Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: Festivalul Cetăţilor Dacice 2018. „Voinicii” din Cetatea de Baltă au câştigat Decathlonul Dacic

Publicat

“Voinicii din Cetatea de Baltă” au câştigat, duminică, Decathlonul Dacic, întreceri de bărbăţie, forţă şi curaj organizate în cadrul celei de-a XII-a ediţii a Festivalului Cetăţilor Dacice – cel mai vechi festival de reconstituire istorică din România.

Competiţia a fost extrem de strânsă departajarea câştigătorului fiind făcută în funcţie de numărul de probe câștigate, deoarece punctajul final obţinut a fost egal între Cetatea de Baltă şi Cricău. Astfel, Cetatea de Baltă cu cinci probe câștigate s-a clasat pe primul loc pentru al doilea an consecutiv. Festivalul Cetăţilor Dacice s-a desfăşurat în acest an la Cetatea de Baltă şi a cuprins lupte între daci şi romani, ateliere antice şi concerte de muzică populară în aer liber.

Festivalul a debutat sâmbătă, 23 iunie cu concursul de istorie pentru copii “Pui de Dac”. Câştigători au fost elevii din Săsciori.

Duminică, 24 iunie s-au desfășurat tradiționalele întrecerile dacice între voinicii din cele cinci cetăţi dacice de pe raza judeţului Alba: Cugir, Cricău, Cetatea de Baltă, Ighiu şi Săsciori, intitulate Decathlonul Dacic. Acest concurs presupune 10 probe: „Arcul viteazului” – tir cu arcul, „Rapid și puternic” – transport 25 kilograme de nisip, „Sulițașul Cetății” – aruncarea suliței la distanță, „Cel mai iute de picior” – ștafetă, alergare cu mielul, „Brațul de fier” – skandenberg, „Să ne unim forțele” – tras cu frânghia, „Luptător dac” – luptă pe butuci, „Voinicul din Cetate” – aruncarea bolovanului, „Îndemânare și curaj” – cățăratul pe catarg, „Cărăușii Cetății” – transport apă în ciubere. Dacă primul loc a fost adjudecat de comuna Cetatea de Baltă, pe următoarele poziţii s-au clasat în ordine Cricău, Ighiu, Săsciori şi Cugir. Cei mai curajoşi şi mai puternici voinici daci au fost premiaţi cu celebrele butoaie de vin dacic.

Festivalul Cetăţilor Dacice s-a desfăşurat în 23 – 24 iunie la Cetatea de Baltă, unde povestea dacilor de pe aceste meleaguri a fost spusă într-un mod unic şi inedit de cei aproape 100 de luptători daci şi romani, nimfe şi gladiatori care au reînviat istoria şi legendele cetăţilor dacice din judeţul Alba. Festivalul a cuprins luptele între daci şi romani, ateliere antice şi concertele în aer liber de folclor.

Festivalul Cetăţilor Dacice este o marcă înregistrată a Consiliul Judeţean Alba, fiind cel vechi festival de reconstituire istorică antică din România. Evenimentul se desfăşoară anual în preajma zilei de Sânziene (24 iunie) şi are ca scop promovarea tradiţiilor şi potenţialului turistic al judeţului Alba. Festivalul este şi o întrecere inedită între flăcăii a cinci localităţi din Alba pe raza cărora s-au aflat importante cetăţi dacice: Cricău, Cetatea de Baltă, Cugir, Ighiu şi Săsciori.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean Alba, Primăria Comunei Cetatea de Baltă, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și Centrul de Cultură „Augustin Bena”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax