Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Festivalul „Cântec de suflet”. Imn de slavă pentru Alba Iulia, artişti consacraţi şi tineri interpreţi, pe scena din Piaţa Cetăţii


Publicat

GOPR1450Duminică seara, Piaţa Cetăţii din Alba Iulia a răsunat de vocile celor mai mari nume ale muzicii populare, dar şi ale unor artişti din generaţia tânără. Mii de albaiulieni și turiști prezenți la festivalul „Cântec de suflet” au avut astfel ocazia „să simtă româneşte”, să asculte muzică folclorică autentică și să vadă „live” artiști consacrați, formații cunoscute și generații tinere de interpreți. Cântecul și voia bună va continua luni, 15 august, în cea de-a doua seară a evenimentului.

În prima seară a festivalului „Cântec de Suflet”, cei prezenți i-au putut vedea și asculta pe artiști consacrați precum Felicia Stoian și Maria Coman (Banat), Veta Biriș (Alba), Florica Bradu (Bihor), Angela Buciu (Maramureș) și Nicolae Furdui Iancu (Ardeal). Organizatorii s-au străduit să aducă și anul acesta, alături de interpreți consacrați, tineri care bat la porțile afirmării cântecului popular, tineri care s-au remarcat pe scena Festivalului Național de Folclor „Strugurele de Aur”, printre care Dana Jurjuț (Bihor), Alexandru Sahlean (Moldova), Livia Neag (Maramureș), Marian Medregoniu (Gorj), Adriana Sofoca (Dobrogea), Cristian Tomoni (Banat) și Narcisa Băleanu (Mehedinți).

Organizatorii au pregătit pentru cei prezenți un moment surpriză, respectiv câteva colaje de cântece moțești (cu Nicolae Furdui Iancu și Junii de la Jidvei), cântece bihorene (cu Florina Bradu și Ansamblul Jidvei), cântece maramureșene (cu Angela Buciu și Fetele de la Jidvei) și cântece de pe Târnave (cu Veta Biriș și Fetele de la Jidvei).

De asemenea, a fost lansat Imnul de slavă pentru Alba Iulia – compus de maestrul Stelian Stoica, special pentru acest eveniment cultural.

I. N-avem mai multe Românii

Cu munți, izvoare și câmpii,

Doar una e și nu uita

Să fii român, oriunde-ai sta.

De nu trăiești cum ai fi vrut,

Speranța ta nu-i de pierdut,

Că, ai cu tine tot mereu

 Un bun român, pe Dumnezeu.

Refren:

Alba Iulia, Alba Iulia

Sufletul Ardealului

Tu eşti iubirea mea

Alba Iulia, Alba Iulia

Eşti mândria moţului

Și-a României stea.

II. La Alba Iulia venim

Unirea Mare s-o cinstim

Și ne-amintim din an în an

De Horia, Cloșca și Crișan

De moțu Iancu nu uităm

Cântări de slavă-i închinăm

Avem cu el un legământ

Să apărăm Ardealul Sfânt

III. În lumea asta ne dorim,

Stăpâni pe soartă NOI să fim,

Și să avem al nostru rost,

Să fim mai mult decât am fost!

În liniște și pace toți,

Munteni și moldoveni și moți,

Să fim uniți și să fim frați. 

Trăiască „Țara din Carpaţi”!

Festivalul de folclor alătură tinerii interpreți cu cei consacrați, pentru a realiza astfel o simbioză între valorile actuale și cele în devenire. „Cântec de suflet” își propune redescoperirea și promovarea valorilor tradiționale strămoșești prin cântul autentic din zonele istorice ale României. Este cel mai mare eveniment de folclor organizat în parteneriat cu municipalitatea din Alba Iulia.

Acest festival își propune valorificarea tradițiilor și obiceiurilor naționale, cultivarea dragostei și respectului pentru tradițiile, obiceiurile și folclorul românesc, receptarea frumosului din arta populară. Festivalul își propune să realizeze o punte între generații, să aducă în atenția publicului artiști consacrați ai folclorului românesc, dar și generații tinere de interpreți o necesitate de revigorare și promovare a valorilor reale ale folclorului românesc.

Programul ediției din acest an cuprinde târg de meşteri populari (deschis de vineri, 12 august – până luni, 15 august) şi spectacole folclorice, în fiecare seară (duminică şi luni), de la ora 19.00, dansuri şi obiceiuri, recitaluri şi dueluri vocale.

Artiştii de la această ediţie care vor încânta publicul, pe scena din Piaţa Cetăţii, sunt Veta Biriş, Nicolae Furdui Iancu, Tiberiu Ceia, Florica Bradu, Angela Baciu, Viorica Flintalu, Felicia Stoian, Maria Coman, Alexandru Pugna, Gheorghe Roşoga şi Mioara Velicu.

Acestora li se vor alătura talente din generaţia tânără, ca Marinela Baba, Roxana Reche Pal, Cătălin Haşa, Maria Filimon, Dorina Nariţa, Nicolae Tuhuţ, Floricica Moga, Sebastian Stan, Tudor Furdui Iancu, Victoria Meiţescu, Alina Pinca, Reta Rus, Leontina Fărcaş, Dana Jurjuţ, Alexandru Sahlean, Livia Neag, Marian Medregoniu, Adriana Sofica, Cristian Tomoni, Narcisa Băleanu, Maria Magdalena Bigea, Ioana Urs, Gabriela Vladu, Mpdplina Candrea, Georgian Schinteie, Maria Soare, Carmen Şteţco, Cristian Bogdan, Ilie Caraş.

PROGRAM Festival Folcloric „CÂNTEC de SUFLET”

Luni, 15 august

Orele 19.00 – 22.30

Suită orchestrală de Bihor – Orchestra Jidvei România

Imn de slavă pentru Alba Iulia: Cântă soliștii Ansamblului „Augustin Bena”

Tineri interpreţi din diferite zone folclorice: Ioana Urs (Bihor), Vladu Gabriela (Oltenia), Mădălina Candrea (Moldova), Georgian Schinteie (Banat), Maria Soare (Muntenia), Daniel Stroe (Ardeal) Carmen Ștețco (Maramureș), Cristian Bogdan (Dobrogea), Ilie Caraș (Bucovina)

Soliştii Ansamblului „Augustin Bena” – ALBA : Roxana Reche Pal, Cătălin Hașa, Maria Filimon, Dorina Narița, Nicolae Tuhuț si Floricica Moga

Vedetele tinerei generaţii: Sebastian Stan, Radu Goța, Ștefania Pîrlea, Tudor  Furdui Iancu, Ancuța Cosma

Artiştii noştri – vedetele noastre: Emilia Muntean, Victoria Meițescu, Alina Pinca, Reta Rus, Leontina Fărcaș,  Ioana Ardelean.

Suită orchestrală de Maramureş: Orchestra Jidvei România

Artişti consacraţi şi vedete din „Generaţia de aur”: Alexandru Pugna – Ardeal, Viorica Flintașu – Bihor, Gheorghe Roșoga – Oltenia, Tiberiu Ceia – Banat, Mioara Velicu – Moldova

Imn de Slavă pentru Alba Iulia

Prezentare spectacol: Elena Anghel-Coman

Acompaniază Orchestra Jidvei România – dirijor Stelian StoicaDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Conferință internațională privind economia circulară, organizată de ADR Centru la Muzeul Principia din Alba Iulia

Publicat

Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru a organizat în zilele de 15 și 16 iunie 2021, Conferința Internațională pe tema economiei circulare, în format hibrid – cu prezență fizică și cu intervenții online.

Mai mult de 120 de specialiști din România, Franța, Olanda, Spania și Cehia au participat la acest eveniment interregional de învățare – al patrulea din cadrul proiectului Color Circle – pentru a analiza situația existentă în domeniul economiei circulare, al procesului de dezvoltare urbană sustenabilă și al energiei durabile la nivelul Regiunii Centru.

În cadrul celor 5 sesiuni de lucru ale acestei Conferințe s-au discutat politicile publice și strategiile care susțin economia circulară și au fost prezentate bune practici din orașele și comunitățile din regiunea noastră care pot să inspire alte regiuni în tranziția către economia circulară.

În deschiderea evenimentului au vorbit președintele Consiliului Județean Harghita, Csaba Borboly, în calitate și de președinte al Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru, precum și președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, dar și primarul din Alba Iulia, Gabriel Pleșa.

Din punct de vedere tehnic, tema adusă în dezbatere de ADR Centru a fost prezentată de Dan Clinci, manager de proiect în cadrul Institutului pentru Cercetări în Economie Circulară şi Mediu “Ernest Lupan”, din Cluj Napoca.

IRCEM este o organizaţie neguvernamentală, independentă, înfiinţată în anul 2012, printr-o iniţiativă a Universităţii Tehnice Cluj-Napoca, iar reprezentantul acestei organizații a vorbit despre Strategia Națională privind Economia Circulară.

Ulterior, intervențiile online ale participanților străini au vizat această temă importantă, care este abordată ca prioritate în documentele de programare europene, naționale și regionale.

Evenimentul organizat de ADR Centru la Muzeul Principia din Alba Iulia face parte din seria întâlnirilor interregionale de învățare, în care partenerilor proiectului COLOR CIRCLE le este prezentat stadiul atins de Regiunea Centru în tranziția către o economie circulară, precum și politicile și actorii implicați în acest proces.

Un mare accent este pus pe exemplele concrete, prezentate în a doua zi a evenimentului, respectiv bunele practici care pot inspira alte regiuni.

Din acest punct de vedere, discuțiile experților s-au concentrate pe analiza exemplelor de bune practici și pe inițiativele locale în domeniul gestionării deșeurilor și al valorificării produselor secundare, dar și în domeniul dezvoltării urbane sustenabile și al energiei durabile. Iar exemplele prezentate au provenit din orașul Zlatna, comunele Brateș (Covasna) și Șura Mică (Sibiu), dar și de la Fabrica de Cultură din Sibiu, Harghita Business Center din Odorheiu Secuiesc, precum și Palatul Culturii din Tîrgu Mureș.

Nu în ultimul rând, fiecare exemplu a fost prezentat din punct de vedere sistemic, academic, iar ulterior din prisma autorităților administrației publice și apoi al comunităților locale. În cadrul discuțiilor, speakerii invitați au prezentat punctele de vedere ale Institutului Național de cercetare-dezvoltare în domeniul Textilelor și Pielăriei, al Universităților ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, ”Lucian Blaga” Sibiu, ”Transilvania” din Brașov, precum și al Primăriilor Municipiului Sibiu, Ghelința (Covasna) și Viscri (Brașov).

De asemenea, s-au implicat în dezbateri reprezentanții companiilor Biovill (Ghelința) și Multinvest (Tg. Mureș), ai Teatrului Național ”Radu Stanca” din Sibiu, ai Clusterului ”Green Energy” și ai organizațiilor ”Mihai Eminescu Trust” și ”Naked Sheep”.

Posibilitățile de schimb de experiențe și oportunitățile de transfer de cunoștințe au fost relevate în discuțiile bilaterale cu organizații similare din regiunile partenere.

Astfel, speakerii europeni au susținut scurte expuneri referitoare la abordarea economiei circulare în regiunile Burgundia-Franche-Comté (Franța), Frizia (Olanda), Boemia Centrală (Cehia) și Granada (Spania).

Fiecare vorbitor român a avut posibilitatea să interacționeze direct cu experții străini pe tema rezultatelor și a concluziilor analizelor regionale elaborate de fiecare regiune parteneră – primind și propuneri pentru îmbunătățirea instrumentelor de politică abordate prin proiectul COLOR CIRCLE.

Astfel, fiecare partener străin a avut câte o scurtă prezentare cu privire la situația economiei circulare în regiunea europeană pe care o reprezintă, implicată în proiectul COLOR CIRCLE, discutând cu experții români despre exemplele bunele practici existente în fiecare din aceste regiuni și despre instrumentele de politică existente pentru dezvoltarea de proiecte/soluții în domeniul economiei circulare.

”Prin strategia de dezvoltare a regiunii ne-am asumat obiectivul de a deveni, ”o regiune curată, atractivă pentru locuitorii săi și pentru turism, cu o economie competitivă, bazată pe cunoaștere și inovare, în care grija pentru exploatarea și utilizarea durabilă a resurselor să se afle în atenția fiecărui cetățean”.

Acest obiectiv se poate realiza prin implementarea proiectelor din Programul Operațional Regional pe care îl vom coordona în perioada 2021-2027.

Economia circulară este una dintre prioritățile de dezvoltare ale regiunii, fiind și o temă atent analizată în procesul de pregătire a perioadei de programare 2021-2027.

Ca atare, conceptul economiei circulare este inclus în cele două documente de planificare regională: Planul de Dezvoltare Regională și Strategia de Specializare Inteligentă a Regiunii Centru.

Deși este considerat un concept relativ nou, economia circulară și principiile pe care se construiește circularitatea au fost prezente în viața comunităților de-a lungul istoriei. Aceste principii se referă și la respectul pentru natură și grija pentru resursele pe care le folosim, prin modul rațional și durabil de exploatare a acestora.

Până la urmă, modalitățile în care putem valorifica resursele, materiile prime și produsele secundare sunt multiple, iar cunoașterea și inovația joacă un rol important în crearea de valoare adăugată, atât pentru producători, dar și pentru utilizatori.

Cel mai bine putem construi aceste modele de circularitate plecând de la specificul nostru local, de la resursele de care dispunem și, de ce nu, chiar de la tradițiile care sunt imprimate în identitatea comunităților”, a precizat Simion Crețu, director general al ADR Centru.

Plecând de la principiile circularității și având în vedere competențele regionale, ADR Centru consideră că potențialul economiei circulare poate fi dezvoltat, cu sprijinul parteneriatului COLOR CIRCLE. Participanții la evenimentul găzduit fizic și virtual la Alba Iulia vor căuta să aducă mai aproape de comunitățile pe care le reprezintă atât modelele de colaborare universitate-comunitate, dar și soluțiile concrete, aplicate în alte regiuni, pentru dezvoltarea economiei circulare.

ADR Centru și-a propus să finanțeze adaptarea și replicarea celor mai bune modele prin Programul Operațional Regional sau prin alte programe de finanțare disponibile în perioada următoare. În ultimii 15 ani, în Regiunea Centru au fost coordonate peste 300 de proiecte, în valoare totală de peste 750 milioane euro, prin care comunitățile locale beneficiază de fonduri europene nerambursabile pentru lucrări socio-edilitare. Au fost finanțate atât investiții în dezvoltarea infrastructurii verzi, în promovarea eficienței energetice, în mobilitatea urbană durabilă, dar și investiții în dezvoltarea unor soluții inovative în domeniul economiei circulare sau adoptarea de către companii a unor tehnologii și procese care presupun consum redus de energie, eficientizarea proceselor de producție, în acord cu obiectivele de mediu.

Context

Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru implementează la nivel regional proiectul COLOR CIRCLE, care finanțat prin Programul de Cooperare Interregională Interreg Europe.”COnnecting and empowering LOcal authorities with Research capacities to unlock the full potential of CIRCuLar Economy” (COLOR CIRCLE –”Conectarea și înzestrarea administrației locale cu capacități de cercetare pentru a valorifica întregul potențial al economiei circulare”).

Acest proiect este implementat de un consorțiu internațional format din șase organizații partenere din cinci state europene, coordonate de către Universitatea HESAM din Franța, în calitate de partener lider.

Obiectiv: Pornind de la ideea că dezvoltarea unor măsuri integrate privind economia circulară se poate face numai prin implicarea tuturor factorilor relevanți de la nivel local și regional, prin intermediul acestui proiect, partenerii își propun să sprijine dezvoltarea acestui concept în localitățile urbane de mici dimensiuni prin crearea unor parteneriate solide între autoritățile locale și mediul academic regional și prin implementarea unor măsuri inovatoare care să asigure creșterea capacității autorităților locale în valorificarea întregului potențial al economiei circulare.

Acest proiect se va desfășura pe o perioadă de 48 de luni și este structurat în două faze de implementare: o prima fază dedicată învățării interregionale (36 luni) și o a doua fază dedicată monitorizării procesului de îmbunătățire a instrumentelor politice abordate în cadrul proiectului (12 luni). Perioada de implementare se derulează între 1 august 2019-31 iunie 2023.

Prin viitorul POR Centru 2021-2027, singurul program cu alocare regională, coordonat direct la nivel regional, vor fi finanțate inițiativele ce contribuie la dezvoltarea economiei circulare și transformarea localităților din Regiune în comunități sustenabile.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

S-a redeschis Transalpina, cel mai spectaculos drum din România. Circulația pe tronsoanele problemă, permisă în timpul zilei

Publicat

Autoritățile anunță că începând de miercuri se poate circula pe Transalpina. Șoseaua aflată la cea mai mare înălțime din România și considerată cea mai spectaculoasă din țară, a fost deszăpezită de utilaje. Totuși prin zonă nu pot circula deocamdată decât autoturismele.

Circulația este permisă doar pe parcusul zilei.

„În data de 16.06.2021 ora 13.00 a fost redeschis traficul rutier pe Dn7A (Transalpina) între localitățile Voineasa – Ranca , între orele 07.00-21.00, pentru autovehiculele cu masă maximă autorizată mai mică de 3.5t. Între orele 21.00-07.00 traficul rutier este închis”, au anunțat reprezentanții IPJ Vâlcea.

Transalpina (DN 67C) este cea mai înaltă șosea din România, cu punctul cel mai înalt în Pasul Urdele (la 2.145 m).

Drumul face legătura între orașele Sebeș, din județul Alba şi Novaci (Bengeşti), din județul Gorj, o parte fiind anual închis pe perioada iernii – adică tronsonul Curpăt (la capătul lacului Oașa) – stațiunea Rânca.

Transalpina, în judeţul Alba, are 79 de kilometri, până la limita cu judeţul Vâlcea. În total, şoseaua alpină străbate 148 de kilometri.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Sauna care funcționează în cadrul Bazinului Olimpic din Alba Iulia, redeschisă. PREȚURI

Publicat

Sauna care funcționează în cadrul Bazinului Olimpic Alba Iulia a fost redeschisă, au transmis miercuri reprezentanții Primăriei. Aceasta va funcționa între orele 7:00 – 10:00 și 18:00 – 21:00.

Tariful de intrare pentru elevi, studenți la zi, pensionari, șomeri în plată, persoane cu handicap este de 5 lei/15 minute. Tariful de intrare pentru adulți este de 10 lei/15 minute.

Prețul abonamentului de intrare la saună pentru elevi, studenți la zi, pensionari, șomeri în plată, persoane cu handicap (durata unei ședințe fiind de 15 minute) este:

  • pentru 10 ședințe: 40 lei
  • pentru 20 ședințe: 75 lei
  • pentru 30 ședințe: 100 lei

Prețul abonamentului pentru adulți (durata ședință 15 minute) este:

  • pentru 10 ședințe: 80 lei
  • pentru 20 ședințe: 150 lei
  • pentru 30 ședințe: 200 lei

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Tinerii actori din România se întâlnesc în septembrie la Alba Iulia. Două zile de teatru la ”Gala tânărului actor – HOP”

Publicat

”Gala tânărului actor – HOP” se va desfășura în 2021, la Alba Iulia, în zona Cetății Alba Carolina, în perioada 2 – 4 septembrie. 

Ce este gala tânărului actor? Este o competiție adresată actorilor, de până în 33 de ani care au terminat o facultate de teatru. Aceștia participă la o preselecție on-line iar dacă vor fi selectați vor participa propriu zis la gala în sine.

În timpul evenimentului tinerii actori selectați își vor prezenta timp de două zile, în fața publicului dar și a unui juriu momentele artistice.

Tema evenimentului din 2021 este Caragiale, fie că vorbim despre forma clasică sau despre reinterpretarea operelor.

Anul acesta directorul artistic al evenimentului este coregraful Gigi Căciuleanu.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate