Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Echipamente ale legionarilor romani, prezentate la începutul Festivalului Roman Apulum

Publicat

Căști militare, spade, topoare și echipamente ale legionarilor romani, au fost expuse în premieră, vineri, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia. Expoziția „Milites, ad armae compone!” a deschis seria de evenimente din cadrul celei de-a VI-a ediții a Festivalului Roman Apulum.

Vezi și Festivalul Roman APULUM 2018 – „Începuturi”: Peste 300 de reenactori, la Alba Iulia. PROGRAMUL complet

Expoziția prezintă o selecție de piese confecționate din metal, care au făcut parte din echipamentul unor legionari romani. Cea mai mare parte dintre obiecte au intrat de curând în patrimoniul muzeului albaiulian și sunt pentru prima dată expuse. Între piese se remarcă căștile militare romane (galea), fragmente de lorica segmentata (armura), o manica (apărătoare de braț), dar și diferite tipuri de spade printre care celebrul gladius.

Tot cu această ocazie au mai fost prezentate unelte (dolabra, topoare) folosite de legionari la construcția de castre, drumuri, dar și pentru activități agricole (seceră), așa cum sunt prezentați pe basoreliefurile Columnei lui Traian. Totodată au fost etalate și obiecte cu o utilitate personală precum cuțite, brice și un amnar pentru aprinderea focului.

Vitrinele cu obiecte au fost dublate de către panouri explicative ilustrate cu scene de pe Columna lui Traian și reconstituiri grafice oferă o imagine de ansamblu a utilității pieselor prezentate.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax