printre aceștia și eroul nostru. În dezordinea creată, protestatarii au început să arunce cu sticle incendiare prin geamurile deschise. Acela a fost momentul când viața jandarmului a început să se stingă ușor, acesta fiind lovit cu o sticlă incendiară, sfârșind ulterior în chinuri de neimaginat la spital..

Provenea dintr-o familie de moți, iar moartea singurului militar dar și cel mai mic dintre copii a adus o tristețe imensă în rândul întregii populații care și-a asteptat eroul purtat de un convoi militar. În memoria acestuia, jandarmii împreună cu autoritățile locale au înălțat un monument de aducere aminte a sacrificiului unui om pentru care cuvintele jurământului militar s-au îndeplinit cu atâta tristețe, până la sacrificiul suprem.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax