Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Elevii de la Colegiul Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia au plantat 100 de copaci, de ziua instituției

Publicat

Elevii Colegiului Național Militar ,,Mihai Viteazul” Alba Iulia au început, vineri dimineață, acțiunea de plantare a 100 de puieţi de molid, primiți ca sponsorizare de la Direcția Silvică Alba. Aceasta face parte din seria acţiunilor premergătoare sărbătoririi a celor 100 de ani de existenţă a instituţiei.

Un reprezentant al Direcției Silvice le-a explicat elevilor cum se plantează un molid, cum se face o vatră și cum trebuie îngrijit ulterior. Acțiunea de plantare a avut loc în curtea colegiului, în zona terenului de sport.

elevi

Colegiul împlinește anul acesta un secol de existență, ceea ce îl plasează printre instituțiile de tradiție ale învășîmântului liceal românesc și printre cele de elită ale învățământului militar.

Colegiul militar din Alba Iulia a fost înfiinţat în anul 1919, la Târgu-Mureş. Funcţionează la Alba Iulia din anul 1975. Între timp a mai funcționat și la Timișoara.

Din documentele care se păstrează, rezultă ca generalul de corp de armată Arthur Văitoianu, prin raportul său din 17 august 1919, solicita înfiinţarea a trei licee militare în localitățile: Timișoara, Sibiu, Chișinău.

Era o datorie de onoare pe care o avea ţara pentru instruirea şi educarea tineretului din Banat, Transilvania şi Basarabia, la nivelul învăţământului din vechile provincii ale României.

Prin Înaltul Decret Regal nr. 3613 din 23 septembrie 1919, dat la Castelul Peleș de Regele Ferdinand I, se aproba înființarea liceelor militare din Târgu-Mureș şi Chișinău, începând cu anul 1919. Propunerea mr. Nădejde a influențat schimbul între Sibiu şi Târgu-Mureș ca locație pentru unul dintre cele trei licee propuse regelui spre aprobare.

Istoria Colegiului Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia

 •  30 martie 1920, instituţia a primit denumirea Liceul Militar  “Mihai Viteazul”, la un an de la înființare
 •   1 septembrie 1940,  în urma Dictatului de la Viena  liceul este strămutat temporar în garnizoana Timişoara
 •   8 august 1947, după 7 ani de activitate în Timişoara, din motive politice, liceul îşi încetează activitatea împreunã cu celelalte licee militare din ţarã
 •    1 iunie 1975, liceul şi-a reluat activitatea în garnizoana Alba Iulia sub denumirea de Liceul Militar “Mihai Viteazul”
 •    15 septembrie 1977, a fost inaugurat actualul sediu
 •    15 iunie 1978, prima promoţie Alba Iulia
 •    1 noiembrie 1999,  prin Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M131/1999, cu prilejul aniversării a 80 de ani de la înfiinţare şi ca o recunoaştere, din partea Ministerului Educaţiei şi Cercetării, a contribuţiei de marcă adusă la formarea tinerei generaţii, instituţia a primit denumirea de Colegiul Militar Liceal  “Mihai Viteazul”
 •    8 mai 2006, Colegiul Militar Liceal “Mihai Viteazul” a obţinut, alături de alte 13 şcoli şi licee din ţară, certificatul de “Şcoală Europeană” oferit de şeful Comisiei Europene în România, d-nul Jonathan Scheele şi  secretar de stat în M.E.C., d-na Paloma Cecilia Petrescu
 •    23 martie 2007, Agenţia pentru Strategii Guvernamentale, împreună cu M.E.C. au hotărât, ca o sală de clasă din Colegiul Militar Liceal “Mihai Viteazul”, alături de alte 49 de şcoli şi licee din ţară, să primească denumirea “Robert Schuman”, fondator al Uniunii Europene
 •    7 iunie 2012, Colegiul Militar Liceal “Mihai Viteazul” a obţinut, pentru a doua oară, certificatul de       “Şcoală Europeană”
 •   10 aprilie 2014, prin Ordinul ministrului educației naționale nr. 3281/10.04.2014, Colegiul Militar Liceal “Mihai Viteazul” a obţinut, titlul de “Colegiu Național ”, schimbându-și denumirea în Colegiul Național Militar “Mihai Viteazul”
 •    16 iunie 2015, Colegiul Național Militar “Mihai Viteazul” a obţinut, pentru a treia oară, certificatul de “Şcoală Europeană”
 •    24 mai 2018, Colegiul Național Militar “Mihai Viteazul” a obţinut, pentru a patra oară, certificatul de “Şcoală Europeană”

 

 

 


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Muniție neexplodată, găsită în localitatea Cugir. Echipa pirotehnică ISU Alba, chemată să intervină

Publicat

Echipa pirotehnică ISU Alba, Detaşamentul Alba Iulia a fost chemată să intervină, duminică seara, la Cugir. Este vorba despre asanarea unui teren de muniţie neexplodată, găsită pe raza oraşului. Revenim cu detalii. Foto: arhivă  

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Standarde mai stricte privind emisiile de dioxid de carbon pentru autoturisme și camionete, în Uniunea Europeană

Publicat

poluare masini

Standarde mai stricte privind emisiile de dioxid de carbon pentru autoturisme și camionete au fost adoptate de Consiliul Uniunii Europene, potrivit Ministerului Transporturilor. Între 2025 și 2029, atât autoturismele, cât și camionetele vor avea obligația de a emite cu 15% mai puțin CO2. De asemenea, ținta este ca din 2030, autoturismele noi să emită, în […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Șoferul care a produs accidentul mortal de la Strungari, aflat sub influența băuturilor alcoolice, a fost REȚINUT

Publicat

Șoferul din Pianu de Jos care a produs accidentul din noaptea de sâmbătă spre duminică, la Strungari, în care un alt tânăr în vârstă de 30 de ani și-a pierdut viața, a fost reținut pentru 24 de ore. În momentul producerii accidentului șoferul se afla sub influența alcoolului, valoarea indicată de aparatul etilotest fiind de […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Tânăr din Alba Iulia, imaginea unui concurs de latte art în China. Dan Băcăințan, carieră mondială în domeniul cafelei

Publicat

d

Un tânăr din Alba Iulia a fost, pentru câteva zile, imaginea unui concurs de latte art, în China. Dan Băcăințan nu este însă orice tânăr. El este campionul Italiei la cocktailuri pe bază de cafea și a reprezentat această țară la Campionatul Mondial de Cafea din Brazilia, unde s-a clasat în elita celor mai buni […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate