Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: Evanghelia tipărită în 1693 de Antim Ivireanul este exponatul lunii aprilie, la Muzeul Național al Unirii

Publicat

YouTube video

Exponatul lunii aprilie este Evanghelia tipărită în 1693 la București, de Antim Ivireanul. Cartea a fost vernisată marți, 2 aprilie, la Muzeul Național al Unirii. Exemplarul aflat în patrimoniul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia a fost dăruit chiar de voievodul Constantin Brâncoveanu unchiului său, marele spătar Mihail Cantacuzino, care l-a dăruit apoi unui fost comandant al gărzii personale a domnului. În jurul anului 1735 volumul a fost împodobit cu o frumoasă ferecătură de argint aurit, având reprezentate pe o parte scena Învierii în varianta Coborârii la iad, iar pe cealaltă Răstignirea.

Evanghelia tipărită în 1693 a fost prezentată de cercetătoarea Ana Dumitran, de la Muzeul Național al Unirii: „Este o evanghelie în limbile greacă și română cu textul pe două coloane, cu multe inițiale ornate, frontispicii frumoase și 4 gravuri în prima pagină pe care sunt reprezentați cei 4 evangheliști. Autorul gravurilor este necunoscut. Este una  dintre primele tipărituri de care s-a îngrijit Antim Ivireanul, în cei 25 de ani în care a stat în Țara Romînească, timp în care a tipărit 63 de cărți”.

Apariția cărții a primit binecuvântarea mitropolitului Teofil al Ungrovlahiei și s-a făcut pe cheltuiala lui Constantin Brâncoveanu, iar de pregătirea textelor s-au ocupat boierul Șerban Greceanu și Antim Ivireanul însuși.

FOTO-VIDEO: Cosmin NISTOR

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax