Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: Congresul Spiritualităţii Româneşti, ediţia a XIX-a, la Alba Iulia şi Zlatna. “Românii de pretutindeni, în întâmpinarea Centenarului Marii Uniri”. PROGRAM


Publicat

Picture 019O nouă ediţie a Congresului Spiritualităţii Româneşti începe duminică la Alba Iulia. Este a 14-a ediţie organizată în oraşul Marii Uniri, respectiv a XIX-a, de la începuturi. Tema congresului, “Românii de pretutindeni, în întâmpinarea Centenarului Marii Uniri”, va fi dezbătută de delegaţi din peste 30 de ţări şi comunităţi româneşti din Diaspora.

Sâmbătă, la conferinţa de presă privind organizarea evenimentului, reprezentanţii Congresului au confirmat că vor fi prezenţi 130 de români din Diaspora, respectiv 40 din Republica Moldova şi 30 din alte comunităţi.

Lucrările în plen încep duminică şi se desfăşoară, pe secţiuni, la Alba Iulia şi Zlatna.

Reprezentanții delegațiilor participante vor prezenta rapoarte privind locul, starea individuală, colectivă, numărul, rolul românilor în țările de reședință și legăturile cu țara.

Congresul Spiritualităţii Româneşti, formă oragnizată de întrunire a reprezentanţilor românilor din întreaga lume (din anul 1993), a fost creat în de către Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni cu scopul de a contribui la cunoaşterea românităţii, la întărirea legăturilor românilor din lumea întreagă cu ţara şi la stabilirea de măsuri concrete pentru ca organizațiile neguvernamentale – și prin intermediul documentelor informale pe care le punem anual la dispoziția autorităților, și oficialitățile, prin Guvernul Românei și structurile special create pentru diaspora – să acorde un sprijin real comunităţilor noastre de pretutindeni în vederea păstrării identității etnice prin limbă, tradiții, cultură și promovării valorilor naționale în țările în care trăiesc.

PROGRAM

Alba Iulia, 29 noiembrie – 1 Decembrie

Duminică, 29 noiembrie

Ora 10.00 – lucrările în plen (Casa de Cultură a Studenților)

Imnul Național al României și al Uniunii Europene

Slujba oficiată cu binecuvântarea Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, P. F. Daniel, de Î. P. S. Irineu Pop, Arhiepiscopul Albei Iulia

Saluturi prezentate de: Gheorghe Feneșer, Prefectul județului Alba; Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba; Mircea Hava, primarul Municipiului Alba Iulia, Silviu Ponoran, primarul orașului Zlatna

Cuvânt aniversar – acad. Victor Crăciun: Pregătirea Centenarului Marii Uniri încontextul aniversării a 125 de ani de la fondarea Ligii Culturale (1890) și 22 de ani de la primul Congres al Spiritualității Românești

Mesaje din partea oficialităților centrale.

Dezbaterea temei congresului “Românii de pretutindeni, în întâmpinarea Centenarului Marii Uniri”

Rapoarte privind locul, starea individuală, colectivă, numărul, rolul românilor în țările de reședință și legăturile cu țara, prezentate de reprezentanții și conducătorii delegațiilor participante: Acad. Mihai Cimpoi (Chișinău), dr. Emil Petru Raţiu (Italia), Acad. Kopi Kycyku (Albania), Pr. Constantin Târziu (Franța), Acad. C. Gh. Marinescu, Dr. Ivo Gheorghiev (Bulgaria), Cornelia Salvan (Austria), Acad. Vasile Tărâţeanu (Cernăuți – Ucraina), Alexandru Cetăţeanu (Canada) Dr. Ștefan Frătean (Ungaria), Prof. dr. Nicolae Dinescu, Mariana Păun (Elveția), Teodor Buzu (Cehia), Ștefan Breiller (Germania), Ion Brad, Liviu Petrila (Finlanda), Su Yen (China), Conf. Dr. Valentina Cornea (Lituania) ing. Armand Schor (Israel), Corneliu Bucur, Sanda Voicu (Marea Britanie), Adrian Apetrei (SUA), Acad. Eugen Doga (Rusia), Dr. Avram Crăciun, Jorje Vinţan (Spania), Drd. Ion Cizmaş (Serbia), Prof. Daniela Popescu (Grecia), Ion Vieru (Ținutul Herța), Ligia Podorean-Ekström (Suedia), Nicolae Popa (SUA), Doru Dinu Glăvan (U.Z.P.R.), prof. dr. Vasile Grozav (Chișinău), Maria Kohut (Polonia), dr. Aurel Papari, Eugen Enea Caraghiaur (Canada), Ion de Hondol (Belize), Prof. Ileana Luduşan (Italia), Dr. Mitko Kostov (Macedonia), Maria Iancu (Portugalia), Ivan Alexandrov (Bulgaria), Nicolai Pluşkis (Kazahstan), Ion Astaluş (Austria), Gheorghe Popa (Ungaria), Radu Lucian Mărginean (Turcia), Acad. Nicolae Dabija (Chișinău), Prof. dr. Ilie Cristescu, Gen.(r.) dr. Mircea Chelaru.

Lansarea unor noi acțiuni, la propunerea participanților, privind proiectul Centenarul Marii Uniri – 1918 – 2018

Ora 13.30 Deschiderea Expoziției de artă plastică și fotografie

Ora 14.30 Deschiderea Salonului de carte

Ora 17.00 Desfășurarea lucrărilor pe următoarele secțiuni:

I.Spiritualitatea traco-dacă-romană în gândirea, scrisul și acțiunile cărturarilor și memorialiștilor lumii (cu omagiul adus personalității lui Martin Opitz, evocatorul Zlatnei, al cărui nume se află, alături de cel al lui Dimitrie Cantemir, pe frontispiciul Bibliotecii Sorbona – Paris). Zlatna, Sala Ampelum.

II.Liga Culturală Română – 125 de ani de la fondarea ei (1890); 25 de ani de la renaștere (1990) și de la Podul de Flori. 100 de ani de la primul Congres al românilor de pretutindeni, ținut la București, decisiv în lupta pentru Marea Unire (1915). Mari personalități în fruntea organizației: Nicolae Iorga (75 de ani de la asasinarea savantului), V. A Urechia, Barbu Ștefănescu Delavrancea, Octavian Goga, Nicolae Titulescu și alții. Alba Iulia, Casa de Cultură a Studenților

III.Vasile Alecsandri – ctitor al Unirii Principatelor la 125 de ani de la moarte (1890) și Lupta națională pentru înfăptuirea Marii Uniri în publicațiile „Familia” – Budapesta, „Foaia Societății pentru literaturași cultura română din Bucovina”– Cernăuți, „Trompeta Carpaților”– București, la 150 de ani de la apariție. Alba Iulia, Casa de Cultură a Studenților –Sala Mică.

IV.1940 – anul tragic al României. 75 de ani de la dezmembrarea teritorială a țării.(Basarabia și Bucovina, 26 iunie – Pactul Ribbentrop-Molotov; Transilvania, 30 august – Diktatul de la Viena; Cadrilaterul, 7 septembrie)- urmările acestor hotărâri. Zlatna, Sala Primăriei

Cenaclul de la miezul nopții, moderat de Ion Astaluș – Austria -, Jorje Vințan – Spania, Sanda Voicu – Marea Britanie, Antonio Calderón de Jesús, Directorul Centrului International de Arte din Madrid – Spania

Luni, 30 noiembrie

Ora 9.00 Continuarea lucrărilor pe secțiuni la Alba Iulia și Zlatna

Ora 12.30 Închiderea lucrărilor în Plen – Zlatna, Sala Ampelum.

Continuarea dezbaterilor și a prezentării aspectelor de interes major și a problemelor cucare se confruntă unele comunități românești din lume, pentru a stabili planul de măsuri concrete în vederea sprijinirii acestora.

Aprobarea documentelor Congresului:

– Rezoluția privind activitatea Congresului Spiritualității Românești până la Centenarul Marii Uniri.

– Declarația privind înfăptuirea Reunificării Basarabiei cu Ţara

– Apel la solidaritate națională cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la apariția numelui Eminescu în cultura românească, odată cu debutul său în revista Familia din Pesta, condusă de Iosif Vulcan (1866 – 2016).

– Alte documente, la propunerea participanților.
Decernarea medaliilor și diplomelor.

Ora 17.00 Masă prietenească.

Marți, 1 Decembrie

Ora 9.00 Participarea delegaților la Congres la manifestările dedicate celei de- a 97-a aniversări a Marii Uniri și a Zilei Naționale a României. Alba Iulia, Platoul Cetății și Catedrala Reîntregirii.

Depuneri de coroane de flori la monumentele neamului și la cele ale scriitorilor, aflate pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia.

Vizitarea Cetății Alba Iulia după lucrările de restaurare, precum și a altor locuri de interes public din municipiu.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

Bursele pentru elevi nu vor putea fi mai mici de 100 de lei. Hotărârea, adoptată de Guvern

Publicat

Bursele de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social pentru elevii din învățământul preuniversitar nu vor putea fi mai mici de 100 de lei, potrivit unei Hotărâri de Guvern aprobată în ședința Executivului de astăzi.

În proiectul de HG pus în dezbatere publică de Ministerul Educației în august 2020, cuantumul minim era de 150 de lei.

„Suntem pregătiți să introducem pe lista suplimentară a ordinii de zi a ședinței de astăzi a proiectului de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea cuantumului minim al burselor de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social, pentru elevii din învățământul preuniversitar, burse care se acordă în anul școlar 2020 – 2021. 

Pentru prima dată stabilim un cuantum minim de 100 de lei, autoritățile publice locale putând să suplimenteze pentru acordarea buselor acest cuantum”, a spus ministrul Educației, Monica Anisie, la începutul ședinței.

„E importantă decizia. Chiar era o măsură așteptată. Am și avut discuții cu asociații ale elevilor privitoare la această temă și și ei susținut de adoptarea acestui sistem de a avea un cuantum minim al bursei astfel încât să nu existe toate discriminările care există la ora actuală de la localitate la localitate”, a declarat premierul Orban.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

DECIZIE CNSU: Persoanele care au avut Covid nu trebuie să mai stea în carantină când intră în țară. Alte excepții

Publicat

Persoanele care au avut Covid și pot demonstra asta cu acte medicale sau prin verificarea în baza de date Corona-forms nu trebuie să mai stea în carantină la sosirea în țară din țările sau zonele cu risc epidemiologic ridicat, potrivit hotărârii CNSU de vineri, 4 decembrie 2020.

Este vorba despre noi prevederi referitoare la carantina pentru persoanele care sosesc în România din țările sau zonele cu risc epidemiologic ridicat.

Astfel, sunt exceptate de la carantină  persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare intrării în țară, fapt dovedit prin documente medicale sau prin verificarea bazei de date Corona-forms și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la intrarea în țară.

De asemenea, sunt exceptate de la carantină și persoanele care au avut contact cu un caz confirmat pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, dacă se dovedește prin documente medicale sau prin verificarea bazei de date Corona-forms, că acestea au avut cel puțin un test pozitiv în ultimele 90 de zile anterioare producerii contactului și au trecut cel puțin 14 zile de la data primului test pozitiv și până la data contactului, se arată în hotărârea CNSU de vineri.

Articolul 3 din Hotărârea CNSU:

Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 36/21.07.2020 privind constatarea pandemiei de COVID-19 și stabilirea unor măsuri necesar a fi aplicate pentru protecția populației, se completează la art. 3, cu două noi alineate (5) și (6) astfel:

„(5) De asemenea, sunt exceptate de la măsura instituită potrivit prevederilor art. 2, persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare intrării în țară, fapt dovedit prin documente medicale sau prin verificarea bazei de date Corona-forms și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data
confirmării până la intrarea în țară”.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență s-a reunit, vineri, în sistem online pentru a relaxa mai multe restricții începând din acest weekend.

Sursă: Digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cât câștigă un parlamentar: Cea mai mică indemnizație este de 9 ori salariul minim brut. Alte beneficii pe care le primesc

Publicat

Puterea politică și indemnizația consistentă sunt principalele tentații pentru cei care doresc să ajungă în Parlament. Duminică, 6 decembrie 2020, românii sunt chemați la vot pentru a alege membrii Senatului și ai Camerei Deputaților la Alegeri Parlamentare 2020 . Fiecare parlamentar ne costă lunar între 42.000 de lei și 56.000 de lei, iar la aceste sume se adaugă alte costuri suplimentare.

Anul acesta, în cursa electorală s-au înscris 7.136 de candidați pentru cele 465 de locuri din Parlamentul României, cu aproape 10% mai mulți decât la ultimele alegeri, din 2016. Dintre aceștia, un număr de 4.659 candidează la Camera Deputaților și 2.477 la Senat, arată un raport Expert Forum.

Parlamentul României este bicameral, iar norma de reprezentare prevede un post de deputat la 73.000 de oameni și unul de senator la 168.000 de oameni. Astfel, România are în prezent 329 de deputați și 136 de senatori.

Citește și În ziua votului, NU va fi nevoie de declarație sau adeverință pentru deplasarea în afara locuinței, în localitățile carantinate

Potrivit legii alegerilor parlamentare, numărul de mandate din fiecare județ este decis în funcție de populație.

La o populație de aproximativ 19.000.000 de locuitori, există un parlamentar la fiecare 40.000 de români.

Citește și Vineri, ULTIMA ZI de campanie electorală. Lista candidaților din Alba care vor fi pe buletinele de vot la ”Parlamentare 2020”

Puterea politică și indemnizație consistentă și alte multe multe beneficii sunt principalele motive pentru care tentația de a obține un loc în Parlament.

Indemnizația minimă pe o lună: de 9 ori salariul minim brut

Deputații și senatorii au aceleași indemnizații, cu valoarea a nouă salarii minime brute pe țară. La valoarea actuală a salariului minim, de 2.080, dacă aplicăm coeficientul de 9,0, indemnizația brută lunară a unui parlamentar este de 18.720 de lei.

Acest coeficient crește dacă aleșii ocupă și alte funcții în comisiile de specialitate sau în conducerea Camerei din care face parte. Președinții celor două Camere încasează 11,5 salarii minime.

Vezi și RECORDER: Cum au răspuns o parte dintre candidații din Alba la Parlament, la întrebări standard despre proiecte și cărți citite

Informațiile publicate pe site-urile celor două camere ale Parlamentului arată că aleșii au indemnizații cuprinse între 10.400 și 14.000 de lei. Senatorii încasează lunar între 10.842 de lei și 13.114 lei, în timp ce deputații primesc între 10.453 de lei și 13.993 de lei.

Parlamentarii care ajung să ocupe un post de ministru în Guvern nu mai primesc acești bani.

Diurna, chiria, transportul

Pe lângă aceste salarii consistente, dacă ne raportăm la nivelul veniturilor din România, parlamentarii mai au o serie de beneficii: diurnă, decontarea transportului și bani pentru chirie.

Deputaţii şi senatorii care nu au domiciliul în Bucureşti sau în judeţul Ilfov, primesc o diurnă de 2% din indemnizaţia lunară brută.

De asemenea, aleșii din țară mai primesc o sumă lunară pentru acoperirea cheltuielilor de cazare în Bucureşti.

Citește și SONDAJ Alegeri Parlamentare 2020: PNL și USR-PLUS în scădere. PSD și PRO România au crescut în preferințele românilor

Suma este stabilită prin hotărârea birourilor permanente reunite ale celor două Camere, în funcţie de resursele bugetare, dar nu mai puţin de jumătate din indemnizaţia brută a parlamentarului, potrivit legii, adică în fiecare lună cel puțin 9.000 de lei lunar pentru a locui în Capitală.

Deputaţii şi senatorii beneficiază, pe perioada mandatului și de transport gratuit intern pe calea ferată, cu orice categorie de trenuri de călători.

În același timp, parlamentarii care aleg să se deplaseze cu mașina pot deconta banii plătiți pe benzină și beneficiază și de un număr de călătorii gratuite cu avionul, stabilit de Biroul permanent al Camerei.

Tot Parlamentul plătește și pentru abonamentele la telefonie mobilă și internet ale celor 465 de deputați și senatori.

Aleșii mai primesc bani de la stat și pentru a acoperi cheltuielile de organizare și funcționare a birourilor parlamentare. Salariile angajaților, chiria sediului și facturile la utilități sunt toate acoperite de Parlament.

Ce pensii au parlamentarii

Deputaţii şi senatorii beneficiază de indemnizaţia pentru limită de vârstă de la data la care li se acordă drepturile de pensie pentru limită de vârstă, dar nu mai devreme de data încetării mandatului aflat în derulare.

Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă se acordă în limita a 3 mandate şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată.

În funcţie de numărul de mandate, pensia unui parlamentar poate fi între 4.000 de lei şi aproape 11.000 de lei.

-1 mandat 4.448 lei
-2 mandate 8.896 lei
-3 mandate 10.951 lei

Potrivit legii, se poate renunţa la pensiile speciale ale parlamentarilor în trei situaţii:

  • condamnare penală
  • cerere scrisă
  • abrogarea actului normativ

Nu beneficiază de indemnizaţia pentru limită de vârstă deputaţii şi senatorii care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea, în calitate de deputat sau senator, a unei infracţiuni de corupţie.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat de presă Adrian SIMION (USR PLUS): Nu pot ei fura, cât putem noi vota! Mergi la vot și decide-ți singur viitorul! (P)

Publicat

Dragi prieteni,

Ziua de 6 decembrie este ziua în care putem face o alegere care să ne influențeze viitorul. Putem alege să mergem la vot sau putem alege să nu mergem, privind pasivi cum România continuă să fie guvernată dezastruos.

Eu voi merge sigur la vot, pentru că așa am făcut mereu (chiar și atunci când mi-am anulat votul).

Știu că este o situație dificilă pentru toată lumea. Dar cred cu tărie că suntem cetățeni responsabili și, în pofida tuturor dificultăților din această perioadă, avem puterea să mergem mai departe și să depășim greutățile vremurilor pe care le trăim.

Vă îndemn cu toată prietenia să mergeți la vot. Și dați acest mesaj rudelor, prietenilor, cunoscuților voștri. Mergeți la vot și susțineți. Mergeți la vot și sancționați. Mergeți la vot și arătați că politicienii tradiționali, hoți și corupți, nu vă reprezintă. Orice opțiune ați avea, mergeți la vot! Este un drept constituțional pentru care în decembrie 1989, oameni ca noi au murit pe baricadele Revoluției. Este un drept fundamental pentru care, în 10 august, sute de mii de români au ieșit în stradă împotriva unui partid nedemocratic. Este un drept, dar și o obligație pentru toți cei care iubesc din tot sufletul România.

NU pot ei fura, cât putem noi vota! Dacă nu votăm, să nu cumva să avem impresia că politicienii tradiționali se vor opri din a-și vota pensii speciale sau din a ataca justiția și statul de drept. Vor continua să fure „noaptea ca hoții”, să susțină penali în funcții publice, sau să-și promoveze „pilele” în posturi bine plătite, chiar dacă nu au competențele și pregătirea necesară. Vor continua să își bată joc de noi prin servicii de sănătate de proastă calitate, sau își vor bate joc de viitorul copiilor noștri îngrădindu-le dreptul la educație de calitate, în școli bine dotate.

E timpul să schimbăm clasa politică tradițională și să trimitem în Parlamentul României oameni corecți, verticali, integri și buni profesioniști. Sper că în toată această perioadă, eu și colegii mei din USR PLUS v-am demonstrat că suntem o alternativă reală care poate asigura un viitor României.

Vă asigur că voi reprezenta cu demnitate și onoare locuitorii județului Alba în Senatul României. Voi munci cu seriozitate și profesionalism pentru legi corecte și echitabile pentru toți românii.

Așa să-mi ajute Dumnezeu!

Adrian SIMION, SENATorul TUTUROR

Comandat de USR PLUS – Filiala Alba – cod unic mandatar financiar coordonator 11200021, distribuit de SC INDEPENDENT SRL – portal: https://alba24.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate