Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: „Florian Medrea, comandantul Gărzii Naționale de la Alba Iulia”, lucrare prezentată la începutul sesiunii ştiinţifice „98 de ani de la Marea Unire”, la Sala Unirii

Publicat

20161117_112721La Sala Unirii din Alba Iulia a fost deschisă joi sesiunea ştiințifică a Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia „Unitate, Continuitate şi Independenţă în Istoria Poporului Român. 98 de ani de la Marea Unire (1918-2016)”.

În cadrul evenimentului, istoricul Tudor Roșu de la Muzeul Național al Unirii a prezentat o lucrare dedicată Zilei Naționale a României. Este vorba de „Florian Medrea, comandantul Gărzii Naționale de la Alba Iulia”.

„Tematica acestei comunicări este dată pe de o parte de apropierea Centenarului Unirii, mai avem doar doi ani până la o mare sărbătoare, împlinirea a 100 de ani de la Unirea de la Alba Iulia. Pe de altă parte este ocazionată de finalizarea unui proiect pe care Muzeul Național al Unirii l-a desfășurat prin finanțare de la Administrația Fondului Cultural Național. E vorba de „Ținutele Istoriei V – Garda Națională de la Alba Iulia”, un proiect de reenactment, de reconstituire istorică prin care noi încercăm să dăm viață unui detașament din ceea ce a însemnat Legiunea Română de Alba Iulia sau Garda Națională de la Alba Iulia, adică acea unitate militară care asigura paza orașului, paza cetățenilor, în timpul Marii Adunări Naționale”, a explicat Tudor Roșu.

Prezentarea a fost și o pledoarie pentru ca la Centenarul Unirii din 2018 să existe un bust dedicat lui Florian Medrea la Alba Iulia.

YouTube video

În cadrul evenimentului au fost lansate şi două cărţi, respectiv volumul Apulum LIII – series Archaeologica et Anthropologica şi N. Gudea, M. Zahariade, Graniţa de nord a Daciei Ripensis, editura Hackert, Nederland, 2016.

La evenimentul care se va desfășura între 17-18 noiembrie la Alba Iulia vor participa specialişti din instituţii muzeale şi universitare din întreaga ţară (Alba Iulia, Bucureşti, Deva, Cluj-Napoca, Timişoara, Reşiţa, Satu Mare, Sibiu, Zalău, Suceava, Târgu Mureş, Craiova, Iaşi, Sinaia, Braşov şi Ploieşti).

Program general:

Joi, 17 noiembrie, Sala Unirii

– Ora 11.00 – Deschiderea lucrărilor Sesiunii

Lucrări în plen:

Tudor Roşu – Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia

Florian Medrea – Comandantul Gărzii Naţionale de la Alba Iulia

– Ora 11.00 – Lansare de carte:

Volumul Apulum LIII – series Archaeologica et Anthropologica,

N. Gudea, M. Zahariade, Graniţa de nord a Daciei Ripensis, editura Hackert, Nederland, 2016

– Ora 12.00 – Vernisaj expoziţie:

Cinci ani de cercetări sistematice la Tărtăria – Gura Luncii

– Ora 13.00 – Masa de prânz, Hotel Parc

– Orele 15.00 – 18.00, Hotel Parc – Prezentarea lucrărilor pe secţiuni

– Ora 20.00 – Cina festivă, Hotel Parc

Vineri, 18 noiembrie

– Orele 9.00 – 12.00, Hotel Parc – Prezentarea lucrărilor pe secţiuni

– Ora 13.00 – masa de prânz, Hotel Parc

Vezi AICI programul în detaliu, pe secțiuni.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax