Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EDUCAȚIE

FOTO-VIDEO: Elevii de la Colegiul Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia au plantat 100 de copaci, de ziua instituției

Publicat


Elevii Colegiului Național Militar ,,Mihai Viteazul” Alba Iulia au început, vineri dimineață, acțiunea de plantare a 100 de puieţi de molid, primiți ca sponsorizare de la Direcția Silvică Alba. Aceasta face parte din seria acţiunilor premergătoare sărbătoririi a celor 100 de ani de existenţă a instituţiei.

Un reprezentant al Direcției Silvice le-a explicat elevilor cum se plantează un molid, cum se face o vatră și cum trebuie îngrijit ulterior. Acțiunea de plantare a avut loc în curtea colegiului, în zona terenului de sport.

elevi

Colegiul împlinește anul acesta un secol de existență, ceea ce îl plasează printre instituțiile de tradiție ale învășîmântului liceal românesc și printre cele de elită ale învățământului militar.

Colegiul militar din Alba Iulia a fost înfiinţat în anul 1919, la Târgu-Mureş. Funcţionează la Alba Iulia din anul 1975. Între timp a mai funcționat și la Timișoara.

Din documentele care se păstrează, rezultă ca generalul de corp de armată Arthur Văitoianu, prin raportul său din 17 august 1919, solicita înfiinţarea a trei licee militare în localitățile: Timișoara, Sibiu, Chișinău.

Era o datorie de onoare pe care o avea ţara pentru instruirea şi educarea tineretului din Banat, Transilvania şi Basarabia, la nivelul învăţământului din vechile provincii ale României.

Prin Înaltul Decret Regal nr. 3613 din 23 septembrie 1919, dat la Castelul Peleș de Regele Ferdinand I, se aproba înființarea liceelor militare din Târgu-Mureș şi Chișinău, începând cu anul 1919. Propunerea mr. Nădejde a influențat schimbul între Sibiu şi Târgu-Mureș ca locație pentru unul dintre cele trei licee propuse regelui spre aprobare.

Istoria Colegiului Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia

 •  30 martie 1920, instituţia a primit denumirea Liceul Militar  “Mihai Viteazul”, la un an de la înființare
 •   1 septembrie 1940,  în urma Dictatului de la Viena  liceul este strămutat temporar în garnizoana Timişoara
 •   8 august 1947, după 7 ani de activitate în Timişoara, din motive politice, liceul îşi încetează activitatea împreunã cu celelalte licee militare din ţarã
 •    1 iunie 1975, liceul şi-a reluat activitatea în garnizoana Alba Iulia sub denumirea de Liceul Militar “Mihai Viteazul”
 •    15 septembrie 1977, a fost inaugurat actualul sediu
 •    15 iunie 1978, prima promoţie Alba Iulia
 •    1 noiembrie 1999,  prin Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M131/1999, cu prilejul aniversării a 80 de ani de la înfiinţare şi ca o recunoaştere, din partea Ministerului Educaţiei şi Cercetării, a contribuţiei de marcă adusă la formarea tinerei generaţii, instituţia a primit denumirea de Colegiul Militar Liceal  “Mihai Viteazul”
 •    8 mai 2006, Colegiul Militar Liceal “Mihai Viteazul” a obţinut, alături de alte 13 şcoli şi licee din ţară, certificatul de “Şcoală Europeană” oferit de şeful Comisiei Europene în România, d-nul Jonathan Scheele şi  secretar de stat în M.E.C., d-na Paloma Cecilia Petrescu
 •    23 martie 2007, Agenţia pentru Strategii Guvernamentale, împreună cu M.E.C. au hotărât, ca o sală de clasă din Colegiul Militar Liceal “Mihai Viteazul”, alături de alte 49 de şcoli şi licee din ţară, să primească denumirea “Robert Schuman”, fondator al Uniunii Europene
 •    7 iunie 2012, Colegiul Militar Liceal “Mihai Viteazul” a obţinut, pentru a doua oară, certificatul de       “Şcoală Europeană”
 •   10 aprilie 2014, prin Ordinul ministrului educației naționale nr. 3281/10.04.2014, Colegiul Militar Liceal “Mihai Viteazul” a obţinut, titlul de “Colegiu Național ”, schimbându-și denumirea în Colegiul Național Militar “Mihai Viteazul”
 •    16 iunie 2015, Colegiul Național Militar “Mihai Viteazul” a obţinut, pentru a treia oară, certificatul de “Şcoală Europeană”
 •    24 mai 2018, Colegiul Național Militar “Mihai Viteazul” a obţinut, pentru a patra oară, certificatul de “Şcoală Europeană”

 

 

 


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EDUCAȚIE

Erou de război din Ohaba, vizitat de ziua lui de elevii Colegiului Militar din Alba Iulia. I-au făcut cadou drapelul României

Publicat

„Să fiţi cinstiţi în munca voastră şi să nu fiţi egoişti!” le-a transmis veteranul de război Vasile Munteanu, elevilor militari care l-au vizitat săptămâna aceasta cu ocazia împlinirii vârstei de 98 de ani. ”Elevul caporal Bogdan Golban, eleva fruntaş Ioana Berzescu și plutonier adjutant Ioan Mihu de la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul”, însoţiţi de […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Caravana Off-Road Adventure Romania a ajuns în cătunele inaccesibile din Alba. Cadouri pentru copiii din zonele izolate

Publicat

Moș Crăciun a ajuns anul acesta și în cele mai îndepărtate și mai inaccesibile cătune ale județului Alba. Asta grație membrilor clubului Off-Road Adventure Romania, care, ca în fiecare an, duc cadourile acolo unde nimeni altcineva nu poate să o facă.  ”Caravanele Off-Road Adventure Romania sunt acțiuni umanitare pe care le organizăm în fiecare an […]

Citește mai departe
Publicitate

CUGIR

Ce s-ar întâmpla la Alba Iulia și Sebeș, dacă s-ar RUPE barajul de la Oașa. Scenarii ”apocaliptice”, analizate de autorități

Publicat

Un document privind analiza riscurilor în județul Alba prezintă mai multe scenarii „apocaliptice” care s-ar putea produce în cazul unor avarii majore la cele cinci baraje de pe râurile Sebeș și Cugir. Potrivit acestuia, în cazul unei breșe de 200 de metri în barajul de la Oașa, unda de viitură produsă pe râul Sebeș va […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Călin Mătieș, deținătorul brandului ”Pita de Sântimbru”, propus consilier la ANSVSA pe problema produselor tradiționale

Publicat

Președintele ANSVSA, Robert Chioveanu, i-a propus vineri lui Călin Mătieș, președintele Federației Naționale a Producătorilor de Produse Tradiționale, un post de consilier în cadrul instituției. Mătieș este foarte cunoscut în județul Alba pentru implicarea în lansarea unui brand județean de succes: ”Pita de Sântimbru”.  Rolul acestuia la ANSVSA va fi acela de a ajuta la […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate