Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: Fotografia Consiliului Național Român din Alba Iulia, exponatul lunii la Muzeul Național al Unirii

Publicat

Exponatul lunii iulie la Muzeul Național Român din Alba Iulia este fotografia oficială a Consiliului Național Român din Alba Iulia care a  fost înființat la 4 noiembrie 1918. Din consiliu au făcut parte personalități puternice ale orașului precum: Camil Velican primul primar român al orașului, Rubin Patriția jr. șeful poliției, episcopul Ioan teculescu  și Alexandru Fodor medicul șef al județului Alba. Consiliul a avut un rol determinant în organizarea evenimentului de la 1 Decembrie 1918.

La 4 noiembrie 1918, a luat ființă Consiliul Național Român din Alba Iulia, subordonat Consiliului Central de la Arad.

El avea în forma inițială 7 membri componenți, președintele fiind Ioan Teculescu și vicepreședinte protopopul greco-catolic Vasile Urizcă.

Ceilalți membri au fost: Rubin Patriția jr, Zaharie Muntean, Ioan Marciac, Alexandru Fodor și Virgil Vlad, după data de 14 noiembrie în componența consiliului au mai fost coptați încă 3 membri.

Rândul de sus: Virgil Vlad, Rubin Patriția jr., Aurel Stoica, Zaharie Muntean

Rândul de jos: Camil Velican, Ioan Marciac, Ioan Teculescu, Ioan Pop, Alexandru Fodor

Lipsesc: Aurel Șerban, Vasile Urzică, Ionel Colbazi, Florin Rusan, Horia Teculescu.

Consiliul  a lansat în 14 noiembrie apleul prin care se forma Garda Națională, cu arme în Alba Iulia, iar ca urmare a apelului s-au format gărzi naționale în toate comunele ce intrau în raza orașului Alba Iulia.

Tot Consiliul a avut ședințe administrative în fiecare seară punând la punct problemele cotidiene de administrație, de finanțe, de aprovizionare a populației și de soluționare a plângerilor cetățenilor.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax