Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: Congresul Tinerilor Basarabeni, ediția a IV-a, a debutat la Alba Iulia. Activități culturale și discuții despre situația studenților de peste Prut

YouTube video

Publicat

A IV-a ediție a Congresului Tinerilor Basarabeni din România a debutat joi, la Alba Iulia. Evenimentul își propune să analizeze problemele cu care se confruntă tinerii basarabeni, studenți sau liceeni în România, dar și să găsească soluții la acestea. La deschiderea oficială a Congresului, ce a avut loc la Sala Unirii din Alba Iulia, au participat reprezentanți ai instituțiilor locale și județene, ai Universității „1 Decembrie 1918” din oraș, ai Muzeului Național al Unirii, dar și tineri basarabeni.

În cadrul congresului, studenții basarabeni vor avea posibilitatea să participe la activități culturale, precum jocuri intelectuale, expoziție de fotografie, sesiuni de comunicări și să discute despre situația studentului basarabean în societatea contemporană. totodată, președintele Ion Dumitrel s-a rătat mândru de faptul că acest congres se desfășoară la Alba Iulia, și în același timp, i-a sfătuit pe tineri să vină și să studieze aici. „Mă bucur că și în acest an am putut sprijini organizarea acestui congres. Nu cred că se putea un loc mai bun, decât aici în Alba Iulia, în Capitala Românilor de Pretutindeni. Tocmai de aceea, dorința noastră este aceea de a permanentiza acest congres la Alba iulia, așa cum s-a întâmplat și cu Congresul Spiritualității Românești, dedicat românilor de pretutindeni, care se desfășoară în fiecare an la Alba Iulia”,  a spus Ion Dumitrel, Președintele Consiliului Județean Alba.

Totodată, vineri, între orele 14.00 – 17.00 se va desfășura concursul „Conquistadorii Congresului Tinerilor Basarabeni din România”. Vor participa studenții basarabeni, reprezentanți ai organizațiilor studențești de basarabeni din orașele României. Această activitate își propune să „repete” istoria, să reamintească evenimentele memorabile din istoria Basarabiei până la al doilea Război Mondial. Mai mult, să sesizeze cât de bine studenții cunosc trecutul și specificul țării lor.

Sâmbătă, între orele 10.00 – 12.00 va avea loc sesiunea de comunicări, partea I, „Găurile negre din societatea românească”. „Pentru a identifica dificultățile sau micile probleme cu care se întâlnesc tinerii ajunși în spațiul românesc și a oferi soluții ulterior, invitații din Republica Moldova vor da o mână de ajutor intelectual, dar și practic, necesar. Găurile negre sau criza socială există în măsura în care sunt neglijate aspectele sociale și culturale importante într-o societate. Din acest motiv, dezbaterea e necesară pentru a găsi împreună un <drum de piatră> pentru tinerii societatății noastre”, au spus organizatorii.

Tot sâmbătă, în partea a doua a sesiunii de comunicări, se va discuta statutul studentului basarabean în România și în străinătate, experiența acumulată în țară și peste hotare a tânărului, oportunitățile de angajare, posibilitatea de a rămâne în România sau eventuala revenire acasă. Dezbaterea acestei teme împreună cu Victor Lutenco, şef al Biroului pentru relaţii cu diaspora înseamnă indentificarea problemelor și soluționarea acestora în viitorul apropiat.

De la ora 18.00 va avea loc vernisajul expoziției de fotografie “Studentul în Europa”.

Duminică, în cea de-a treia zi, este programată ședința Federației Asociaţiei Basarabenilor, în cadrul căreia se va face o trecere în revistă a activităților congresului de-a lungul anului acesta.

”Suntem la a IV-a ediție a Congresului și avem, ca întotdeauna, emoții. Apelul studenților basarabeni e simplu: Dorim să împărtășim o experiență unică și să unim forțele organizațiilor de basarabeni din România și reprezentanților instituțiilor din România și Republica Moldova, care-și vor întinde mâna și vor vorbi într-o atmosferă de lucru în capitala de suflet a românilor de pretudindeni, orașul Alba Iulia.

Acest congres e important nu doar pentru ca studenții să se întâlnescă și să discute subiecte predilecte, ci mai ales, pentru că analizează problemelele tinerilor de-o parte și de alta a Prutului. Altfel spus, rolul Congresului este acela de a face cunoscută societății viziunea despre lumea în care studiază studenții basarabeni, așteptările lor, dorința de implicare, și nu în ultimul rând, de integrare a tinerilor în sistemul de învâțământ românesc, european (liceu, facultate).

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax