Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: Gala Academia Doamnelor, la Alba Iulia. Valerie Cioloș-Villemin și Oana Pellea, invitați speciali


Publicat

20161015_173904Sâmbătă după-amiaza, la Muzeul Principia din Cetatea Alba Carolina a avut loc „Gala Academiei Doamnelor”. În cadrul evenimentului care a marcat primul an de la înființarea Centrului de Resurse – Academia Doamnelor au fost decernate diplome cu titlul de „Om de suflet al comunității” celor care au investit în proiectele comunității albaiuliene.

Celebra actriță Oana Pellea a vorbit celor prezenți despre „Arta de a fi femeie” iar soția premierului, Valérie Cioloș-Villemin, a susținut un recital special.

Spre final, printre spectatori s-a numărat și ministrul Justiției, Raluca Prună. Aceasta a transmis că s-a întâmplat să fie în acest weekend la Alba Iulia și a dorit să vină la spectacol, susținând că Valérie Cioloș-Villemin este „un artist minunat”.

Într-o atmosferă elegantă, organizatorii, Primăria municipiului Alba Iulia și Centrul de Resurse – Academia Doamnelor Alba Iulia, au dorit să își arate aprecierea pentru cei care au fost alături de aceștia, în acest prim an de la înființarea centrului.

Cu această ocazie a fost decernat titlul de „Om de suflet al comunității” celor care au investit în proiectele comunității albaiuliene, fie că a fost vorba de bani – ca finanțatori sau de timp și energie – ca voluntari. Astfel, printre cei premiați se numără:

Finanțatori: Nicolae Bâzgan – director general Hora SA, Cristian Jurma – director Vitas România, Adriana Gruiță – președintele Asociației Eu Sunt.

Voluntari: Andreea Adam, Maria Berdea, Elena Beșliu, Laura Bodea, Carmen Botean, Viorel Cioflică, Valérie Cioloș-Villemin, Adriana Dumitru, Cristina Florea, Elena Grigore, Gabriela Hale, Maria Lazurca, Mariana Mereu, Maria Miheț, Silvia Surugiu, Victor Surugiu, Dori Susan.

La eveniment au participat și cei care au fost susținuți prin campania „Produs din suflet pentru comunitate”, respectiv Corul de Copii „Flori de Mai” dirijat de prof. Cristina Florea și acompaniat la pian de prof. Elena Beșliu , Gabriel Cristian Pop – violoncel și copiii de la Grădinița „Dumbrava Minunată” Alba Iulia, care au prezentat un dans popular.

Evenimentul plin de sunet și culoare a fost onorat de prezența unor certe valori naționale și locale. Un moment artistic deosebit a fost susținut de Carina Cataramă – nai, Kerstin Doriana Chiciudean – flaut, Alexia Trif – soprană, Flavius Bec – bariton, Ioan Chiciudean – tenor și Valentina Popovciuc – pian.

Celebra actriță Oana Pellea a vorbit celor prezenți despre „Arta de a fi femeie”.

„Îmi pare rău că femeia a pierdut azi delicatețe, eleganță, eleganță de spirit, că a pierdut smerenie, că a pierdut mister. (…) O femeie fără mister e o femeie sărăcită”, a spus Oana Pellea.

IMG_0024Soția premierului, Valérie Cioloș-Villemin a prezentat, la Alba Iulia, un recital special pentru care a primit deja aplauze la scenă deschisă în mai multe țări europene și în Statele Unite ale Americii.

În ceea ce privește proiectul Academia Doamnelor, Valérie Cioloș-Villemin a explicat că este un proiect special, „fiindcă e vorba de femeie. Femeile să conștientizeze forța lor, frumusețea și să-și poată dărui toate calitățile astea comunității, familiei și lor însele”.

Centrul de Resurse – Academia Doamnelor Alba Iulia a fost înființat în baza unui proiect finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane și funcționează ca structură a Primăriei municipiului Alba Iulia.

Prin proiectul „Centru de Resurse – Academia Doamnelor Alba Iulia”, care a fost implementat pe o durată de 18 luni, au fost organizate cursuri de formare profesională și de specializare/perfecționare la care au participat 608 persoane. Patru dintre acestea au demarat o afacere pe cont propriu.

Totodată, prin acest proiect a fost reamenajată o centrală termică dezafectată, care a devenit sediul Centrului de Resurse – Academia Doamnelor Alba Iulia. O ruină a fost transformată într-un centru modern – cu sală de conferințe, atelier de creație, centru de documentare și birouri – inaugurat la data de 15 octombrie 2015, în prezența unor doamne percepute ca un model de reușită profesională și umană: ASR Principesa Maria a României, Valérie Cioloș-Villemin, Andreea Esca și Gianina Corondan.

academia doamnelor 1Activități permanente

Una dintre menirile Centrului de Resurse – Academia Doamnelor este aceea de a oferi informații utile celor care ne trec pragul, indiferent că este vorba despre femei sau bărbați. Orice persoană poate primi aici informații legate de locurile de muncă disponibile, modalitățile de a-și căuta un job, cum să se prezinte la un interviu, dar și despre pașii de parcurs pentru demararea propriei afaceri.

În cadrul centrului funcționează și un punct de promovare a micilor afaceri. Acesta își propune să vină în ajutorul micilor întreprinzători, cărora le este greu să se promoveze, în special din cauza lipsei resurselor financiare. Acest punct de promovare face legătura directă între cei care oferă și cei care caută un produs sau un serviciu. Este o promovare gratuită, cu impact imediat și major. Practic, fiecare carte de vizită/flyer înseamnă un posibil client interesat de ofertă. Ideea acestui punct de promovare a plecat atât de la persoanele care au mici afaceri – femei, dar și bărbați sau mici firme care oferă produse ori servicii pentru femei sau pentru întreaga familie – cât și de la beneficiarele centrului care ne-au spus că, de multe ori, le este greu să găsească un produs bun și frumos sau un serviciu de calitate.

Centrul de Resurse – Academia Doamnelor Alba Iulia își propune să fie un loc care unește comunitatea, un loc de întâlnire al oamenilor care doresc să dăruiască din timpul și priceperea lor și al celor care doresc să învețe, să își cultive talentul sau, pur și simplu, să lege noi prietenii. Peste o mie de oameni de toate vârstele ne-au trecut pragul în primul an de la înființare, pentru a participa la diferitele activități organizate aici.

În cadrul centrului există ateliere cu caracter permanent, activități care au captat atenția beneficiarilor încă de la început și la care participă, în fiecare săptămână, zeci de persoane. Este vorba despre Clubul de handmade, despre Atelierele de pictură pe sticlă și pe pânză și, mai nou, de Atelierul de pictură pentru copii și Clubul de comunicare și jurnalism.

De asemenea, alte ateliere au avut caracter de curs, durata lor fiind de circa trei luni. Este vorba despre Atelierul de modelaj în lut, Atelierul de introducere în masajul terapeutic și, acum în desfășurare, Atelierul de dezvoltare personală prin teatru.

Voluntari

Toate activitățile centrului sunt gratuite pentru public și sunt coordonate de mentori, care vin la Centru ca voluntari.

Unii dintre voluntarii care coordonează acum diferite ateliere au fost întâi beneficiari ai centrului sau în cadrul proiectului. Este un exemplu care se dorește a fi multiplicat în comunitate.

„Vrem ca cei care primesc ceva – și nu vorbim de ceva material ci de ceva mult mai valoros: cunoștințe, deprinderi, un nou orizont în multe cazuri – să dăruiască la rândul lor, fie că o fac în cadrul centrului sau în altă parte”, au transmis reprezentanții centrului.

Echipa și voluntarii Centrului de Resurse – Academia Doamnelor Alba Iulia s-au implicat și în activități care nu au fost organizate de noi, dar în care am crezut. Amintim aici implicarea ca partener de locație în campania Shoebox, precum și în activitățile Școlii de vară de la Parohia Ortodoxă „Cuvioasa Paraschiva” Alba Iulia, organizată de preotul Florin-Spiridon Croitoru, unde voluntarele centrului au susținut ateliere creative pentru 85 de copii în fiecare zi, timp de 2 săptămâni.

„Am încercat să unim oamenii, să îi facem să lucreze împreună, pentru cauze comune. Și am reușit să pășim cu dreptul pe acest drum! În total, circa 20 de voluntari lucrează alături de noi, permanent sau ocazional”, au mai transmis reprezentanții centrului.

academia doamnelor 2Evenimente

În primul an de la înființare, Centrul de Resurse – Academia Doamnelor Alba Iulia a organizat aproape 20 de workshop-uri și seminarii pe diferite teme de interes, de la educație financiară sau dezvoltare personală, la nutriție și sănătate. O parte dintre workshop-uri au fost adresate copiilor, având ca temă desenul inedit, modelajul în lut sau confecționarea de felicitări și decorațiuni.

De la inaugurarea centrului, au fost organizate 7 evenimente artistice deschise publicului larg, în care au fost aduse în atenția publicului oameni talentați, aflați la început de drum sau confirmați deja ca valoare artistică: Șezătoare de Lăsatul Secului cu Grupul Vatra din Geoagiu de Sus – 12 noiembrie 2015, Concert de muzică terapeutică Gheorghe Iovu (organizat împreună cu Asociația Eu Sunt) – 8 decembrie 2015, Gala Micului Prinț – 10 decembrie 2015, Concert de colinde cu Corul de copii ”Flori de mai” – 18 decembrie 2015, Oameni talentați ai comunității – 16 martie 2016, Concert de muzică sacră – 28 aprilie 2016, ”Ia românească pe șevalet” – 23 iunie 2016.

Plecând de la domeniile de interes exprimate de beneficiarii centrului, activitățile desfășurate de Centrul de Resurse – Academia Doamnelor Alba Iulia au fost structurate în trei categorii importante.

– educație pentru sănătate: 3 workshop-uri în colaborare cu DSP Alba, Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România și Spitalul județean Alba

– educație antreprenorială și financiară: 5 workshop-uri în colaborare cu Vitas Romania și Bursa de Valori București

– educație artistică, creație și dezvoltare personală: 10 workshop-uri și ateliere ocazionale

Un proiect special care se dorește a fi dezvoltat pe viitor se referă la educația copiilor, cei care vor crea comunitatea frumoasă a viitorului. În perioada 18-22 aprilie, în Săptămâna Altfel, a fost organizată ”Săptămâna manierelor elegante”, la care au participat copii de la două grădinițe din Alba Iulia și de la școala generală din Ighiu-Țelna.

Echipa Centrului de Resurse – Academia Doamnelor Alba Iulia a răspuns nevoilor comunității și în alte modalități, atunci când i s-a cerut. A oferit găzduire temporară pentru întâlnirile Grupului suport de alăptare și Grupului suport babywearing din Alba Iulia, a donat globuri din sticlă pictate manual pentru o acțiune caritabilă, organizată de ARTTRAD Sebeș, de strângere de fonduri pentru doamna Karin Hann, care avea nevoie de operații la ochi și a realizat cadouri unicat din sticlă pictată pentru cuplurile de vârstnici din Alba Iulia care au aniversat, în acest an, nunta de aur.

Produs din suflet pentru comunitate

Conceptul ”Produs din suflet pentru comunitate” este o campanie inițiată de Centrul de Resurse – Academia Doamnelor Alba Iulia prin care se dorește responsabilizarea membrilor comunității, de la copii la oameni de afaceri, deoarece nevoile locale sunt ale tuturor.

„Dorim să creăm instrumente prin care comunitatea să își rezolve problemele, astfel încât aceasta să devină mai puternică, mai unită. Dorim ca albaiulienii să fie mândri nu doar de orașul în care locuiesc, ci și de comunitatea din care fac parte. Vrem ca ei să fie acei oameni frumoși și implicați, care sunt sufletul orașului și care lucrează împreună pentru a depăși orice obstacol.

Campania a fost lansată în 10 decembrie 2015, în cadrul Galei Micului Prinț. De atunci, am reușit să obținem un violoncel pentru Cristian Gabriel Pop, unul din cei mai promițători tineri violonceliști din țară, un set complet de ținute noi de scenă pentru cei 42 de copii talentați care fac parte din Corul de copii <Flori de mai>, dirijor Cristina Florea, precum și un set de cinci ii tradiționale pentru <lada de zestre> a Grădiniței <Dumbrava Minunată> din Alba Iulia”, au transmis reprezentanții Centrului de Resurse – Academia Doamnelor.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ECONOMIE

Guvernul majorează valoarea tichetului de masă cu 8 bănuți, din octombrie. Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial

Publicat

tichete de masa

În această săptămână, a fost publicat în Monitorul Oficial ordinul Ministerului Muncii prin care se stabileşte creşterea valorii tichetului de masă pentru al doilea semestru al anului 2021, conform documentelor oficiale.

Mai exact, este vorba despre Ordinul nr. 1.245/902/2021 pentru stabilirea valorii nominale indexate a unui tichet de masă pentru semestrul II al anului 2021 ce a fost oficializat miercuri, 06 octombrie 2021, prin publicarea în Monitorul Oficial Partea I, nr. 956.

Ordinul Ministerului Muncii 902/2021 prevede ca pentru semestrul II al anului 2021, începând cu luna octombrie 2021, valoarea nominală a unui tichet de masă nu poate depăşi cuantumul de 20,09 lei. Practic vorbim de o majorare de câţiva bani.

Valoarea nominală a tichetelor de masă se aplică şi pentru primele două luni ale semestrului I al anului 2022, respectiv februarie 2022 şi martie 2022.

Ultima majorare a valorii maximale a tichetelor de masă a fost făcută în octombrie 2020, când a fost majorată de la 20 lei la 20,01 de lei.

Valoarea tichetelor de masă este reglementată prin Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, cu modificările şi completările ulterioare.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Polițiștii din Alba au trimis o amendă unui bărbat la o adresă la care nu mai locuia de peste 30 de ani. Ce s-a întâmplat

Publicat

Epopeea unei amenzi date în urmă cu șase ani, de polițiștii din Alba, unui bărbat din Miercurea Ciuc este descrisă într-o motivare a Judecătoriei Aiud. 

Personajele principale sunt un agent al poliției, un buletin în format vechi cu file, un șofer și un proces verbal trimis la o adresă la care șoferul nu mai locuia de mai bine de 30 de ani. 

Mai exact, în 18 august 2015, un șofer era surprins de un polițist din Teiuș, la ieșirea din Alba Iulia că a depășit pe linie continuă.

Polițistul l-a amendat cu 420 de lei și reținerea permisului pe 30 de zile. Șoferul nu a fost de acord și nu a semnat pe loc procesul verbal, drept urmare acesta a fost trimis prin poștă.

Probemele au început în momentul în care polițistul a trecut o adresă greșită. Mai exact, în 2015 bărbatul deținea un buletin vechi cu file, iar pe fila a șaptea era notată o mutație de domiciliu.

Polițistul nu a fost atent și a completat procesul verbal cu o adresă din municipiul Gheorgheni, (adresă care apărea pe prima pagina) la care bărbatul nu mai locuia din anul 1984.

Procesul verbal a ajuns la adresa respectivă și nu a produs nici un efect mai bine de 6 ani până când la o actualizare de date. Bărbatul locuia din 1993 la o altă adresă din Miercurea Ciuc.

Șase ani mai târziu, șoferul în cauză a primit procesul verbal și somația de plată de la Primăria Miercurea Ciuc în data de 2 martie 2021.

După ce a primit documentele bărbatul a acționat în instanță și a cerut anularea amenzii.

Un proces s-a desfășurat pe rolul Judecătoriei Aiud, iar în data de 12 octombrie 2021, magistrații instanței au dat o decizie.

Aceștia au stipulat că procesul verbal nu a fost legal comunicat și au admis cererea de anulare a amenzii.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Măsurile recomandate autorităților de șeful E.ON România pentru reducerea facturilor la energie: ”Sunt decizii politice”

Publicat

contor curent gaz

Autorităţile din România ar trebui să reducă TVA la energie, pe lângă celelalte măsuri pe care le-au anunţat, pentru ca facturile plătite de oameni să scadă, a afirmat Volker Raffel, directorul general al E.ON România.

Volker Raffel, CEO al E.ON România, spune că măsurile luate de Guvern pentru a contracara creșterea prețurilor la energie sunt bune, dar ar mai trebui luată încă o măsură, reducerea TVA care tocmai s-a aplicat și în Germania, pentru ca facturile plătite de oameni să scadă.

Volker Raffel este noul CEO al Grupului E.ON România începând cu data de 1 august, preluând atribuțiile de la Manfred Paasch, care s-a retras din funcția deținută timp de aproape doi ani.

„Suntem foarte bucuroşi că Guvernul a pus deja în funcţiune două scheme-suport: prima este cea privind consumatorii vulnerabili, iar a doua, ce a făcut Guvernul chiar înainte de a fi demis, schema-suport (de compensare a facturilor – n.red.) atât pentru electricitate, cât şi gaze. Pentru cei care nu au consum mare, ci mic. Cred că este foarte important să ajutăm consumatorii”, a spus Raffel, într-un interviu acordat Agerpres.

Şeful filialei din România a companiei germane a adăugat că sunt necesare şi alte măsuri, pe lângă acestea.

Prețul electricității și al gazelor continuă să crească

„Cu toate acestea, preţul electricităţii şi al gazelor în toată Europa continuă să crească şi nu exclud necesitatea de a lua mai departe şi alte măsuri de susţinere a consumatorilor. Sunt bucuros că există discuţii politice la nivel european şi vor decide cum să o facă.

De exemplu, Germania a decis reducerea TVA pentru şase luni şi aceasta ar fi o soluţie şi pentru România, pentru a supravieţui cumva acestei ierni.

Cred că impactul energiei este atât de mare, încât o reducere a taxelor poate fi ceva folositor„, a subliniat Volker Raffel.

De asemenea, în Germania şi la nivel european se discută şi asigurarea din bugetul statului a certificatelor verzi pentru producţia de energie regenerabilă, pentru o perioadă, în locul consumatorilor finali, măsură care s-ar putea aplica şi în România.

„Deci sunt mai multe posibilităţi de a face ceva. Haideţi să vedem cum se va desfăşura dezbaterea politică, pentru că acestea sunt decizii politice, iar noi, ca şi companie, nu putem decide cu privire la ele.

Dar trebuie să fie discuţii democratice şi, dacă preţurile vor continua să crească, cred că va fi nevoie de măsuri folositoare„, a susţinut responsabilul E.ON România.

 

foto: facebook.com/VolkerRaffelE.ONRomania

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Programul prin care tinerii de 18 ani pot călători gratuit în toată Europa a fost relansat. Înscrieri, până în 26 octombrie

Publicat

Un program prin care tinerii pot călători gratuit „Discover EU” reîncepe, după ce un an de zile a fost suspendat din cauza COVID-19. Se fac din nou înscrieri.

Tinerii de 18 ani au astfel oportunitatea să călătorească gratuit cu trenul în toată Europa, timp de 30 de zile. Concurența este mare. Sunt câte 5 pe un loc.

 „O lume întreagă așteaptă să fie descoperită. Fă-ți bagajele, ia-ți cel mai bun prieten și pornește la drum.”

Tinerii pot merge în călătorie singuri sau pot forma un grup cu alte 4 persoane, atâta timp cât și acestea îndeplinesc condițiile de eligibilitate menționate mai sus.

Toți membrii grupului trebuie să utilizeze codul alocat pentru a-și completa propriul formular de înscriere.

România are aproape 2.300 de locuri libere. Iar concurența este mare. La ediţiile trecute au aplicat peste 350.000 de tineri din Uniunea Europeană pentru cele 70.000 de locuri.

4 condiţii pe care trebuie să le îndeplinească cei care vor să se înscrie în program:

  • – să fie născuţi în 2003, adică să aibă 18 ani
  • – să fie cetăţeni ai unei ţări din UE.
  • – să completeze un formular online de înscriere şi un chestionar, ambele disponibile pe site-ul europa.eu.

Discover EU: înscrierea este deschisă până pe 26 octombrie

Miruna Covaci – responsabil al serviciului de informare Eurodesk România: “Exista tineri care văd în asta o provocare de a se descurca singuri, să descopere locuri noi – de a testa Europa propriu-zis.

Există de exemplu tineri care, pasionaţi de arhitectură, s-au gândit să se ducă şi să vadă anumite clădiri emblematice din Europa, sau pasionaţi de o anumită limbă străină, s-au gândit că poate fi o oportuntate să o audă mai mult”.

Anul trecut, programul a fost suspendat, din cauza restricţiilor. Aşa că, în mod excepţional anul acesta se pot înscrie şi tinerii care nu au putut participa în 2020. De când s-a deschis Discover EU, 2.700 de români au călătorit cu trenul prin toată Europa, potrivit PROTV.

Tinerii selectați, pot călători pe o perioadă de cel puțin 1 zi și cel mult 30 de zile, între 1 martie 2022 și 28 februarie 2023.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate