Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO-VIDEO: „Dacii şi romanii”, un nou monument ce va înfrumuseţa Cetatea Alba Carolina. Placa va fi dezvelită în 5 mai

Publicat

Monumentele istorice care bucură privirile celor care traversează la pas Cetatea Alba Carolina vor fi întregite, începând de săptămâna viitoare, de un nou grup statuar care va fi amplasat pe platoul din faţa intrării la Traseul Celor Trei Fortificaţii. Placa – asemănată de primarul Mircea Hava cu o bucată din Columna lui Traian – va fi inaugurată, în 5 mai, în cadrul evenimentelor prilejuite de Zilele Cetăţii.

Opera de artă, ce aparţine artiştilor albaiulieni Ştefan Binţinţan şi Radu Ştefan, a fost adusă vineri în Cetate, în prezenţa primarului Mircea Hava şi a patronului „Grup Corint”, Dan Sabău. Deşi mai necesită câteva retuşuri, primarul promite că monumentul va fi dezvelit săptămâna viitoare, pentru ca toţi cei care participă la Zilele Cetăţii să se poată bucura de el.

Potrivit Primăriei Alba Iulia, în perioada următoare, 6 astfel de piese vor fi amplasate în diferite zone din Cetate, iar fiecare dintre acestea vor avea o tematică diferită. Placa ceste intitulată sugestiv „Dacii şi romanii”. Costurile acestor monumente sunt cuprinse în bugetul proiectului de reabilitare a Cetăţii Alba Carolina, iar valoarea estimativă a acestora se ridică la suma totală de 150.000 de lei.

FOTO-VIDEO: Cătălin Crăciun

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

9 Comentarii

9 Comentarii

  1. Giovani Luigi

    vineri, 27.04.2012 at 15:27

    CORECTAŢI: Autorul lucrării este Ştefan Binţinţan, împreună cu Radu Ştefan (ambii apar în fotografii); Statuiile Reginei Maria si Regelui ferdinand au fost realizate de Ştefan Binţinţan şi Ioan Bogdan; Horaţiu Lăpuşan, împreună cu Ştefan Binţinţan şi Radu Ştefan au participat la restaurarea monumentelor de la poarta a III-a. (…şi încă nu şi-au primit toţi banii pentru lucrările executate şi terminate, lucrări cu care Sabău se „făleşte”…)

    • Flavia Nicolae

      vineri, 27.04.2012 at 15:45

      Multumim frumos. Astea erau numele care ne-au fost comunicate. Am corectat:). Din pacate nu ii stim inca pe toti.

  2. el conquistador

    vineri, 27.04.2012 at 15:43

    oamenii astia nu se satura sa tot poceasca cetatea? De kitschuri avem nevoie? De „monumente” de recuzita dintr-un teatru prost? au distrus jumatate de cetate si ce se pune in loc sint mizerii de prost gust.
    Incultura este la putere..inca

    • @el conquistador

      vineri, 27.04.2012 at 17:58

      Daca era o constructie din fier, sticla sau plastic, poate era un kitsch. E facuta din piatra si reprezinta istoria noastra, cea a dacilor, cam inexistenta pana acum la noi. Da’ dă bine acum in campanie electorala sa comentam la orice se face in oras…

      • el conquistador

        sâmbătă, 28.04.2012 at 08:46

        a noastra, a dacilor? In primul rand dacii nu au avut nimic de a face cu Alba Iulia. Cetatea dacica Apoulon nu era aici.
        In al doilea rand, in loc sa punem in valoare monumentele adevarate ale cetatii, noi le distrugem. Sapam cu excavatoarele printre ruine romane si medievale, aruncam la gunoi ramasitele antice si medievale si punem in loc tot soiul de kitschuri iar istoria o acoperim cu pavele chinezesti si turcesti

  3. Larry

    vineri, 27.04.2012 at 16:00

    Nu sunt un fan PD-L, nici pe departe, dar ma deranjeaza obtuzitatea unora. Care cetate au distrus-o? Da, au distrus buruienile, mizeria, nu mai au unii unde sa isi faca mendrele si sa isi consume momentele de intimitate, pentru ca e acum curat, luminat, pazit…De distrus au distrus parcul, dar e de vazut ce pun in loc, pana atunci, mai usor cu propaganda politica. In ceea ce priveste monumentul in cauza, sa il vedem si apoi sa il declaram kitsch(daca e cazul).

    • el conquistador

      sâmbătă, 28.04.2012 at 08:51

      care cetate au distrus-o? Au distrus cetatea asa cum o cunosteam noi, au transformat-o intr-o imensa parcare (deocamdata nu este permis accesul auto, dar cand va fi nu o sa se mai vada cetatea de atatea masini) au distrus oaza de liniste a cetatii, au umplut cetatea cu pavele chinezesti si turcesti de 65 milioane de euro, din care 40 milioane au fost furati si din buzunarul tau..larry.
      Vad ca accepti afirmatia ca au distrus parcul. Parcul nu era parte din Cetate? Vrei sa vezi ce pun in loc? Au pus deja. Pavele !

  4. Giovani Luigi

    sâmbătă, 28.04.2012 at 17:00

    JUR sa nu cumpar niciodata nici un produs de la vreo firma ale carei reclame enervante le bagati in primplan pe pagina! HOWGH!

    • moderatorul de serviciu

      sâmbătă, 28.04.2012 at 22:39

      Scuze, este o problema tehnica, pe care incercam sa o rezolvam. Daca nu vom reusi sa gasim solutia la acest tip de galerie foto vom fi nevoiti sa schimbam pluginul galeriei foto.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax