Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Festivitatea de premiere a olimpiadei naționale de religie pentru seminarii și licee teologice. VEZI CÂȘTIGĂTORII


Publicat

Festivitatea de premiere a câștigătorilor fazei naționale a Olimpiadei de Religie pentru seminarii și licee teologice a avut loc sâmbătă, în sala festivă „Sfântul Simion Ștefan” din incinta Arhiepiscopiei Alba Iulia, în prezența ÎPS Irineu și a altor oficialități locale. Printre premianții de anul acesta, s-au numărat și doi elevi de la Seminarul Teologic Ortodox „Mitropolit Simion Ștefan” din Alba Iulia, care au reuşit să obțină mențiune la proba scrisă a concursului, desfășurată joi. De asemenea, s-au acordat și 33 de premii speciale, unul dintre acestea revenind unui elev al seminarului din Alba Iulia, constând în diplome și sume de bani.

Alba Iulia a fost zilele acestea mândră să fie gazda Olimpiadei Naționale de Religie pentru seminarii și licee teologice. Pe lângă proba scrisă a concursului, care a avut loc joi, elevii participanți au avut ocazia ca timp de trei zile, să viziteze și cele mai impotante atracții turistice din oraș.

Dintre cei 125 de participanți din 30 de seminarii teologice din țară, doi elevi albaiulieni, de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolit Simion Ștefan” au reușit să obțină mențiune, în urma corectării lucrărilor și stabilirii clasamentului. Este vorba despre elevul Alexandru Lazăr, din clasa a XI-a a seminarului albaiulian, a reușit să obțină „mențiune”, cu media 8,60, la disciplina „Istoria Bisericii Ortodoxe Române”, fiind pregătit de preot profesor doctor Nicolae Bolea, inspector de religie. De asemenea, și Dragoș Stroian, din clasa a IX-a a obținut „mențiune”, cu nota 8,50, la disciplina „Vechiul testament”, fiind pregătit de preot profesor doctor Florin Botezan.

Totodată, premii speciale, constând în diplome și sume de bani, au obținut și elevii Adrian Ioan Buta, din clasa a X-a,  la disciplina „Noul Testament”, dar și Ioan Botezan, din clasa a XII-a, la „Dogmatică”, cu media 7.70, respectiv 7.50.

Vă prezentăm câștigătorii olimpiadei naționale la disciplina religie:

Clasa a IX-a

Premiul I – Pleșa Constantin Mihai (9.80), Seminarul teologic Ortodox București

Premiul II – Mihăilă Georgiana (9.40), Seminarul Prislop

Premiul III – Sabău George Petrișor (9.00) , Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu, Oradea

Mențiune – Stroian Dragoș (8.50), Seminarul Teologic Ortodox „Mitropolit Simion Ștefan”, Alba Iulia

Mențiune – Aranyosi Paul (8.20), Liceul „Andrei Mureșanu”, Brașov

Mențiune – Săndulache Ioan Marius (8.00), Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Împărați Constantin și Elena”, Piatra Neamț

Clasa a X-a

Premiul I – Muscalu Victor Dănuț (9.80), Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Grigorie Teologul”

Premiul II – Cupșa Gabriel (9.60), Seminarul Teologic Ortodox Cluj-Napoca

Premiul III – Atudosiei Alexandru (9.40), Seminarul Teologic Ortodox „Mitropolit Dosoftei”, Suceava

Mențiune – Câmpeanu Mihail (9.20), Liceul Teologic Ortodox „Sfântul Constantin Brâncoveanu”, Făgăraș

Mențiune – Moisescu Cătălin Adrian (9.10), Seminarul Teologic Ortodox „Episcop Ioan Popasu”, Caransebeș

Mențiune – Bacter Andi Constantin (9.00), Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”, Oradea

 Clasa a XI-a

Premiul I – Oprea Alexandru (9.70), Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Împărați Constantin și Elena”, Piatra Neamț

Premiul II – Muț Ștefan Ioan (9.40), Seminarul Teologic Ortodox Arad

Premiul III – Sîrbu Ioana (9.40), Seminarul Teologic Ortodox Prislop

Mențiune – Murgiuc Marius Petrișor (8.80), Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Nicodim”, Târgu Jiu

Mențiune – Lazăr Alexandru (8.60), Seminarul Teologic Ortodox „Mitropolit Simion Ștefan”, Alba Iulia

Mențiune – Nistor Cristian Alin (8.60), Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”, Oradea

Clasa a XII-a

Premiul I – Dulgheru Claudiu George (9.90), Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Vasile cel Mare”, Iași

Premiul II – Vrăjitoru Ioan (9.70), Seminarul Teologic Ortodox București

Premiul III – Iordache Andrei (9.50), Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Ioan Gură de Aur”

Mențiune – Vlaicu Eusebiu Damian (9.10), Seminarul Teologic Ortodox „Neagoe Vodă Basarab”, Curtea de Argeș

Mențiune – Boboc Constantin Denis Dănuț (9.00), Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Nicolae”, Vâlcea

Mențiune – Blaga Ciprian (8.80), Seminarul teologic Ortodox „Sf.Împărați Constantin și Elena”, Piatra Neamț

Mențiune – Oancea Vlăduț Dorel (8.80), Seminarul teologic ortodox „Chesarie Episcopul”, Buzău

Pe lângă aceste premii, au fost acordate și 33 de premii speciale. Toți câștigătorii au primit diplome și sume de bani.

„Acestea sunt cele mai frumoase daruri pe care ni le puteau oferi acești tineri. Îi felicităm și le urăm succes pe mai departe”, a declarat inspectorul general pentru disciplina religie, Cătălin Pâslaru.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

EVALUARE NAȚIONALĂ 2021, clasa a VI-a: SUBIECTELE de la testarea de Matematică și Științe ale Naturii

Publicat

Elevii din clasele a VI-a au avut joi ultima probă de Evaluare Națională, cea la Matematică și Științe ale Naturii. Rezultatele sunt analizate privind competențele acumulate în clasele V-VI. Nu vor fi trecute în catalog.

SUBIECTE EVALUARE NAȚIONALĂ CLASA a VI-a 2021 – Matematică și Științe ale Naturii:

Matematică și Științe ale Naturii – Test 1

Matematică și Științe ale Naturii – Test 2

Miercuri, pentru elevii de clasa a VI-a a fost proba de Limbă și comunicare.

Vezi Evaluare Națională la clasa a VI-a 2021. SUBIECTELE de la testarea de Limbă și comunicare din acest an, publicate de Ministerul Educației

Pentru elevii de clasa a IV-a, probele de Evaluare Națională vor fi în perioada 18-20 mai, iar pentru cei din clasele a II-a, în 25-28 mai.

AICI, toate modelele de subiecte.

Toate probele se susțin cu prezență fizică, indiferent de scenariile în care se află unitățile de învățământ. Sălile în care se susţin aceste evaluări sunt, de regulă, cele în care elevii îşi desfăşoară activitatea în mod obişnuit. Acestea sunt adaptate în prealabil, după caz, în funcţie de testul planificat, prin eliminarea oricăror materiale didactice care i-ar putea influența pe elevi.

Testele sunt elaborate de Centrul Național Pentru Politici și Evaluare în Educație (CNPEE), au un format asemănător cu cel al evaluărilor internaționale și trebuie să aibă un nivel mediu de dificultate. Durata alocată rezolvării acestora este de 30 de minute pentru fiecare test administrat la EN II, respectiv de 60 de minute pentru fiecare test administrat la EN IV și EN VI. Testele sunt evaluate în cadrul unităţii de învăţământ, de către cadrele didactice din respectiva unitate, în termen de cel mult 7 zile de la data susținerii ultimului test.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Scumpiri aprilie 2021 vs aprilie 2020: Au crescut prețurile la energie electrică, ulei și servicii de igienă. Ce s-a ieftinit

Publicat

Energia electrică, uleiul comestibil şi serviciile de igienă şi cosmetică au înregistrat cele mai mari scumpiri în luna aprilie a acestui an comparativ cu aprilie 2020, în timp ce ieftiniri importante se regăsesc la biletele de avion, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică publicate joi.

Conform INS, energia electrică s-a scumpit cu 16,97% în martie faţă de perioada similară din 2020 şi cu 18,22% comparativ cu decembrie 2020.

Raportat la luna martie 2021, preţul energiei electrice a rămas acelaşi.

În aprilie 2021, comparativ cu aceeaşi lună a anului anterior, la capitolul mărfuri nealimentare se constată ieftiniri la gaze, cu 2,16%, şi la energie termică, cu 0,21%, în timp ce combustibilii s-au scumpit cu 8,66%, iar tutunul şi ţigările cu 6,93%.

În cazul mărfurilor alimentare, uleiul comestibil s-a scumpit cel mai mult, cu 11,88%, în luna aprilie, raportat la aceeaşi perioadă a anului anterior.

De asemenea, în aprilie 2021, comparativ cu perioada similară din 2020, serviciile de igienă şi cosmetică s-au scumpit cu 6,53%, iar cele de îngrijire medicală cu 5,27%.

Transportul aerian și cartofii și s-a ieftinit

Serviciile de transport aerian s-au ieftinit în perioada menţionată cu 16,49%. Faţă de luna anterioară, cel mai mult s-au scumpit serviciile de reparaţii auto, electronice şi lucrări foto, cu 0,84%, iar serviciile de transport aerian s-au ieftinit cu 4,74%.

În schimb, cartofii s-au ieftinit cu 39,59%. Raportat la martie 2021, legumele şi conservele de legume s-au scumpit cu 1,42%, iar ouăle s-au ieftinit cu 1,22%.

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 3,2% în luna aprilie a acestui an, de la 3,1% în martie, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 5,21%, mărfurile alimentare cu 0,76%, iar serviciile cu 2,61%, potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

„Preţurile de consum în luna aprilie 2021, comparativ cu luna martie 2021, au crescut cu 0,5%. Rata inflaţiei de la începutul anului (aprilie 2021 comparativ cu decembrie 2020) este 2,6%. Rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2021, comparativ cu luna aprilie 2020, este 3,2%.

Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (mai 2020 – aprilie 2021) faţă de precedentele 12 luni (mai 2019 – aprilie 2020) este 2,6%”, se spune în comunicat.

Conform INS, indicele armonizat al preţurilor de consum în luna aprilie 2021, comparativ cu luna martie 2021, este 100,42%. Rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2021 comparativ cu luna aprilie 2020 calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 2,7%.

Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (mai 2020 – aprilie 2021) faţă de precedentele 12 luni (mai 2019 – aprilie 2020) determinată pe baza IAPC este 2,2%.

Banca Naţională a României (BNR) estimează o inflaţie de 2% la sfârşitul primului trimestru din acest an, de 2,2% la finalul trimestrului II şi de 2,4% la sfârşitul trimestrului III. La sfârşitul anului se estimează o inflaţie de 2,5%.

sursa: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Atenționare COD GALBEN de inundații în Alba și alte zone din țară. COD PORTOCALIU pe Someș și Crasna

Publicat

Hidrologii au actualizat atenționările de inundații valabile până vineri noapte în mai multe zone din țară. Județul Alba este sub Cod Galben.

COD GALBEN: până vineri, 14 mai, ora 24.00

– pe râurile din bazinele hidrografice:

 • Vişeu – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Maramureş)
 • Iza, Tur (judeţele: Maramureş şi Satu Mare), Lăpuş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Maramureş)
 • Someşul Mare – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior  (judeţul Bistriţa Năsăud)
 • Someş – afluenții mici aferenți sectorului aval S.H. Dej (judeţele: Cluj, Sălaj, Maramureş şi Satu Mare)
 • Someşul Mic – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Bihor şi Cluj)
 • Crasna (judeţele: Sӑlaj şi Satu Mare)
 • Barcău – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Sӑlaj şi Bihor)
 • Crişul Repede – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Cluj şi Bihor)
 • Crişul Negru – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Bihor şi Arad)
 • Crişul Alb – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Hunedoara şi Arad)
 • Arieş – bazin superior (judeţul Alba)
 • Mureş – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă Târnave (judeţele: Alba, Sibiu, Hunedoara şi Arad)
 • Bega – bazin superior amonte S.H. Făget şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Făget – amonte S.H. Chizătău (judeţul Timiş)
 • Timiş – bazin amonte S.H. Sadova şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Sadova – amonte S.H. Lugoj (judeţele: Timiş şi Caraş Severin)
 • Cerna – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Gorj şi Caraş Severin)
 • Jiu – bazin superior amonte S.H. Sadu şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Sadu – amonte S.H. Rovinari (judeţele: Hunedoara şi Gorj)
 • Motru – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Gorj şi Mehedinţi)
 • Olt – afluenții aferenți sectorului aval confluenţă Homorodul Mare – amonte Acumularea Ioneşti (judeţele: Braşov, Sibiu, Vâlcea şi Argeş).

COD PORTOCALIU : până vineri, 14 mai, ora 12.00

– pe râurile din bazinele hidrografice:

 • Crasna – bazin  aval S.H. Supuru de Jos (judeţele: Sălaj şi Satu Mare)
 • Someş – afluenții mici aferenți sectorului aval S.H. Dej (judeţele: Cluj, Sălaj, Maramureş şi Satu Mare).

sursă: inhga.ro

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

FOTO: Vaccinare-maraton la IAMU Blaj. 120 de angajați, imunizați într-o singură oră, de echipa mobilă DSP Alba

Publicat

La IAMU Blaj s-a derulat o acțiune-maraton de vaccinare a angajaților. Doar într-o singură oră, au fost imunizate 120 de persoane, joi, de către echipa mobilă a Direcției de Sănătate Publică (DSP) Alba.

Acțiunea de vaccinare de la firma din Blaj s-a derulat în colaborare cu Primăria.

”120 de persoane vaccinate în prima oră, peste 311 persoane în total, ” a transmis directorul DSP Alba, Alexandru Sinea.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate