Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Florii cu „Divna” şi corul „Melodi”: Concert extraordinar de muzică acapella bizantină la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia

Publicat

Duminică, 8 aprilie, de Sfintele Florii, de la ora 19.30, Catedrala Reîntregirii a fost gazda unui concert de muzică acapella bizantină susţinut de una dintre cele mai apreciate voci ale ortodoxiei: Divna Ljubojevic, însoţită de corul Melodi. Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Primăriei Alba Iulia.

Vocea de o sublimă sensibilitate a Divnei a introdus credincioşii în atmosfera sărbătorilor iar cele 18 melodii interpretate de aceasta au reprezentat un elogiu adus Întrării Domnului în Ierusalim.

Toate piesele au fost interpretate în sârbă şi greacă. Dintre acestea amintim, „Condacul Naşterii Domnului”, „Sedelnele”, „Tatăl Nostru”, „Veniţi să ne închinăm” şi „Hristos a înviat din morţi”.

Despre muzica Divnei se spune că atinge prin puritate, modestie şi fluenţă şi că impresionează prin culoarea captivantă a vocii şi claritatea tonului, foarte rar întâlnite. Trăind încă din copilărie în lumea muzicii, Divna posedă o mare experienţă şi abilitate de a transmite esenţa – respectiv aceea a unei fiinţe care îi cântă lui Dumnezeu.

Divna s-a născut la Belgrad în anul 1970. A început să cânte de mică şi a fost iniţiată în cântarea ortodoxă de la vârsta de 10 ani, după ce Maica Agnija i-a descoperit vocea la Mănăstirea Vavedenje. Considerând că darul Divnei de a cânta trebuie hrănit şi ghidat, Maica Agnija, ea însăşi o cântăreaţă de mare talent, a invitat-o pe Divna să vină să cânte rugăciuni alături de măicuţele din mănăstire. Astfel, visul micuţei a devenit realitate, iar vocaţia ei, stabilită pe viaţă. La vârsta de 17 ani, Divna s-a găsit în postura de dirijor pentru prima dată alături de grupul Mokranjac. Alături de acest cor, Divna a dirijat primul concert de Paşti în domul Catedralei Sf. Sava din Belgrad.

Între 1989 şi 1991 Divna a fost dirijor al „First Belgrade Singing Society”, un grup sârbesc fondat în 1853, în slujba căruia au lucrat unii dintre cei mai importanţi compozitori şi dirijori sârbi. În calitate de cel mai tânăr dirijor din istoria celui mai vechi cor sârbesc, ea a concertat atât în ţară, cât şi în străinătate – în Delphi, Cephalonia şi Karditsa. În paralel cu activitatea sa de dirijor şi cântăreaţă, Divna a absolvit Colegiul de Muzică Mokranjac din Belgrad şi Academia de Artă Novi Sad – departamentul de pedagogie muzicală.

Divna a fondat corul „Melodi” în 1991 cu un grup de prieteni, cor ce a reprezentat cel mai mare angajament din viaţa sa profesională. Alături de grupul „Melodi”, Divna este dirijor, compozitor şi solist. Corul îl are ca patron spiritual pe Sfântul Roman, care este cunoscut în istoria creştinismului sub numele de Melod, considerat unul dintre cei mai buni poeţi pentru bogăţia gândirii sale, profunzimea sentimentelor şi inspiraţia poetică. Originea cuvântului Melod este greacă şi semnifică „dirijor de cor”.

Începând cu anul 2001, corul „Melodi”, împreună cu Divna ca solist şi dirijor prezintă patrimoniul muzical ortodox în întreaga lume (Franţa, Elveţia, Italia, Spania, Portugalia, Germania, Belgia, Olanda, Austria, Rusia, Africa), atât la festivaluri de renume, precum şi în concerte independente. În ultimii 18 ani, Divna şi corul Melodi au susţinut peste 500 de concerte.

Din 2001, Divna este vorbitor invitat la seminarii muzicale în întreaga Europă.

FOTO-VIDEO: Cătălin Crăciun


[nggallery id=161]

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax