Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Decor de basm, emoție și actori consacrați. „Paradoxul Iubirii” la Castelul din Sâncrai, în prima zi a Festivalului de Teatru

Publicat


IMG_0088Un decor de basm și  o piesă care te pune pe gânduri. Așa s-a încheiat prima zi a Festivalului de Teatru „Povești” , o zi dedicată aproape în totalitate scriitorului francez Pascal Bruckner. Maia Morgenstern, Marian Râlea, Ioana Bogățan și Laura Orian au acceptat provocarea regizoarei Chris Simion de a lua forma unor personaje, în „Paradoxul Iubirii”. Castelul Kemeny din Sancrai și-a recăpătat cu această ocazie strălucirea de altădată și a fost gazda unui eveniment ca în vremurile în care sălile sale erau animate la baluri, acum mai bine de 200 de ani.

 

castelul de la sancarÎmbrăcați „la patru ace”, reprezentanți ai administrației locale și județene, dar și invitați de seamă au ajuns luni seara la castel pentru a asista la prima „piesă”, pentru adulți, de la festivalul de teatru din acest an.

A fost vorba mai mult despre o lectură gândită ca o piesă de teatru după eseul „Paradoxul Iubirii”, de Bruckner.

Pentru a putea pune în scenă această operă, regizoarea Chris Simion a „inventat” un doctor și alte personaje. Marian Râlea a preluat rolul „omului cu halat alb”, în timp ce Maia Morgenstern, Ioana Bogățan și Laura Orian (pian) au prezentat mai multe stereotipuri, mai multe feluri de a gândi, de a vedea iubirea și relațiile interumane.

IMG_0072Cât este de simplu și de normal pentru unii să înșele și cât este de ușor să rămâi fidel aceleiași persoane

„Ce este iubirea?, „De ce să fii căsătorit cu o singură persoană toată viața?” „Poți să iubești o persoană așa cum te iubești pe tine?”, „Cum se poate împăca iubirea cu libertatea?”. Toate aceste întrebări și multe altele, la care fiecare din noi avem sau nu răspuns, îți vin în minte după ce asculți sau citești „Paradoxul iubirii”.

Chiar Bruckner spune în descrierea eseului său că „E la fel de greu să fii complet fidel pe cât e să fii complet infidel. Rămâne ca fiecare să-și elaboreze singur aranjamentele, știind că nu poți ridica la rang de soluție ceea ce ține de un arbitraj între dorința de siguranță și dorința de aventură”.

După ce te poartă în diferite ipostaze și moduri de a percepe iubirea, piesa transmite un sfat general valabil, nu doar când vine vorba despre o relație amoroasă: „Un singur lucru te rog. Să nu faci celuilalt ceea ce nu vrei să-ți facă el ție”. Şi „toți oamenii beneficiază de drepul de a fi lăsați în pace. Toți!”

IMG_0046Punerea în scenă a acestei piese a fost o premieră și o provocare mai ales pentru Laura Orian, care nu este actriță, cât și pentru Ioana Bogățan, care a revenit pe scenă, în postura de actor, după mulți ani de pauză. Emoția a fost probabil dublată de faptul că alături de ele se aflau pe scenă două nume grele ale teatrului românesc: Maia Morgenstern și Marian Râlea.

Cei doi au arătat că fac față cu ușurință și naturalețe oricărei provocări și pot juca perfect un rol, fie el și la prima citire.

Râlea a interacționat cu publicul și a făcut mici improvizații care au dat culoare lecturii.

Evenimentul s-a bucurat de un real succes: oamenii au aplaudat în semn de apreciere și respect pentru cei prezenți pe scenă.

„Chris ne pune în tot felul de situații paradoxale, ne-a propus acum câteva luni această idee, am zic bine, o să discutăm. (…) Este foarte bine că acest lucru s-a materializat, au început telefoanele să sune pentru festival, a zecea ediție. Iată-ne ajunși aici, și în deschiderea festivalului. Mai mare cinste nu cred că există”, a spus Marian Râlea.

Ce înseamnă „Paradoxul Iubirii” pentru Marian Râlea:  „Păi ce înseamnă iubirea altceva decât un paradox. Cât poți să iubești? Paradoxal poți să iubești toată viața, dar paradoxal nu-ți iese”, a spus acesta.

După eveniment, și Ioana Bogățan a făcut câteva precizări despre experiența trăită în calitate de actor la festivalul pe care îl organizează.

„Am avut o bucrurie enormă să revin după foarte mulți ani pe scenă și mai ales în compania unor colegi geniali în această seară, Maia Morgenstern, Marian Râlea și, nu în ultimul rând, prietena mea,  Laura Orian. De pe scenă am văzut un public frumos, bucuros, care a știut să primească și această propunere a noastră de spectacol – lectură, dar și acest festival care a început cu o zi extraordinară”, a spus Ioana Bogățan.

 

 

 


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

URS lovit MORTAL de o mașină pe DN1 Sibiu-Brașov, zona Hula Bradului

Publicat

Un nou accident rutier, în care a fost lovit un urs, s-a petrecut duminică seara. Animalul a murit în urma impactului. Evenimentul rutier a fost semnalat pe DN1 Sibiu – Brașov, la Hula Bradului. Potrivit IPJ Sibiu, traficul rutier s-a desfășurat alternativ, temporar, fiind reluat în jurul orei 22.40. Citește și VIDEO: Urs rănit, păzit […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Numărul deceselor asociate cu utilizarea țigărilor electronice, în creștere. Atenționările specialiștilor

Publicat

S-au înmulțit decesele în urma unei afecţiuni pulmonare asociate cu utilizarea ţigărilor electronice (practică denumită „vaping”).  Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din Statele Unite a anunțat că s-a ajuns la 42 de victime. Agenţia americană din domeniul sănătăţii, care a colectat date referitoare la această afecţiune pulmonară în 49 din cele 50 de state […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

REZIDENȚIAT 2019: LISTA posturilor din ALBA, pe specialități, scoase la concurs. Înscrierile continuă până MARȚI

Publicat

medic rezident

Ministerul Sănătăţii organizează în 8 decembrie concurs de intrare în rezidenţiat pe post şi rezidenţiat pe loc în domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie. Concursul se desfăşoară în centrele universitare: Bucureşti, Cluj Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara. Sunt 4.350 de locuri scoase la concurs, număr mai mic faţă de cel de anul trecut. […]

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

Regulamentul de funcționare al Pieței volante din Alba Iulia, în consultare publică. Ce obligații au micii producători

Publicat

Primăria Alba Iulia a pus în consultare publică regulamentul de funcționare a Pieței volante Transilvania, deschisă în fiecare vineri, în parcarea fostei policlinici a spitalului, pe Bulevardul Transilvaniei. Piața pune la dispoziție 45 de locuri pentru producătorii agricoli din Alba Iulia și localitățile învecinate din județ care doresc să-și vândă produsele. De la piața volantă […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate