Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Festivitatea de început de an universitar 2016-2017 la UAB. Studenţi premiaţi pentru rezultate deosebite


Publicat

IMG_0021Luni, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a deschis oficial anul universitar 2016 – 2017, în cadrul unei festivităţi organizate la Casa de Cultură a Studenţilor, în prezenţa conducerii UAB, autorităţilor judeţene şi locale.

Cu această ocazie, peste 20 de studenţi de la Universitatea din Alba Iulia, cu rezultate excelente în anii de studiu, au fost răsplătiţi de primarul Mircea Hava cu premii în bani.

Festivitatea de deschidere a avut loc luni, 3 octombrie, de la ora 10.00 la Casa de Cultură a Studenților. Studenţi, profesori, părinţi, autorităţi locale și judeţene au marcat oficial un nou început în activitatea universitară a instituţiei de învăţământ superior din Alba Iulia.

Anul acesta, la Alba Iulia a început să studieze generația cu numărul 26 a Universității ”1 Decembrie 1918”, iar cei aproape 4.500 de studenți vor putea de astăzi să-și afle orarul.

„Sunt mândru de faptul că anul acesta am avut cea mai bună admitere la universitatea noastră din Alba Iulia. În acest an, peste 1.700 de tineri trec porțile universității noastre la programele de licență, masterat și doctorat. (…) Peste 87 la sută dintre tinerii care au terminat studiile la Alba Iulia și-au găsit un loc pe piața muncii în domeniul în care s-au pregătit, ceea ce ne poziționează foarte bine în arealul universităților din România. În altă ordine de idei, universitatea și-a diversificat gama de programe. În acest an am pornit trei programe noi de masterat, care vin să completeze studiile pe care dumneavoastră le urmați la licență. (…) La Alba Iulia vă asigur că aveți condiții de trei stele în căminele universității. Sunt printre cele mai frumoase și mai primitoare cămine pe care le poate avea o universitate în România”, le-a transmis celor prezenți rectorul UAB, Daniel Breaz.

În continuare, prefectul județului Alba, Maria Mihaela Albu, a spus că studenților și cadrelor didactice le revine împreună o misiune grea, aceea de a menține valorile în Universitatea „1 Decembrie 1918” și de a duce învățământul universitar pe o treaptă valorică cât mai ridicată.

„De când particip eu la deschiderea anului universitar nu am avut atâți de mulți studenți prezenți. (…) Mă bucur să aud faptul că un număr atât de mare dintre absolvenți își găsesc un loc de muncă. Asta înseamnă că universitatea noastră a pus bazele și a avut un obiectiv foarte important și anume pregătirea forței de muncă așa precum și-o dorește piața muncii. Pregătirea resursei umane este cel mai important lucru pe care ni-l dorim cu toții. (…) Lucrurile mari nu se pot face decât cu oamenii bine pregătiți. Se spune că învățătura schimbă lumea și este adevărat”, a spus președintele CJ Alba, Ion Dumitrel.

„De ani de zile sunt aici cu dumneavoastră și când se deschide anul universitar și când se închide anul universitar. Cred că asta este o răzbunare a sorții pentru mine pentru că cinci ani cât am fost student nu am fost la nicio deschidere. (…) Știam că la fiecare deschidere nu se supără nimeni pe mine și o să vină mulți tovarăși care o să ne dea multe sfaturi, de care aveam nevoie dar pe care atunci nu le prea luam în seamnă. Voi știți de ce ați venit aici, voi știți de ce ați ales Alba Iulia, voi știți ceea ce vreți să faceți. Ca de obicei, generațiile mai mari decât generația voastră, nu prea au încredere în ceea ce veți face voi. Așa era și când am început și eu facultatea. Iată că noi am reușit să facem foarte multe lucruri. Eu am deplină încredere în voi, simțiți-vă bine la Alba Iulia, nu uitați că pe lângă bibliotecă există și alte biblioteci. Nu uitați că sunt cei mai frumoși ani ai voștri”, a spus primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava.

Totodată, Hava a citit lista cu studenții cei mai buni, premiați de către Consiliul local și Primăria municipiului Alba Iulia. În fiecare an administrația locală a acordat studenților Universității „1 Decembrie 1918” Alba Iulia premii pentru rezultatele obținute în activitatea academică, universitară.

Procedura stabilită cu Universitatea “1 Decembrie 1918” Alba Iulia prevede a fi premiați primii 3 studenți, integraliști, ai facultăților, respectiv în cazul mai multor medii egale premierea tuturor studenților având medie identică.

Analizând situația transmisă de Universitatea “1 Decembrie 1918” Alba Iulia au fost acordate, în cadrul ceremoniei de deschidere a anului universitar 2016-2017, următoarele premii:

Premiul I – media 10 – 13 x 500 lei = 6.500,00 lei;

Premiul II – medii cuprinse între 9,90-9,99 – 7 x 400 lei = 2.800,00 lei;

Premiul III – medii cuprinse între 9,80-9,89 – 2 x 300 lei = 600,00 lei.

Cei 22 de studenți ai UAB care au fost premiați de administrația locală sunt:

– Victoria Lazăr, Claudia Florina Leba, Ionela Sabina Lupencea, Corina Mihaela Mera, Andrei Ștefan Stănuș, Raluca Ioana Surchea, Iuliana Maria Petruța, Diana Roxana Dușa, Raluca Clarisa Gligor, Anca Andrada Marica, Tiberiu Nicolae Teglaș, Anastasia Iuliana Perți, Simona Sima – media 10

– Lazăr Frate, Cosmina Mariana Cîmpean – media 9,95

– Maria Nicoleta Oancea, Sorina Maria Verdeș, Roxana Nicoleta Dava, Nicolae Coșofreț, Sorina Maria Victoria – media 9,93

– Ramona Florina Căzăciuc – media 9,88

– Iulian Florin Florea  – media 9,80

Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia este o instituție de învățământ superior și cercetare cu caracter public, de stat, înființată în anul 1991. Este evaluată de către Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) în anul 2015 cu calificativul maxim, grad de încredere ridicat. Toate programele de licență, învățământ de zi și învățământ la distanță, masterat și doctorat sunt acreditate iar programele de licență nou înființate sunt autorizate.

La Universitatea “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia sunt aproximativ 4.500 de studenţi, 1.700 dintre aceştia în primul an de studii, incluzând programele de licenţă, masterat şi doctorat. La capitolul noutăţi, la admiterea din acest an au fost disponibile două specializări noi la programele de master, în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Exacte şi Inginereşti.

Material în curs de actualizare.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Apel pentru donare de sânge, la Centrul de Transfuzie din Alba Iulia: Doi tineri au nevoie urgentă de grupa A pozitiv

Publicat

Centrul de Transfuzie Sanguină Alba face un nou apel către persoanele sănătoase, care pot dona sânge.

Este nevoie urgentă de sânge pentru doi tineri din judetul Alba, internați în clinici din Cluj Napoca:

  • Raul, 16 ani, bolnav de septicemie
  • Valentina, 22 de ani, internată cu COVID -19.

Ambii au nevoie de sânge și trombocite – grupa A pozitiv.

Pentru a putea expedia întreaga cantitate de componente sanguine solicitată, este necesar un număr mare de donatori.

Este nevoie continuă de donatori

Reprezentantii centrului transmit că este nevoie continuă de donatori, cu toate grupele de sânge, deoarece situațiile din spitale se schimbă de la un moment la altul, sunt mulți bolnavi internați care necesită transfuzie de sânge, dar și urgențe care nu pot suporta amânare.

Din cauza pandemiei, numărul celor care se prezintă la Centrul de Transfuzie Sanguină Alba a scăzut.

Condiții pentru donarea de sânge

Poate dona sânge orice persoană care are între 18 si 60 de ani, minim 50 de kg și o stare de sănătate bună.

Donatorul va beneficia și de un set de analize gratuite, o zi liberă de la serviciu și tichete de masă.

O singură donare de sânge poate salva 3 vieți. Totodată, donarea de sânge este benefică și pentru sănătatea donatorului.

Centrul de Transfuzie Sanguină Alba are program de luni până vineri, intre orele 7:30 si 12:00 și se afla in curtea Spitalului județean de Urgență Alba, în clădirea DSP Alba.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Modificări în programul de transport public, în municipiul Alba Iulia. Proiect în Consiliul Local

Publicat

Consilierii locali din Alba Iulia vor avea de aprobat în ședința de miercuri, 27 octombrie, modificări în programul de transport public în zona tarifară nr. 1 – municipiul Alba Iulia.

Sunt propuse schimbări pe liniile 105, 106 (zona Bărăbanț), 110 (zona Micești / Orizont) și 115 (zona industrială aflată pe Calea Ciugudului). 

Potrivit raportului de specialitate, actualizarea programului de transport vine pentru satisfacerea cerințelor de transport formulate de către locuitorii cartierului Orizont – Micești, ai cartierului Bărăbanț, precum și solicitarea venită din partea societății Solina, odată cu reînceperea activității la punctul de lucru situat pe Calea Ciugudului, nr. 7.

Modificările propuse programului de transport sunt următoarele:

Linia 105 – în zilele de sâmbătă și duminică cursa cu plecare din stația Gemina de la ora 14:10 va pleca de la ora 14:00, iar traseul va include și stațiile din cartierul Bărăbanț

Linia 106 – de luni până vineri cursele cu plecare din stația Gemina de la orele 09:30 și 11:30 vor pleca de la orele 09:25 respectiv 11:25, iar traseul va cuprinde și stațiile din cartierul Bărăbanț

Linia 110 – se introduc trei curse noi cu plecare din stația Gară la orele 08:10, 13:10 și 19:30 care vor circula pe traseul Gară – Moților – Horea – Cloșca – Mercur – strada Albac – Orizont – Dealului – Zăvoi și retur

Linia 115 – se introduc curse noi cu plecare din stația Gară de la ora 05:35 și retur, ora 13:50 și retur și respectiv cu plecare din stația VCTS/Solina de la ora 15:15, ora 16:45  și ora 23:15.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în Transilvania și la munte până în 7 noiembrie. Când se mai încălzește. Prognoza pe regiuni, în următoarele 2 săptămâni

Publicat

Vremea va fi rece în următoarele zile, dar se încălzește la începutul lunii noiembrie.

Apoi, temperaturile scad din nou.

Săptămâna aceasta va fi vreme frumoasă. Șanse de ploi vor fi după 4 noiembrie.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a prezentat luni prognoza meteo în regiuni din țară, până în 7 noiembrie.

TRANSILVANIA

Vremea rece se va menține până pe 30 octombrie. Va fi caracterizată de temperaturi maxime, în medie de 11-14 grade și de minime a căror medie se va situa ușor sub pragul de îngheț.

Apoi vremea se va încălzi, devenind caldă pentru această perioadă în intervalul 1-4 noiembrie. Media maximelor termice va fi de 17-18 grade și a minimelor de 5-7 grade.

Începând din 5 noiembrie, procesul de răcire va determina, la sfârșitul celei de-a doua săptămâni, în medie, temperaturi maxime de 10-11 grade și minime de 2-3 grade, valori apropiate de cele normale în această regiune în prima decadă a lunii noiembrie.

În prima săptămână vremea va fi predominant frumoasă, iar în cea de-a doua probabilitatea pentru ploi în general slabe va fi mai ridicată în intervalul 4-7 noiembrie.

LA MUNTE

După 25-29 octombrie, în care temperaturile maxime vor fi, în medie, de 6 -8 grade, vremea se va încălzi ușor.

Media temperaturilor maxime pentru întreaga zonă montană va atinge 10 – 11 grade în intervalul 30 octombrie-2 noiembrie.

Ulterior se estimează o scădere treptată a valorilor termice diurne. Pe 7 noiembrie, media maximelor va ajunge la 4-5 grade.

Media temperaturilor minime va fi ușor negativă, între -3 și -1 grad, în intervalul 25-28 octombrie și pe 7 noiembrie. }n celelalte nopți ale celor două săptămâni va avea valori de 1-4 grade.

În prima săptămână vremea va fi predominant frumoasă, iar în cea de-a doua se estimează zilnic precipitații mai ales ploi, local moderate cantitativ în intervalul 4-7 noiembrie.

MARAMUREŞ

Vremea ușor mai rece decât în mod obișnuit mai ales noaptea se va menține până pe 30 octombrie.

Vor fi temperaturi maxime, în medie de 13 – 15 grade și de minime a căror medie se va situa între 0 și 2 grade.

Apoi vremea se va încălzi, devenind caldă pentru această perioadă în intervalul 1-4 noiembrie, cu o medie a maximelor termice de 16-8 grade și a minimelor de 6 – 8 grade.

Începând din 5 noiembrie, procesul de răcire va determina, la sfârșitul celei de-a doua săptămâni, în medie, temperaturi maxime de 10 – 11 grade și minime de 3 – 4 grade, valori apropiate de cele normale în această regiune în prima decadă a lunii noiembrie.

În prima săptămână vremea va fi predominant frumoasă, iar în cea de-a doua probabilitatea pentru ploi în general slabe va fi mai ridicată în intervalul 2-6 noiembrie.

BANAT

În intervalul 25-28 octombrie, valorile termice se vor situa sub mediile multianuale, cu o medie a maximelor în jurul a 14 grade și a minimelor de 2 – 3 grade.

Apoi vremea se va încălzi treptat, urmând să devină caldă în intervalul 1 – 4 noiembrie, când se vor atinge, în medie, temperaturi maxime de 19 – 20 de grade și minime de 8 – 10 grade.

Răcirea estimată pentru a doua parte a celei de-a doua săptămâni va conduce pe 7 noiembrie la o medie a maximelor termice de 12 grade și a minimelor de 4 grade, valori normale pentru începutul lunii noiembrie în această regiune.

În prima săptămână vremea va fi predominant frumoasă, iar în cea de-a doua se estimează zilnic ploi, local moderate cantitativ în intervalul 4-6 noiembrie.

CRIŞANA

În intervalul 25-29 octombrie, valorile termice se vor situa sub mediile multianuale, cu o medie a maximelor în jurul a 14 grade și a minimelor de 1 – 2 grade.

Apoi vremea se va încălzi treptat, urmând să devină caldă în intervalul 1 – 3 noiembrie, când se vor atinge, în medie, temperaturi maxime de 18 – 19 grade și minime de 7 – 9 grade.

Răcirea estimată pentru a doua parte a celei de-a doua săptămâni va conduce pe 7 noiembrie la o medie a maximelor termice de 11 grade și a minimelor de 4 grade, valori normale pentru începutul lunii noiembrie în această regiune.

În prima săptămână vremea va fi predominant frumoasă, iar în cea de-a doua se estimează zilnic ploi, care pot fi moderate cantitativ în intervalul 2-5 noiembrie.

MOLDOVA

Vremea ușor mai rece decât în mod obișnuit mai ales noaptea se va menține până pe 30 octombrie, fiind caracterizată de temperaturi maxime, în medie de 11 – 14 grade și de minime a căror medie se va situa între 1 și 3 grade.

Apoi vremea se va încălzi, devenind caldă pentru această perioadă în intervalul 1-4 noiembrie, cu o medie a maximelor termice de 16 – 18 grade și a minimelor de 6 – 9 grade.

Începând din 5 noiembrie, procesul de răcire va determina la sfârșitul celei de-a doua săptămâni, în medie, temperaturi maxime de 11 – 12 grade și minime de 4 – 5 grade, valori apropiate de cele normale în această regiune în prima decadă a lunii noiembrie.

Regimul pluviometric se va menține deficitar chiar și în cea de-a doua săptămână, când probabilitatea pentru ploi slabe va fi mai ridicată doar în intervalul 4-7 noiembrie.

DOBROGEA

În primele 5 zile ale primei săptămâni, valorile termice se vor situa sub mediile multianuale la nivelul acestei regiuni.

Media maximelor va fi de 11 – .14 grade și a minimelor de 5 – 7 grade.

Vremea va deveni ușor mai caldă decât în mod obișnuit în intervalul 1–5 noiembrie, când sunt estimate maxime de 15 – .17 grade și minime de 9 – 11 grade.

Ulterior se va produce o răcire, astfel încât pe 7 noiembrie, în medie vor fi temperaturile maxime de 13 – 14 grade și minime de 7 – 8 grade, valori apropiate de normele climatologice ale începutului lunii noiembrie.

Regimul pluviometric se va menține deficitar pe parcursul celor două săptămâni, iar probabilitatea pentru ploi slabe va fi ceva mai ridicată doar în intervalul 4-7 noiembrie.

MUNTENIA

Vremea mai rece decât în mod obișnuit mai ales noaptea se va menține până pe 30 octombrie, fiind caracterizată de temperaturi maxime, în medie de 12 – 14 grade și de minime a căror medie se va situa între 1 și 3 grade.

Apoi, în intervalul 1-4 noiembrie, vremea va deveni caldă raportat la normele climatologice ale acestei regiuni, cu o medie a maximelor termice de 17 – 19 grade și a minimelor de 7 – 9 grade.

Începând din 5 noiembrie, procesul de răcire va determina la sfârșitul celei de-a doua săptămâni, în medie, temperaturi maxime de 13 – 14 grade și minime de 5 – 6 grade, valori apropiate de cele normale în prima decadă a lunii noiembrie.

Probabilitatea pentru ploi slabe la nivel local va fi mai ridicată doar în intervalul 4-7 noiembrie, iar în restul zilelor celor două săptămâni vor fi doar cu totul izolat burnițe.

OLTENIA

În intervalul 25-30 octombrie, valorile termice se vor situa sub mediile multianuale, cu o medie a maximelor de 12 – 14 grade și a minimelor de 2 – 4 grade.

Apoi vremea se va încălzi treptat, urmând să devină ușor mai caldă caldă decât în mod obișnuit în intervalul 2 – 4 noiembrie, când se vor atinge, în medie, temperaturi maxime de 17 – 18 grade și minime de 7 – 9 grade.

Răcirea estimată pentru a doua parte a celei de-a doua săptămâni va conduce pe 7 noiembrie la o medie a maximelor termice de 12 – 13 grade și a minimelor de 4 – 5 grade, valori normale pentru începutul lunii noiembrie în această regiune.

În prima săptămână numai cu totul izolat și trecător va ploua slab, iar în cea de-a doua probabilitatea pentru ploi slabe va fi ceva mai ridicată în intervalul 3-7 noiembrie.

sursă: meteoromania.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

O nouă creștere a inflației, după prețurile mari la energie. Explicații de la BNR

Publicat

BNR urmează să publice, în raportul privind inflația pe noiembrie, noi prognoze influențate de creșterile mari la energie.

Veștile nu sunt prea bune.

”Ne uităm la inflație, la cadrul macroeconomic, și vedem riscuri și incertitudini mari. Deși avem o revenire economică puternică în 2021, aceasta se raportează la un an 2020 slab, de scădere economică.

Împărțim inflația în două lucruri. În primul rând, inflația pe care nu o putem controla.

Prețul la gaze și electricitate nu este în controlul BNR. E mult spus că am putea influența prețul facturii de energie.

Însă aceste prețuri la energie pot cauza celorlalte prețuri să crească. Se pot revărsa în tot coșul de consum, pentru cam toate produsele conțin o componentă energetică.

În orice intră electricitate sau gaze sau căldură. Există o rată de transfer din acest produse energetice în coșul de consum.

Noi vom face ca prețul coșului de consum în care să scoatem energia să fie ancorat, prețurile acestor produse să rămână ancorate, să le influențăm astfel încât să nu crească foarte mult.

În acest context, creșterile de dobândă sunt cel mai important instrument pe care-l avem. Am luat deja o decizie de creștere. Analizăm în prezent impactul acelei decizii”, a declarat Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al BNR, pentru digi24.ro.

Popa a mai spus că BNR analizează și noile perspective ale inflației.

”Odată cu decizia următoare vom publica și noul raport asupra inflației, ediția noiembrie. Acolo veți vedea cifre noi, veți vedea că ne-am actualizat prognozele, veți vedea niște cifre mai mari. Prognoza precedentă nu mai este de actualitate. Vedem creșteri mari la produsele energetice”, a declarat Cristian Popa.

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat luni la 2,30% pe an, de la 2,29% cât a fost vineri, conform informaţiilor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

sursă: digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate