Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Crucea Arhiepiscopală, acordată celor 11 localnici din Horea, care au ajutat victimele accidentului aviatic din Apuseni

Publicat

YouTube video

Cei 11 oameni din comuna Horea, care s-au implicat în găsirea și salvarea victimelor accidentului aviatic din Apuseni, au fost premiați, duminică, de către ÎPS Irineu, cu cea mai înaltă distincție care se acordă persoanelor din afara clerului, Crucea Arhiepiscopală.

ÎPS Irineu a vorbit despre gestul localnicilor din Horea ca fiind o dovadă de iubire a aproapelui care poate salva vieți, pentru care le-a mulțumit și i-a răsplătit cu diplome și distincții.

Grupul localnicilor din Horea a sosit în Catedrala Reîntregirii Neamului în jurul orei 11.30. Printre aceștia s-a aflat și Argentin Todea, cel care a ajuns primul la locul accidentului, și  fostul primar al comunei și fostul deputat Corneliu Olar.

După Slujba Liturghiei, a început înmânarea premiilor, de către ÎPS Irineu. În finalul scurtei festivități, preoții alături de oamenii din biserică le-au cântat localnicilor „La mulți ani!”

„Așa cum știți, în 20 ianuarie 2014, un avion medical s-a prăbușit în ceață și frig. Cei șapte oameni, dintr-o dată, din salvatori au devenit victime. Și s-au scufundat în întuneric, în frig, în cumplită suferință și cu disperare fiecare dintre ei aștepta salvatori. Atunci, Dumnezeu cel bun și de oameni iubitor, în pronia sa, a dat gândul cel bun unor oameni din localitatea Horea care au lăsat totul și au alergat în cautarea celor căzut și i-au aflat. Unii au făcut foc din hainele lor pentru a-i încălzi, alții i-au încălzit cu propriile lor haine, au plâns cu ei, i-au cărat în brațele lor și i-au ajutat, dovedind iubire milostivă și slujire de samaritean, a spus ÎPS Irineu”.

Vedeți în videoclipul de mai jos discursul ÎPS Irineu:

YouTube video

Aceștia sunt oamenii din Horea, răsplătiți de Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia pentru atitudinea lor în cazul accidentului aviatic din Apuseni:

1. Valentin Nicola, comuna Horea

2. Argentin Todea, Petreasa

3. Gheorghe Giurgiu, Petreasa

4. Gheorghe Trif, din Dîrleşti

5. Ioan Neag, din Dîrleşti

6. Ioan Ciprian Trif, din Dîrleşti

7. Sorin Trif, din Dîrleşti

8. Ardelean Todea, din Zînzeşti

9. Petru Trif, din Zînzeşti

10. Corneliu Olar, din comuna Horea

11. Nicolae Oneţiu, din comuna Horea

Doar opt dintre cei 11 oameni premiați de ÎPS Irineu au venit la Alba Iulia pentru a-și ridica diplomele, ceilalți trei le vor primi de la ei, îndată ce se întorc în comuna Horea.

De asemenea, în timpul slujbei Liturghiei, preoții au rostit o rugăciune de pomenire a celor două persoane care și-au pierdut viața în accidentul aviatic, pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion. ÎPS Irineu a transmis un mesaj de condoleanţe familiilor celor morţi în accident şi de „iubire frăţească şi întărire” pentru supravieţuitori.

YouTube video

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

8 Comentarii

8 Comentarii

  1. xyzwq

    duminică, 26.01.2014 at 15:13

    olar de ce a primit crucea …. ce a facut el ….. a dat un interviu , ca si cel cu padrile (lipsa de cunoastere ,lipsa de vorvit )

  2. un el

    duminică, 26.01.2014 at 16:56

    EI SUNT ROMANII!
    EI SUNT ROMANIA!
    FELICITARI! FELICITARI! FELICITARI!
    MOTII SUNT MOTI SI RAMAN MOTI!
    LASATI RAUTATILE, LASATI FRUSTRARILE SI RECUNOASTETI: AR MERITA SA FIE IN LOCUL PUTUROSILOR, CORUPTILOR, SFORARILOR, INCOMPETENTILOR DIN PARLAMENT ,
    GUVERN…..ETC.
    CINE A COMPROMIS …SALVAREA LOR…..???!!! Noi suntem proprii nostri dusmani!
    EI NU CER! …EI ACTIONEAZA!

  3. quo wavis

    duminică, 26.01.2014 at 17:51

    DE LA ISU ALBA NU A FOST NIMENI DECORAT?????

    • mdda

      duminică, 26.01.2014 at 18:49

      Vor fi decorati cu demisia celor care au coordonat operatiunea de ingreunare ( zisa salvare).

  4. dumitru

    duminică, 26.01.2014 at 19:33

    Daţi toate crucile la Olar si clici ce o conduce……Bravo lor au reuşit să-i facă reclamă şi din moartea unor oameni nevinovaţi.Grijă mare domn Olar că puterea lui Dumnezeu e mai mare ca toată clica de pupincuristi loială ţie.RUSUNE.

  5. dan

    duminică, 26.01.2014 at 21:32

    daca stia olaru’, defrisa si partea aia de munte, ca sa poata ateriza mai usor avionu’ …

  6. AAA

    luni, 27.01.2014 at 07:26

    E un lucru bun ca i-a premiat, insa mai corect ar fi fost ca statul roman sa-i premieze. Asta-i o dovada ca noi, crestinii (ortodocshi) sntem la fel de primitivi precum ceilaltsi oameni de alte rituri/religii ori fara nici o religie. Insashi Biserica Lui Hristos, cea crestina (ortodoxa) a recunoscut nu doar faptul ca paganii nu doar ca snt oameni ca si noi, ceilalti, dar ca si paganii si crestinii (ortodocsi) isi au att sfintii lor kre au ajuns in Rai, ct si uscaturile lor si ca termenul de pagani se refera la pacatosi. Insusi Mntuitorul Iisus Hristos a zis:”cu vrere nu-i voiesc moartea pacatosului, ci sa se intoarca si sa fie viu”, deci nu le-a vrut moartea paganilor, a celor carora nu erau botezati in religia Lui. S-ar fi putut intmpla, prin absurd, sa existe, printre salvatori, (si) de alta religie dect cea crestina (ortodoxa).

  7. cunoscator

    marți, 28.01.2014 at 09:42

    Felicitări pentru inițiativă Arhiepiscopiei, dar cred că nu au făcut o analiză temeinică… Olar???? Rușine să-i fie, era tot prin fața camerelor nicidecum alături de acei oameni deosebiți!
    PS: nu mai postați(Alba24.ro) comentarii ale celor care cred că gramatica limbii române(gen AAA) este cea de pe site-urile de socializare…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax