Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO Descoperire senzațională la „Museikon” Alba Iulia: O parte a zidului Castrului Roman de la Apulum, canalizare romană și austriacă


Publicat

IMG_4279În cadrul șantierului de la complexul muzeal „Museikon” din Alba Iulia, arheologii și constructorii au descoperit o parte a zidului de incintă vestică a Castrului Roman de la Apulum, o canalizare romană foarte bine păstrată și o canalizare austriacă. „Museikon” este unic în Transilvania și va găzdui cărţi vechi, obiecte de patrimoniu de o reală valoare și o colecție impresionantă de icoane. După finalizarea lucrărilor, acesta va deveni unul dintre cele mai importante puncte de atracție ale județului Alba.

Citește și FOTO: „Museikon”, complex muzeal unic în Transilvania. Cele mai vechi icoane, obiecte de patrimoniu, laborator de restaurare şi bibliotecă

„Este o cercetare foarte complexă. Am descoperit mai multe lucruri, mai multe etape istorice. Este normal, pentru că suntem în interiorul Castrului Roman de la Apulum care evident că a fost refolosit și în Evul Mediu ca Cetate Medievală. Sunt tot felul de intervenții, reparații pe zidurile romane, reparații încă din Epoca Romană dar sunt și intervenții, reparații din timpul Evului Mediu. Cel mai probabil, am avut o reparație undeva post secol XII – XIII, deci undeva în secolele XIV – XV”, a explicat Radu Ion Ota, arheolog în cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia și responsabil științific al șantierului.

GOPR0375Potrivit arheologului, cercetările sunt importante din mai multe puncte de vedere, deoarece s-ar aduce date în plus cu privire la dezvoltarea Castrului Roman de la Apulum, cu privire la locuirile succesive din perioada Evului Mediu și intervențiile din perioada Habsburgică. Totodată, vor fi rescrise și informațiile cu privire la dezvoltare istorică și evoluția istorică din acest loc.

„În urma lucrărilor efectuate în urmă cu mai bine de zece ani, undeva în anii 2000-2002, realizate de colega Daniela Marcu Istrate, la Palatul Episcopal s-a descoperit zidul de incintă vestic al Castrului Roman de la Apulum, chiar și un turn intermediar de apărare și conform unor informații și planului pe care l-a publicat dânsa, am analizat și am zis că undeva în zona asta trebuie să fie o altă parte a zidului vestic din incinta Castrului Roman de la Apulum”, a declarat Radu Ota.

În partea vestică a clădirii complexului „Museikon” s-a descoperit o parte a zidului de incintă vestică a Castrului Roman de la Apulum. În subsolul clădirii s-a identificat o canalizare romană foarte bine păstrată, care va fi redată vizitatorilor. În timpul lucrărilor a fost indetificată și o canalizare austriacă care a spart un zid mai vechi al unei clădiri din secolele XVI – XVII.

museikonRadu Ota a precizat că austriecii au amplasat clădirea pe o mai veche construcție medievală care cel mai probabil apare pe planul semnat și întocmit de Giovanni Morandi Visconti, un arhitect italian care a realizat Cetatea Vauban.

„Această clădire probabil a aparținut unui nobil maghiar, pentru că Ceatea a aparținut Regatului Ungariei, apoi Principatului Transilvaniei. Austriecii practic au construit aici un spital militar și înainte de această clădire a existat o clădire probabil din secolele XVI – XVII care apare pe planul lui Giovanni Morandi Visconti, datat la 1711”, a spus responsabilul științific al șantierului.

 

IMG_4307Potrivit arheologului, s-a realizat o decapare a unei părți din latura vestică a actualei clădiri austriece, unde a fost descoperit un zid roman, zidul de incintă vestică, realizat în tehnica antică din blocuri mari, cioplite și prinse în mare măsura și cu mortar antic. „Avem câteva monstre de mortar antic care încă se mai văd până la 4 metri înălțime față de nivelul actual de călcare”, a explicat Radu Ion Ota.

„Eu consider că este o descoperire extraordinară pentru că acest zid va putea fi vizibil și va putea fi vizitat de către turiști. Pentru această clădire, care va fi un viitor muzeu, Museikon, muzeu de artă religioasă, icoane, carte veche, în oferta turistică practic o să redăm un lucru extraodinar, vizitarea acestui zid de incintă roman. Să ai un zid roman păstrat la o înălțime de 4 – 4,5 metri față de nivelul de călcare, cred că nu oriunde mai găsești așa ceva. Din punctul meu de vedere, sunt arheolog de 12 ani și ceva, pentru mine e cel mai important șantier arheologic”, a transmis arheologul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.

Radu Ota a explicat că o parte din zid a fost demantelat (nr. – demolat) încă din Evul Mediu. „Au fost demantelări undeva din a doua jumătate a secolului al XIII-lea. Pentru că au fost tot felul de șantiere în Cetate, faza a II-a a Palatului Arhiepiscopiei Catolice, alte două biserici parohiale și normal că blocurile acestea au fost extraordinare pentru orice construcție, pur și simplu le-au reașezat și au construit alte clădiri”, a spus responsabil științific al șantierului.

Zidul Castrului Roman a avut o refacere încă din Epoca Romană și o refacere probabil în secolul XIV – XV, o refacere din Evul Mediu, potrivit arheologului.

IMG_4276În fața clădirii a fost descoperită o continuare a zidului roman, dar acesta a fost afectat în Evul Mediu. Totodată, s-a descoperit și un rest de clădire medievală, peste care s-a construit clădirea austriacă.

„Am dat de o boltă care probabil este anterioară acestei clădiri austriece. Este cel mai probabil undeva în perioada pre-modernă pentru secolele XVI – XVII”, a explicat arheologul.

 

 

GOPR0389Orice intervenție realizată de constructor este documentată de arheologi și uneori, dacă aceștia găsesc ceva interesant sau important, se studiază și se propune spre conservare și viziare. În partea din spate a clădirii, săpăturile au dat peste o canalizare austriacă boltită.

„Constructorul a vrut să facă o subzidire și a dat de o canalizare austriacă, care era boltită. Bolta cel mai probabil va fi reconstruită pentru că s-a surpat. Această canalizare austriacă sparge o clădire din perioada pre-modernă, un zid mixt din piatră și cărămidă. Consider că și această canalizare austriacă ar merita păstrată, conservată și am propus arhitectului să găsească  o soluție pentru a fi vizitată”, a explicat Radu Ota.

Potrivit proiectului, în interiorul clădirii va fi amenajată și o cafenea, iar astfel vizitatorii vor putea să viziteze și să vizioneze descoperirea.

De asemenea, arheologul Radu Ota a explicat că au fost descoperite trei perioade istorice: „perioada Habsburgică, o etapă din timpul Principatului Transilvaniei și o parte din zidul roman de incintă”. ”Cel mai probabil acest muzeu va avea și un lapidarium, un loc unde vor fi expuse monumente romane, un lapidarium care va fi amenajat pe terasa din spatele clădirii”, a mai explicat arheologul.

IMG_4294La subsolul clădirii va fi amenajată o sală de expoziții temporare. Totodată, acolo a fost indentificată o canalizare romană cu două ziduri.

„Pe interior este un ciment roman pentru impermeabilitate și baza canalizării este acoperită cu cărămizi romane. Și această canalizare evident va fi păstrată, acoperită cel mai probabil cu sticlă și redată spre vizitare turiștilor. Este, dacă nu mă înșel, a doua canalizare romană din interiorul Castrului Roman de la Apulum, care va fi păstrată spre vizitare. Sperăm prin viitoarele cercetări pe care le vom face în afara clădirii, cel mai probabil o să surprindem această canalizare și afară”, a mai spus Radu Ota.

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. Adi

    marți, 22.03.2016 at 18:27

    Frumos îi stă cu ferestre cu tâmplărie PVC, bătaie de joc pe toate monumentele cetății.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Coșurile de gunoi de pe raza municipiului Sebeș vor fi recondiționate de Serviciul Public de Administrarea Patrimoniului

Publicat

În această perioadă, angajații Serviciului Public de Administrarea Patrimoniului Sebeș efectuează lucrări de reabilitare a coșurilor de gunoi  de pe raza Municipiului Sebeș și a localităților aparținătoare.

Astfel că, acestea sunt strânse din oraș, recondiționate, vopsite și reamplasate.

Potrivit reprezentanților administrației locale, acțiunea va continua până când toate coșurile vor fi recondiționate.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

MApN: Sumele alocate rezerviștilor militari au fost majorate, iar mai multe obligații și constrângeri au fost eliminate

Publicat

parada

Ministerul Apărării Naționale (MApN) anunță că Guvernul a aprobat modificarea legii privind Statutul rezerviștilor militari, care va duce la creșterea atractivității serviciului militar în calitate de rezervist prin majorarea nivelului de remunerare şi prin eliminarea unor obligaţii.

Guvernul a adoptat, în şedinţa de vineri, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 270/2015 privind Statutul rezerviştilor voluntari, care va asigura creşterea atractivităţii serviciului militar în calitate de rezervist voluntar prin majorarea nivelului de remunerare şi prin eliminarea unor obligaţii/constrângeri, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării Naţionale (MApN).

În noul proiect de lege, la indemnizaţia de instalare se vor adăuga, în plus faţă de prevederile actuale, gradaţiile şi solda de comandă. De asemenea, cuantumul remuneraţiei acordate în perioada în care rezerviştii voluntari nu participă la instruire sau la misiuni se va mări la 30% din solda de funcţie, la care se va adăuga solda gradului deţinut, precizează MApN.

Conform sursei citate, o altă modificare importantă este abrogarea din textul iniţial a articolului care prevedea obligativitatea anunţării părăsirii localităţii de domiciliu sau a deplasării în străinătate, respectiv rezilierea contractului pentru plecări în străinătate pe o perioadă mai lungă de 60 de zile. Această prevedere a generat un număr mare de renunţări în rândul candidaţilor recrutaţi, fiind interpretată ca o limitare a dreptului la libera circulaţie. Eliminarea nu afectează responsabilitatea celui în cauză de a respecta prevederile contractului. De asemenea, se elimină obligativitatea restituirii cheltuielilor efectuate pentru recrutare şi selecţie, în situaţia în care cei în cauză nu doresc să semneze angajamentul sau contractul, respectiv cărora le încetează contractul din motive imputabile lor.

În urma punerii în aplicare, la nivelul Ministerului Apărării Naţionale, a prevederilor Legii nr. 270/2015 privind Statutul rezerviştilor voluntari, activităţile de recrutare şi selecţie a candidaţilor pentru îndeplinirea serviciului militar în calitate de rezervist voluntar desfăşurate în perioada 2017-2019 nu au asigurat nivelul aşteptat de încadrare a numărului de funcţii prevăzut pentru această categorie de militari, principalul factor constituindu-l caracterul neatractiv ale unor prevederi ale legii, a menţionat MApN.

Dintre acestea, MApN a amintit nivelul remuneraţiei în cuantum de 10% din suma reprezentând solda de funcţie şi solda gradului deţinut în perioada în care nu participă la instruire sau la misiuni, obligativitatea anunţării părăsirii localităţii de domiciliu sau a deplasării în străinătate, respectiv rezilierea contractului pentru plecări în străinătate pe o perioadă mai mare de 60 zile şi obligativitatea restituirii cheltuielilor pentru recrutare şi selecţie de către cetăţenii care, din motive imputabile lor, renunţă la semnarea angajamentului. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Legea Pensiilor: Soţul supravieţuitor poate primi un ajutor de 25 % din pensia celui decedat, dacă au fost căsătoriți 10 ani

Publicat

Soţul supravieţuitor care nu optează la pensie de urmaş, poate beneficia, pe lângă pensia proprie, de un ajutor lunar de 25% din pensia soţului decedat, dacă durata căsătoriei a fost mai mare de 10 ani, se arată în proiectul noii Legi a pensiilor, postate joi seară în dezbatere publică de Ministerul Muncii.

„Pensia de urmaş se menţine şi, în plus de actualele prevederi, apare o nouă prestaţie, şi anume ajutorul pentru soţul supravieţuitor, care va primi 25% din pensia soţului decedat. Acest ajutor va putea fi cumulat cu propria pensie”, se arată într-un comunicat al ministerului.

Totodată, potrivit proiectului de act normativ, durata căsătoriei trebuie să fie de minimum 10 ani, iar soţul supravieţuitor să nu se fi recăsătorit.

Alte condiţii pentru cel care primeşte acest ajutor este să fie beneficiar de pensie de limită de vârstă, să aibă stagiul complet de cotizare şi vârsta standard de pensionare, iar suma totală să nu depăşească 80% din salariul minim brut.

Se va menţine şi opţiunea actuală de a lua 50% din pensia soţului decedat, cu renunţarea la propria pensie.

Conform proiectului de act normativ, soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş pe tot timpul vieţii, la împlinirea vârstei standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 15 ani. În cazul în care durata căsătoriei este mai mică de 15 ani, dar de cel puţin 10 ani, cuantumul pensiei de urmaş cuvenit soţului supravieţuitor se diminuează cu 0,5% pentru fiecare lună, respectiv cu 6% pentru fiecare an de căsătorie în minus.

Pe de altă parte, soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş, indiferent de vârstă, pe perioada în care este invalid de gradul I sau II, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin un an, sau în cazul în care decesul soţului susţinător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale.

Soţul supravieţuitor care are în îngrijire, la data decesului susţinătorului, unul sau mai mulţi copii în vârstă de până la 7 ani, beneficiază de pensie de urmaş până la data împlinirii de către ultimul copil a vârstei de 7 ani, dacă în această perioadă nu realizează venituri brute lunare dintr-o activitate pentru care asigurarea este obligatorie sau dacă acestea sunt mai mici decât câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Potrivit ministerului, proiectul noii Legi a pensiilor se bazează pe mai multe principii fundamentale: contributivitate, adică plată în funcţie de contribuţie; egalitate, adică pensionari care au aceeaşi vechime, dar care au ieşit la pensie în momente diferite, primesc aceeaşi sumă de bani; solidaritate socială, adică generaţiile în activitate susţin, prin plata contribuţiilor lor, generaţiile de pensionari şi, în viitor, vor fi susţinute la rândul lor; imprescriptibilitate, adică dreptul la pensie nu se poate prescrie.

În proiectul de lege se precizează că nicio pensie în plată nu va scădea. În cazul în care, în urma recalculării, va rezulta o sumă mai mică decât cea aflată deja în plată, atunci se va menţine suma în plată. Nu se modifică vârsta standard de pensionare, nici stagiul minim şi nici cel complet.

„Proiectul de lege urmăreşte eliminarea inechităţilor din sistemul public de pensii, care au făcut ca persoane care au lucrat acelaşi număr de ani, în aceeaşi profesie şi au cotizat egal, să aibă pensii diferite. De asemenea, se elimină inechităţile din sistem dintre femei şi bărbaţi care au lucrat acelaşi număr de ani, în aceleaşi condiţii şi care au contribuit egal, dar care aveau pensii diferite. Prin actul normativ, pensiile în discuţie se egalizează”, argumentează oficialii ministerului.

sursa: agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Valabilitatea voucherelor de vacanță, prelungită de Guvern. Până când vor putea fi folosite

Publicat

Valabilitatea voucherelor de vacanţă acordate în 2019 şi în 2020 a fost prelungită până la data de 31 decembrie 2021. Guvernul a aprobat act normativ în acest sens, în şedinţa de vineri.

„Voucherele de vacanţă acordate în această perioadă, care n-au putut fi utilizate ca urmare a măsurilor impuse de restricţii sanitare (…), vor putea fi utilizate până la sfârşitul anului viitor, până la 31 decembrie 2021, mai ales în contextul în care aşteptările sunt ca în primul trimestru al anului viitor efectele acestei pandemii să înceteze”, a declarat sâmbătă şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, într-un briefing de presă.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate