Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO Din Zlatna înapoi în Ucraina: Drumul către casă a unei mame care nu a mai putut să își știe familia despărțită

Publicat

O femeie cu șase copii din Ucraina care s-a refugiat din calea războiului timp de o lună, în Zlatna, a luat decizia de a se întoarce înapoi în țara natală. Acasă, în localitatea Poroskovo, pe femeie o așteptau un băiat de 18 ani și o fată de 17 ani. 

Povestea femeii, a drumului înapoi către Ucraina, dar și a reîntregirii familiei, este una emoționantă și a fost povestită pentru reporterii alba24.ro, de Vasile Vlașin, președintele ”Părinți Salvatori” și de șoferul Mitică Laver, care i-a dus până la poarta casei. 

În localitatea Poroskovo, la marginea satului, trăiesc câteva sute de oameni, o mică comunitate cu un dialect aparte. Rușii le-au spus volohi, ucrainenii le spun ”țigani albi”, dar ei își spun rumâni și vorbesc o română arhaică. 

Din comunitatea respectivă face parte și familia care s-a refugiat în Zlatna. Au plecat la sfârșitul lunii februarie, la doar câteva zile după ce rușii au invadat Ucraina.

Din localitate a plecat mama alături de șase copii, cei mai mari fata și băiatul au rămas în Ucraina.

Mama și cei șase minori au ajuns în Zlatna cu ajutorul unui misionar baptist care i-a îndrumat să ajungă în județul Alba. Aici mama și cei șase minori au găsit cazare, masă și liniște.

Însă aceasta a vrut să se întoarcă acasă, la cei doi copiii care o așteptau în Poroskovo. Toate donațiile pe care le-a strâns într-o lună, le-a urcat în duba lui Mitică Lever și cu acesta la volan au pornit înspre casă.

”Eram singura mașină care mergeam în sens opus, restul mergeau spre România”, a declarat Mitică pentru alba24.ro Drumul este presărat de soldați la tot pasul și nu știi ce se poate întâmpla, dar aceștia au ajuns cu bine la destinație.

Sărăcie lucie, așa a descris Mitică, cu emoție în voce, locația în care am ajuns. ”Nici nu am parcat bine mașina ce cei mici au și sărit din ea pentru a ajunge la frații și prietenii lor de pe stradă”, a mai spus aceasta.

”Aveam și două plase cu produse cumparate pentru mine, să am mâncare pe drum, dar le-am dat pe toate copiilor din sat”, a mai precizat Mitică. Apoi, acesta s-a întors în România.

După ce se va termina războiul, asociația pe care o reprezintă Vasile și Mitică, vor să ajungă în Poroskovo și să ajute comunitatea din zonă.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Gogu

    vineri, 08.04.2022 at 23:04

    Bravo, Mitică

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax